Stílusrandevú

Régi és modern egy térben a minőségi eklektika jegyében 2015.

Stílusrandevú pályázatA BÁV Zrt. és a Lakberendezők Országos Szövetsége "Stílusrandevú" címmel írt ki pályázatot, amelynek célja a nemzetközi trendeknek megfelelően, felhívni a figyelmet a régi és modern tárgyak egy térben való kombinálásának izgalmas lehetőségeire, a régi értékeink megbecsülésére, a modern, design berendezési tárgyakkal való együttélésük létjogosultságára. Olyan példaértékű, élhető terek létrehozása, amely hosszú távon segíti a bútorok, lakberendezési tárgyak generációinak harmonikus együttélését. A hazai lakberendezés és belsőépítészet népszerűsítése.
A pályázóknak az volt a feladata, hogy a BÁV Zrt műkereskedelmi választékából biztosított 3 db műtárgy 3D modelljéből legalább 2 db-ot illesszenek be egy modern enteriőr tervébe, kombinálják azokat modern lakberendezési elemekkel, vagy új, újszerű funkcióval ruházzák fel őket. Ezek a tárgyak: egy Kozma Lajos által tervezett tálaló, egy Kozma Lajos köreihez tartozó tervező karosszéke, illetve egy Clemens von Pausinger festmény volt. (Ezeket a galériában megtekinthetik.)
A pályázók szabadon dönthettek arról, hogy egy teljesen új, megálmodott enteriőrtervbe illesztik-e be a kiválasztott műtárgyakat, vagy bármely, már régebbi tervüket alakítják át a pályázati dokumentációhoz.
A tárgyak (bútorok) színe, kárpitmintája, anyagfelületei, a festmény keretének színe szabadon változtatható volt.
Tovább a teljes pályázat kiírásához!
A Zsűri 2015. november 18-án elbírálta a pályázatokat és odaítélte az első és második díjat.

A közönségdíj szavazása december 6-án lezárult! A díjat Eczetiné Schäfer Anett nyerte!

A nyerteseket a Hadik Kávéházban, a nagyközönség számára, a lakberendezés témakörében tartandó beszélgetős esten mutatjuk be 2015. december 16-án 19 órakon. A programra regisztrálni lehet az anna_juhasz@hotmail.com email címen. Bővebb információért kattintson a képre:

Hadik Kávéház

Pályázók és pályaművek!

A közönségszavazás a BÁV Műkereskedelem Facebook oldalán érhető el 2015. november 23. és december 6. között a legtöbb szavazatot kapott pályamű lesz a közönségdíjas!

Forróné Becse Éva

Forróné Becse ÉvaA fenti betervezendő objektumok egy térben kialakított konyha-étkező helyiségbe kerültek elhelyezésre. A kiírásnak megfelelően a tradicionális berendezési tárgyak modern enteriőrben jelennek meg.
A helyiség konyha-étkező helyiség hossza 7,20 m, szélessége pedig 4,20 m. A két funkció elkülönülését egy márványborítású, falba süllyedő oszlop jelzi, és egy rövid válaszfalszakasz biztosítja, illetve a vizuális elválasztást szolgálja az álmennyezet kiemelkedő sávja is, amelybe spotlámpák vannak süllyesztve. Tovább a teljes műleírásra!

Cseh Edit

Cseh EditEnnek a különleges pályázatnak a feladataként a XX. század első feléből származó műtárgyakat illesztettem be kifejezetten modern, a mai trendeknek megfelelő környezetbe. A BÁV választékából biztosított „Kozma-barokk” bútorok díszített, barokkos, rokokó és ízes, népies formajegyei már a régi formák új értelmezését mutatják. Ez a kifejezésmód, formanyelv inspirált engem a környezet kialakításában, analóg módon vagy éppen ellenpontozásul a berendezési tárgyak és a nem szokványos térfunkció választásában.
Szeretném megmutatni, hogy egy modern (és kellően tágas) fürdőszoba is helyet adhat ezeknek a régi tárgyművészetet képviselő értékeinknek és újszerű funkciókkal felruházva részese lehet mindennapi életünknek, szépséget, luxusérzést és kényelmet biztosítva számunkra. Tovább a teljes műleírásra!

Csorba Tünde

Csorba Tünde - StílusrandevúFiatal pár számára készült ez a hálószoba, akik egy modern, elegáns, "szexi" és csendes menedéket szerettek volna új otthonukban. Szerkezeti átalakításra nem volt szükség. A helyiség 5x4 méteres. Délkeleti tájolása révén elegendő napfényt kap még a téli hónapokban is, amihez a három osztású ablak is segítséget nyújt. A ház saját kertjére néz, tehát nem kell félni az illetéktelen tekintetektől. Mivel a ház nem emeletes, ez is a földszinten helyezkedik el. Az ablak alatt széles virágágyás húzódik, nyári estéken a nyitott ablaknál érezhető ezek illata a szobában is. Tovább a teljes műleírásra!

