Aktuális aukciók archívum

Korábbi aukcióink:

6. KORTÁRS AUKCIÓ - 2018. december 19.

A leütési lista ide kattintva tölthető le!

 

 

Kortárs aukcióval zárja az évet a BÁV Aukciósház december 19-én. A több mint 100 tételt felsorakoztató kínálatban olyan közismert nevek szerepelnek, mint feLugossy László, ef Zámbó István, Aknay János, Gyarmathy Tihamér, Gyémánt László vagy Fehér László. Az érdeklődők emellett az eddig elsősorban divattervezőként ismert Náray Tamás és a külföldön is befutott A. Nagy Gábor műveire is licitálhatnak, de a legfrissebb, 2018-as alkotások is szerepelnek a kínálatban.

Az elmúlt évben azért indította újra a kortárs árveréseket a BÁV, mert a hazai és nemzetközi trendek is azt mutatták, hogy ez a műtárgycsoport gyűjtői és befektetési szempontból is az egyik legnépszerűbb. Ezt igazolta az Aukciósház novemberi művészeti aukciójának kortárs anyaga is, amelyből több festmény egymillió forint fölötti leütést is elért. A mostani kollekció összeállítói – néhány kiemelt tételt leszámítva – alacsony kikiáltási árakat határoztak meg annak érdekében, hogy minél szélesebb gyűjtői és befektetői kört tudjanak megszólítani.
Az anyag gerincét a szentendrei Vajda Lajos Stúdió alapítóművészei közül feLugossy László, ef Zámbó István és Aknay János művei alkotják.  A saját alkotásaik bemutatására az 1970-es években indult kezdeményezés máig él. Az aukció anyagában a korai éveket feLugossy dadaista olajképei és ef Zámbó szürrealista grafikái képviselik. E két alkotó művei már az őszi művészeti árverésen is sok érdeklődőt vonzottak, ott feLugossy László Újprimitív című festménye 1,9 millió forintért, ef Zámbó István kémény- és Felhőkarcoló családja pedig több mint négyszeres áron, közel 2 millió forintért talált gazdára. A december végi kortárs árverésen a két művész számos kiváló alkotása közül válogathatnak a gyűjtők.

Ef Zámbó István szinte teljes munkásságát végigkísérhetjük az aukcióra kerülő alkotásain keresztül. A 80-as éveket többek között két ritka, fehér olajképe, a Fagyizó lányok vadász hóemberrel és az Életkép szobavulkánnal képviselik, amelyeknek címei már sejtetik a művész sajátos látásmódját. „Szeretem az ellentétek egybeolvasztását, egymás mellett való szerepeltetését. Számomra egy locsolókanna mellett heverő fűrész vészjósló, a koporsóban egy luk pedig optimista tett.” – mondta ef Zámbó István egy korábbi interjújában.  Az idézetben szereplő, koporsót ábrázoló képe, a Gyász is helyet kapott az aukcióra kerülő képek között éppúgy, mint a szintén sokat publikált Szentendrei munkásoltár, valamint az egyik főművének tartott Love Doll, amely 2,6 millió forintos kikiáltási árával az árverés legdrágább tétele.

FeLugossy Lászlótól is számos alkotásra licitálhatnak az árverésre látogatók, az izgalmas témákat feldolgozó kisméretű képei mellett a Terhes nő távcsővel című, 600 ezer forintról induló nagyméretű olajképe is figyelemre méltó. 

Szintén a 70-es években indult Bukta Imre karrierje, akinek Vidéki pár című akvarelljét is beválogatták a szakértők. A kép Bukta művészetének fő témáját, a falusi életet mutatja be, az ún. mezőgazdasági műveire jellemző iróniával, groteszkséggel és abszurditásokkal fűszerezve. 

A. Nagy Gábor azon kevesek közé tartozik, akiknek munkássága nemzetközi szinten ismertebb, mint itthon. Egyik leggyakrabban kiállított műve a Baby Doll, amely a digitális technika térnyerésének csúcspontján, a 2000-es évben készült. A számítógépes képalkotásra reflektálva, pixelekre bontotta le a képet, hogy a felismerés örömével a nézőt is bevonja az alkotói folyamatba.

Náray Tamás neve inkább a kifutók világából volt ismerős eddig, most azonban az árverésen két olajképe nyomán festőként is megismerhetjük őt. Ahogy ruhái, úgy festményei is a színek egymásra hatására, a strukturált, lendületes absztrakcióra épülnek.

A kortárs aukciók világából jól ismert további művészek munkái is megtalálhatóak a kollekcióban, így pl. Fehér László Vízparton című monumentális fekete-fehér festményére, Csurka Eszter vegyes technikával készült, cím nélküli nagyméretű, sokszor kiállított alkotására, vagy Gyarmathy Tihamér, a magyar avantgárd festészet egyik meghatározó alakjának különböző korszakaiból származó műveire is licitálhatunk.

Napjaink népszerű témái sem hiányozhattak a válogatásból, így például Gáspár Annamária alkotásai, amelyeknek középpontjában a nők és a női sztereotípiák állnak. A decemberi árverésen legfrissebb, 2018-as művei kerülnek kalapács alá.

Árverés: december 19.  18.00
Kiállítás: december 8-17. minden nap 10-18 óráig
Helyszín: BÁV Apszisterem (1052 Budapest, Bécsi utca 3.)

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse aukciós menedzserünket:

dr. Balás Kinga
aukciós vezető menedzser
Telefon: 06-1-429-3024
E-mail: balas.kinga@bav.hu

Korábbi árverésünk:

95. ÉKSZER- ÉS 4. KARÁCSONYI MŰTÁRGYAUKCIÓ

A leütési lista ide kattintva tölthető le!

 

 

Történetének legmagasabb, 130 millió forint összkikiáltási árú ékszerkollekciójával készül a BÁV a december 4-5-i Karácsonyi aukciójára. A legkiemelkedőbb tételek közé egy rekordméretű, 5,7 karátos brillgyűrű, nagyértékű zafír és gyöngyékszerek, valamint a királyok ékszerésze, Ernst Paltscho által készített art deco melltű tartoznak, emellett változatos asztali ezüsttárgyakkal és számtalan igényes ajándékkal várják az érdeklődőket.

A december 4-ei ékszernapon a gyémánt uralja az aukció kínálatát. Az árverés egyik szenzációja az utóbbi évtizedek legnagyobb, 5,7 karátos brillel ékített szolitergyűrűje lesz. A lenyűgöző ékszer 8 millió forintos kikiáltási árról indul, és a várakozások szerint nemcsak az ékszerkedvelők, hanem a befektetők is jelentős számban fognak licitálni rá. A karácsonyi eljegyzést tervezőknek további nagy karátszámú gyűrűket is ajánlanak a BÁV szakértői. Akik pedig a színes drágaköveket részesítik inkább előnyben, azok zafírral, smaragddal, rubinnal vagy tanzanittal ékített gyűrűk, hozzájuk illő fülbevalók és nyakláncok közül válogathatnak.

Sokáig a zafír volt a legkedveltebb színes drágakő az ékszerpiacon, az utóbbi években azonban a vibráló smaragdok is rendkívül népszerűek lettek. A karácsonyi kollekcióban a gyűjtők és a befektetők a legkvalitásosabbnak számító, fűzöld színű zafír nyakékek, karkötők és gyűrűk gazdag kínálatából válogathatnak. Ebben a kategóriában a legmagasabb, 2,8 millió forintos kikiáltási árról egy 2 karátos smaragddal és további közel 100 briliánssal ékített függő indul majd, de érdemes lesz licitálni a 2,4 millió forintról induló, 11 karátos smaragddal ékített nyakékre is. 

Továbbra is rendkívül divatos a gyöngy, amelyet ma már minden korban, minden alkalomra és minden öltözethez viselhetünk. A mostani gyöngykollekció sztárdarabja az a 3,5 millió forintos kikiáltási árról induló déltengeri gyöngysor, amelyet a virágokat formázó aranycsatjába foglalt 9,7 karátnyi, közel 300 briliáns tesz különlegessé.

Az első világháború nélkülözései után a fényűzés és a szabadság utáni vágy megtestesítője volt a 20-as években megjelent art deco stílus. Az ekkor született egyenes vonalvezetésű, geometrikus formákat használó, a lehető legtöbb gyémánttal ékített, csipkefinomságú ékszerek a mai napig az elegancia megtestesítői. Ezen ékszerek között is valódi különlegességnek számít a most árverésre kerülő art deco karkötő, amelyben a 315 különböző nagyságú, több mint 15 karátnyi brill mellett hét nagyobb kő is található. A több mint 20 karátnyi gyémántot tartalmazó, rendkívül finom kidolgozású ékszerre 5,5 millió forinttól lehet licitálni.

Az egyik, nemzetközi figyelemre is számot tartó darab a királyok ékszerészének is nevezett osztrák ötvösmester, Ernst Paltscho valódi ritkaságnak számító art deco melltűje lesz. Az ékszert, a kor követelményeinek megfelelően, 86 régi csiszolású, összesen 2,5 karátnyi briliánst keretezi, középen pedig jellegzetes, kék zománc alapon csiszolt, faragott hegyikristály és karneol virágok láthatóak, amelyeket apró gyémántok koronáznak meg. Ernst Paltscho zsenialitása nemcsak abban állt, hogy a brillek és a platina uralta ékszerekbe beköltöztette a színes drágaköveket, hanem hogy egészen új formavilágot alkotott meg: ametisztből, rózsakvarcból, korállból, karneolból és más drágakövekből készített virágokat, leveleket és gyümölcsöket, amelyeket színpompás zománcfelületekre ültetett. Nem véletlen tehát, hogy korunkban a legnagyobb gyűjtők és múzeumok, köztük pl. a British Múzeum versengnek ezekért az ékszerekért. A karácsonyi árverésen szereplő melltűre 650.000 forintos kikiáltási árról lehet licitálni. További információk az ékszerről ide kattintva!

Az utóbbi években tudatosan építettük fel a luxusékszer kínálatunkat, és minden árverésen egyre magasabb karátszámú brilles ékszereket bocsátottunk licitre. Idén már többször is megdöntöttük a legdrágábban eladott magyar ékszer rekordját, pedig az igazi meglepetés még hátravan: karácsonyi árverésünkre olyan egyedülálló kollekcióval készülünk, amely nem csupán a hölgyek, de a befektetők szívét is megdobogtatja majd

– mondja Varga Balázs, a BÁV Zrt. kereskedelmi igazgatója.

Az ékszerek mellett gazdag asztali ezüstkínálat is várja az érdeklődőket. Az igényes gasztroajándékot keresők rendkívül széles kínálatból válogathatnak: a kávés- és teáskészletek mellett desszertkosarak, cukordobozok, fűszer-, olaj- és ecettartók és kínálótálak várják, hogy az ünnepi asztalra kerüljenek. Stílusosan ünnepelheti a karácsonyt és az újévet az is, aki nem egy, hanem rögtön két ezüst borhűtőt talál majd a fa alatt. A 19. századi, egyenként több mint 2,5 kilogrammos, gazdagon díszített darabokra 2,2 millió forinttól lehet majd licitálni. Az üvegtárgyak között is számtalan izgalmas darab található: a szecessziós vázák és kiöntők mellett kézzel fújt, színes cukorkadíszek varázsolnak igazi karácsonyi hangulatot. Aki már korán el szeretné elkezdeni gyermeke művészeti nevelését, az örülni fog a rokokó jelenetekkel díszített, 19. századi bababútor szettnek, amely nemcsak a gyerekszoba, hanem a vitrin dísze is lehet. A kollekció összeállítói a férfiakra is gondoltak, akiket többek között angol kártyadobozzal, borkóstoló tálkával, valamint különböző likőröskészletekkel lephetünk meg.

Az ünnep fényét további változatos gyertyatartókkal, kandeláberekkel emelhetjük, sőt, ezekhez még egy ezüst kanócvágó ollót is beszerezhetünk. A szakrális tárgyak közül kiemelkedik egy 19. századi francia misekehely, emellett házioltár, keresztelőérem és egy Zsolnay Fekete Madonna szobor is várja a gyűjtőket.

Kiállítás: 2018. november 24. – december 2., minden nap 10-18 óráig
Tárlatvezetés:
2018. december 1. 15 órától az ékszerek bemutatása,
16 órától a műtárgyak bemutatása
Helyszín: BÁV Aukciósház (1052 Budapest, Bécsi utca 1.)

Árverés: 2018. december 4 (ékszerek és ezüst műtárgyak) és december 5. (műtárgyak) 18.00
Helyszín: MOM Kulturális Központ (1124 Budapest, Csörsz u. 18.)

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse aukciós menedzsereinkett:
Koltai Edina
aukciós menedzser
Telefon: 06-1-429-3024
E-mail: koltai.edina@bav.hu

dr. Balás Kinga
aukciós vezető menedzser
Telefon: 06-1-429-3024
E-mail: balas.kinga@bav.hu

Korábbi aukcióink

73. MŰVÉSZETI AUKCIÓ - 2018. november 13-14.

A leütési lista letölthető ide kattintva!

 

Közel 600 tétellel, köztük művészettörténeti csemegékkel készül november 13-14-i őszi aukciójára a BÁV. Az árverés sztártétele Rippl-Rónai József 60 millió forintról induló Kékruhás lány virágos kalapban című mesterműve lesz. Valódi szenzációnak számít Aba-Novák Vilmos Ebédelő cigány című festményének a felbukkanása. A „barbár zseni” egyik utolsó olajfestményén szereplő karaktert később egy nagyobb kompozícióban is megfestette, de a ma már csak fekete-fehér fotóról ismert temperakép megsemmisült. A szakértők a műtárgykollekcióba többek között ritka Zsolnay dísztálakat, Hieronymus Hackel vadászpoharát, valamint patinás fegyvereket is beválogattak.  Az árverés ékszernapja egy eredeti pillangószárnyakkal készült melltűvel, nagyméretű briliánsokkal és színes drágakövekkel ékített befektetési ékszerekkel várja az érdeklődőket.

A 73. Művészeti aukció festménykollekciója a magyar festészettörténet szinte teljes palettáját felvonultatja. A történelmi fontosságú alkotások sorából Barabás Miklós Degenfeld Anna grófnőről készített megkapó szépségű biedermeier portréja emelkedik, ki, amely az 1836 és 1925 között élt arisztokrata hölgyet ifjú feleségeként ábrázolja.  A 20. század történelmi viharait szerencsésen túlélő, Barabás Miklós egyik legjobb korszakából származó, eddig ismeretlen nagyméretű portré 22 millió forintos kikiáltási árról indul az árverésen. Szintén kiemelkedik az anyagból Barabás gróf Batthyány Lajost ábrázoló portréja, amelynek érdekessége, hogy Bárcziházi Bárczy István híres gyűjteményéből származik.

A festménynap sztártétele Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című 1910-es évek elején keletkezett alkotása. A színpompás festmény eredeti címe nem ismert. A képről az első reprodukció 1943-ban egy aukciós katalógusban jelent meg Merengő nő címmel, e szerint a kép a művész francia feleségét, Lazarine Baudriont ábrázolja. A későbbi árveréseken azonban már Kékruhás nő megnevezéssel bukkan fel a festmény, idővel pedig Kékruhás lány virágos kalapban lett a kép címe, elfeledtetve azt, hogy pontosan ki is volt a modellje: Lazarine vagy éppen a házaspár fogadott lánya, Anella. A Rippl-Rónai legnépszerűbb, kukoricás korszakából származó, lírai szépségű festmény az árverés legmagasabb kikiáltási áráról, 60 millió forintról fog indulni.

A festményanyag másik szenzációja 12 millió forintos kikiáltási árral Aba-Novák Vilmos egyik utolsó olajképe, az 1930-ban keletkezett Ebédelő cigány, amely tökéletesen reprezentálja Aba-Novák közmondásosan kiváló portréfestészetét. A festményt annyira jól sikerültnek találhatta a művész, hogy érdemesnek látta egy nagyobb kompozíció főszereplőjévé is tenni. Így készülhetett el 1931-ben a Muzsikus cigány ebédje című nagyméretű temperaképe, amely azonban megsemmisült, ma már csak egy fekete-fehér reprodukcióról ismert. Bár a mester minden általa kedvelt műfajban zseniális sorozatokat alkotott, portréi művészi ereje még e remekművek közül is kimagaslik. A névvel is azonosítható képmások mellett megörökített néhány, ma már feledésbe merült, s ily módon azonosíthatatlan modellt is. Ezek közé tartozik a most aukcióra kerülő cigány férfi képmása is, amely kvalitásban semmivel sem marad el a ma már nem létező nagyméretű temperakép mellett. A teljes tanulmányt itt olvashatja el!

A második világháború utáni anyagból Gyarmathy Tihamér Kisváros című alkotását kell kiemelnünk, amely nem csupán az életmű, de a magyar absztrakt festészet egyik meghatározó alkotása is egyben. Gyarmathy művészi alapállása szerint a műalkotás elsősorban érzelmi síkon működőképes, a racionális megközelítés tévútra vezet. A most aukcióra kerülő 1953-as remekműve tökéletesen példázza ezt, hiszen stiláris vonatkozásban legközelebb Paul Klee festészetével rokonítható, akinek művészetére gyakorolt hatását Gyarmathy is elismerte. A kép az életmű fontos darabja, amely mind az ötvenes évek összeurópai absztrakt művészetben elfoglalt helyét, mind pedig elsőrendű művészi kvalitását, valamint ritkaságát tekintve is kiemelt figyelmet érdemel.

Hincz Gyula egy nagyméretű fekvő aktja is Gundel Takács Gábor kalapácsa alá kerül az aukción. A közelmúltban felkutatott, a festő titkos kapcsolatából származó festmény felbukkanása azért is különleges, mert a művész hasonló méretű alkotásai szinte kivétel nélkül múzeumi gyűjteményben vannak. Nézze meg szakértőink kedvenceit ide kattintva!

Az őszi műtárgykollekció változatos gazdagsága már a karácsonyi szezont jelzi előre.  A különlegességek közé tartozik az orientalista festészet egyik legnagyobb hazai alakja, Tornai Gyula szecessziós szalonszekrénye. A ritkaságok közül meg kell említeni Hieronymus Hackel cseh üvegművész vadászpoharát és a hozzá tartozó úti evőeszközkészletet. A Zsolnay gyűjtők olyan csemegék közül válogathatnak, mint egy rákkal küzdő kígyót ábrázoló eozinmázas dísztál vagy a Klein Ármin dekorterve alapján készült menyecske-portrés tál. A militária anyagban a különböző kardok, egy pallos és egy pisztoly mellett egy pazarul díszített pesti szablyát is szerepel, ez utóbbi valószínűleg egy tisztet szolgált egykoron. Feltehetően a Magyar Királyi Testőrség egyenruhájának a része volt az az 1760 körül készült, gazdagon cizellált mentecsat, amelyre 2,4 millió forintról lehet majd licitálni. Nézze meg szakértőink kedvenceit ide kattintva!

