A beiskolázás idén jobban megviseli a családi kasszát

Egyre többen kölcsönből fedezik a kiadásaikat.

2020. augusztus 26.

  • A korábbi megtakarítások felélése miatt, valamint a koronavírus újabb hullámától tartva nehezebb megbirkózni az idei iskolakezdéssel, többen kölcsön segítségével tudják fedezni a kiadásokat, derül ki a BÁV Zálog megbízásából a Pulzus piackutató által készített országos felmérésből.
  • Egy átlagos, kétgyermekes család összesen 40-80.000 forintot költ ebben az időszakban, de az első osztályt kezdőknek még az otthoni irodabútorok vagy a digitális oktatás esetleges visszatérése miatt a számítástechnikai eszközök megvásárlása további, jelentősebb kiadást jelenthet.
  • A felmérés szerint a beiskolázás költségei jobban megterhelik a vidékieket, akik a bevételeik nagyobb részét fordítják ilyenkor az iskolásokra. A BÁV zálogügyfeleinek 13%-a már augusztus első felében a tanévkezdés költségeinek fedezésére vett igénybe kölcsönt.

A BÁV Zálog üzletágának megbízásából a Pulzus piackutató készített reprezentatív kutatást augusztus közepén a családok iskolakezdésre fordított kiadásairól. Az országos kutatás szerint a költségek egy átlagos, kétgyermekes család esetében összesen 40-80.000 forintot, azaz a háztartás bevételeinek 20-30%-át teszik ki. Egy háromgyerekes családnál ez elérheti a 120.000 Ft-ot, a bevételek 40%-át is. A megkérdezettek 18%-a ennél többet, gyermekenként 40-60.000 forintot, 5%-a pedig 60-80.000 forint közötti összeget költ. Az iskolakezdés jobban megterheli a vidékieket, akik az alacsonyabb jövedelmek miatt, a budapestiekhez képest, a bevételeik nagyobb részét fordítják ilyenkor az iskolásokra.

Az árak emelkedése is nehezíti a tanévkezdést. A kutatás szerint legtöbbet az általános iskolát kezdő gyermekekre költenek, hiszen nekik még az íróasztalt, megfelelő széket, asztali lámpát is be kell szerezni, ez a legjelentősebb tétel, amely akár 100.000 forinttal is megterhelheti a családi kasszát. Extra kiadást jelenthet egy, a digitális oktatás esetleges visszatérése miatt elengedhetetlenné vált számítógép beszerzése is. A tanévkezdő költségek között jelentős súllyal szerepel az iskolatáska, az írószerek, és a füzetek beszerzése, de tartalékolni kell az iskolai étkezésre, különórákra és egyéb befizetnivalókra is. A megkérdezettek 14%-a úgy próbál spórolni, hogy családtagoktól, ismerősöktől használtan szerzi be az iskolaszereket.

A pénzügyi tervezést idén jelentősen megnehezíti a járványhelyzet okozta gazdasági visszaesés. A családi megtakarításokat erősen megnyirbálta, sőt a többségnél ki is merítette a karantén-időszak. Ezt a helyzetet tovább nehezíti, ha az egyik szülő elveszítette a munkáját (11%), vagy csökkentették a munkaidejét (10%), a kutatás szerint jelenleg a szülök fele (55%) dolgozik csak teljes munkaidőben.

A bevételek csökkenése és a költségek emelkedése miatt nem meglepő, hogy a gyerekes családok 56%-a érzi úgy, hogy nehezebb most előteremteni az iskolakezdés költségeit, mint egy évvel ezelőtt. A megkérdezettek 9%-a kölcsön segítségével fedezi a kiadásokat, ebből 7%-ot tesz ki azoknak az aránya, akik a korábbi  évekkel ellentétben, idén nem tudják önerőből megoldani a beiskolázást.

„Az aranyfedezetű kézizálog-kölcsönökre specializálódott BÁV Zálog üzletágánál eddig az augusztus-szeptember átlagos forgalmú időszak volt. A Pulzus kutatással párhuzamosan, augusztus első felében, a fiókjainkban végzett országos, 1500 fős kutatásunkon az ügyfelek 13%-a nyilatkozott úgy, hogy az iskolakezdés költségeinek fedezésére vesz fel zálogkölcsönt. Az igazi rohamra csak a hónap végén számítunk, hiszen sok család augusztus utolsó hetére hagyja a készülődést” – mondta el Dandé Imre, a BÁV Zálog igazgatója.

A pénzügyi tervezést nehezítette, viszont a pénzügyi tudatosságot erősítette a koronavírus járvány, és az esetleges második hullámtól való félelem. A zálogügyfelek 48%-a gondolja úgy, hogy a bevételei kis- vagy nagymértékben visszaesnek az év második felére, 78% tartja szükségesnek, hogy pénzügyileg is felkészüljön az esetleges újabb járványidőszakra. 65%-uk igyekszik visszafogni a kiadásait, és többek között kevesebbet költeni a szeptember 1-jei iskolakezdésre.   

A kutatás a Pulzus applikációjával készült, az adatfelvétel időpontja 2020. augusztus 10-14. A kutatás az általános- és középiskolás gyermeket nevelő magyar családokra nézve reprezentatív.

SAJTÓANYAG LETÖLTÉSE