Családi kassza kisokos

Pénzügyi tudatosság
Nehezen jövünk ki havi fizetésünkből, vagy a hónap végén rendszerint sakkoznunk kell a maradék pénzünkkel?

Bármit is akarjunk kigazdálkodni, érdemes pénzügyeinket hónapról-hónapra felmérni és előre megtervezni. Alábbi összeállításunkkal ebben szeretnénk olvasóink segítségére lenni.

Hó elején írjuk össze várható bevételeinket és kiadásainkat!

Ehhez kockás papírt, excel táblázatot, háztartási füzetet, online kiadástervezőt vagy applikációt egyaránt használhatunk, a lényeg, hogy pontos kimutatásunk legyen arról, mennyi folyik be és mennyi megy ki egy hónapban a családi kasszából. Így az is kiderül, hogy a rendszeres kiadásokon felül marad-e pénzünk, és ha igen, jobban tudunk előre tervezni.

Készítsünk éves pénzügyi tervet!

Ebben segít bennünket, ha összegyűjtjük (vagy az internetbankban megnézzük), és gondosan tanulmányozzunk bankszámlakivonatainkat, hiszen így nyomon követhetjük, mennyi pénz érkezett a számlánkra az elmúlt hónapokban, és hogy mennyit költöttünk. Mindezek számontartására mobil applikációt is letölthetünk telefonunkra, de ha úgy egyszerűbb számunkra, vezethetjük excel táblázatban vagy akár kockás papíron is a bevételeket és a költéseket.

Ha havonta teszünk félre, mindig hó elején különítsük el az adott összeget!

Fontos, hogy ne halogassuk a hó végéig a megtakarítást, mert legtöbb esetben egyszerűen elfogy a pénzünk addigra, és nem lesz mit félrerakni. Legegyszerűbb, ha ezt is úgy kezeljük, mint egy kötelező rezsitételt.

Már év elejétől kezdjünk félretenni nyaralásra, karácsonyi bevásárlásra, egyéb nagyobb kiadásokra!

Ha apránként gyűjtögetünk, nem lesz annyira megterhelő, amikor sok pénzt kell kiadnunk, és az ajándékozás vagy éppen a nyári úti cél is jobban tervezhetővé válik.

Mindig készítsünk bevásárlólistát!

Ha lehet, tervezzünk napokkal előre, és kalkuláljunk az esetleges maradékokkal is. Az akciós újságok jó támpontot nyújthatnak, de nem árt, ha nem csak a kedvezményeket nézegetjük, hanem a különböző áruházak kínálatait is összehasonlítjuk, hiszen lehetséges, hogy egy másik üzletben akció nélkül is olcsóbban jutunk egy-egy termékhez. Ne csak az árakat, hanem az egységárakat (pl. mennyibe kerül az előre kimért sajt kilója) is figyeljük. A hétköznapi, kis bevásárlásokat ne a szupermarketekben intézzük, hiszen ott sokkal nagyobb eséllyel fogunk bűnbe esni a hatalmas árukészlet miatt, válasszuk inkább a kis közérteket, ahol célirányosan a kosarunkba tehetjük az a néhány dolgot, amire szükségünk van. Ha tudjuk magunkról, hogy könnyen elcsábulunk, hagyjuk inkább otthon a bankkártyánkat, és számoljuk ki előre, mennyi készpénzre lesz szükségünk.

Rendszeresen ellenőrizzük előfizetéseinket!

Az, hogy 5 éve a legolcsóbb csomagra fizettünk elő, nem jelenti azt, hogy azzal most is jól járunk. Az előfizetések köre és ára gyakran változik, amiről tájékoztatást a legritkább esetben nyújtanak a szolgáltatók. Érdemes időről-időre megvizsgálni, hogy nem juthatunk-e olcsóbb, jobb tarifacsomaghoz vagy díjakhoz más szolgáltatóknál.

Tankoljunk okosan!

A különböző benzinkutak árai között akár 40-50 forint különbség is lehet, ami mindennapi autóhasználat esetén már egész jelentékeny összegre rúghat, éppen ezért nem mindegy, hogy hol tankolunk. Lehetőleg kerüljük az autópályák benzinkútjait, mert azok a legdrágábbak. Töltsünk le telefonunkra benzinár összehasonlító applikációt, és pillanatok alatt fel tudjuk mérni, hogy melyik a legolcsóbb benzinkút a környéken. Csökkenthetjük a fogyasztást, ha folyamatosan ellenőrizzük a guminyomást, ha a megfelelő sebességgel közlekedünk, és ha nem terheljük meg az autót felesleges nehéz holmikkal.

Legyen biztonsági tartalékunk!

Mindenki kerülhet olyan helyzetbe, amikor váratlanul pénzre van szüksége. Elromolhat a hűtő, beázhat a tető, de az is előfordulhat, hogy néhány hónapra munka nélkül maradunk. Ilyen esetekben létfontosságú, hogy rendelkezzünk megtakarításokkal, amelyek átsegíthetnek bennünket a nehezebb időszakokon. A szakértők azt tanácsolják, minimum háromhavi fizetésünknek megfelelő félretett pénz mindig álljon rendelkezésünkre. Lehet, hogy ez első hallásra nagyon soknak tűnik, de ha már most elkezdünk félretenni kisebb összegeket, sokkal gyorsabban összegyűlik ez a pénz, mint gondolnánk.

Tekintsünk ékszereinkre megtakarításként!

A nemesfém ékszereket nem csak szépségük vagy érzelmi értékük miatt érdemes vásárolnunk, ezek könnyen pénzzé tehető vésztartalékként is felfoghatóak. Éppen ezért, ha ékszert veszünk, válasszuk inkább a nemesfémből készültet, mert az a sokszor hasonló árú divatékszerekkel ellentétben gyorsan készpénzre váltható, vagy zálogkölcsön kérhető rá.

ZÁLOGKÖLCSÖN TERMÉKEK