Az ékszerkollekció egyik szenzációját a BÁV szakértői által évek alatt összegyűjtött gyönyörű pillangós melltűk jelentik. A különleges anyagokból készült ékszerekről itt olvashat bővebben! Az ötvösművészet virtuozitását példázza az a 385 briliánssal, rubinokkal és zafírokkal ékített sárga- és fehérarany pillangó, amely 1,5 millió forintért kerül kalapács alá, de egy eredeti pillangószárnyakkal díszített ritka kitűzőért már 150 ezer forinttól is harcba szállhatunk. Ez utóbbi különleges ékszertípus olyan ritkán bukkan fel a magyar és a nemzetközi ékszerpiacon, hogy biztosan lehetünk benne, hogy sokan szeretnék magukénak tudni majd.  A karácsonyi eljegyzést tervezők és a befektetési célú ékszervásárlók ismét válogathatnak a nagyméretű briliánsokkal ékített szolitergyűrűk és nyakékek között. Azokat, akik extravagánsabb eljegyzési gyűrűt vagy éppen egy karácsonyi ajándéknak is tökéletes ékszert keresnek, a nagy karátszámú smaragddal, zafírral vagy tanzanittal ékített gyűrűk, fülbevalók és nyakékek széles választéka várja. Utóbbiak közül kerül ki az ékszernap legdrágább tétele is, egy 6,5 millió forintról induló nyakék, amelyet többek között egy 3,12 karátos briliáns, és egy 1,55 karátos smaragd ékít. A modern kiegészítők kedvelői olyan cégek luxusékszerei közül válogathatnak kiváló áron, mint a Bulgari, a Fope, a Cartier vagy a Korloff. Nézze meg mit vinnének haza szakértőink az ékszeranyagból!

Az őszi anyag több múzeumba kívánkozó tételt is felvonultat, például egy teknőcberakásos arany szelencét, amelyet minden részletében lenyűgöző kidolgozása kora ötvösművészetének egyik európai csúcsdarabjává teszi. A 19. században, Bécsben készült mestermű tetején kristályból metszett Aphrodité látható puttók társaságában, amelyet gyémántokkal kirakott szalagcsokor és babérág keretez. A kivételes darab 2 millió forintos kikiáltási árról indul majd az aukción. Az asztali ezüstök kedvelői többek között egy empire és egy Tiffany boroskancsóra is licitálhatnak majd.

KIÁLLÍTÁS: 2018. november 3-11. (minden nap 10-18 óráig)

TÁRLATVEZETÉSEK:
2018. november 3. szombat
16 órától a műtárgyak és
2018. november 10. szombat
15 órától az ékszerek és
16 órától a festmények szakmai bemutatása.

HELYSZÍN: BÁV Aukciósház (1052 Budapest, Bécsi utca 1.)

ÁRVERÉS: 2018. november 13. 18.00 (ékszerek és ezüst műtárgyak) és november 14. 18.00 (festmények és műtárgyak)
HELYSZÍN: MOM Kulturális Központ (1124 Budapest, Csörsz u. 18.)

Aukciós tanulmányainkat a híreknél, ide kattintva olvashatja el!

NYEREMÉNYJÁTÉK:
Az aukción vásárlók között, az Air France jóvoltából, egy két személyre szóló, repülőjegyet sorsolunk ki Saint Martin szigetére! További információk!

JÓTÉKONYSÁG:
Az árverés jótékonysági tétele Medveczky Jenő: Nő hegedűvel című akvarelljének bevételét a Csodalámpa Alapítvány kívánságteljesítő tevékenységének támogatására ajánlja fel. A jótékonysági tételről további információkat itt talál!

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse aukciós menedzsereinkett:
Koltai Edina
aukciós menedzser
Telefon: 06-1-429-3024
E-mail: koltai.edina@bav.hu

dr. Balás Kinga
aukciós vezető menedzser
Telefon: 06-1-429-3024
E-mail: balas.kinga@bav.hu

2. ÓRAAUKCIÓ

 

A legnagyobb mozisztárok, mint Sylvester Stallone, Alain Delon vagy Dwayne Johnson egyaránt nagy órarajongók, a BÁV október 30-i 2. Óraaukcióján pedig sok más különlegesség mellett az ő kedvenc időmérő szerkezeteikre is licitálhatnak az érdeklődők. A MOM Kulturális Központban megrendezésre kerülő árverés közel 160 tétele a befektetésre is érdemes luxus modellektől az igényes, de kedvező árú órákon át egészen a gyűjtői darabokig ad áttekintést a legnagyobb márkákból, mint a 4,3 millió forintról induló Rolex Day-Date President óra, a 3,5 millió forintos kikiáltási árról induló Audemars Piguet Royal Oak óra, vagy a Radiomir 1940, amely 1,3 millió forintért kerül kalapács alá. Mindezeken felül az óragyártás egyik mérnöki csodája, egy Atmos asztali óra is árverésre kerül, amely emberi beavatkozás nélkül önjáró és örökmozgó. A BÁV – Magyarországon egyedülálló módon – minden aukcióra kerülő órájára hat hónap garanciát vállal.

A kollekció összeállításánál a BÁV szakértői arra törekedtek, hogy a különböző korosztályokhoz, stílusokhoz és pénztárcákhoz igazodó darabokat mutassanak be. A luxuskategória egyik sztárja minden bizonnyal a 3,5 millió forintos kikiáltási árról induló Audemars Piguet Royal Oak óra 2016-os modellje lesz. Az eredeti, 1972-ben bemutatott modell tervezője Gérald Genta, aki számos ikonikus órát alkotott a pályafutása során. A forradalmi darab szembe ment mindennel, ami a korabeli óragyártást jellemezte. A nagyméretű, maszkulin modell már a hetvenes években is az egyik legdrágábbnak számított, időtlen dizájnja pedig olyan sztárokat hódított meg, mint Alain Delon, aki számos filmjében viselte saját Royal Oak óráját.

A Panerai Radiomir márka szintén a filmszínészek kedvence. Az olasz luxusóra márkát először Sylvester Stallone „fedezte fel”, és kezdte népszerűsíteni a hollywoodi sztárok között, ami annyira jól sikerült, hogy közülük többen, így például Dwaye Johnson, a Szikla is gyakran viseli saját Panerai óráját a filmjeiben. Nem meglepő, hogy a márka éppen az akciósztárok rajongását váltotta ki, ugyanis az Office Panerai eredetileg az Olasz Királyi Haditengerészetnek készített precíziós eszközöket, köztük a Radiomir nevű szériát is. Az első Radomir órák az olasz katonai búvároknak, az ún „békaember kommandó” tagjainak készültek, és a nagy sikerükre tekintettel a későbbi prototípusok is megőrizték ezen órák legfontosabb tulajdonságait. A második világháború idején a Királyi Haditengerészet újabb követelményeket támasztott az órákkal szemben, aminek megfelelően hosszabb ideig, extrém körülmények között, nagy víznyomás mellett is működniük kellett. Ezek a tulajdonságok a mai napig jellemzik a Radiomir 1940 elnevezésű típusokat, amelyek közül a BÁV aukcióján egy limitált kiadású darab 1,3 millió forintért kerül kalapács alá.

Ha már akciósztároknál tartunk, a világ egyik legismertebb modelljére, James Bond legendás Omega Seamaster órájára is licitálhatunk az aukción, amelynek árverése 800 ezer forintról indul. Az Omega további ikonikus modelljei is felbukkannak a kollekcióban, így például a Speedmaster Moonwatch is. Az óraszerkezetek fejlődését minden korban elősegítették a technikai kihívások, kiváló példa erre ez az óra, amely hírnevét annak köszönheti, hogy ott volt az első Holdraszállásnál. 1969 óta nem csak Neil Armstrong, de bárki tesztelheti kevésbé extrém körülmények között is a NASA kedvenc időmérőjét, most akár már 800 ezer forintért.

Az aukció legdrágább órája 4,3 millió forintos kikiáltási árával egy fehérarany Rolex Day-Date President óra lesz.  Ez esetben nem csupán a Rolex-szerkezet, hanem az 1,3 karátnyi briliáns is elnöki szintre emeli az óra eleganciáját. Ezen kívül is számos Rolex modellt vásárolhatnak meg az árverésen a befektetők.

A 19. század végén alapított Breitling neve sokáig egyet jelentett a pilótaórákkal. Az aukción többek között egy különleges Breitling for Bentley Flying B férfi karórával találkozhatnak az érdeklődők. A Breitling ugyanis az autós cégnek nem csupán műszereket és fedélzeti órát, hanem egy karórát is készített. Az angol eleganciát és a svájci tökéletességet egyesítő modell egyik különleges, egymutatós, ún. ugró órája most a BÁV árverésén 1,6 millió forintról indul.

A pilótaórák másik mestere az IWC Schaffhausen, nem véletlenül mondják szinte minden precíziós szerkezetre, hogy „úgy jár, mint a Schaffhausen”. A kollekcióban az 1868-ban alapított cég talán legismertebb óraszerkezetének evolúcióját egy 1920-as években készült zsebórától kezdve, a kollekció számos darabján keresztül követhetjük végig egészen napjaink csúcskategóriás Schaffhausen Ingenieur kiadásáig, amelyre 1,45 millió forinttól licitálhatunk.

Az antik órák gyűjtőinek is ritka csemegékkel, többek között egy Patek Phillippe arany zsebórával kedveskednek a szakértők. A legnagyobb presztízsű svájci óramanufaktúra tökéletességre való törekvését legjobban egy reklámkampányuk fogalmazta meg: “Egy Patek Philippe-et valójában sosem birtokolsz, csupán megőrzöd a következő generációnak”. Ennek ékes bizonyítékául szolgál a most árverésre kerülő 1920-ban készült zsebóra is, amely 400 ezer forintos kikiáltási árról indul majd. Az aukció legrégebbi alkotása mégsem ez, hanem egy különleges kétoldalas arany zsebóra, amely 1880 körült készült Svájcban. A holdfázis- és dátumjelzéssel is ellátott szerkezet működése jól megfigyelhető az ún. csontváz szerkezeten keresztül.

Az árverés egyetlen asztali órája igazi mérnöki csúcsteljesítmény. A különleges Jaeger-Le Courte Atmos óra a hátoldalán található tartályban lévő klóretánnak, valamint egy membránnak és egy spirálrugónak köszönhetően a hőmérséklet 1 Celsius-fok változásának hatására 48 órányi járástartalékot képez, így emberi beavatkozás nélkül is önjáró, örökmozgó. A szerkezet komplexitását mi sem mutatja jobban, mint hogy elkészítéséhez egy hónapos összeállítási és öt hetes beállítási és tesztelési procedúra szükséges. A mesteri szerkezetén túl az 1950-es években készült asztali óra letisztult designjával kétségkívül minden óragyűjtő álma.  

A BÁV – Magyarországon egyedülálló módon – minden aukcióra kerülő órájára hat hónap garanciát vállal.

Olvassa el cikkünket a  komplikációkról ide kattintva!

KAPCSOLÓDÓ PROGRAMUNK: High-end órák az órakészítő szemszögéből, Becsei Áron workshopja - 2018. október 29. 17-20 óráig További információk!

ÁRVERÉS: 2018. október 30. 18.00 - Új időpont!
Helyszín: MOM Kulturális Központ (1124 Budapest, Csörsz u. 18.)
KIÁLLÍTÁS: 2018. október 17-29. (hétköznap 10-18 óráig, szombaton 10-14 óráig, vasárnap zárva. október 22-én 10-14 óráig, október 23-án zárva, október 29-én a kiállítás a BÁV Apszistermében tekinthető meg 16.30-ig)
Helyszín: BÁV Aukciósház 1052 Budapest, Bécsi utca 1.

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse aukciós menedzserünket:
Koltai Edina
aukciós menedzser
Telefon: 06-1-429-3024
E-mail: koltai.edina@bav.hu

Korábbi aukcióink:

ŐSZI KAMARAAUKCIÓ

Az előzetes leütési lista innen tölthető le!

Árverés: 2018. szeptember 26. 18.00
Kiállítás: 2018. szeptember 15-24. (munkanapokon 10-18 óráig, szombaton 10-14 óráig)
Helyszín: BÁV Apsztisterem (1052 Budapest, Bécsi utca 3.)

 

 

Izgalmas szezonindító anyaggal készül a BÁV az őszi kamaraaukciójára, ahol ismét a megfizethető árú egyediség kerül a középpontba. Az ékszerek között az egyedi vintage darabok mellett a brilles és színes drágaköves ékszerek és férfi kiegészítők is megtalálhatóak. A műtárgyak közül a vidám Gorka Lívia kerámiák, és már a karácsonyi ajándékozást előrevetítő asztali ezüstök és más gasztró-csemegék számíthatnak licitharcokra. A festményeknél pedig olyan aukciós sztárok akvarelljeit és grafikáit vásárolhatjuk meg igen kedvező áron, mint Boromisza Tibor, Mednyánszky László vagy Márffy Ödön.

Az ékszereknél változatos kínálat fogadja az érdeklődőket: a gyűjtői csemegéktől a modern briliáns ékszerekig bárki találhat az ízlésének megfelelő, stílusos kiegészítőt. A vintage darabok kedvelői legfőképpen a nagy népszerűségnek örvendő szecessziós ékszerekből válogathatnak, amelyek közül kiemelkedik egy pazar ezüst collier. Az ékszeraukciók szinte kötelező eleme a korall és a türkiz: előbbi egy nyakláncot és karláncot tartalmazó szettel és egy női gyűrűvel, utóbbi egy századfordulós szederforma fülbevalóval számíthat élénk érdeklődésre. A hűvösebb idő beköszöntével előtérbe kerülnek a brossok és melltűk, amelyek garbónyakra, blúzra vagy blézerre tűzve egyaránt divatosnak számítanak. Ennél erősebb hatást érhetünk el a vintage statement ékszerekkel: agy-egy ilyen egyedinek számító, de mégis kedvező árú darab biztos, hogy nem fog ránk köszönni egy másik hölgyről, míg a  klasszikus kiegészítők kedvelői a különböző gyöngyös ékszerekből válogathatnak. A férfi kollekcióból egy 1930 körüli kézelő- és inggomb pár vonzhatja a stílusos öltözködés kedvelőit, emellett  különleges régi karórák közül is válogathatnak. Gyűjtők figyelmére tarthat számot  egy „Gyilkos” vésetű ezüst gyufatartó, amelynek különös történetét csak találgathatjuk, emellett zsebórát, ezüst lornyont, színházi táskát, és  egy Szűz Máriát ábrázoló, gyémántokkal ékített kitűzőt is találhatunk közöttük. Az elmaradhatatlan brilles és színes drágaköves nyakékek, karkötők és szoliter gyűrűk szintén várják a licitálókat.

Az őszi műtárgykollekció sztárjai minden bizonnyal a kortárs kerámiák lesznek. Gorka Lívia vidám jegesmedvéje, zebrás tálja, madaras tálkái vagy színes vázái könnyen megtalálják a helyüket egy modern otthonban. A népi naiv művészet kedvelői Vankóné Dudás Juli alkotásaira licitálhatnak. A porcelánok között a Fischer falitálaktól a Zsolnay díszcsempéken, a meisseni teáskannán át az art deco kisplasztikáig, vagy a kortárs hollóházi jaguárt formáló dísztálig sok izgalmas csemegét találhatunk. A különlegességek kedvelőinek mennyasszonyi virágcsokortartót, különleges orosz szelencéket és pazar díszítésű zsebórákat válogattak össze a szakértők. Akik már most gondolnak a karácsonyra és a gasztró ajándékokra, azok többek között egy ezüst úti evőeszközkészlet, izgalmas formavilágú cukorszórók, egy desszertkínáló és egy elegáns olaj-ecettartóval, mustáros palackkal és sószóróval ellátott reggeliző szett közül válogathatnak.

A festménykollekcióból kiemelkednek Czene Béla és Rozs János tájképei, illetve Berkes Antal velencei és pesti utcát ábrázoló festményei, Molnár Z. János terítékes csendéletei pedig egy ebédlő falára kívánkoznak. Érdemes lesz licitálni Novotny Emil Vaszary-hangulatot idéző, őszi ligetet ábrázoló olajképére, vagy az előző művészeti aukció sztártételét hozó Boromisza Tibor szentendrei akvarelljére is. Míg az előző, a 72. Művészeti aukción Boromisza műve 48 millió forintért kelt el, addig ennél a képnél csupán 95.000 Ft-ról indul majd a licit. A magas áron értékesített festményeiről híres Mednyánszky László akvarelljei és ceruzarajza is elérhető áron indulnak majd, ez utóbbi művet a szakértők a festő naplója alapján azonosították be.
A nyarat idéző alkotások közül Csáki-Maronyák József Balatoni részletéért és Biai Föglein István Nyár a Dunán című művéért is érdemes lesz harcba szállni. A kollekcióban a mindig népszerű Gross Arnold rézkarcok is megtalálhatók, és többek között egy 133 darabos Szász Endre grafikagyűjtemény is a miénk lehet az árverésen. Ez utóbbi, a maga 220.000 Ft-os kikiáltási árával, az árverés legdrágább tétele.

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse aukciós menedzserünket:
Koltai Edina
aukciós menedzser
Telefon: 06-1-429-3024
E-mail: koltai.edina@bav.hu

NYÁRI KAMARAAUKCIÓ - 2018. június 13.

ELŐZETES LEÜTÉSI LISTA LETÖLTHETŐ INNEN!

 

 

A nyár jegyében állították össze a szakértők a BÁV június 13-i kamaraaukciójának anyagát, amelyen hagyományosan kedvező árú, igényes műalkotásokkal várják az érdeklődőket. Az ékszerkollekcióban eredeti, vintage és modern darabok egyaránt megtalálhatóak. A műtárgyak sztártétele Szász Endre porcelánkollekciója lesz, amely mellé számos nyári asztali ezüstöt is beválogattak a szakértők, a változatos festményanyagban pedig többek között Bánk Ernő Felsőbánya című képére, valamint Spányik Kornél, Almásy Aladár és Angyalföldi Szabó Zoltán műveire lehet majd licitálni a BÁV Apszistermében.

A nyári trendeknek megfelelően a klasszikus ékszerek mellett modern darabok is szerepelnek a kínálatban. Előbbiek közé tartoznak a ma már statement darabokként viselt feltűnő ötvösékszerek, a türkizekkel díszített ún. szeder típusú fülbevaló, illetve a folyami gyöngyből fűzött, többsoros karkötő, míg az utóbbiakat például egy modern medállal kiegészített gyöngysor és több, brilles medállal díszített, letisztult nyakék képvisel. Napjainkban egyre divatosabbak a retro ékszerek, amelyek a kollekcióban is helyet kaptak, így például egy 40-es évekből származó virágos, többféle árnyalatú, aranyból készített fülbevaló. A gyűjtők figyelmére tarthat számot egy, a kora ellenére tökéletes állapotban lévő, több mint 100 éves filigrán díszítésű arany karkötő, egy aprólékos zománcdíszítésű, ritka Szűz Mária-medál, illetve egy 1900 körül készült arany függőóra is. 