Dudás Nóra

Dudás NóraA feladatom az volt hogy megteremtsem az összhangot egy nagyvárosi lakásban úgy, hogy a megörökölt klasszikus bútorokat, fiatalos, modern környezetbe helyezzem. Hatalmas ablakaiból remek kilátás nyílik a városra. Lakói egy kétgyermekes fiatal házaspár.
Igyekeztem egy letisztult, nyugodt, nem hivalkodó enteriőrt kialakítani. A fehéret választottam uralkodó színnek mellé a feketével, a fa természetes barna színével valamint élénkítve egy kevés pinkkel és arannyal.
A legmeghatározóbb antik bútort - Kozma Lajos tálalószekrényét - a lakás középpontjába helyeztem erre építve fel a további koncepciót. A tálaló egy felújítás során antik fehér színt kapott, belső tartalmával próbáltam fiatalossá, játékossá tenni az összképet. Tovább a teljes műleírásra!

Ferenczi Éva

Ferenczi ÉvaA főváros vonzáskörzetében, egy családi házban, egyedülálló fiatalember elképzelései szerint készült a nagyvilági otthon, ahol tudja fogadni nagy létszámú baráti társaságát, és ha kell, elvonulva dolgozhat otthoni „irodájában”. Hobbija a biciklizés (a munkahelyére is ezzel jár), a zenehallgatás, a bonsai-ok és a programozás. Kedvelt stílusa, amikor a modern, a design és a régi korok bútorai, anyagai kellemes hangulatot alkotnak egymással. Tovább a teljes műleírásra!

Gróz Liliána

Gróz LiliánaAz étkező helyiségek az emberiség történelme során mindig is kiemelt szerepet kaptak. Minden korban, és minden kultúrában meghatározó helyszínei voltak az emberi kapcsolatoknak. Sok esetben itt, az étkező asztal mellett dőltek el a fontos megegyezések, megállapodások is. Legyenek azok akár egy szűkebb család hétköznapi döntései, vagy akár nagyobb politikai párbeszédek, illetve üzleti tartalmú beszélgetések. Ez a mai korunkban is így van. Természetesen egy lakótér minden helysége fontos lehet, ám talán azt könnyű belátnunk, hogy az étkező mind közül kiemelkedik a tekintetben, hogy akár a család tagjait, akár a vendégeket össze hozza, ezáltal szó szerint „egy asztalhoz ülteti” a megjelenteket. A fenti fontosság miatt is választottam jelen látványtervem tárgyául egy saját tervezésű étkezőt. Tovább a teljes műleírásra!

Gubacsi László

Gubacsi László - PanorámaPanoráma lakás
Egy képzeletbeli Budai panoráma lakásba helyeztem a pályázatban megadott Kozma Lajos stílusú széket és Pausinger von, Clemens festményét.
A budai hegyoldal impozáns részén fekvő épület felső lakását ruháztam fel minimál jegyekkel. A lakás fekvése és a behatároló üveg felületek szabad kitekintést engednek a városra. Benapozottsága és a fekvéséből adódó panoráma, már alapból öltözteti a lakást, mely megkívánja a minimál stílusjegyek alkalmazását ,megfűszerezve egy kis eklektikával. Tovább a teljes műleírásra!

 

Gubacsi László - LoftLoft lakás
Egy képzeletbeli loft lakás hangulatos eklektikáját emelve helyezetem el a pályázatban kiírt tárgyakat, hogy azok hangsúlyosan, de összeegyeztethetően uralják a teret. Napfényes, tágas, stílusos. Ezek a tulajdonságok amik igazán jellemeznek egy igazi loft lakást. Ezeket a tulajdonságokat szem előtt tartva határoztam meg a központi teret, mely köré szerveződve  találjuk a lakás egyéb funkcióit. Tovább a teljes műleírásra!


