„Befektetés, ami bearanyozza az életed” – az MTV összeállítása az arany hazai népszerűségéről

Dandé Imre, a BÁV Zálog üzletágának igazgatója az MTV Summa című műsorának beszélt az arany hazai népszerűségéről.

Hogyan alakult az arany iránti kereslet 2020, azaz a járvány kitörése óta, mit tapasztalt ebből a BÁV Zálog üzletága? Melyek a legnépszerűbb kiszerelések az aranytömbök esetében? Milyen alkalmakra vásárolnak befektetési aranyat az ügyfelek? Az MTV Summa című műsorában ezekről a témákról is beszélt Dandé Imre, a BÁV Zálog üzletágának igazgatója.

Ahogy a riportból is kiderül, az arany volt az egyetlen megtakarítási forma, ami nem veszített népszerűségéből a COVID-járvány alatt, sőt, egyenesen javult a megítélése.

„A BÁV Zálog üzletág sikerességét jelzi az is, hogy már 2022 I. negyedévében elérte a tavalyi értékesítési volumen felét, tehát az év első három hónapjában még a korábbi évekhez képest is nagyobb érdeklődés volt tapasztalható a befektetési célú aranytömb iránt. Ez magával húzta az ékszerértékesítést is, így mind a befektetési célú aranynál, mind az ékszerértékesítésnél megduplázódott a forgalom az I. negyedévben." - fogalmazott Dandé Imre.

A legjelentősebb igény a legkisebb, 5 grammos és a legnagyobb, azaz a 100 grammos kiszerelés iránt mutatkozik a megtakarításukat aranyba befektetni kívánók körében. Érdekes tendencia, hogy az ajándékozások tekintetében is egyre népszerűbbek az aranytömbök. Születésnapok, ballagások és esküvőkön alkalmával is közkedvelt lett.

A hazai háztartások jelentős része az elmúlt években egyre inkább óvatosabb és tudatosabb lett a pénzügyek és a befektetések terén, különösen nagy hangsúlyt fektetve az értékállóságra, ez is kulcsszerepet játszik a nemesfém iránti növekvő keresletben. A kifejezetten inflációállónak tartott arany iránt természetesen nemzetközi szinten is nő a kereslet, így árfolyama is emelkedő tendenciát mutat az utóbbi időszakban.

 

AZ ADÁST ITT LEHET MEGNÉZNI