A műtárgyszekció sztárjai kétségkívül Szász Endre absztrakt díszítésű porcelánkollekciójának darabjai lesznek. A művész számos különleges dekort tervezett a Hollóházi Porcelángyárnak, ezek közé tartoznak a most árverésre kerülő darabok. A 70-es évekből származó, limitált példányszámú, színes, nonfiguratív díszítésű tálak és vázák bármely mai otthon díszei lehetnek.  A modern kerámiák közül Gorka Lívia vázájára és Nádor Judit Zsolnay csőkutyájára is érdemes lesz licitálni. Az asztali ezüstöknél a nyári szezonban nagy népszerűségre számíthat egy nagyméretű limonádés kancsó, egy kora szecessziós likőröskészlet éppúgy, mint a míves kidolgozású desszertkínáló bonbontartók. A szakértők olyan különlegességeket is beválogattak, mint egy 1855-ös ezüstpersely vagy a Magyar Népköztársaság űrhajósának készült kártyadoboz.

A változatos festményanyagból kiemelkedik Bánk Ernő Felsőbánya című képe, amelyet 1925-ben készített Felsőbányán, ahol művészbarátok csoportjával, többek között Aba-Novák Vilmossal és Patkó Károllyal fedezték fel az erdélyi hegyvidéket. Ugyanebből a körből származik Patkó Károly Felsőbányai táj című alkotása, amely májusban a 72. Művészeti aukción került kalapács alá. Spányik Kornél Hímző leányka és Aratás után című kisméretű festményeire szintén érdemes lesz licitálni éppúgy, mint Almásy Aladár Justicia című egyedi rajzára, vagy Angyalföldi Szabó Zoltán két alkotására. A naiv festészet rajongói Kada István népies sorozatából, a különlegességek iránt érdeklődők pedig Hegyi György szentendrei tornyokat ábrázoló mozaikjából válogathatnak.

Árverés: 2018. június 13. 18.00 - Új időpont!
Kiállítás: 2018. június 2-11.
Helyszín: BÁV Apszisterem (1052 Budapest, Bécsi utca 3.)

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse aukciós menedzserünket:
dr. Balás Kinga, aukciós vezető menedzser
Telefon: 06-1-429-3024
E-mail: balas.kinga@bav.hu

72. MŰVÉSZETI AUKCIÓ - 2018. május 15-16.

Főúri ritkaságok a BÁV tavaszi aukcióján

A BÁV nemrég jelentette be, hogy egymilliárd forintos műtárgyvásárlási alapot hoz létre. A hír megmozgatta a piacot, a megújult kínálat már a 72. Művészeti aukció anyagán is visszaköszön. Olyan mesterek főművei kerülnek Gundel Takács Gábor kalapácsa alá, mint Boromisza Tibor, Paál László vagy Czimra Gyula. A műtárgyak között a Habsburg-család egyedülálló ostyatartójára, az Esterházy-család impozáns virágállványára vagy a Zichy-család levesestáljára is licitálhatnak a látogatók, a keleti anyag pedig többek között egy eredeti japán szamurájpáncélt és kardot is felvonultat. Az ékszerkollekció a tavaszi színes drágakövek széles választékán túl több befektetési célra is ideális, 4 karát feletti briliánssal ékített gyűrűt és nyakéket is szerepeltet.

Az aukció egyik sztártétele minden bizonnyal Boromisza Tibor: Út a nagybányai kispiacra című festménye lesz, amely 26 millió forintos kikiáltási árról indul. A mű Boromisza legértékesebb korai korszakának fontos alkotása, a századfordulós francia fauve és Nabis, valamint a magyar modernizmus szinte teljes horizontját figyelembe vevő, csodálatos erejű, múzeumi színvonalú darab.

Az árverésen Paál László Vihar után című festményére is licitálhatnak. Paál és Munkácsy Mihály voltak a romantikamentes természetszemlélet magyar úttörői. A most 18 millió forintért árverésre kerülő alkotás a festő 1870 és 71 közötti hollandiai tanulmányútján született, és nagyszerűen példázza a természetes szín- és fényhatások visszaadását és a a táj lelkével való azonosulás harmóniáját.

A múlt évben Diyarbakirli Tahsin, 56,4 millió forintos leütéssel állított be új életműrekordot a BÁV-nál. Törökország egyik legnépszerűbb festője évekig élt feleségével Magyarországon, nem meglepő tehát, hogy a rekordleütés után több, kisméretű festménye is előkerült. A 72. Művészeti aukción a Hullámzó tenger című, 6,5 millió forintos kikiáltási árról induló, nagyméretű remekműve számíthat ismét jelentős nemzetközi érdeklődésre.

Czimra Gyula életművének egyik főműve, a Csendélet nyitott ablak előtt című képe is kalapácsa alá kerül. Az erőteljes és színpompás csendélet Paul Gauguin és Vincent van Gogh művészetéből merített. Tovább a teljes tanulmányra!

A további remekművek sorát gazdagítják Csók István, Fényes Adolf, Kádár Géza, Huszár Vilmos, Czigány Dezső, Patkó Károly, Kádár Béla és több jelentős kortárs alkotó munkái is.

Az árverés jótékonysági tétele Hincz Gyula Érintés című grafikája lesz, amelynek bevételét BÁV a Csodalámpa Alapítvány támogatására ajánlja fel. A jótékonysági tételről további információkat itt talál!

A pazar műtárgykollekció a hazai és nemzetközi műtárgypiacon is keresett alkotásokat vonultat fel. A hazai csúcsdarabok a magyar arisztokrácia kivételes ízléséről tanúskodnak, legyen szó az Esterházy-ak impozáns virágtartójáról vagy a Zichy-család aranyozott ezüst levesestáljáról.

Az aukció ismét jelentős keleti gyűjteményt vonultat fel, ezek közül a leginkább várt darabok minden bizonnyal a Fujiwara-család szamurájpáncélja és egy 19. századi japán rövidkard lesz. 

A Zsolnay-gyűjtők olyan különleges csemegék között válogathatnak  mint a két, Klein Ármin által tervezett porcelánfajansz dísztányér 1878-ból, vagy egy gerlepárt ábrázoló, igazi ritkaságnak számító nagyméretű szecessziós díszedény, Nikelszky Géza forma- és dekortervével, amely 2 millió forintról indul majd.

72. Művészeti aukcióA májusi ékszerkollekció összeállításánál a szakértők a tavaszt idézték meg. Az anyag bővelkedik a színes drágaköves, üde, kortalan ékszerekben. A zafír, a smaragd és a rubin mellett a legújabb trend, a fekete gyémánt, valamint a világ egyik legritkább drágakövének számító tanzanit is megjelenik az ékszerekben. Évről évre egyre nő a kereslet a gyöngy iránt, köszönhetően annak, hogy már valamennyi korosztálynak és az ünnepi mellett a mindennapi öltözethez is ajánlják a stylistok. A tavaszi aukcióra két, nagyon kedvező árú tahiti, és egy egészen kivételes, nagyméretű akoya gyöngysorral, valamint számos további gyöngyös ékszerrel készültek a szakértők. Az extravagáns kiegészítők kedvelői a nagymacskás ékszerek között válogathatnak: egészen kivételes darab az a tigrisfejjel díszített arany karkötő, amelyet 370 briliáns (összesen 7,4 karát) és további smaragdok ékítenek. Az ékszertípust a Cartier divatházhoz indította világhódító útjára, amikor Wallis Simpson windsori hercegnőnek terveztek egy tigrises karkötőt.

A tavaszi esküvőt tervezők vagy a befektetési célú ékszervásárlók ismét megtalálják a nagyméretű briliánsokkal ékített szoliter gyűrűket, nyakékeket és fülbevalókat a kínálatban. Ebből a körből kerül ki az ékszernap két legjelentősebb tétele: egy 4 karátos briliánssal ékített gyűrű, illetve egy 4,24 karátos brillel ékített neglizsé típusú, modern nyakék. A 6,5 millió forintról induló darabok a ragyogás és a luxus megtestesítői.

KIÁLLÍTÁS: 2018. május 5-12. (minden nap 10-18 óráig)
TÁRLATVEZETÉSEK: 
2018. május 5. szombat
16 órától a műtárgyak és
17 órától a festmények szakmai bemutatása
2018. május 12. szombat
15 órától az ékszerek és
16 órától a műtárgyak szakmai bemutatása.
HELYSZÍN: BÁV Aukciósház (1052 Budapest, Bécsi utca 1.)

ÁRVERÉS: 2018. május 15-16. 18.00 - Új időpont!
HELYSZÍN: MOM Kulturális Központ, Színházterem (1124 Budapest, Csörsz u. 18.)

Aukciós tanulmányainkat a híreknél, ide kattintva olvashatja el!

NYEREMÉNYJÁTÉK:
Az aukción vásárlók között, az Air France jóvoltából, egy két személyre szóló, repülőjegyet sorsolunk ki New Yorkba! További információk!

JÓTÉKONYSÁG:
Az árverés jótékonysági tétele egy Hincz Gyula grafika lesz. A BÁV az Érintés című alkotás bevételét a Csodalámpa Alapítvány kívánságteljesítő tevékenységének támogatására ajánlja fel. A jótékonysági tételről további információkat itt talál!

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse aukciós menedzsereinkett:
Koltai Edina
aukciós menedzser
Telefon: 06-1-429-3024
E-mail: koltai.edina@bav.hu

dr. Balás Kinga
aukciós vezető menedzser
Telefon: 06-1-429-3024
E-mail: balas.kinga@bav.hu

TAVASZI KAMARAAUKCIÓ

Tavaszi kamaraaukció 2018

Igazi tavaszi csemegék: gyűjtői darabok és megfizethető árú műalkotások jellemzik a BÁV márciusi kamaraaukciójának anyagát. Az ékszerrajongókat többek között klasszikus vintage és színes drágaköves darabok, valamint szoliter gyűrűk várják, a műtárgykollekció sok más mellett pazar kidolgozású Zsolnay miniatűr dísztárgyakat sorakoztat fel, míg a festményeknél például Bernáth Aurél, Fried Pál, Turmayer Sándor, Jancsek Antal vagy Györök Leó alkotásaira lehet kedvező áron licitálni.

Az aukcióra bocsátott ékszereknél ismét a klasszikus darabok kerültek előtérbe. A vintage hódításával az egyre keresettebb egyedi ékszerek a hétköznapi és modern viseletek kiegészítői is lehetnek. Erre legjobb példát az ötvösékszerek jelentik: a látványos, de anyaghasználatukban visszafogottabb darabok statement kiegészítőként akár egy sportos öltözethez is remekül illenek.

Ha tavasz, akkor szerelem és eljegyzés. A BÁV szakértői most is igyekeztek nagyobb brillekkel ékített szoliter gyűrűket és hozzájuk illő fülbevalókat is beválogatni az aukciós anyagba. Ha pedig valakit nem csak az érzelmei irányítanak, akkor ezek az ékszerek befektetésnek is kiválóak. Az új évszak beköszöntének jegyében a színes drágakövekkel, smaragddal, zafírral vagy rubinttal ékített gyűrűk, fülbevalók, karkötők és nyakláncok mellett a ma már ritkaságnak számító korall ékszerek sem maradhatnak ki a kollekcióból. Az anyag összeállítói a férfiakra is gondoltak, akiknek vadászékszereket és többek között egy IWC Schaffhausen zsebórát ajánlanak. Szintén figyelemreméltóak a mesterien megmunkált szelencék, amelyek közül talán egy sport tiszteletdíj a legizgalmasabb, amelyet Habsburg József Ágoston főherceg adományozott egy margitszigeti galamblövészet alkalmából a győztesnek.

A műtárgykollekció korábban nem látott mennyiségben sorakoztat fel gyűjtői csemegéket, mindenekelőtt pazar kidolgozású Zsolnay miniatűr dísztárgyakat, köztük egy madarat formázó sípot, illetve két egészen különleges eozinmázas szecessziós függőt. A porcelánok között századfordulós vadászporcelán, Salvador Dali dekorral díszített német buyon csésze, art deco asztalközép vagy 19. századi francia kisplasztika egyaránt megtalálható, míg a modern magyar kerámiák rajongói többek között Gorka Géza, Bod Éva, Fekete Géza vagy Benkő Ilona alkotásaira licitálhatnak.

Az aukciókon mindig nagy népszerűségnek örvendő asztali ezüstök is szép számban képviseltetik magukat, így például szalvétatartókra, cukordobozokra, kínálótálakra, kiöntőkre vagy akár jugenstil gyümölcskosárra is licitálhatunk. Mellettük olyan különleges apróságokat is vásárolhatunk, mint például egy biedermeier ezüst fonaltartó.
A festményanyagban egyaránt megtalálhatók a klasszikus alkotások, így egy 19. századi allegorikus, vagy a nagymesterek közül Bernáth Aurél falusi bált ábrázoló akvarellje, amely mindössze 75.000 forintos kikiáltási árról indul. Valószínűleg sokan licitálnak majd Fried Pál afrikai lányokat ábrázoló pasztellképére, míg a Budapestet megörökítő festmények kedvelőinek Turmayer Sándor Gül Baba utca, illetve Gellérthegyi panoráma című alkotásaira hívjuk fel a figyelmét. A csendéletek közül Jancsek Antal vagy K. Spányi Béla falusi életképeire, illetve a festmények közül a legmagasabb kikiáltási árról, 300.000 forintról induló Györök Leó vízparti tájképére is érdemes lesz licitálni.

ÁRVERÉS: 2018. március 28.  18.00 - Új időpont!
KIÁLLÍTÁS: 2018. március 17-26. (hétköznap 10-18 óráig, szombaton 10-14 óráig)
HELYSZÍN: BÁV Apszisterem (1052 Budapest, Bécsi utca 3.)

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse aukciós menedzserünket: aukcio<@>bav.hu, 06-1-429-3024.

12. GRAFIKAI KAMARAAUKCIÓ

 

LEÜTÉSI LISTA!

Nem csupán gyűjtői, hanem befektetési szándékkal is érdemes ellátogatni a BÁV február 21-i grafikai aukciójára, ahol 150 év több mint 200 műalkotását válogatták össze az Aukciósház szakértői. A magyar grafikai piacot ugyanis kifejezetten alacsony árak jellemzik, holott hatalmas lehetőségek rejlenek ebben a műfajban. A kedvező áraknak köszönhetően a legnagyobb alkotók grafikáihoz is hozzájuthatunk akár néhány tízezer vagy százezer forintért, így a BÁV árverésén is többek között Aba-Novák Vilmos, Szőnyi István, Kondor Béla, Kassák Lajos vagy éppen Maurer Dóra műveiért szállhatunk harcba.

A nemzetközi trendekkel összemérve és a hazai festmények árához képest is még mindig alacsony árfekvés jellemzi itthon a grafikákat, olyan híres művészek alkotásait vásárolhatjuk meg rendkívül kedvező áron, akiknek festményei a múzeumok falán lógnak vagy sok millió forintért kelnek el az árveréseken. Ugyanannak a művésznek a festménye és a grafikája között akár százszoros árkülönbség is lehet, így például míg egy Aba-Novák Vilmos, Szőnyi István vagy Kádár Béla festményért több tízmillió forintot is ki kell fizetnünk, addig e művészek egy-egy szignált grafikájához akár százezer forint körüli összegért is hozzájuthatunk. Relatív olcsósága és sokszínűsége miatt a grafikák vásárlásával azok is belekóstolhatnak a műgyűjtés világába, aki ezt eddig nem tették. Befektetési szempontból is érdemes megfontolni a műfajt, hiszen az egyedi és a sokszorosított grafikáknak külföldön hatalmas és pezsgő piaca van, és a szakértők szerint ez a tendencia várhatóan hazánkba is begyűrűzik 

Kiváló lehetőséget nyújt erre a BÁV február 21-i aukciójának rendkívül gazdag anyaga, amely a magyar és nemzetközi grafika 150 évének legjobbjait vonultatja fel. Az árverés nyitótétele három Aba-Novák Vilmos rézkarc lesz, amelyek közül a Nagybányai táj című közel 40 ezer forintról, míg a Zugliget című látványos alkotása 92 ezer forintról indul.

Aba-Novák Vilmos: Zugliget (1922) Rézkarc, papír 415 × 560 mm Jelezve jobbra lent: Aba-Novák 22. Jelezve balra lent: XIV. Kikiáltási ár: 75 000 Ft / € 250

Az árverés legdrágább tétele Kádár Béla szénrajza lesz, amelyre 550.000 forinttól lehet licitálni, de tusrajzának kikiáltási ára már csak 120.000 forint. A változatos technikákat felvonultató, több mint 200 tétel között megtaláljuk Mednyánszky László ceruzarajzait, Szőnyi István grafikáit, Kassák Lajos képarchitektúráit, a nemrég elhunyt Hencze Tamás akril kompozícióját, Szász Endre tusrajzait vagy éppen Molnár C. Pál fametszeteit is, és Farkasházy Miklós art deco pasztellképei is nagy érdeklődésre számíthatnak.

Kádár Béla: Anya gyermekével (1920-as évek első fele). Szén, papír 210 × 250 mm Kikiáltási ár: 550 000 Ft / € 1 833

Szintén kiemelkedőek a magyar grafika megújítójaként számon tartott Kondor Béla árverésen ritkán szereplő ceruzarajza, valamint hat rézkarca. Külön érdekesség, hogy a művész éppen a BÁV Aukciósházának épületben lakott és alkotott. A Hantai Simon jobbkezének tartott, Franciaországban élő és alkotó Major Kamill két grafikája ugyancsak kalapács alá kerül, közülük az egyik linómetszetet a New York-i városi vandalizmus primitív írástechnikája ihlette.

Az aukción a magyar új avantgárd egyik legnagyobb alakjának, Maurer Dórának három rézkarca is szerepel, így többek között a híres Pompei-sorozat egy darabjára is licitálhatunk, igen kedvező kikiáltási árral. A nemzetközi szinten is az egyik legmagasabbra értékelt magyar kortárs művész alkotásai nem csak hazai és külföldi múzeumban találhatók meg, de a világ legjelentősebb aukciósházainál is jól szerepelnek. Grafikai munkásságának pikantériája, hogy annak ellenére, hogy a Képzőművészeti Főiskolán 1961-ben túl merésznek tartott rézkarc-sorozatát nem fogadták el, és így diplomát sem kaphatott, máig a rézmetszetek mesterének tartják. Egykori alma matere a múlt év végén rendezett kiállítást a grafikáiból.

ÁRVERÉS: 2018. február 21., szerda, 18.00
KIÁLLÍTÁS: 2018. február 12-19. (nyitva tartás: hétköznap 10-18 óráig, szombaton 10-14 óráig)
HELYSZÍN: BÁV Apszisterem, 1052 Budapest, Bécsi u. 3.