Juhász Alíz

Juhász Alíz - StílusrandevúA létrehozott enteriőr egy nagy belmagasságú polgári lakás két egymásba nyíló, tágas helyisége, ahol a kép a nappali falán, a karosszék az olvasósarokban és a tálaló, funkciójából eredően az étkezőben kapott méltó helyet. Az enteriőr kialakításához inspirációul a bútorok, valamint a kép íves formavilága szolgált. A portrén megjelenő színek finom eleganciája ihlette az enteriőr neutrális bézs, barna és halványkék színeit. A bútorok fa részeinél konzekvensen alkalmazott tölgy illetve tölgy-fehér kombináció a világos falszínekkel, kárpitokkal együtt harmóniát teremt a térben, mely ennek ellenére mégsem lesz egyhangú. Tovább a teljes műleírásra!

Káplár Nikoletta

Káplár Nikoletta - StílusrandevúAz általam választott tér stílusa, - melybe a műtárgyakat elhelyeztem – modern eklektikus. Helyiségnek a nappalit választottam, melynek 3 égtáj felé hatalmas, ipari jellegű ablakai vannak, ugyanakkor klasszikus mennyezeti szegély díszíti. Bútorokban is igen sokszínű a tér, modern darabok vegyülnek régi korok ékeivel. Nincsenek kirívó, harsány színek, tolakodó anyagok. A padlót dió színű parketta fedi halszálka mintában, a falak enyhén strukturáltak, érdesek, meleg tónusú beton szürkék. Kiegészítő anyagként megjelenik a kisasztalokon és a dohányzóasztalon a fém, textilek tekintetében pedig az egészen mély méregzöld. Tovább a teljes műleírásra!

Koronczay Noémi

Koronczay NoémiA 117 nm-es régi lakás Budapest belvárosának szívében helyezkedik el egy régi, Kármán Aladár és Ullmann Gyula tervezte épületben. A külső homlokzat alsó két szintjén, illetve az udvari részen teljes magasságban uralkodnak a fémszerkezetek. A vas elemek ezen kívül dekorációként is hangsúlyos szerepet kapnak kecses, vékony pálcákból és indákból összeállított formákként. A vas szerkezeti szerepének megmutatása, és annak dekoratív alkalmazása jellemző a szecesszió építészetében. Tovább a teljes műleírásra!

László Kata

László Kata - StílusrandevúEgy kétszintes családi ház lakótereit, a földszinti valamint az emeleti részek térszervezését, berendezését álmodtam meg ebben a munkámban, melyből jelen esetben a nappalit mutatom be. A ház tulajdonosai egy középkorú művész házaspár, fotóművész férj és színész feleség, akik tinédzser lányukkal együtt fognak beköltözni új otthonukba. Megbízóim - személyiségükből valamint munkájukból fakadóan - szívesen látnak különböző stílusú, hangulatvilágú, akár eltérő korszakokat idéző bútordarabokat, berendezési tárgyakat az otthonukban. Szeretik a változatosságot, a szokatlant, az egyedit, miközben az akár eklektikus világ ellenére is fontos számukra a kényelem, a harmonikus összhatás és a magas minőség. A modern formavilág éppúgy helyet kap az életükben, mint a régi értékek szeretete, megbecsülése. Mivel szakmájukban elismert művészek, képesek és hajlandóak a kívánt összhatás érdekében anyagi áldozatokat hozni. Tovább a teljes műleírásra!

Paulusz Éva

Paulusz ÉvaA pályázati terven látható nagy belmagasságú tér egy közel 4x8 méteres hosszúkás vendégfogadó szoba, festett pasztell krém falakkal és egyszerű parkettával burkolva.  Itt megtalálhatóak a klasszikus interior jellemzői, mint a magas lábazat, a mennyezeti rozetta, a mennyezetet keretező fríz és az osztott üvegezésű nyílászárók. Ez az eklektikus szalon alapja, ahol a modern és a klasszikus tárgyak jól megférnek egymással. A hosszú teret optikailag csökkenti az ablakok körül antracit színűre festett fal. A szemközti falszakaszon a hangsúlyosságával van jelen a pályázati kiírásban megadott Kozma Lajos által tervezett tálalószekrény. Tovább a teljes műleírásra!

Gálné Pozvai Teréz

Gálné Pozvai TerézA pályázatra tervezett lakás egy fiatal jól szituált vidám lendületes hölgy részére készült. A társasházi lakás formavilága is  szokatlan, ami az ott lakó játékosságára  utal. A lakásban a nappali –konyha –étkező  egybe nyitott tér, de funkciójában külön  egységekre tagolt. A hatalmas tálaló a térelválasztás térszervezés szerepét is betölti . Mivel az enteriőr színei inkább  világos színek a meghatározóak , így nem tartottam fontosnak  a bútor átfestését .
Ezáltal még erősebb hangsúlyt  kap fókusz pontként is. Annyi változtatást terveztem ,hogy a bútor hátlapját üvegre cseréltem az átláthatóság miatt és az ablakon bejövő fény is átengedi. A hátsó fal rusztikus tégla  díszítése különleges  kontrasztot ad a míves bútornak . Viszont látványos egységet nyújt a térnek. Tovább a teljes műleírásra!

