10 érdekesség a BÁV zálogtörténetéből

Zálogkölcsön
Tudta, hogy a hazai záloghitelezés egyidős a BÁV születésével?
  1. Már 3000 éve is adtak záloghitelt.

A záloghitelezés rendkívül régi ügyletfajta, a pénz kialakulásával szinte egy időben jelent meg. Ősi mivoltát bizonyítja, hogy már 3000 évvel ezelőtti kínai források is beszámolnak róla, és az ókori Görögországból, valamint Rómából is maradtak fenn vele kapcsolatban említések.

  1. Az első zálogházat itáliai ferences szerzetesek alapították.

Méghozzá 1462-ben Perusina városában, elsősorban a zarándokok hitelezésére. Az új típusú hitelintézmény hamar népszerű lett, és Itália mellett hamarosan francia és német földön is megjelentek az egyházi és állami zálogházak.

  1. A záloghitelezés magyarországi története egyidős a BÁV-val.

Hazánk első zálogházát, a BÁV jogelődjének számító Magyar Királyi Zálogházat 1773. augusztus 23-án alapították meg Pozsonyban Mária Terézia kiváltságlevelével. Immár 246 éves múltjával a BÁV Magyarország legrégebben alapított és azóta is jogfolytonosan működő vállalkozása.

  1. A Királyi Zálogház alapításának célja az uzsorahitel visszaszorítása volt.

Ekkoriban ugyanis hazánkban sem takarékpénztárak, sem bankok nem működtek, így kézizálogkölcsönt kizárólag magánszemélyek nyújtottak, tetemes kamatra. A Zálogházat azért hozták létre, hogy megteremtse a hitelezés szabályozott feltételeit, visszaszorítva ezáltal az uzsorakölcsönöket.

  1. A záloghitelt a tehetősek is gyakran vették igénybe.

Bár a záloghitel a kezdetektől fogva elsősorban az alacsony jövedelműek számára jelentett nagy segítséget, ügyfelei között mindig is megtalálhatók voltak a vagyonos rétegek. Ez a mai napig nem változott, így a BÁV dedikált VIP szolgáltatással várja a magas összegű kölcsönt igénylőket.

  1. A BÁV csaknem 100 éve rendez művészeti árveréseket.

1920. október 8-án tartották az első olyan művészeti árverést, amelyet innentől kezdve az árverési üzletszabályzatban lefektetett előírásoknak megfelelő, rendszeres művészeti aukciók követtek. Az ekkor használt elefántcsont fejű árverezőkalapácsot cégünk a mai napig őrzi, és nagy becsben tartja.

  1. 1952-ben született meg a Bizományi Állami Vállalat.

Az így létrejött állami kiskereskedelmi vállalat tevékenységi köre rendkívül széles volt: szinte minden használt cikk megvásárlására, bizományba vételére és értékesítésére kiterjedt, de ezen belül is a ruházati cikkek forgalmazása került az előtérbe. Ekkor épült ki a bizományi boltok országos hálózata: míg 1950-ben csak 16, addig 1952-ben már 42 ilyen üzlet működött országszerte, ugyanakkor a zálogfiókok száma folyamatosan csökkent.  A BÁV műkereskedelmi tevékenysége ezekben az években beszűkült, csupán néhány fővárosi üzletre korlátozódott.

  1. 1957 óta a BÁV logója a Milói Vénusz.

Az ismeretlen művész által tervezett szimbólum a cég évszázadokon átívelő és átfogó művészettel kapcsolatos tevékenységére utal.

  1. A BÁV-ban mintegy 50 éve folyik becsüsképzés.

1990-ig csak a saját munkatársak továbbképzése folyt, a rendszerváltás után azonban megnyitottuk kapuinkat a nagyközönségnek is. A mai napig sikeresen működő Becsüs Akadémia keretében hat szakon folyik kiterjedt elméleti és gyakorlati becsüsképzés muzeológusokból, művészettörténészekből és képzett becsüsökből álló oktatói gárda közreműködésével.

  1. A BÁV rendelkezik az ország legnagyobb zálogfiók-hálózatával.

A közel 100  zálogfiók-hálózatunkkal az ország szinte minden pontján várjuk ügyfeleinket. Több mint 46 zálogüzletünkben ékszer- és befektetésiarany-értékesítés is folyik, amelynek keretében használt és új ékszerek, órák, ezüst műtárgyak folyamatosan változó kollekciója mellett befektetésiarany-kínálatunkból is válogathatnak az érdeklődők.