Kapcsolódó program: Bevezetés a művészi grafika formáiba

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse aukciós menedzserünket: aukcio<@>bav.hu, 06-1-429-3024.

6. PLAKÁTAUKCIÓ

 

 

A LEÜTÉSI LISTA IDE KATTINTVA TÖLTHETŐ LE!

Immár a 6. Plakátaukcióját rendezi meg január 24-én a BÁV. A 2018-as év első aukcióján az olyan sikerfilmek gyűjtői ritkaságnak számító plakátjaira licitálhatunk, mint Steven Spielberg Cápa, E.T és Meztelenek és bolondok című filmjéhez készült poszterek, egy a nemzetközi piacon is rendkívül keresett Audrey Hepburn plakát, vagy éppen a Pokoli torony, a Pillangó és a Solaris poszterei. A magyar filmek sem maradnak ki a sorból, így többek között a Tanú, a Pál utcai fiúk és a Szerelmesfilm plakátjáért is harcba szállhatunk. A válogatást különleges koncert-, kiállítás, reklám- és propagandaposzterek egészítik ki.

Az eredetileg tömeggyártásban készült, mára azonban alig néhány példányban fellelhető plakátok nemcsak a műfaj és a filmek rajongóinak lehetnek érdekesek, hanem azoknak is, akik a festményeknél alacsonyabb árú lakberendezési alternatívákat keresnek. További vonzerőt jelenthet, hogy az eredeti plakátok nemcsak a lakásunkat teszik egyedivé, de a nemzetközi trendeket figyelembe véve jó befektetésnek is bizonyulnak. Éppen ezért a januári plakátaukcióra a BÁV szakértői igyekeztek olyan átfogó kollekciót összeállítani, amely ezeket az igényeket képes kielégíteni.

Az aukció legjelentősebb csoportját a filmplakátok alkotják. Közülük az egyik legizgalmasabb tétel Spielberg legendás Cápája lesz. Az Amerikában 43 éve bemutatott alkotás sokáig vezette a legnagyobb bevételt hozó filmek listáját. Érdekessége, hogy Magyarországon még a keleti blokk országaihoz képest is meglepően nagy késéssel, az amerikai bemutató után csaknem egy évtizeddel került a film a mozikba. Szokatlan módon megtartották az eredeti, 10 évvel korábban keletkezett amerikai plakáttervet, amely addigra már meghódította a világot. Spielberg másik klasszikusa az E. T. is képviselteti magát az árverésen, mégpedig Herpai Zoltán mesteri plakátjával, míg a rendező Meztelenek és bolondok című filmjéhez szintén az egyik legjobb magyar grafikus, Árendás József készített plakátot.

A magyar piacon viszonylag ritkán tűnnek fel Audrey Hepburn filmposzterek, és ha igen, akkor jellemzően igen magas áron kelnek el. Külföldön általában 1000 dollár fölötti összeget kérnek a gyűjtőktől egy-egy ilyen alkotásért, nem csupán az amerikai, hanem a más országokban született plakátokért is. A mostani aukción a Hogyan lopjunk egymilliót? című romantikus vígjáték plakátja kerül kalapács alá.

A különleges kínálat az eddig említetteken túl olyan alkotásokat is felvonultat, mint Görög Lajos festői szépségű Távol Afrikától plakátja, Herpai Zoltántól A légy vagy Felvidéki Andrástól a Pokoli torony. Szintén a filmrajongók falára kerülhet Alain Delon igéző tekintetével a Zsaru, Tarkovszkíj remekműve, a Solaris, illetve olyan modern klasszikusok, mint az Esőember, a Twin Peaks vagy az Amelie csodás élete plakátjai.

A magyar filmek közül kiemelkedik a Tanú eredeti plakátja, amely azért is számít ritkaságnak, mert a filmet, és így az azt népszerűsítő plakátot is betiltották az elkészülte után 10 évre. Más népszerű magyar filmek posztereire is érdemes lesz licitálni, így például a Pál utcai fiúk, a Keménykalap és krumpliorr vagy éppen a Szerelmesfilm plakátjára. Idén is erős a koncertplakátok felhozatala: a Rock térítő filmplakátja mellett a Faith No More, Alice Cooper, Komár László vagy a Bergendy zenekar fellépéseit hirdető alkotrásokat is vásárolhatunk.

Az aukción reklám- és kiállítás plakátok is képviseltetik magukat, a történelmi ereklyék gyűjtői pedig az ötvenes és hatvanas években készült propagandaplakátok közül válogathatnak.

Miért különleges a magyar plakátművészet?
A rendszerváltás előtt a külföldi és magyar filmekhez egyaránt itthon készültek a plakátok. Egy-egy filmhez, a megtekintés után, több grafikus is készített tervet, amelyekből egy bíráló bizottság választotta ki a nyomdába, majd a mozik falára kerülő alkotást. A nemzetközi plakátok helyett a filmet egyedi értelmezésben tálalták a kor hazai grafikusai, ezért Magyarországon, illetve jellemzően a keleti blokk országaiban a plakátművészet sajátos művészeti ággá nőtte ki magát. A sokszor igen merész vagy éppen elvont alkotások megszületését az is elősegítette, hogy az akkori viszonyoknak ellentmondva, ezt a kifejezési formát szinte alig cenzúrázták. Ez az egyedi, különleges hangvétel az, ami itthon és nemzetközi viszonylatban is értékessé teszi a magyar plakátokat.

ÁRVERÉS: 2018. január 24.  17.00
KIÁLLÍTÁS: 2018. január 13-22. (nyitva tartás: hétfő-péntek: 10-18 óráig, szombaton 10-14 óráig)
HELYSZÍN: BÁV Apszisterem, 1052 Budapest, Bécsi u. 3.

TÁRLATVEZETÉS a kiállításban: 2018. január 17. 17.30 - Badits Marcell, Plakátfiú, plakátgyűjtő

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse kollégáinkat a novoszadek.peter<@>bav.hu email címen vagy a +36-30-449-5775-ös telefonszámon.

 

 

5. KORTÁRS AUKCIÓ - 2017. december 19.

kortárs aukció 2017December 19-én újra kortárs aukciót rendez a BÁV. Bár a hagyományos művészeti aukciókon eddig is szerepeltek kortárs festmények, de tematikus árverést 15 év után most tart először az Aukciósház, amelynek célja, hogy mind szélesebb gyűjtői és befektetői igényeket tudjon kiszolgálni. 

Az utóbbi évben több újdonsággal is jelentkezett a BÁV, így plakát-, óra- és fotóárverést is tartott annak érdekében, hogy az új gyűjtőgeneráció igényeit maradéktalanul ki tudja szolgálni. Ebbe a sorba illeszkedik a mostani kortárs aukció megrendezése is, hiszen a nemzetközi és hazai trendek is azt mutatják, ez a műtárgycsoport gyűjtői és befektetési szempontból is egyre népszerűbb lesz.

 

A decemberi, több mint 120 alkotást felvonultató anyag széles válogatást ad a 60-as évektől egészen napjainkig. Az aukció során a jól ismert, emblematikus művek mellett több olyan alkotás is kalapács alá kerül, amelyek néhány évtized múlva főművekké válhatnak egy-egy életművön belül.  A kollekció összeállítói – néhány kiemelt tételt leszámítva – alacsony kikiáltási árakat határoztak meg annak érdekében, hogy minél szélesebb gyűjtői és befektetői kört tudjanak megszólítani. Ennek megfelelően a festmények jelentős része 100-200 ezer forintos árról indul.

A 60-as évek anyagából a Hincz Gyula titkos szerelmi viszonya ihlette nagyméretű aktot kell kiemelnünk, amely 1,2 millió forinttal az aukció egyik legmagasabb kikiáltási árról induló tétele lesz. A festmény párdarabja az őszi aukción 6,6 millió forintért kelt el. Szintén kiemelkedőek ebből az időszakból Molnár Sándor Dél című alkotása és Litkey György Szürreális kompozíciói.

A 80-as éveket többek között Lakner László, Szikora Tamás és Bak Imre művei képviselik, míg a 90-es és 2000-es éveket feLugossy László grafikái és több nagyméretű képe fémjelzik, köztük az egyik főműveként számon tartott Vonatra várva című alkotása. Ugyancsak a jól ismert művek közé tartozik Szépfalvi Ágnes Angolvörös és kékesszürke forgatás című, számos alkalommal publikált és kiállított képe, valamint Kósa János, Kinga az Uffiziben című olajfestménye. A szürreális vonalból ef Zámbó István műveit, illetve Bada Dada karácsonyi hangulatú, Pingvin labdázik holdtöltekor a rókával című grafikáját kell megemlíteni.

A fiatal generáció tagjai közül a 90-es évek figuratív festészetének egyik fontos alakja Filp Csaba, akinek több csendélete is szerepel majd az árverésen. Ugyancsak ki kell emelni Radák Eszter, Földi Péter és Bukta Imre vegyes technikával készült képeit, akiknek a művei több közgyűjteményben is megtalálhatóak, a műkereskedelemben azonban viszonylag ritkán fordulnak elő. A különlegességek között Haraszty István kinematikus szobra. Szikora Tamás Egy plusz három című alkotása is sok licitálót vonzhat.

KIÁLLÍTÁS: 2017. december 9-16. (BÁV Apszisterem, 1052 Budapest, Bécsi u. 3.), nyitva tartás: minden nap 10-19 óráig
ÁRVERÉS: 2017. december 19. 17:00
HELYSZÍN: BÁV Apszisterem, 1052 Budapest, Bécsi u. 3.

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse kollégáinkat a novoszadek.peter<@>bav.hu email címen vagy a +36-30-449-5775-ös telefonszámon.

94. ÉKSZERAUKCIÓ, 3. KARÁCSONYI MŰTÁRGYAUKCIÓ - 2017. december 5-6.

Karácsonyi ékszer és műtárgyNagyértékű briliánsgyűrűk és különleges gyöngyök mellett gazdag retrókollekcióval, míves kidolgozású asztali ezüsttárgyakkal és gyűjtők fokozott érdeklődésére számot tartó kerámiákkal várja a BÁV a különlegességek iránt rajongókat és a befektetőket hagyományos karácsonyi aukcióján december 5-6-án a MOM Kulturális Központban.

A december 5-i ékszernap a drágakövek és a gyémántok jegyében telik a BÁV-nál: az árverés szenzációja két rendkívül értékes briliánssal ékesített gyűrű lesz. A magyar piacon igazi ritkaságnak számító, 4 és 4,8 karátos kövekkel díszített szoliter gyűrűkre 4,5 és 6,5 millió forinttól lehet majd licitálni. Az sem fog csalódni, aki az 1-2 karátos gyűrűket választaná, vagy az évek óta töretlenül divatos színes drágakövekkel díszített ékszereket, , ezekből szintén széles választék várja az érdeklődőket.

A gyöngyök végig kísérik egy nő életét, bármihez és bármilyen alkalomból viselhetők, így nem csoda, hogy az őszi aukció kedvencei is az újra reneszánszukat élő gyöngyös ékszerek voltak. A karácsonyi anyagban a klasszikustól a modernig, a fehér tengeri változattól az ezüst vagy éppen pávaszínű tahiti gyöngyig lehet válogatni közülük.

Az utóbbi években egyre inkább előtérbe kerülnek a retró vagy retró hatású ékszerek is, amelyekből figyelemreméltó kollekciót állítottak össze a BÁV szakértői. A harmincas-negyvenes évek ékszerei a háborús évek drágakő és ezüsthiánya miatt a sárga-, fehér- és rozéarany párosítással játszottak. A hippikorszakot idéző nagy medálos, virágmotívumos darabok mellett olyan értékes anyagokból, igényes kidolgozással készült alkotásokat is találhatunk, amelyek napjainkban új funkcióval térnek vissza a divatba. A retró luxuskategóriájában egy lenyűgöző nyakékre is licitálhatunk: a nyolcvanas években a Créations Boris Company által készített nyakéken 146 rubint (18,86 karát) és 268 briliánst (10,62) párosítottak arannyal és ónixszal, amely 2,95 millió forintos kikiáltási áron kerül árverésre.

Ugyanebben a kategóriában a letisztult formavilágú és kortalan skandináv dizájn is képviselteti magát a svéd Alton cég fehérarany ékszergarnitúrájával. Az alkotás 900 ezer forintos kikiáltási árról indul, és ahogy a nyolcvanas években, úgy most is modernnek számít.

A férfiakra is gondoltak a karácsonyi kollekció összeállítói: különleges ajándék lehet számukra a Brad Pritt által a Damianinak tervezett gyűrű, vagy a feltűnő ékszereket kedvelőknek szánt nagyméretű, 344 briliánssal díszített fehérarany kereszt. Ugyancsak ide tartoznak a használati és gyűjtői igényeket egyaránt kielégítő mandzsettagombok. A mesteri kidolgozású darabok között egy igazi ritkaság is szerepel: a több mint 100 éves kézelőgombokba speciális technikával térhatású kutyaportrékat festettek.

Karácsonyi műtárgyakAz ékszerek mellett változatos és izgalmas asztali ezüstkínálat is várja a licitálókat december 6-án. A mívesen kidolgozott ezüsttálak, kiöntők, szószosedények, evőeszközök, gyertyatartók, gyümölcsöstálak és asztali csengők egytől egyig az ünnepi asztal díszei lehetnek. Mellettük olyan különlegességek is megdobbantják a gyűjtők szívét, mint a finom szépségű art deco kézitükör, az 1900 körül készült ezüst babacsörgő vagy éppen a biedermeier tűtartó. A kollekció legkiemelkedőbb darabjai az 1890-es évekből származó, aprólékosan kidolgozott, nagy méretű Viktoriánus borhűtő, az 1880-as évekből származó bécsi historizáló, illetve az egy évtizeddel későbbre datálható, XVI. Lajos stílusában készült aranyozott ezüst kandeláberpárok, de egy ezüstbordűrrel díszített, fekete fakeretes bécsi biedermeier asztali tükörrel is meglephetjük valamelyik szerettünket a karácsonyfa alatt.

A kerámiaanyagnál a gazdag szecessziós Zsolnay kínálatból biztosan nagy érdeklődésre számíthat egy ritka Boszorkány szobor, amely csak néhány példányban készült a gyár fénykorában. Ugyancsak figyelemreméltó Gorka Géza, Gorka Lívia, Gádor István modern kerámiái mellett Horváth Márton gyönyörű üvegvázája, amelyek mind értékálló ajándékok lehetnek.

KIÁLLÍTÁS: 2017. november 25. – december 3. (BÁV Aukciósház, 1052 Budapest, Bécsi u. 1.)
ÁRVERÉS: 2017. december 5. (ékszerek és órák) és december 6. (ezüst tárgyak, műtárgyak és kerámiák) 17:00
HELYSZÍN: MOM Kulturális Központ, 1124 Budapest, Csörsz u. 18.

Kapcsolódó program: Mesélnek a műkincsek: Kalandozás a drágakövek világában - 2017. november 28. 17.00

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse Tóth Nóra, művészettörténész, aukciós menedzsert: toth.nora<@>bav.hu, 06-1-429-3024, 20-328-4770.

 

71. MŰVÉSZETI AUKCIÓ - 2017. november 14-15.

 

Valódi művészeti ritkaságok kerülnek kalapács alá a BÁV őszi aukcióján. Rippl-Rónai József, Aba-Novák Vilmos, Iványi Grünwald Béla, Gulácsy Lajos, Szinyei Merse Pál lappangó festményei mellett számos remekmű található a műtárgykollekcióban is. A művészeti aukciók történetében először fordított licittel is szerepel két tétel.

A 71. Művészeti aukciónk szenzációja a modern magyar festőművészet egyik vezéralakjának, Rippl-Rónai Józsefnek kedvelt kukoricás korszakából származó Aratók című képe. A festmény a századelő legnagyobb magyar műgyűjtőjének, Nemes Marcellnek a kollekciójából származik. A híres mecénás szoros baráti kapcsolatban állt a festővel, és legnagyobb gyűjtőjeként 82 alkotását tudhatta magáénak. A kép utoljára a 30-as évek elején, a hagyatéki árverésen tűnt fel. Tovább a teljes tanulmányra!

ABAA festménynap egyik remekműve Aba-Novák Vilmos sokáig lappangó Almaszedő gyerekek című, igazi színorgiát felvonultató olajfestménye. A nagyméretű képet utoljára a Magyar Nemzeti Galéria 1962-es kiállításán láthatta a nagyközönség, de ahogy Bellák Gábor, művészettörténész fogalmazott a képpel kapcsolatban (a teljes tanulmány itt):

„ötven év után viszontlátva a művet, be kell látnunk, hogy a remekművek soha nincsenek elfeledve.”

Az árverésen licitálhatnak Iványi Grünwald Béla régóta keresett alkotására, ami a híres Villa Borghese kertjében található madárházat ábrázolja. A művész római korszakából alig ismerünk a jelen képhez fogható reprezentatív és kvalitásos alkotást. Értékét jól mutatja, hogy Rákosi Jenő kivételes ízléssel összeállított gyűjteményéből származik. Tovább a teljes tanulmányra!

Az árverés legmagasabb kikiáltási árról, 32 millió forintról induló tétele Gulácsy Lajos Vízió című egyik főműve. A szimbolizmus mesterét az álmok és látomások világa inspirálta.

Festmények - 71.A különlegességeknek azonban itt még nincs vége. Igazi művészettörténeti csemegének számít Szinyei Merse Pál: Facsoport mező című festménye. A képet a Szinyei nagymonográfia még a kérdéses tételek közé sorolta, hiszen csak egy fekete-fehér, kisméretű fényképről volt ismert. A BÁV szakértői a közelmúltban beazonosították a képet, így minden kétséget kizáróan ez az eddig lappangó alkotás került elő, ami a Majális festőjének müncheni korszakából, az elveszettnek hitt tájképei közül az egyetlen ismert példány.

A tavaszi aukció szenzációjának számított Diyarbakirli Tahsin 56,4 millió forintért elkelt, Isztambult ábrázoló alkotása, ezzel megdöntve korábbi életmű rekordját is. Törökország egyik legismertebb festője évekig élt Magyarországon feleségével, így a rekordleütés után várható volt, hogy több festménye is előkerül. Az őszi aukción két alkotása is ismét nagy nemzetközi érdeklődésre számíthat, ezek közül az Ortaköy-mecsetet ábrázoló képe 2 millió forintos kikiáltási árról indul majd.

A gazdag aukciós anyag egyik érdekessége Tornai Gyula, a 19. századi orientalista festészet legismertebb alakjának főműve. A számos alkalommal reprodukált és kiállított Gondolataim (Én és a gondolataim),  című önportré, a művész személyes gyűjteményében, az eladni nem kívánt képek között szerepelt. A hagyatéki árverés után 90 évvel kerül ismét a reflektorfénybe. Tovább a teljes tanulmányra!

