Karátos likviditásmenedzserek

A Magyar Közgazdasági Társaság és a Közgazdasági Szemle március 9-én rendezte meg közös konferenciáját Karátos likviditásmenedzserek - az arany ékszerek szerepe a háztartások likviditáskezelésében címmel.

Az online konferencia apropóját Gosztonyi Márton és Havran Dániel azonos című tanulmánya adta, amely azokat a háztartásokat vizsgálta, akik befektetéseik jelentős részét aranyban tartják, és pénzügyi problémáik megoldásában a zálogkölcsönt is igénybe veszik.

A rendezvény kezdetén a szerzők - Gosztonyi Márton, a Budapesti Gazdasági Egyetem Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központjának tudományos munkatársa és Havran Dániel, a Budapesti Corvinus Egyetem Pénzügyi, Számviteli és Gazdasági Jogi Intézetének egyetemi docense – ismertették a tanulmány főbb megállapításait. Ezt követően egy kerekasztal-beszélgetés keretében, Asztalos László egyetemi magántanár moderálása mellett Koroknai Péter, a Magyar Nemzeti Bank Makrofinanszírozás és Külső Egyensúly Főosztályának vezetője; Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója és Hajdu Erzsébet, a BÁV Zálog régióvezetője osztotta meg gondolatait, reflexióit, tapasztalatait a témában.

A konferencia egyik fontos megállapítása volt az, hogy a társadalom ezen csoportjáról sokan tévesen gondolják azt, hogy nem gondolkodnak racionálisan a pénzügyeik kapcsán, nincsenek megtakarításaik, túlköltekeznek és többek között ezért folyamodnak a zálogkölcsönhöz. A kutatás eredménye, és a BÁV Zálog saját tapasztalatai ennek éppen az ellenkezőjét mutatják: ezek a családok épphogy tudatosabban kezelik a pénzügyeiket. Az aranyékszereik vagy befektetési aranytömbjeik fedezetével a zálogkölcsönt gyors és rugalmas forrásbevonásra, egyfajta pénzügyi pufferként használják fel, úgy, hogy az értéktárgyaikat mindig kiváltják.

A témák között szerepelt többek között az is, hogy mennyire értékelődik fel az arany, mint befektetési eszköz szerepe olyan bizonytalan környezetben, mint a jelenlegi, a magas inflációval, a coviddal vagy legújabban az orosz-ukrán háború kapcsán. Mikor és milyen fizikai aranyat (ékszereket, aranytömböket stb.) érdemes vásárolni, és hogyan lehet azokat befektetésként vagy likviditásunk növelésére felhasználni.

A teljes konferenciát az alábbiakban tekinthetik meg: