Aranyláz van a zálogpiacon – Dandé Imre volt a VG Podcast vendége

Töretlen az aranyékszerek népszerűsége: az előző évhez képest kétszer annyit vásároltak a társaságtól" – mondta el a VG Podcastnak Dandé Imre a BÁV Zálog igazgatója.

"A magas infláció, az ukrajnai háború és a forint árfolyamának mélyrepülése is az örök értéket képviselő nemesfém felé tereli az érdeklődőket"- hangzott el a VG Podcast július 15-i adásában.

Fotó: vg.hu

Míg 2021-ben a BÁV-nál összesen egymilliárd forintért értékesítettek befektetési célú aranytömböt (BCA), addig idén már februárban félmilliárd forintnál járt a forgalom. Júniusra pedig az értékesítés meghaladta az egymilliárdot, azaz az előző év hasonló időszakához képest megduplázódott a forgalom. A régen látott magas infláció, a nemzetközi és hazai gazdasági bizonytalanság egyre nagyobb keresletet generál a nemesfém iránt.

A kisbefektetők érdeklődésének növekedését mutatja, hogy az eddig idén eladott 51 kg aranytömbből a legkisebb, 5 grammos kiszerelésből vásároltak a legtöbbet. Ez az aktuális árfolyamtól függően kb. 125 000 forintos tömb mindig is népszerű volt, hiszen egy kisebb pénzügyi probléma esetén is könnyen eladható vagy zálogosítható. Gyakran választották ajándékként is pl. esküvőre vagy gyermek születésénél. Az árbevétel tekintetében mégis a legnagyobb, 100 grammos kiszerelés vezet, a forgalom 45 százalékát ez a kb. 2,3 millió forintba kerülő aranytömb tette ki.

TOVÁBB A BEFEKTETÉSI CÉLÚ ARANYTÖMBÖKHÖZ

A tendencia tovább folytatódik: az aranytömbök mellett júniusban kétszer annyi ékszert vásároltak tőlünk, mint egy évvel ezelőtt, de az első félév ékszerforgalma összességében is duplája a korábbinak.  Azt tapasztaljuk, hogy sokan átstrukturálják a megtakarításaikat, és az infláció elől aranyba menekítik a pénzüket. Míg a lakosság leginkább az ékszert, addig a vállalkozók az aranytömböt részesítik előnyben, amelyre egy átmeneti pénzügyi probléma esetén gyorsan és egyszerűen kérhetnek zálogkölcsönt is.

MEGHALLGATOM A PODCASTOT