Hincz Gyula egy nagyméretű festménye is kalapács alá kerül az őszi aukción, amit egy 10 évig tartó titkos szerelmi viszony ihletett. A kapcsolatot, és az ennek nyomán készült képeket a közelmúltban fedezték fel a BÁV szakértői. Az árverés jótékonysági tétele is egy Hincz-alkotás lesz. A BÁV immár hagyományosan a művészeti nevelés és a kortárs művészet megsegítésére A tehetség allegóriája című alkotás bevételét a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány támogatására ajánlja fel. További információk a jótékonysági tételről!

De nemcsak a festmények között találhatnak ritkaságokat a gyűjtők, rengeteg különlegesség vár rájuk a műtárgykollekcióban is. Az egyik a magyar műkereskedelemben ezidáig egyedülálló vadászkürt, amely Kállay Gergely alispánnak készült. A rendkívül részletgazdag, vadászjelenetekkel és versekkel díszített kürt Horogh Dávid, a kor egyik leghíresebb rézmetszőjének és egyben a kor leghírhedtebb pénzhamisítójának alkotása. Ezt a mesterművet is éppen egyik börtönbüntetése alatt készítette 1836-ban.

 

Műtárgyak - 71.Az őszi aukció lenyűgöző üveganyagot vonultat fel. Többek között egy kivételes, 73 db-os Lobmeyr barokk pohárkészlet, de a szecessziós Gallé, Daum, Loetz darabok mellett a magyar piacon igazi unikumnak számító nagyméretű Tiffany váza, valamint számos art deco Moser üvegtárgy is szerepel.

A mindig erős Zsolnay-kollekciót ősszel a burjánzó szecesszió és a keleti ihletésű darabok uralják. Árverésre kerül egy Sikorskiné Zsolnay Júlia által tervezett és készített art deco díszváza is. Az egykori mintadarabra, a művész a szignója mellet a kivitelezés színkódjait, azaz elkészítés „receptjét” is felírta. Szintén a japán művészet ihlette az Apáti Abt Sándor tervei alapján készült grés virágtartó edényt. A megnyerő szépségű darab 1,9 millió forintról indul.

A műtárgynap szenzációja minden bizonnyal az Esterházy-család címerével díszített kollekció lesz. Árverésre kerül két üvegpohár, egy vörös márványból faragott címer, valamint két aranyozott, a markolatán cápabőrrel borított párbajkard is.

A megszokottan széles asztali ezüstkínálat pazar garnitúrákat, kínálótálakat, cukordobozokat, gyertyatartókat és más használati tárgyakat is találhatnak. Igazi kultúrtörténeti ritkaságnak számít a kínai sárkányos shaker, amit 1890 körül, európai exportra készített a kor egyik kiemelkedő mestere. A gyűjtők között látványos licitharcra számíthat egy 1800 körülről származó lőcsei empire boroskanna is.

Ékszerek - 71.A BÁV szakértői az ékszerkollekció összeállításánál már gondoltak a közelgő karácsonyra is. A nagyméretű briliánsokkal díszített nyakékek, fülbevalók és szoliter gyűrűk mellett idén a színes drágaköves zafír, smaragd, sőt a világ egyik legritkább drágakövének számító, tanzanittal ékített ékszerek széles választékára lehet licitálni. A drágaköveknél az örök sláger a gyöngy, most számos különleges darabbal, többek között egy nagyméretű tahiti gyöngysorral képviselteti magát. A klasszikus ékszerek közül egy szecessziós, leveles, bimbós, összesen közel 5 karátnyi briliánssal ékített nyakék emelkedik ki. A szakértők számos modern ékszerrel is készültek, köztük egy 87 briliánssal (összesen 8,5 ct) és déltengeri gyönggyel ékített nyakékkel, ami 2 millió forintról indul majd. Az ékszernap legdrágább tétele mégis egy fehérarany, fekete ródiummal, 268 briliánssal ékített luxus ékszergarnitúra lesz 3,5 millió forintos kikiáltási árral.

A művészeti aukciók történetében először fordított licittel is szerepel két tétel. Az így induló ékszer illetve festmény licitje rendhagyó módon lefele indul el, érdeklődő esetén pedig ismét emelkedni kezd.

SZAKMAI TÁRLATVEZETÉSEK:
2017. november 4. és 11., szombat 15 órától: Az ékszerek szakmai bemutatása
2017. november 4. és 11., szombat 16 órától: A műtárgyak szakmai bemutatása
2017.november 4. és 11., szombat  17 órától: A festmények szakmai bemutatása

NYEREMÉNYJÁTÉK:
Az aukción vásárlók között, az Air France jóvoltából, egy két személyre szóló, repülőjegyet sorsolunk ki New Yorkba! További információk!

Van az az ékszer!KAPCSOLÓDÓ RENDEZVÉNY:
VAN AZ AZ ÉKSZER! - Művészeti est a New York Kávéházban november 6-án
Tudta, hogy a gyöngyöt már egy farmerrel is fel lehet venni? Nem számít súlyos stílushibának, ha valaki arany- és ezüstékszert egyszerre visel?
Az ékszerviselési trendek sokat változtak az utóbbi években. Bár a mindent mindennel szabály már itt is egyre inkább érvényesül, a New York Kávéházban annak járunk utána vendégeinkkel, hogy milyen a 21. századi nő fegyvertára, és hogyan is használhatja azt stílusosan!
Vendégeink:
   - Gubás Gabriella, színművész
   - Kiss Tibor, divattervező, Je Suis Belle
   - Kovácsné Racskó Szilvia, ékszerszakértő, BÁV Aukciósház
   - László Krisztina, főszerkesztő, Marie Claire
    Háziasszony: Juhász Anna
További információkért, kérjük, kattintson ide!

JÓTÉKONYSÁG: A BÁV minden művészeti aukciója alkalmával egy jótékonysági tétel árverésre bocsájtásával segíti a tehetséggondozást! Licitáljon a felkínált grafikai alkotásra, hiszen íg y nem csak Hincz Gyula művével, hanem a segítség örömével is
gazdagabb lehet! A BÁV, lemondva jutalékáról, a teljes összeggel a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány tehetséggondozási
programját támogatja.

KIÁLLÍTÁS: 2017. november 4–12. (BÁV Aukciósház, 1052 Budapest, Bécsi u. 1.)
ÁRVERÉS: 2017. november 14–15. 17:00
AZ AUKCIÓ HELYSZÍNE: MOM Kulturális Központ, 1124 Budapest, Csörsz u. 18.

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse Tóth Nóra, művészettörténész, aukciós menedzsert: toth.nora<@>bav.hu, 06-1-429-3024, 20-328-4770.

Előző aukcióink:

 

 

ÓRAAUKCIÓ - 2017. október 31. 16.00

Óraaukció kiemeltBár a BÁV kínálatában mindig is megtalálhatók voltak az órakülönlegességek, az egyre élénkülő érdeklődés miatt októberben önálló Óraaukcióval is várja a cég az órakedvelőket. Az árverés több mint 130 tétele a luxus modellektől az igényes, de kedvező árú órákon keresztül egészen a gyűjtői darabokig vonultatja fel a legnagyobb márkákat, mint pl. a Breguet, Rolex, Omega, Glashütte Original, az IWC vagy TAG Heuer.

A BÁV kínálatában mindig is megtalálhatók voltak órakülönlegességek, a növekvő kereslet és érdeklődés miatt azonban most először önálló óraaukcióval jelentkezik októberben a cég. Az órák népszerűsége abban rejlik, hogy ez az egyike azon kevés műtárgytípusoknak, amelyeket nem vitrinben őrzünk. Amellett, hogy nap mint nap viselhetjük, kifejezhetjük vele egyéniségünket, gyűjthetjük, sőt tovább is örökíthetjük. Ráadásul ha körültekintően választunk, nagyszerű befektetésnek is bizonyulnak.

Az első Óraakció összeállításánál a szakértők törekedtek arra, hogy a különböző korosztályokhoz, stílusokhoz  és pénztárcákhoz alkalmazkodó kollekciót állítsanak össze.

A régi órák gyűjtőinek számos zsebóra ritkaság mellett az aukció legrégebbi tételével, egy 1800-as évek elejéről származó arany zsebórával készültek a szakértők. A tökéletesen működő szerkezetet két, harangot ütő, aprólékosan kidolgozott angyal teszi különlegessé.

Nem véletlen, hogy a Breguet adja az aukció legmagasabb kikiáltási árú darabját. Az 1775-ben alapított francia cég az európai királyi családok kedvenc beszállítója volt, és mind a mai napig őrzik az egyedi, kézi megmunkálással készülő díszítési hagyományaikat. A most kikiáltásra kerülő Classique Extra-Flat fehérarany karórájuk letisztult eleganciájával és végletekig precíz szerkezetével mutatja, hogy a márka a 21. században is hű maradt a nevéhez.

A nagy klasszikusok között meg kell említenünk a Patek Philippe-t is. Ehhez a márkához is koronás megrendelők, egyedülálló technikai megoldások és számtalan aukciós rekord fűződik. Gyűjtőknek szánt arany frakkórájuk mellett az először 1999-ben megjelent, és azóta is töretlen népszerűségnek örvendő modern klasszikusra, a Twenty-4 modellre is licitálhatnak 1,45 millió forinttól.

A kollekció bővelkedik a különleges, limitált kiadású órákban is. Ilyen a híres Hamilton Ventura karóra, amit Elvis Presley tett híressé. Először 1957-ben dobták a piacra, és Elvis nemcsak filmjeiben, de a magánéletben is szívesen viselte. A 21. században az ikonikus designt újraalkották tiszteletére, ennek a limitált sorozatnak egy darabja kerül most árverésre, 190.000 Ft-os kikiáltási áron. A sporttörténelem egy különleges ereklyéjére is licitálhatnak az aukción. A svájci Valory Real Madrid karórát valószínűleg csak illusztris rajongóknak és játékosoknak ajándékozta a klub a 60-as években, éppen akkor, amikor Puskás Öcsi is a „Blancok” csapatát erősítette. 

A legnagyobb svájci óracégek neve mindig is összefonódott a sporttal és a tudománnyal, hiszen az emberi teljesítmények ezen határterületei nem csupán pontosságot, de a lehető legnagyobb precizitással elkészített szerkezeteket is megkívánnak. Az Omega Speedmaster Moonwatch modellje például azzal lett híres, hogy ott volt az első Holdra szállásnál. A Seamaster sorozat darabjai az aktív, elegáns férfiak kiegészítői, nem véletlenül ez a 007-es ügynök kedvenc modellje. Az extrém órákról itt olvashat többet!

Bond másik kedvelt óramárkája a Rolex, amelyből rögtön három tétel is kalapács alá kerül az óraaukción. Az IWC legendás modellje a Portugieser, a sorozatból most a Chronograph Automatic modell kerül aukcióra 1,9 millió forintos kikiáltási áron, de licitálhatnak a Big Pilot vagy a Da Vinci Vintage karórájukra is. A 19. század végén alapított Breitling neve sokáig egyet jelentett a pilótaórákkal. Az aukción többek között egy különleges Breitling for Bentley Flying B férfi arany karórával találkozhatnak az érdeklődők, amely már a Bentley autós céggel való együttműködés eredménye. Ennél a típusnál az angol eleganciát vegyítették a svájci precizitással. 

A luxus karórák piacán egyeduralkodónak tűnő svájci órakészítő cégek mellett talán az egyik leghíresebb a német Glashütte Original. Exkluzív luxusórái közül többet is beválogattak a szakértők, ezek közül kiemelkedik a Senator Calendar Week férfi arany karóra, amely 2,1 milliós kikiáltási árával az árverés egyik legdrágább tételének ígérkezik. Feltétlenül meg kell említenünk a Hublot márkát, amit alig 40 éve alapítottak, és mára már a Louis Vuitton cégbirodalom tagja. A jellegzetes kaucsuk szíjas, hajóablak alakú, Big Bang modell a luxusórák egyik legnépszerűbb modellje. Az ékszerórák kedvelői válogathatnak a Versace, Bulgari, Jaeger Le Coultre vagy éppen az Ebel modelljei között.

KIÁLLÍTÁS: 2017. október 14-28. (Helyszín: BÁV Apszisterem, 1052 Budapest, Bécsi utca 3., nyitva tartás: hétköznap 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig)

ÁRVERÉS: 2017. október 31. 16 órától (Helyszín: MOM Kulturális Központ, 1124 Budapest, Csörsz u. 18.)

Előzetes leütési lista letölthető innen!

Kapcsolódó program:

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse kollégáinkat a gebei.eva<@>bav.hu email címen vagy a +36-20-777-2521-os telefonszámon.

FOTÓAUKCIÓ - 2017. október 31.

Kiemelt képek a fotóaukciórólA magyar fotográfia színe-javát felvonultató, egyedülálló fotóaukcióval készül a BÁV október végén.

A BÁV régóta dédelgetett tervét váltja valóra október végi fotóaukciójával, ami a sokszínű magyar fotóművészet történetéből ad merítést. Az árverést egy hosszas válogatás előzte meg, melynek során egy olyan kollekció állt össze, ami egyszerre mutatja be a külföldön híressé vált, és az itthon méltánytalanul hanyagolt, de világszínvonalú magyar fotográfusok kiemelkedő alkotásait. Az aukciós anyagban egyaránt felfedezhetnek mára már ikonikussá vált, és eddig még kevésbé ismert főműveket is.

 

A kollekcióban a világhírű nevek mellett, a mai „nagy öregek” és a feltörekvő fiatal fotográfusok egyaránt képviselik magukat. Az egyedülálló válogatás során a szakmai zsűri a művészek által legjobbnak ítélt munkákból válogatott, mégpedig anonim módon. A gazdag anyag feldolgozása során - a szigorú szakmai szempontok mellett - végig szem előtt tartották azt is, hogy olyan szerethető alkotások kerüljenek az aukcióra, melyek bármely otthon vagy iroda díszévé válhatnak.

Az árverésre és az azt megelőző kiállításra 83 magyar fényképész, több mint 200 alkotása kerül. Ezek között szerepelnek olyan magyar származású, külföldön híressé vált fotósok, mint pl. André Kertész, Lucien Hervé, Ata Kandó, Suzanne Szász, Francis Haar, Paul Almásy. Ezeknek az ikonikus fotográfusoknak az alkotásai már ma is meglehetősen magas összegekért cserélnek gazdát külföldi aukciókon. De amíg André Kertész Mondrian pipájáról és szemüvegéről készült fotója 383 124 euróért (kb. 118 768 000 Ft) cserélt gazdát a Sotheby’s Aukciósháznál 2005-ben, itthon még mindig jóval a nemzetközi, sőt akár a közép- és kelet európai országok árképzése alatt vásárolhatnak világszínvonalú fotókat. Éppen emiatt a nemzetközi tendenciákat figyelembe véve, ez az egyik legígéretesebb befektetési lehetőség a mai műtárgypiacon. 

André Kertész, világhírű magyar fotográfus elismertségét, a kiemelkedő aukciós leütések mellett, jól szemlélteti az a jelentős fotógyűjtemény, amit nem más, mint Elton John tudhat a magáénak. Az ebben szereplő számos Kertész-kép közül a zenész, a „Víz alatt úszó” címűt tartja a 20. század legfontosabb fotójának. Az aukcióra eddig még nem látott Kálvin téri életképével, és két különleges csendéletével készülünk.

Árverésre kerül Lucien Hervé (eredeti nevén Elkán László) egy egyedülálló Breuer Marcell portréja is, ami egy, a világhírű építészről készült kevés portréknak, ami ráadásul az általa tervezett épület előtt készült. Hervé olyan építészóriás pályáját dokumentálta végig, mint Alvar Aalto, de gyakran nevezik Le Corbusier „házi fényképészének” is. A nagy nevek között szerepel a most szeptemberben, 104 éves korában elhunyt, legidősebb magyar fotóművész, Ata Kandó is. Neki a világhírt a dél-amerikai dzsungellakó indiánok fotózása hozta meg, két ilyen különleges képe szerepel majd az aukción is. Az utazási fotók közül kiemelkednek még Paul Almásy hindu istentisztelete és nigériai életképei is. Kalapács alá kerül többek között a világ egyik legjobb gyermekfényképészének tartott Suzanne Szász játszótéri fotója és Francis Haar őrségben álló náci katonáját megjelenítő erőteljes alkotása is (jobbra).

Hervé, Lucien, Breuer Marcell (1952), 15,8 × 19 cm. vintage, zselatinos ezüst nagyítás, jelzés nélkül, kikiáltási ára: 140 000 Ft | € 467

Mitől egyedi egy fénykép?

Bár már az analógról készült nagyítások is tekinthetők sokszorosított eljárásnak, az egyediséget a digitális fotográfia megjelenésével, ahogy a sokszorosított grafikáknál, a limitált szériák adják. A fotósok alkotásaikat egy általuk előre meghatározott sorozatszámban és méretben nyomtatják vagy felügyeletükkel nyomtattatják. Ezután feljegyzik a képre a sorszámot (pl. 1/5) és szignózzák a képet. A képről a teljes sorozat nyomtatása után nem készül további nyomat. A már eltávozott művészektől, jellemzően a hozzátartozók vagy baráti ajándékozások révén bekerült alkotások, a már meglévő nagyítások kerülnek az árverésre. Ezek általában szignált és/vagy hagyatéki pecséttel ellátott alkotások. Ezek, a művész életében, és az kép készítésének időszakában készült nagyítások a legértékesebb, ún. vintage fotók.

Az élő klasszikusok között meg kell említeni Chochol Károlyt nagyszerű budapesti fotóival; Féner Tamást, akinek szakmai munkásságát egy zsidó témájú sorozatának részletein és legújabb képein keresztül követhetjük végig. A magyar aktfényképezés nagyjai is felsorakoztatják legszebb alkotásaikat: Jung Zseni igen keresett festői alkotásai mellett Módos Gábor lírai aktjai is megjelennek. Olyan, mára már ikonikusnak számító képeket is elhoztunk, mint Török László Családja, Bánkúti András moszkvai fotója, az Alkony. A portrék közül külön meg kell említeni Tóth György Yoko Onoról készült képeit, illetve Vámos László ritka Kodály Zoltán portréit.

