Puskás Öcsi és az Aranycsapat

A kiállítást 2018. augusztus 21-ig meghosszabbítottuk!

A Labdarúgó Világbajnokság apropóján a BÁV júliusban Puskás Öcsi és az Aranycsapat címmel rendez ingyenes emlékkiállítást, ahol kortárs magyar képző- és iparművészek Puskás Ferencről készített alkotásait tekinthetik meg.

Puskás Öcsi, az Aranycsapat kapitánya, Olimpiai arany- és Világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok, Világkupa és Bajnokok Ligája győztes, a XX. század legjobb góllövője, akinek számtalan világcsúcs és gólkirályi cím fűződik a nevéhez, mind a magyar válogatott, mind a Real Madrid játékosaként. Edzőként a Föld minden kontinensén dolgozott, csapataival további bajnoki érmeket nyerve.

„Életét a labdarúgásnak szentelte, igazi barát és sportember volt a pályán és a pályán kívül is. A futballban zseni, az életben ember tudott maradni”

– mondta Puskás Ferencről Buzánszky Jenő, az Aranycsapat egykori hátvédje.

Puskással szűnik meg a játék, s kezdődik a szórakoztatás korszaka

írta róla Esterházy Péter a Puskás, Gödel, passz című írásában.

A BÁV kiállítása bizonyítékul szolgál arra, hogy Puskás Öcsi mesébe illő pályafutása nem csak a focirajongókat kápráztatja el a mai napig, de a művészeket is megihlette.

A tárlat kurátora, Kertész Csaba 2010-ben kért fel kortárs művészeket, hogy készítsenek olyan műalkotásokat, amelyek Puskás Ferenccel és az őt körülvevő mítosszal kapcsolatosak. Ezeket az alkotásokat Hommage á Puskás Öcsi címmel mutatták be a világhírű focilegenda születésének 83. évfordulója alkalmából a Home Galériában.

A felkérés nyomán többek között festmények, grafikák, szobrok, object, médiaart és egy művészkönyv is született, amelyeket Kristóf Lajos és az MTI munkatársainak korabeli fotói egészítenek ki. A kiállított alkotások olyan művészek nevéhez fűződnek, mint Konkoly Gyula, fe Lugossy László, Rácmolnár Sándor, Bada Dada, ef Zámbó István, drMáriás és Kis Ilona. Az eredeti tárlat anyaga erre az alkalomra kiegészül Kulinyi István, Regős István és Orosz István alkotásaival, a képek mellett Puskás világhírű csapattársainak, költőknek és íróknak a visszaemlékezései is olvashatók. Sőt újra meg lehet nézni az „évszázad mérkőzésének” góljait, természetesen Szepesi György közvetítésével.

A tárlat további érdekessége, hogy a kiállított tárgyakat meg is lehet vásárolni.

A kiállítás kurátora: Kertész Csaba
Időpont: 2018. július 6. - augusztus 21. 
Helyszín: BÁV Apsztisterem (1052 Budapest, Bécsi utca 3.)
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig: 10-18 óráig, szombaton 10-14 óráig

Nyilvános megnyitó: 2018. július 5. 18.00 Tovább az eseményhez!

A belépés ingyenes!