Aranyékszer, amely eszmei értékkel is bír

Arany
Nehéz a választás a divatos bizsu vagy az aranyból készült ékszerek között? Ha tudatosan élünk, nem az. Megmondjuk, miért.

Az aranyékszerek hagyományosan megbecsültek, nemzedékeken keresztül öröklődnek, fontos hozzáadott értékük, hogy a nagyi hordta, vagy a dédnagymama egy régi fotóján is felfedeztük anya fülbevalóját. Hányszor hallottuk, hogy ha megsemmisülnek vagy elvesznek, esetleg ellopják a családi ékszereket, az a pótolhatatlanság miatt jobban fáj, mint bármilyen nagyértékű műszaki berendezés eltulajdonítása. Azokról a családi történetekről nem is beszélve, amikor a háborúban életet mentett egy-egy aranyékszer, amelyet odaadtak gyógyszerért, szabadságért. Gondoljunk csak Bereményi Géza Eldorádó című filmjére.

A legnagyobb különbség az aranyékszer és a bizsu között abban rejlik, hogy míg a bizsu csak funkcionális, az aranytárgyak jó része biztonsági tartalékként, egyfajta megtakarításként is értelmezhető. Ami azt jelenti, hogy ha valami miatt gyorsan van szükségünk pénzre, az aranyékszer eladható, vagy zálogkölcsönt tudunk rá felvenni.

Az emberek többsége az ékszert ajándékba kapja, életének kiemelt pillanataiban, keresztelőkor, ballagáskor, házasságkötéskor, diplomázáskor, évfordulón. Az ajándék mindig két emberről, sőt magáról a kapcsolatról is szól. Éppen ezért fontos végiggondolni, például egy ballagás előtt, hogy mit szeretnénk kifejezni az ajándékunkkal. Ha azt, hogy támogatunk, büszkék vagyunk rád, értékesnek véljük a teljesítményedet, szeretnénk, ha mindig emlékeznél erre a napra, és visszagondolva erőforrásként használnád, akkor jobb, ha értékálló aranyékszert választunk, amelyhez sok esetben hasonló áron juthatunk hozzá, mint egy éppen divatos bizsuhoz. És az sem utolsó szempont, hogy az általunk adott ajándék megőrzi értékét, és lehet, hogy egyszer a távoli jövőben nagy segítség lesz.

Az újonnan vásárolt aranyékszer azonnali eladásakor persze veszít az értékéből, de közel sem annyit, mint például egy műszaki cikk. Ha jól vásároljuk az aranyat, akkor kevesebbet veszítünk, ráadásul az aranyárfolyam-emelkedés a veszteséget be tudja hozni. Minél súlyosabb és minél kevésbé kidolgozott (kevés kézi ötvösmunkával készült) az ékszer, annál alacsonyabb grammonkénti áron kapjuk meg, és annál kevesebbet fogunk rajta veszíteni.

Egy egyszerű medál praktikusan befektetési aranyként is funkcionál. Ez szintén igaz a különösen Amerikában divatos, de Magyarországon is egyre népszerűbb eljegyzési gyémántgyűrűk esetében is. A szolitergyűrűbe foglalt brill akkor őrzi meg leginkább értékét, és akkor adható el a legkönnyebben, ha a kő tiszta, nincs vagy csak kevés zárvány van benne, nincs benne zavaró elszíneződés, nagysága egy-másfél karát.

A leginkább keresett aranyékszerek az aranyláncok, a fülbevalók és a gyűrűk. A kötelező érvény a jegygyűrűk esetében a legerősebb, amelyek hagyományosan sárga- vagy fehéraranyból illetve platinából készülnek. Ezeket szinte soha nem szokták bizsuval kiváltani. Néhány hagyományosan aranyból készült használati tárgy ugyanakkor kihalt. Az arany cigarettatárca kuriózummá vált, csakúgy, mint a zsebórákhoz való óralánc vagy tisztilánc.

A legutóbbi évtized trendje, hogy a vevők többsége nem az ötvös által gyártott ékszereket keresi, hanem az olcsóbb, modern gépek által tömeggyártásban készített példányokat. Az import aranyékszerek közül a magyar közönség a török, görög vagy orosz ékszerekkel szemben hagyományosan előnyben részesíti az olasz ékszereket, ami a vezető olasz ékszertervezőknek köszönhető.

Az aranyékszerek színskálája a modern időkben szélesebb, mint a régmúltban volt. A hagyományos sárga- és vörösarany mellett a fehérarany is jelentős szerepet kapott az ékszeriparban, emellett hosszú ideje nagy népszerűségnek örvendenek a kombinált, kétféle, általában fehér- és sárgaaranyból készített darabok is.

A legelterjedtebbek a 18 és 24 karátos ékszerek, de ma már kaphatók, többek között a BÁV egyes üzleteiben is, 9 karátos aranyékszerek is. Ezek a kiegészítők az alacsonyabb aranytartalom miatt olcsóbbak, ugyanakkor kinézetükben és tulajdonságaikban nem térnek el magasabb karátszámú társaiktól. Rendelkeznek az aranyékszer legfontosabb tulajdonságaival, azaz nem korrodálódnak és jól alakíthatók, nem okoznak viselőjüknek allergiát, ráadásul a BÁV fiókjaiban zálogba is adhatók.

FELÉRTÉKELÉSI SZOLGÁLTATÁS