Bánkuti András: Alkony (Moszkva, 1989/2017) 70 × 100 cm digitális print, Hanemühle Baryta papíron, 7/25 példány, kikiáltási ára: 240 000 Ft | € 800

A feltörekvő fiatal nemzedék tagja például Fazekas István. A HVG fotóriportereként dolgozó Fazekas az aukción többek között egy Csányi Vilmos etológusról készült portréjával szerepel, akit kedvenc kutyája, Jeromos szemén „keresztül” láthatunk. Itt lesznek Erdélyi Gábor, Gáti György és Kasza Gábor lehengerlő fotói is. A kollekció változatos témái között ugyanúgy helyet kapnak a természetfotók így pl. Balázs Attila tiszai árról készült megrázó alkotása. A mindennapi életképek között Benkő Imre Roosevelt tere vagy Nicky Almásy és Révész Tamás épületfotói is láthatók. Olyan zseniális porték, mint az Amerikában sokszorosan díjazott Papp Elek felejthetetlen képe Az út vége, mestere Tóth István, Nehéz út volt című alkotása, vagy Gordon Eszter rendhagyó Cserhalmi-portréja is. Bőven akadnak igazi történelmi kordokumentumok is, mint Stalter György 80-as évek magyar valóságáról készült megkapó képei.

Kasza Gábor: Y (részlet a sorozatból), 80 × 100 cm, giclée print, 3/6+AP példány, kikiáltási ára: 300 000 Ft | € 1 000

Érdemes nem csupán témák, hanem egyedi technikák tekintetében is körülnézni a kiállításon, hiszen pl. Dobos Sándor illesztett panorámái, Fejér Ernő csendéletei vagy Cseri László megnyújtott nőalakjai is izgalmas csemegének ígérkeznek.

KIÁLLÍTÁS: 2017. október 14-28. (Helyszín: BÁV Apszisterem, 1052 Budapest, Bécsi utca 3., nyitva tartás: hétköznap 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig)
ÁRVERÉS: 2017. október 31. 18 órától (Helyszín: MOM Kulturális Központ, 1124 Budapest, Csörsz u. 18.)

Előzetes leütési lista letölthető innen!

Kapcsolódó programok:

A fotó is műtárgy! Előadássorozat a Mai Manó Házban!

2017. október 2. 17:30
Magyar képek - Bánkúti András, fotóművész

2017. október 9. 17:30
Nyomasztó szép örökségünk – a magyar fényképezés közelmúltja - Szarka Klára, fotótörténész

2017. október 16. 17:30
A műkereskedelem diszkrét bája, avagy a fotó is műtárgy - Bodnár János, szakíró Bővebb információ ide kattintva az eseménynél!

Illusztráció jobbra: Benkő Imre: Roosevelt tér (Budapest, 2000), 40 x 50 cm, zselatinos ezüst nagyítás, Ilford Galéria papír, 4/10 kópia

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse kollégáinkat a novoszadek.peter<@>bav.hu email címen vagy a +36-30-449-5775-ös telefonszámon.

Korábbi aukcióink:

5. Plakátaukció - 2017. szeptember 19. 17.00

5. Plakátaukció kiemeltek

Jubileumi, 5. Plakátaukcióját rendezi idén ősszel a BÁV. A különleges alkalmat a különleges filmplakátok mellett a kínálat bővülésével is megünneplik, első alkalommal lesznek ugyanis elérhetők propaganda-, reklám- és kiállításhoz készült plakátok is az árverésen.

Idén ősszel immár ötödik alkalommal rendezi meg a BÁV plakátaukcióját, amelynek legjobban várt tétele minden bizonnyal Herpai Zoltán legendás, nemzetközi szinten is keresett King Kong plakátja lesz, de Bruce Lee egyik legismertebb filmje, A sárkány közbelép vagy Coppola Keresztapájának posztere is nagy érdeklődésre tart számot.

Az aukció egyik ritkasága idén Merczel Péter Kémek a sasfészekben plakátja. Érdemes lesz licitálni , Felvidéki András, Bosszúvágy Charles Bronsont ábrázoló, de emellett is világsztárokkal telezsúfolt film plakátjára, vagy a Szikszai-Boros páros Godzillájára is.  Kemény György több műve közül is válogathatnak a gyűjtők, ezekből talán a legismertebb a Chaplin kölyök…  A jellemzően igen kedvező, néhány tízezer forintos kikiáltási árú tételek közül Sátori Lipót az Admiral bárnak készült mesteri plakátja emelkedik ki, erre 165.000 Ft-tól lehet majd licitálni.

A külföldi filmek, mint a Volt egyszer egy Amerika vagy Fellini A bikaborjak című filmjéhez készült eredeti alkotások mellett, a világhírű magyar grafikusok egyedi értelmezései is nagyszámban felvonulnak. Ilyen például Helényi Tibor több műve is, ő A Jedi visszatér egy kisméretű plakátjával, a Ben Hurral és Roman Polanski Macbethjéhez készített alkotásával képviseli magát a kínálatban.

A magyar filmek közül most is nagy lesz a választék. Jancsó Miklós négy filmplakáttal is szerepel, de nem hiányozhatnak Gothár Péter, Sándor Pál, Tímár Péter vagy éppen Fábri Zoltán olyan kultuszfilmjei sem, mint a Megáll az idő, Régi idők focija, Csinibaba vagy A körhinta.

Az árverés kínálata eltér az eddigiektől abban, hogy most igen erős lesz a felhozatal a zenés- és koncertfilmekből. Árverésre kerül az Illés egy dedikált plakátja Szyksznian Wandától, de lesz LGT, Abba, a Madonna főszereplésével készült Kétségbeesve keresem Susant vagy éppen a legendás Queen Budapesten is.

5. Plakátaukció propagandaA másik különlegessége az aukciónak, hogy nem csupán formátumukban rendhagyó, ún. rácsplakátok kerülnek árverésre, de propaganda-, reklám- és kiállításhoz készült plakátok is megjelennek a kollekcióban. Ezekkel, az eredetileg tömeggyártásban készült, mára azonban alig néhány példányban fellelhető alkotásokkal nem csupán a filmrajongóknak, de az olcsóbb lakberendezési alternatívákat keresőknek szeretne kedvezni a BÁV. Az eredeti plakátok ugyanis nemcsak a lakásunkat teszik egyedivé, de a nemzetközi trendeket figyelembe véve jó befektetésnek is bizonyulnak.

Miért különleges a magyar plakátművészet?
A rendszerváltás előtt a külföldi és magyar filmekhez egyaránt itthon készültek a plakátok. Egy-egy filmhez, a megtekintés után, több grafikus is készített tervet, amikből egy bíráló bizottság választotta ki a nyomdába, majd a mozik falára kerülő alkotást. A nemzetközi plakátok helyett a filmet egyedi értelmezésben tálalták a kor grafikusai, ezért Magyarországon, illetve jellemzően a keleti blokk országaiban, a plakátművészet egy sajátos művészeti ággá nőtte ki magát. A sokszor igen merész vagy éppen elvont alkotások megszületését az is elősegítette, hogy az akkori viszonyoknak ellentmondva, ezt a kifejezési formát szinte alig cenzúrázták. Ez az egyedi, különleges hangvétel az, ami itthon és nemzetközi viszonylatban is értékessé teszi a magyar plakátokat.

KIÁLLÍTÁS: 2017. szeptember 9–16. (hétköznap 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig)
TÁRLATVEZETÉS: 2017. szeptember 13. 17.30 MIlyen a jó plakát? - Badits Marcell, plakátgyűjtő
ÁRVERÉS: 2017. szeptember 19. 17:00
HELYSZÍN: BÁV Apszisterem, 1052 Budapest, Bécsi u. 3.

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse kollégáinkat a novoszadek.peter<@>bav.hu email címen vagy a +36-30-449-5775-ös telefonszámon.

Szeptemberi kamaraaukció 2017Szeptemberi kamaraaukció - 2017. szeptember 5. 17.00

LELTÖLTHETŐ KATALÓGUS! - A lapozható katalógusért görgessen lejebb!

Nem csak gyűjtőknek - Az ősz a megfizethető műtárgyakról szól

Nem csak a gyűjtőknek kínál izgalmas darabokat a BÁV őszi kamaraaukcióján, bár ők sem maradnak különlegességek nélkül. A szeptemberi rendezvényen minden korosztály találhat olyan ékszert, festményt vagy műtárgyat, amely megfizethető, és akár a hétköznapokban is használható.

A BÁV őszi kamaraaukciójának mottója az „igényes és megfizethető műtárgyak” is lehetne, hiszen a mostani aukcióra összeállított kollekció elsősorban ilyen darabokban bővelkedik.

Az ékszereknél most is túlsúlyban vannak azok a klasszikus darabok, amelyek akár a hétköznapi, modern viselet kiegészítői is lehetnek. A brill, zafír, smaragd, gyöngy és más drágakövekkel ékesített fülbevalók és karkötők mellett nem maradhatnak el a régiségnek számító korall ékszerek sem. Az ékszerek mellett a kollekció tartalmaz egy pazarul díszített női zsebórát és egy ritka, zománcozott tallért is.

Szeptemberi kamaraaukció 2017 ékszerA műtárgykollekció kiemelt darabjai a szecessziós üveg díszvázák. A porcelánok között ismét feltűnnek az antik Herendik, így például egy 1860-as Ming-dekorral díszített nagyméretű teáscsésze. A Zsolnay-darabok közül egy ritka, art deco stílusú festett és aranyozott porcelán vázára biztos sokan fognak licitálni. Az art deco tárgyak között még ki kell emelni egy kecskebak figurával díszített Freureuth bonbontartót is. A mindennapi ezüst használati tárgyak, mint a szalvétatartó, cukortartó, egy asztali teafőzővel kiegészült teáskészlet mellett egy különleges üveg dohánytartó vagy éppen egy csipkevarrógép is színesíti a kínálatot.

Ezúttal is a festménykollekcióból kerül ki az aukció legmagasabb kikiáltási árú tétele: Miháltz Pál „Ház piros éggel” című festménye 300.000 forintról indul. Idén kifejezetten erős a biedermeier portréanyag, ebből történeti szempontból is kiemelkedik egy Lechner Károlyt ábrázoló kép. A festmények és grafikák alkotói között olyan neveket találhatunk, mint Kádár Béla, aki egy absztrakt tusrajzzal, Molnár C. Pál, aki egy Rába-partot ábrázoló olajképpel képviselteti magát, de licitálhatnak még Szánthó Mária, Szlányi Lajos, Basilides Sándor, Czump Imre vagy Salvador Dali alkotásaira is.

Kiállítás: 2017. augusztus 26. – szeptember 2. (hétköznap 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig)
Árverés: 2017. szeptember 5. kedd, 17:00

Az előzetes leütési lista letölthető innen!

Helyszín: BÁV Apszisterem, 1052 Budapest, Bécsi u. 3.

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse kollégáinkat a gebei.eva<@>bav.hu email címen vagy a +36-20-777-2521-os telefonszámon.

NYÁRI KAMARAAUKCIÓ - 2017. június 13.

Nyári kamaraaukció - kiemeltek

LETÖLTHETŐ KATALÓGUS - Görgessen lejjebb a lapozható katalógusért!

A BÁV nyári kamaraaukcióján színes, különlegességekben gazdag , de mérsékeltebb árú  ékszerek, festmények, műtárgyak és bútorok játsszák majd a főszerepet.

Az idei ékszerkollekció bővelkedik a finom kidolgozású, klasszikus darabokban. A nyár slágere, a színes drágakövek is szép számmal képviseltetik magukat, de a gyűjtői darabok sem maradtak ki a kínálatból. A festmények közül Gábor Jenő, Glatz Oszkár, Gross Arnold, Mednyánszky László, Molnár C. Pál, Pólya Iván, Szánthó Mária, Vaszary János alkotásait vásárolhatják meg igen kedvező áron. A műtárgyanyag az antik herenditől a modernig számos különleges kerámiát vonultat fel. A kollekcióban igazi kuriózumok is megtalálhatóak, így az Apponyi család úti sherrys készlete, egy ötletes cigaretta adagoló vagy éppen egy selyem- és fémszállakkal szőtt és hímzett szecessziós falikárpit.

Az ékszereknél széles a kínálat a finom kidolgozású, értékes drágakövekkel díszített klasszikus darabokból. Ezek a mára már igazi ritkaságszámba menő, finom kidolgozású, visszafogott vagy éppen feltűnő ékszerek nagyszerűen kombinálhatóak modern ruhákkal is. Az aukció egyik kiemelt darabja egy nagyméretű, rózsa girlandokkal díszített függő, ami szétcsúsztatva egy fényképtartót és tükröt rejt. A türkiz és korall ékszerek kedvelői is találhatnak izgalmas darabokat, idén egy igazi ritkaság, egy fehér korall nyaklánc is árverésre kerül. Ismét több, nem anyagában, hanem bravúros kidolgozásával feltűnő ötvösékszert is beválogattak a szakértők.  A már megszokott igényes, kisebb karátszámú brilles ékszerek mellett, a nyár slágere: a színes drágakövek is szép számmal képviseltetik magukat. A gyűjtők várhatóan egy 1809-es, Szűz Máriával és a Gyermekkel díszített kitűzőért fognak leginkább harcolni.

A több mint 60 tételt számláló nyári műtárgykollekció igazi csemegéket vonultat fel. A kerámiák között számos antik Herendi porcelán közül válogathatnak, de Zsolnay és Rosenthal darabok is képviseltetik magukat. Idén nagyon erős a modern kerámia felhozatal. A már megszokott nevek pl. Gádor István mellett most feltűnnek a kevésbé ismert, de kiemelkedő kvalitású darabok is, ilyen pl. Csekovszky Árpád Szentendre faliképe, Kiss-Roóz Ilona zenélő lánykái vagy Vankóné Dudás Juli Szentiváni tűzugrásos tányérja.  Az aukció talán legkülönlegesebb alkotása az Apponyi család szecessziós úti sherrys készlete, amit pikniken vagy akár lóversenyen is használhattak. Olyan kuriózumok is feltűnnek, mint egy 1908-ból származó angol cigaretta adagoló. A most is tökéletesen működő dobozból egy kócsag csippenti fel nekünk a cigarettát.  Az ezüstanyag bővelkedik az olyan népszerű gasztró-csemegékben, amik egy-egy terítéket igazán stílusossá tehetnek. Ilyen lehet például a bécsi epreskosár, a különleges cukordobozok, csemegéstálkák, 1900-ból származó bécsi tortalapát vagy a virágokkal díszített szecessziós kínálótál.  A gazdag üveganyagból kitűnik egy nagyméretű Emil Lyka díszpalack, de egy elbűvölő cseh likőrös készletre is érdemes lesz licitálni. A finom kidolgozású női alkotások között feltűnik egy 1880 körüli varrókészlet, a Kassai Királyi jogakadémia táncrendje, egy bájos színházi táska. Az árverés legrégebbi alkotása egy 17. század első feléből származó nürnbergi barokk tálka.

A festmény közül kerül ki az aukció legmagasabb kikiáltási árú tétele is, Orbán Dezső Virágcsendélete 380.000 Ft-ról indul majd. A változatos anyagban megtalálható Mednyánszky László több ceruzarajza és akvarellje is. A mindig népszerű Gross Arnold grafikák közül most egy nyári darab, a Balatont ábrázoló alkotás kerül kalapács alá. A nemrég befejeződött Cannes-i Filmfesztiválhoz kapcsolódva Szentiványi Lajos egy szép látképét vásárolhatják meg.   A nagyon kedvező kikiáltási árú festmények és grafikák alkotói között olyan neveket találhatnak, mint Gábor Jenő, Glatz Oszkár, Molnár C. Pál, Pólya Iván, Szánthó Mária vagy éppen Vaszary János.

Kiállítás: 2017. június 3–10. (hétköznap 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig)
Árverés: 2017. június 13. 17:00
Helyszín: BÁV Apszisterem, 1052 Budapest, Bécsi u. 3.

Kapcsolódó program: Műtárgyak Éjszakája 2017. június 10-én

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse kollégáinkat a gebei.eva<@>bav.hu email címen vagy a +36-20-777-2521-os telefonszámon.

 

70. MŰVÉSZETI AUKCIÓ - 2017. május 16-17.

Ünnepi aukció a BÁV-nál!

LETÖLTHETŐ KATALÓGUS! - A lapozható katalógushoz görgessen lejjebb!

Rekordbevételek a BÁV jubileumi aukcióján! A teljes beszámolót itt olvashatja!

Kiemelt ékszerekA 70. Művészeti aukcióját rendezi május 16-17-én a BÁV. Az idei ékszerkollekció közel 200 tétele pazar gyűjtői és befektetési darabokat vonultat fel a történetitől a modern design alkotásokig. A jubileumi aukciót pillangókat, méheket, virágokat formázó tavaszi ékszerritkaságokkal indítjuk.  A történeti ékszeranyag bővelkedik az igényes art deco darabokban, amik ma is garantálják a stílusos megjelenést.

Tavasszal nem maradhatnak el a színes drágakövek. A mindig divatos zafír mellett a legújabb trend, a fekete brilles és smaragdos ékszercsodák, valamint a különleges gyöngyös ékszerek is képviseltetik magukat. A nagy karátszámú, a befektetők kedvencének számító brilles ékszerek kedvelőinek a már megszokott, szoliter gyűrűk és fülbevalók mellett egy 4,8 karátos briliánssal ékített art deco nyakéket kínálunk.  Ez a 4,6 millió forintról induló egyedülálló darab finom kidolgozásával és értékes drágaköveivel egyesíti a gyűjtők és a befektetők legszebb ékszerálmait.
A gyűjtők kedvencének ígérkezik egy 1840 körül készült Czapeck et Patek arany függőóra, ami az óraművesség két nagy alakjának: Anton Patek és Francois Czapek rövid ideig tartó közös vállalkozásának állít emléket.  A jubileumi óraválaszték emellett a legkifinomultabb márkákat Rolex, Omega, Zenith, Girard-Perregaux, Audemars Piguet sorakoztatja fel. Utóbbit holdfázis kijelzős számlapja teszi igazán különlegessé.  A legmagasabb kikiáltási árról, 3,5 millió forintról egy Breitling for Bentley karóra indul. A svájci órás cég tökéletességre törekvése és a brit eleganciát megtestesítő autógyár közös alkotása a gyűjtők és befektetők számára is ígéretes darab.

Az asztali ezüstanyag bő merítést ad a különböző korok ezüstművességéből, így a barokk, klasszicista, empire, de természetesen az art deco darabok is szerepelnek a kínálatban.  A gyűjtőknek egy igazi kultúrtörténeti ritkasággal, a Fabergének és a cári családnak dolgozó Julius Rappoport fácánfigurájával készültünk, de a Bethlen Miklós és felesége, Ráday Júlia címerével díszített augsburgi ezüstpohár is komoly licitharcokra számíthat.

70. Művészeti aukció - festményA festménynap 400 év festészetét mutatja be igazi remekműveken keresztül. Az antik festményanyagot egy jelentős gyűjtemény erősíti. Innen kerül ki az egyik legismertebb osztrák portréfestő, Johann Baptist Reiter egy eddig lappangó remekműve is. A bájos női arckép már most biztos, hogy az osztrák és magyar gyűjtőket is licitharcra invitálja.