Eczetiné Schäfer Anett

Eczetiné Schäfer AnettMesélj nekünk!
Az 1930-as években, Budapesten épült, 6 emeletes, központi helyen elhelyezkedő, nagypolgári stílusjegyeket hordozó tégla társasház egyik lakásában négytagú család él. A közelmúltban felújított otthonuk délnyugati tájolású, csendes, világos, házközponti fűtésű. A kiváló elrendezésű lakást nappali, két szoba, egy félszoba,
konyha és hall alkotja; ez utóbbiból nyílik szinte az összes helyiség. A lakás egyik szobája két óvodáskorú, 6 éves ikerlány birodalma. A felújítás során törekedtek arra, hogy a formák, a berendezési tárgyak és a színek a gyerekek életkorának megfeleljenek, az évek múlásával könnyen változtathatóak legyenek. Tovább a teljes műleírásra!Eczetiné Schäfer Anett - visszaVissza a jövőbe!
Egy fiatal - harmincas éveik elején járó- házaspár otthonának nappalijába nyerhetünk betekintést. Munkájukból adódóan mindketten sokat tartózkodnak külföldön, de két évvel ezelőtt lehetőségük nyílt arra, hogy Pest megye egyik kisebb településén található, 2013-ben épült ikerház egyik felét megvásárolják. Az építtetők egy korszerű családi házat álmodtak meg: mely háromrétegű nyílászáróival, táv vezérelhető, automatizált padló-és falfűtésével és hűtésével, elektromos redőnyökkel, programozható világítással minden igényt kielégít. Tovább a teljes műleírásra!

Janik Szantina

Janik SzantinaCélom egy olyan enteriőr kialakítása volt, amelyben ötvözzük a modern ipari stílus, a bohémebb irányzatok és a klasszikus darabok hangulatát: egy eklektikus tér kialakítása volt.
A kiválasztott műtárgyaim a festmény és a tálaló voltak, utóbbi eredeti funkcióját meghagyva egy étkezőt terveztem, amely egy nagyvárosi bérlakásban helyezkedik el, egy műkedvelő 30-as évei elején lévő pár nyaralójaként. Egy ilyen épületben eleve minden adott, ami egy klasszikus tér kialakításához szükséges: nagy belmagasság, monumentális terek és hatalmas nyílászárók. A térszervezésben ügyeltem arra, hogy a tálaló központi szerepet kapjon, amint belépünk a helyiségbe, ezt a patinás darabot pillantjuk meg. Éppen ezért igyekeztem olyan étkezőasztalt kiválasztani, amelynek a vonalvezetésében szintén megjelenik ez az íves, barokkos utalás.  Tovább a teljes műleírásra!

Békési-Szeldeli Szilvia

Szeldeli SzilviaA tervezés során a következő szempontokat tartottam szem előtt:
- megbecsülni a múltat és az otthon díszévé varázsolni
- a műtárgyakat elegáns enteriőrbe helyezni
- bútorok funkcióit megtartani
- modern pompát kialakítani úgy, hogy a térben a mai bútorok domináljanak randevúra hívva a régi bútorokat
Egy új konyha étkező együttest alakítottam ki. A szoba belmagassága 3,5 méter. A padló fényes fehér műgyanta burkolatot kapott, a mennyezet festve lett. A falakra Harald Glööckler „pikkelyes” tapétáját helyeztem el. Tovább a teljes műleírásra!

Varga Anikó

Varga AnikóA tervezés során a fő szempontom az volt, hogy a felhasználható műtárgyakat egy kevésbé megszokott, fiatalos környezetben mutassam be, ahol kellően érvényesülni tud a régi idők és korunk szelleme egyaránt.
  Az általam elképzelt enteriőr egy nagyvárosban található modern loftlakás, amiben egy fiatal pár él. Az épület sajátosságai a nagy belmagasság, az egybenyíló terek, a hatalmas ablakok, a térben álló modern kandalló és a galéria. Az enteriőrben domináló színek a fehér, ami semleges hátteret biztosít; a királykék és árnyalatai, ami megjelenik a kárpitokon, szőnyegeken és festményeken; a barna, ami a bútorok faanyagában és a bőr kanapén jelenik meg valamint az arany külömböző árnyalatai, ami a dekorációs tárgyakon és a díszpárnákon köszön vissza. Tovább a teljes műleírásra!