A tavaszi aukció csúcspontja minden bizonnyal Erdélyi Béla Virágzó magnóliafája lesz. Az iskolateremtő kárpátaljai festő legértékesebb korszakából származó kép 7 millió forintról indul.
Biztos sokan licitálnak majd Iványi-Grünwald Béla ikonikusnak számító Táncára. Az eredeti kartont  1924-ben a Greco Gobelin műhelyében szőtték le. A hat négyzetméteres alkotás ma a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményét gazdagítja. A festőt a monumentális mű elkészülte után is foglalkoztatta a téma, valószínűleg ekkor, művészete egyik csúcspontján, készült a most árverésre kerülő festmény is.
Nagy érdeklődésre számíthatnak Vaszary János fürdőző női vagy Csók István elbűvölő portréi is.

Kontuly Béla lehengerlő műve a második világháborút követően a porig rombolt fővárosi házakon újraéledő életet ábrázolja. A festő az ostromot rózsadombi kis házában vészelte át, ami három súlyos találatot is kapott, így egy ideig a halálhíre is elterjedt. 10 évre volt szüksége, hogy túlélőként feldolgozza és vászonra vigye Budapest drámáját 1955-ben. Külön érdekesség, hogy ugyanabból a szögből 1936-ban még pókhálóvékony színfutamokból szőtt "porcelánkép"-ként festette meg a város látképét.
MednyánszkyA hangulati impresszionizmus mesterének, Mednyánszky Lászlónak több, kiemelkedő kvalitású festménye is feltűnik. Ezek közül kerül ki, 18 millió forintos kikiáltási árával az árverés legdrágább tétele, egy 30 éve lappangó, vízparti tájat ábrázoló lenyűgöző alkotás.
A Hetek csoportjának alapítójának, Schönberger Armandnak két mesterműve is kalapács alá kerül. A sokszor reprodukált és kiállított Rakpart vitathatatlanul a mester egyik főműve, ami a kubizmus és a futurizmus jegyeit is magán viseli.
A tavaszi aukciós anyag bővelkedik az olyan kismesterek főműveiben, mint Pólya István, Gergely Tibor vagy Borbereki-Kovács Zoltán.  A modern szekcióban olyan nevekkel találkozhatnak, mint Hincz Gyula, Molnár C. Pál, Deim Pál vagy Fehér László.

70. Művészeti aukció - műtárgyAz est jótékonysági tétele Fényes Adolf: Mesetáj alakokkal című alkotása. A festmény bevételét a Pető Intézet tehetséggondozási programjának támogatására ajánljuk fel. 

A tavaszi műtárgyanyag igazi csemegéket vonultat fel. A megszokottan erős Zsolnay anyagból külön említést érdemel egy 2 millió forintról induló, szarvasokkal díszített szecessziós váza.  Az antik Herendi porcelánok mellett a nagy népszerűségnek örvendő modern magyar kerámiaművészet csúcsdarabjai is felvonulnak.

A BÁV 70. Művészeti aukciójának kiállítását május 6-14. között tekinthetik meg a BÁV Aukciósházban. Az árverésre május 16-17-én kerül sor a MOM Kulturális Központban. Az aukciót Gundel-Takács Gábor vezeti.

SZAKMAI TÁRLATVEZETÉSEK:
2017. május  6. és 13., szombat 15 órától: Az ékszerek szakmai bemutatása
2017. május  6. és 13., szombat 16 órától: A műtárgyak szakmai bemutatása
2017. május  6. és 13., szombat  17 órától: A festmények szakmai bemutatása

NYEREMÉNYJÁTÉK:
Az aukción vásárlók között, az Air France jóvoltából, egy két személyre szóló, repülőjegyet sorsolunk ki Japánba!

KAPCSOLÓDÓ RENDEZVÉNYEK:
Az ünnepi aukció alkalmából 2017. május 8-án a New York Kávéházban A múzsa csókja című estünkön beszélgetünk a művek ihletadó forrásairól. Vendégeink lesznek: Nyáry Krisztián irodalomtörténész, író; Fehér László festőművész és felesége, Geisler Edit; Tűzkő Péter, a BÁV kereskedelmi üzletág vezetője; Pápai Erika színművész; Szekeres Adrien énekesnő. További információ!
Alapítónk, Mária Terézia születésének 300. évfordulója alkalmából, május 12-én, a Várkert Bazárban mutatjuk be a szoknyás uralkodó egy másik arcát. Vendégeink lesznek: Habsburg György rendkívüli és meghatalmazott nagykövet; Fónagy Zoltán történész, Történettudományi Intézet; Tűzkő Péter festményszakértő, a BÁV műkereskedelmi üzletágának vezetője; Kertész Mónika operaénekes; Kovács Patrícia színművész. További információ!
Az események háziasszonya:  Juhász Anna

FIATAL TEHETSÉG: A BÁV minden művészeti aukciója alkalmával lehetőséget ad egy fiatal, tehetséges művésznek a bemutatkozásra. Ezzel a kezdeményezéssel szeretnénk felhívni a figyelmet a kortárs művészet, a tehetséggondozás és a művészeti nevelés fontosságára, hiszen a jövőbeni aukciós tételek most készülnek! Jöjjön el, és ismerje meg Ön is Visy Dóri, ékszertervezőt és alkotásait az aukciós kiállításon!

KIÁLLÍTÁS: 2017. május 6–14. (BÁV Aukciósház, 1052 Budapest, Bécsi u. 1.)

ÁRVERÉS: 2017. május 16–17. 17:00
2017. május 16. 17.00 Az ékszerek és ezüst műtárgyak árverése
2017. május 17. 17.00 A festmények és műtárgyak árverése
AZ ÁRVERÉS HELYSZÍNE: MOM Kulturális Központ, 1124 Budapest, Csörsz u. 18.

Előzetes leütési lista letölthető innen!

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse Tóth Nóra, művészettörténész, aukciós menedzsert: toth.nora<@>bav.hu, 06-1-429-3024, 20-328-4770.

Korábbi aukciónk:

4. PLAKÁTAUKCIÓ - 2017. április 19. 17.00

A jedi ismét visszatér a BÁV 4. Plakátaukcióján!

LETÖLTHETŐ KATALÓGUS!

4. PlakátművészetSzinte minden műfajban kultuszfilmeket vonultat fel a BÁV 4. Plakátaukciója. Ezek az eredetileg tömeggyártásban készült, mára már alig néhány darabban fellelhető alkotások nem csupán a gyűjtőknek szánt filmművészeti kordokumentumok, de új lakberendezési alternatívát is nyújtanak. A Magyarországon még mindig alacsony áron kapható alkotások, a nemzetközi trendeket látva jó befektetésnek ígérkeznek. Az április 19-én kalapács alá kerülő 150 plakát olyan hazai és külföldi klasszikusokat vonultat fel, mint A jedi visszatér, Szellemirtók, Vissza a jövőbe vagy a Hegylakó, a magyarok közül a Szerelem első és második vérig, A kenguru, az Ezek a fiatalok, Menekülés a győzelembe vagy a legendás sci-fi rajzfilm: Az idő urai.

Az árverés leginkább várt darabja mindenképpen A jedi visszatér plakátja lesz, ami az amerikai, tehát a George Lucas által jóváhagyott eredeti változat japán feliratokkal. A Star Wars sorozat egy különleges darabja ez, hiszen a halálcsillag, a csillagközi rombolók, a sztárok vagy éppen egy zöld szörny (!) helyett egy üdvözlésre lendülő fénykard nyitja ki számunkra a galaxist. A múlt évben Helényi Tibor változata 420.000 Ft-ért kelt el, a japán plakát idén 30.000 Ft-ról fog indulni.
A sci-fi rajongók további csemegéket is felfedezhetnek az aukciós anyagban. A Csillagok háborúja számos filmet ihletett, ilyen az angol Támadás a Krul bolygó ellen, vagy a francia-magyar koprodukcióban készült legendás sci-fi rajzfilm: Az idő urai. A Moebius látványtervei alapján, a Pannónia Filmstúdióban készült a remekműhöz Orosz István készített egy futurisztikus plakátot.  A Star Wars univerzumon túl olyan kultuszfilmek vonulnak fel az árverésen, mint a Vissza a jövőbe, a Szellemirtók, vagy a digitális filmkészítés atyja: a Tron. Utóbbi aktualitását máig megőrizte, hiszen az eredeti 1982-es filmnek 2010-ben jött ki a folytatása. Helényi Tibor ismét egy remekbe szabott plakáttal képviselteti magát, amit a Christopher Lambert, Sean Connery által jegyzett Hegylakóhoz készített. Persze a Helényi féle csavar itt sem maradt el, hiszen az igen erőteljesre sikerült plakátot nem a hős, hanem a gonosz uralja…

Talán az egyik leghíresebb film, ami valaha Magyarországon forgattak a Menekülés a győzelembe. Az MTK-stadion zöld gyepén a II. Világháború alatt a Harmadik Birodalom válogatottja csapott össze a hadifoglyokkal, akiket nem csak hollywoodi sztárok (Sylvester Stallone, Michael Caine), hanem a kor sztárfocistái (Pelé, Bobby Moore) játszottak. Az 1980-ban több tízezer statisztával forgatott film igazi generációs élmény, ennek állított méltó emléket Árendás József alkotása. A 70 éves mester szerint az első vázlat egy labda felé rúgó lábat ábrázolt, de később egy újat készített, a film eredeti címét (Victory) véve alapul. A szögesdrótba tekert győzelem jele mintegy kvintesszenciája a filmnek. Személyes véleménye az volt, hogy a jelenetek, főleg fogolytábor nem volt túl hiteles, a készítők sokat feláldoztak a nézőszámért. Ez azonban végül őket igazolta, hiszen bőven megtérültek a sztárgázsik a mozipénztáraknál.

Az idei aukció bővelkedik a zenés kultuszfilmekben. Időrendben a legkorábbi a 60-as évek beat korszakának csúcspontján készült Ezek a fiatalok igazi sztárparádéval ostromolta a mozikat, ráadásul olyan együtteseket nyert meg, mint az Illés, Metro vagy az Omega. A magyar film mellé a legendás angol: Egy nehéz nap éjszakája egy lenyűgöző plakáttal képviselteti magát. A 70-es évek road-movie-jának,  A kengurunak a plakátján alig férnek el a zenei közreműködők: Fonográf, Koncz Zsuzsa, LGT, Generál, Omega és még sokan mások szerepelnek a film 13 kísérőzenéjében. Érdemes a plakát mellé újrahallgatni ezeket is. A 80-as évekből olyan megkerülhetetlen külföldi kultuszfilmek szerepelnek az aukción, mint a Házibuli vagy a Flashdance. A magyar alkotások között is nagyon erős a felhozatal: a Szerelem első és második vérig igazán virtuóz plakátokkal képviselteti magát, de érdemes licitálni a Ballagásra is, amire főleg az Edda zenéje miatt emlékezhetünk.

A háborús filmek között olyan alapművek között mazsolázhatunk, mint a Híd a Kwai folyón vagy A leghosszabb nap. Utóbbi plakátjára éppen hogy rá tudták zsúfolni a benne szereplő 42 világsztárt. Kalapács alá kerül Robert Merle regényéből készült Két nap az élet című francia filmhez készült remekbe szabott plakát is Jean-Paul Belmondóval a középpontban. Ráadásul itt van a legendás grafikus, Felvidéki András 1972-ben készített első filmplakátja is, amit a Murphy háborújához készített. Az akciófilmeket többek között a Nikita és Arnold Schwarzenegger Halálosztója képviseli.
A 70-es, 80-as évek nagy szamurájos-kungfus filmjei a magyar plakátművészet sokféleségében is egy üde színfoltot alkotnak. Az amúgy meglehetősen erőteljes és egzotikus plakátok sorából kilóg Masaki Kobayashi Harakirije, amihez a SO-Ky tervezőpáros (Sós László és Kemény Éva) egy igazán letisztult, drámai plakátot tervezett, amely bármelyik japán filmrajongó falán jól mutatna.

Az árverés gyerek-szekciójában Herpai Zoltán Hugó a víziló plakátja igazán méltó a magyar-amerikai  rajzfilmhez, amit Kovács Kati és Máté Péter fülbemászó dalai is emlékezetessé tettek. A Walt Disney egyik leghíresebb rajzfilmje a 101 kiskutya sem maradhatott ki az idei felhozatalból. A kifejezetten felnőtteknek készült mesefilm átdolgozás, a Hófehér is helyett kapott. Romhányi József szövegeivel az abszurd humor egyik alapművének számít, nem csupán a film, de maga a plakát is.

Hanussen - Igazgyöngy AlapítványA magyar filmek közül ki kell emelnünk Görög Lajos plakátjával a Húsz órát, a vígjátékok közül a Hattyúdalt, Szabó István Oscar-díjas filmjét, a Mephistot, illetve a trilógia befejező darabját a Hanussent. Utóbbi plakátját, amelyet a grafikus: Kemény György, a rendező: Szabó István, az operatőr: Koltai Lajos, illetve a szereplők: Cserhalmi György és Bánsági Ildikó is dedikáltak, a hátrányos helyzetű gyerekek tehetséggondozásával foglalkozó Igazgyöngy Alapítvány javára árverezzük el. További információk a jótékonysági tételről!

Miért különleges a magyar plakátművészet? A rendszerváltás előtt a külföldi és magyar filmekhez egyaránt itthon készültek a plakátok. Egy-egy filmhez, a megtekintés után, több grafikus is készített plakáttervet, amikből egy bíráló bizottság választotta ki a nyomdába, majd a mozikba kerülő alkotást. A nemzetközi plakátok helyett így a filmet egyedi értelmezésben tálalták a kor grafikusai, ezért Magyarországon, illetve jellemzően a keleti blokk országaiban, egy sajátos művészeti ággá nőtte ki magát a plakátművészet. A sokszor igen merész vagy éppen elvont alkotások megszületését az is elősegítette, hogy az akkori viszonyoknak ellentmondva, ezt a kifejezési formát szinte alig cenzúrázták. Ez az egyedi, különleges hangvétel az, ami itthon és nemzetközi viszonylatban is értékessé teszi ezeket a magyar plakátokat.
A nemzetközi piacon a legdrágábban eladott plakát Leonardo DiCaprio nevéhez fűződik. Az utóbbi években komoly művészeti gyűjteményt létrehozó színész egy 1927-es Metropolis poszterét 690.000 dollárt fizetett 2005-ben. A plakát értékét ma már közel 2 millió dollárra becsülik. Magyarországon Helényi Tibor Csillagok háborúja plakátjai számítanak a legértékesebbnek.

KIÁLLÍTÁS: 2017. április 8–18.

TÁRLATVEZETÉSEK:
2017. április 11., kedd 17.30
Csábításra született - Eszter Szőnyeg-Szegvári, művészettörténész
Izgalmas kalandokat ígérő séta, ami alatt felszedjük a festékrétegeket és meglessük mi vagy ki van a Hegylakó bundája alatt, visszaveszünk a kontrasztból, hogy kiderüljön mitől ütős a szamuráj tekintete a túlexponált fotón, megvizsgáljuk kép és szöveg harmonikus vagy seveledsenélküled kapcsolatát és megpróbálunk az alkotó agyának szimbólumteremtő rétegeiben elmerülni, hogy hihető vagy képtelennek tűnő elméleteket gyártsunk film és grafikus szerelemgyermekéről, a plakátról - az ikonográfiai mélységektől az utca emberében felmerülő könnyed gondolatkísérletekig.

2017. április 15., szombat, 11.00
Filmszerész a plakátrengetegben - Kovács Gellért Filmszerész, filmkritikus, újságíró
Kovács Gellért tárlatvezetéséhez immáron harmadik alkalommal lehet csatlakozni. Gellért, csakúgy, mint tavaly és tavalyelőtt, komótosan sétál és vicceseket, informatívakat, empatikusakat mond a plakátokról. Minden évben vannak kedvencei (NAGYON SOK kedvence van), s mivel a hetvenes években született, sok plakáttal kapcsolatban is konkrét emlékkel rendelkezik. Igyekszik is megosztani mindet!

ÁRVERÉS: 2017. április 19. 17:00
HELYSZÍN: BÁV Apszisterem, 1052 Budapest, Bécsi u. 3.

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse kollégáinkat a novoszadek.peter<@>bav.hu email címen vagy a +36-30-449-5775-ös telefonszámon.

 

TAVASZI KAMARAAUKCIÓ - 2017. március 21. 17.00

LETÖLTHETŐ KATALÓGUS! - A lapozható katalógushoz görgessen lejjebb!

Tavaszi kamaraaukció - 2017A BÁV Tavaszi kamaraaukcióján ismét a mérsékeltebb árú, igényes ékszerek, festmények, szőnyegek és műtárgyak játsszák majd a főszerepet.
Az idei ékszerkollekció bővelkedik a történeti darabokban. Ezek közül is figyelemre méltóak a pazar kidolgozású ötvös darabok, a századfordulós és a korai art deco ékszerek.  Várhatóan ismét az aukció kedvencei lesznek a különböző drágakövekkel ékített szoliter gyűrűk és fülbevalók. A zsebórák közül igazi ritkaságnak számít egy ezüst Omega óra, a hozzá illő tisztilánccal. Az árverés legdrágább tétele, egy 19. század második felében készült duplafedeles svájci arany zsebóra, ami 320.000 Ft-os kikiáltási árral.  A kiegészítők közül említést érdemel egy 1930 körül készült ezüst színházi táska, valamint a különböző ezüst szelencék, köztük Maróti Lili színésznő kollégájának, Bilicsi Tivadarnak szánt karácsonyi ajándékával.  

A festménykínálat legmagasabb kikiáltási árú tétele Berkes Antal Operaháza, ami 320.000 Ft-ról indul majd. A régi mesterek gyűjtőinek kedvence lehet egy 18. századi olasz festő szent családot ábrázoló olajképe, 260.000 Ft-ért.  A változatos anyagban megtalálható Szőnyi István hangulatos tájképe; Pólya Iván szobrászi törekvéseit őrző, mitológiai témát feldolgozó festménye. Bene Géza 5 darabos absztrakt tájkép gyűjteménye nagyon kedvező áron, 220.000 Ft-os kezdő árral.  Czumpf Imre két, absztrakt korszakából származó alkotással képviselteti magát.  A New Yorkba kivándorló, Sz. Markos Lajos leginkább híres személyiségek (Robert Kennedy, John Wayne stb.) portréfestőjeként ismert.  Az aukción két, Madridban készült, bikaviadalt ábrázoló festménye kerül kalapács alá. A kortársak közül Deim Pál, Bartl József, Schéner Mihály, Szilvásy Nándor alkotásai közül válogathatnak.

A közel 80 tételt számláló műtárgyanyag a biedermeiertől a modernig számos különleges kerámiát vonultat fel. Az elmaradhatatlan Zsolnay-darabok mellett egy ritka, távol-keleti Siang noir dekorral díszített, legyező alakú Herendi kínálótálra, vagy egy Carl Knoll által készített karlsbadi szecessziós kiöntőre is érdemes lesz licitálni. Az anyagban olyan kuriózumok is megtalálhatóak, mint egy norvégiai viking hajó ezüst rekonstrukciója; egy 20. század elejéről származó német úti babagardrób vagy egy sétapálca gyűjtemény. A legrégebbi tétel egy késő barokk miniatűrökkel díszített 18. századi falidísz. Az aukciós anyagot 19. század végi, illetve századfordulós anatóliai, kaukázusi és kurd szőnyegek, sőt egy klasszicista stílusú komód is színesíti.

Az előzetes leütési listát innen töltheti le!

KIÁLLÍTÁS: 2017. március 11–19. (nyitva tartás: hétfőtől péntekig 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig, vasárnap zárva)
ÁRVERÉS: 2017. március 21. 17:00
HELYSZÍN: BÁV Apszisterem, 1052 Budapest, Bécsi u. 3., bejárat az ékszerbolton keresztül

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse kollégáinkat a gebei.eva@bav.hu email címen vagy a +36-20-777-2521-os telefonszámon.

11. GRAFIKAI AUKCIÓ - 2017. február 21. 17.00

LETÖLTHETŐ KATALÓGUS!

11. Grafikai aukció válogatásGrafikai aukcióval indítja a szezont a BÁV 2017. február 21-én! A festményekhez viszonyítva még mindig nagyon kedvező ár jellemzi a grafikákat. Míg egy Bernáth Aurél, Kádár Béla, Mednyánszky László vagy Aba-Novák Vilmos festményért akár több tízmillió forintot is ki kell fizetnünk, addig egy-egy egyedi grafikájukhoz akár százezer forint körüli összegért is hozzájuthatunk. Pedig ezek a spontán témákat feldolgozó, virtuóz, részletgazdag alkotások ugyanolyan szerethetőek, mint az olajfestmények.

Az idei aukciós anyag a magyar grafika legnagyobbjait vonultatja fel. A háború előtti alkotók közül kiemelkednek Nagy István vidéki idillt ábrázoló tájképei, illetve Bernáth Aurél állatkerti sorozatából egy elefántportré. Nagy számmal képviseltetik magukat a 30-as évek art deco stílusú grafikái, így például a különböző technikákkal szívesen kísérletező Farkasházi Miklós rézkarcai, pasztellképei, sőt, még a feleségével kifejlesztett ún. fadofit technikával készült vonalreliefje is.

Az 50-es évek utáni korszakból kiemelkednek, Kondor Béla, aukciókon ritkán fellelhető, rézkarcai és egyedi rajzai is.  Külön érdekesség, hogy a modern magyar grafika megteremtője az Aukciósház épületében élt és alkotott. Czumpf Imre több, kiemelkedő kvalitású akvarellje és tusrajza mellett, meg kell említenünk a méltánytalanul elfeledett szentendrei művész, Bolmányi Ferenc absztrakt alkotását is. Az aukció egyik csemegéjének ígérkezik a legendás díszlet- és jelmeztervező Vogel Eric néhány színházi és varieté előadáshoz készített terve.

A BÁV szakértői a közelmúltban kezdték el feldolgozni Hincz Gyula eddig kevésbé ismert kapcsolatának intim részleteit megjelenítő rajzait. A háború utáni magyar grafika talán legkiemelkedőbb mesterének gazdag hagyatékából kevés egyedi rajz került elő a 60-as évekből, így ezek a művek nagy jelentőséggel bírnak. A júliusi akt-kiállítása előtt, néhányat már ezen az aukción is bemutatunk.

KIÁLLÍTÁS: 2017. február 11–18.
NYITVA TARTÁS: hétfőtől péntekig 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig, vasárnap zárva

TÁRLATVEZETÉS AZ AUKCIÓS KIÁLLÍTÁSBAN: 2017. február 16. 17.00 - Gál Zoltán, festménybecsüs

HELYSZÍN: BÁV Apszisterem, 1052 Budapest, Bécsi u. 3. (bejárat az ékszerbolton keresztül)
ÁRVERÉS: 2017. február 21., kedd, 17:00
A 11. Grafikai aukció árverési feltételei innen tölthetők le!

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse Tóth Nóra, művészettörténész, aukciós menedzsert: toth.nora@bav.hu, 06-1-429-3024, 20-328-4770.

 

Korábbi aukciók archívuma!

93. ÉKSZERAUKCIÓ, 2. KARÁCSONYI MŰTÁRGYAUKCIÓ - 2016. december 13-14. 17.00

Ugrás a lapozható katalógusra vagy katalógus letöltése pdf-ben!

Karácsonyi canvasA BÁV karácsonyi aukciója az egyedi, értékálló ajándékot keresők számára nyújt alternatívát. A hagyományosan alacsonyabb kikiáltási árú darabok között mindenki talál a pénztárcájának megfelelő darabot, nem beszélve arról, hogy itt a vásárlást is garantáltan élvezi majd.

Az ékszernap több mint 200 tétele között minden értéksáv és minden főbb ékszertípus képviselteti magát.  Aki egy szép ajándék mellett befektetésként is tekint egy-egy ékszerre, annak ismét a brilles ékszerválasztékot érdemes átnézni. Az árverés legmagasabb kikiáltási árú tétele egy fehérarany, 279 briliánssal (19,6 karát) ékített modern nyakék lesz 3,8 millióért, amit akár már egy ünnepi operaelőadáson is viselhet a szerencsés licitáló. A mindig népszerű, elegáns brilles fülbevalókból is széles a választék, az 1-1 karát körüli darabok már 400.000 Ft-tól kínálják magukat.  A karácsonyi koktélpartikra vagy szilveszter estére is bőven találnak feltűnőbb, színes drágakövekkel díszített darabokat, ezek közül is kiemelkedik egy 5 karátnyi zafírral, briliánsokkal és gyönggyel ékített koktélgyűrű. A történeti ékszeranyagban ismét feltűnnek az igényes art deco darabok, amik még ma is garantálják a stílusos megjelenést.  Az idei választék bővelkedik a modern designer ékszerekben is. Ezek az egyszerűbb, nemes anyagokból készült márkás alkotások a mindennapi és ünnepi alkalmakkor is megállják a helyüket.
Az utóbbi években az amerikai filmek hatására nálunk is megváltoztak az eljegyzési szokások. Az egyszerű karikagyűrű helyett már sokkal többen szeretnék lenyűgözni választottjukat egy nagyobb brillel ékített ún. szoliter gyűrűvel.  A fél karát körüli darabok, a minőségtől és csiszolástól függően, már 150.000 Ft-tól, a legnépszerűbb, 1 karát körüli gyűrűk 400.000 forinttól indulnak majd. A legnagyobb 2,44 karátos ékszerkölteményt akár 1,5 millió forintért egy szerencsés ujjára húzhatnak az ünnepek alatt.
Az idei óraválaszték megszokottan a legnagyobb márkákat vonultatja fel. Legyen szó egy elegáns Cartier, Rolex, IWC, egy sportos Breitling vagy egy végletekig kifinomult 2,5 milliós Vacheron Constantin karóráról, biztos, hogy nem csak féltve őrzött darab, de nagyszerű befektetés is lesz.

Karácsonyi aukció 2016 - műtárgyAz utóbbi években komoly sikereket érnek el az úgynevezett mantique tárgyak, azaz a férfiaknak szóló, gyűjthető régiségek. A karácsonyi kollekcióban itt is megtaláljuk a téma klasszikusainak számító igényes régi kar- vagy zsebórákat, mandzsettagombokat, szelencéket, de többek között egy olyan kuriózum is szerepel a választékban, mint egy századfordulós francia ezüst vodkáskészlet, ami biztos, hogy idén nem kerül más karácsonyfája alá.  A gyűjtő hölgyeket a slágerdarabnak számító ezüst asztali csengők, míves cukorszórók és -dobozok, evőeszköz készletek de akár egy biedermeier fonaltartó is várja. Az asztali ezüstök idén is pazar ünnepi étkezéseket sejtetnek. A finoman megmunkált tálcák, kínálók, teás- és kávéskészletek széles választékából biztos mindenki talál magának valót. Nem beszélve az ünnepi dekoráció nélkülözhetetlen darabjairól, ezen a téren is számos kandeláber vagy akár házioltár is várja az érdeklődőket.  A Zsolnay-gyűjtőknek decemberre is tartogatnak ritkaságokat, köztük egy ritka szecessziós díszvázát, ami elbűvölő táncos nőalakjaival biztos, hogy sokakat licitálásra késztet majd.

KIÁLLÍTÁS: 2016. december 3-11. (minden nap 10-19 óráig)
Helyszín: BÁV Aukciósház (1052 Budapest, Bécsi utca 1.)

SZAKMAI TÁRLATVEZETÉSEINK:
2016. december 3-án és 10-én, szombaton 15 órától: Az ékszerek szakmai bemutatása
2016. december 3-án és 10-én, szombaton 16 órától: A műtárgyak szakmai bemutatása

LAPOZHATÓ KATALÓGUS (nagyobb méretért kattintson a jobb felső sarokban lévő ikonra, ha nem jelenik meg a katalógus, frissítse az adobe flash playert vagy próbáljon meg egy másik böngészőt, vagy töltse le pdf katalógusunkat)

[catalogue]

ÁRVERÉS: 2016. december 13-14. 17.00
2016. december 13-án ékszerek és órák
2016. december 14-én ezüst és egyéb műtárgyak
Helyszín: MOM Kulturális Központ (1124 Budapest, Csörsz u. 18.)

Előzetes leütési lista letölthető innen!

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse Tóth Nóra, művészettörténész, aukciós menedzsert: toth.nora@bav.hu, 06-1-429-3024, 20-328-4770. 

Korábbi aukciónk:

69. MŰVÉSZETI AUKCIÓ - 2016. november 9-10.

Aukciós beszámolónkat ide kattintva olvashatja el!

Az újrafelfedezések aukciója lesz a novemberi! Bemutatjuk többek között a Czóbel Béla életmű egyik utolsó hiányzó láncszemét, a több mint 100 év lappangás után előkerült Körhintát. Kalapács alá kerül a modern magyar festészet legeredetibb alakjának, Aba-Novák Vilmosnak két, 50 év után felbukkant mesterművét is. A festményanyagra Rippl-Rónai József kedvelt kukoricás stílusában festett Róma-villája teszi fel a koronát.  A műtárgyanyag Zsolnay Miklósnak és kalandos életű feleségének készített Zsolnay-kandallóval büszkélkedhet. A kiemelkedő keleti anyag mellett egy igazi ritkaságot is tartogatunk: Vedres Márk 100 éve eltűnt nagyméretű márványszobrát, mely itáliai munkásságának egy korai darabja. A modern kerámiaanyagunkat november 7-én a New York Kávéházban is megismerheti.  A megszokottan magas színvonalú ékszeranyagot most a magyar piacon egyedülálló 5 karátos briliánssal díszített szoliter gyűrű teszi teljessé.
Az aukción vásárlók között egy két személyre szóló, 1 millió Ft értékű Dél-Afrikába szóló repülőjegyet sorsolunk ki!

CzóbelTöbb mint 100 év lappangás után került elő Czóbel Béla elveszettnek hitt Ringelspiel (Körhinta) című festménye.  A BÁV őszi aukciójának egyik sztár alkotása nem véletlenül szerepelt sokáig a „WANTED”-képek listáján, hiszen az utóbbi évek legszerethetőbb Czóbele nem csupán az életmű egyik utolsó láncszeme, de fontos adalék a nagybányai festészet történetének feldolgozásában is. A festmény 12 millió forintos kikiáltási áron kerül kalapács alá. Olvassa el a teljes tanulmányt a festményről!

69. Művészeti aukció - kiemeltAba-Novák Vilmos két főműve 50 év után került elő.  A virtuóz ecsetkezelésű alkotások jól mutatják, hogy a modern magyar festészet egyik legeredetibb alakjának életművében még mindig akadnak felfedezni valók. A két festmény életének talán legboldogabb időszakát örökítik meg, a Zugligeti ház  8 millió, a feleségét ábrázoló Olvasó nő 12 millió forintos kikiáltási áron kerül kalapács. Tovább a tanulmányra!

A ritkaságokban bővelkedő festményanyagot egy eddig lappangó, de a művészettörténészek által ismert Rippl-Rónai alkotás teszi teljessé. A kukoricás korszakából származó festmény kaposvári otthonát, a Róma-villát ábrázolja, az őszi színekben pompázó alkotás 48 millió forintról indul majd. Tovább a tanulmányra!

69. Művészeti aukció - műtárgyA műtárgynap sztárja mindenképpen Zsolnay Miklósnak és feleségének, a kalandos életű Bónis Malvinnak készített Zsolnay-kandallója lesz. A színésznő a János Vitéz centenáriumi előadására kapta egy rajongójától azt a Thököly úti villát, ahol később Zsolnay megépíttette a román stílusú eozinmázas kandallót. A házasság nem tartott soká, de a kandalló, a BÁV szakértői felfedezése nyomán, kerül aukcióra 18 millió forintos kikiáltási áron. Tovább a tanulmányra!

A pazar Zsolnay-kerámiák és erős keleti anyag mellett egy igazi ritkaságra, Vedres Márk nagyméretű márványszobrára is licitálhatnak. A modern magyar szobrászat meghatározó mesterének itáliai korszakából kevés mű maradt fenn, de nagysága miatt is igazi ritkaságnak számít ez a 100 év után előkerült alkotás. Tovább a tanulmányra!

Egy igazi kultúrtörténeti ritkaság, egy eredeti késő Vinča terrakotta figura is árverésre kerül a műtárgynapon. Az i.e. 5400–4600 körül készült szobor Európa egyik nagy és jelentős neolitikus kultúrájának emléke. A most aukcióra bocsátott égetett cserép szobor nagyon kedvező 6 millió forintos kikiáltási árral indul, ami látva a nemzetközi leütési árakat nagy licitharcot vetít előre. Tovább a tanulmányra!

69. Művészeti aukció - ékszerAz ékszernap is bővelkedik a gyűjtői darabokban, de a mindig nagy érdeklődésre számot tartó nagy karátszámú brilles ékszerek sem maradnak el. Az ékszernap első tétele megszokott módon jótékonysági célokat szolgál. Imrei Boglárka nyuszis medálját a beteg gyerekek gyógyulását segítő Mosoly Alapítvány javára árverezzük el. A magyar piacon egyedülálló, 5 karátos brillel ékített platina gyűrű 6,5 millió forintos kikiáltási áron próbálja a magyar ékszeraukciós rekordokat döntögetni. A megszokottan erős órakollekcióból egy 429 briliánssal (összesen 6,17 karát) díszített Ebel ékszeróra is említésre méltó, a maga 5,5 milliós kikiáltási árával. Az ezüst műtárgyak között egy pazarul kidolgozott pesti neorokokó kandelláber párra licitálhatnak 1 millió forinttól.

2016. november 7-én a 20. századi modern kerámia megújítóiról és egyben a 69. Művészeti aukció kerámiaanyagáról is beszélgetünk a New York Kávéházban a magyar kerámia estjén. A nagy elődök mellett bemutatkozik a fiatal generáció is, Lublóy Zoltán porcelántervező, Gorka-Focht Máté, a Gorka család leszármazottja, Dr. Lovag Zsuzsa művészettörténész, Tűzkő Péter, műkereskedelmi szakértő és Esztergályos Cecília, színművész segítségével. Bővebb információ itt!

A BÁV, immár megszokott módon, egy fiatal tehetséget mutat be a 69. Művészeti aukció ideje alatt a MOM Kulturális Központban. A kiválasztás során arra törekszünk, hogy a jövő aukciós tételeit és  alkotóit mutassuk be. Ezzel is szeretnénk felhívni a figyelmet a tehetséggondozás, a művészeti nevelés fontosságára. Jöjjön el, és ismerje meg Ön is Szilágyi Csilla, üvegművész alkotásait az aukciós kiállításon és a MOM Kulturális Központban!

KIÁLLÍTÁS: 2016. október 29. - november 7. - BÁV Aukciósház (1052 Budapest, Bécsi utca 1.) Nyitva tartás: naponta 10-19 óráig, november 1-jén zárva.

Letölthető pdf katalógus!  vagy Kereshető katalógus! vagy Lapozható katalógus itt!

SZAKMAI TÁRLATVEZETÉSEK:
2016. október 29-én és november 5-én 15 órától: Az ékszerek szakmai bemutatása
2016. október 29-én és november 5-én 16 órától: A műtárgyak szakmai bemutatása
2016. október 29-én és november 5-én 17 órától: A festmények szakmai bemutatása

ÁRVERÉS: 2016. november 9-10. 17.00
2016. november 9., szerda, 17.00 Ékszerek és ezüst műtárgyak árverése
2016. november 10., csütörtök, 17.00 Festmények és műtárgyak árverése

HELYSZÍN: MOM Kulturális Központ (1124 Budapest, Csörsz u. 18.)

Kamarakiállítás: Az aukció ideje alatt egy fiatal tehetség, Szilágyi Csilla, üvegművész kamarakiállítását tekinthetik meg a MOM Kulturális Központ előcsarnokában.

NYEREMÉNYJÁTÉK: az aukción vásárlók között a BÁV és az Air France-KLM közös nyereményjátékának keretében egy Dél-Afrikába szóló utazást sorsolunk ki! Részletek itt!

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse Tóth Nóra, művészettörténész, aukciós menedzsert: toth.nora@bav.hu, 06-1-429-3024, 20-328-4770.  Tovább az árverési feltételekhez!

LAPOZHATÓ KATALÓGUS (nagyobb méretért kattintson a jobb felső sarokban lévő ikonra, ha nem jelenik meg a katalógus, frissítse az adobe flash playert vagy próbáljon meg egy másik böngészőt, vagy töltse le pdf katalógusunkat)

[catalogue]

Tovább az aukciós naptárra!

Korábbi aukcióink:

3. PLAKÁTAUKCIÓ - 2016. október 13., csütörtök 17.00

Kultikus magyar és külföldi filmplakátok aukciója a BÁV-nál

Letölthető katalógus!

Plakátaukció 1Azt, hogy a plakátművészet mára már egy önálló művészeti ággá vált, jól mutatja a BÁV plakátaukcióinak sikere is. A hajdan tömeggyártásban készült, mára már alig néhány darabban fellelhető alkotások új utat nyitnak a lakberendezésben, és végre alternatívát kínálnak a megfizethető egyediséget, és egyben jó befektetést keresőknek is.  A BÁV 3. Plakátaukciója az eddigi legerősebb anyaggal, várja a filmrajongókat.  Az október 13-án kalapács alá kerülő 150 tétel felvonultatja a filmtörténet nagy klasszikusait, lefedve a filmes műfajok szinte mindegyikét: legyen szó Piedone, Arnold Schwarzenegger vagy Bruce Lee akciófilmjeiről; Buñuel, Almodóvar vagy Woody Allen művészfilmjeiről; Charlie Chaplin vígjátékairól, vagy akár a rajzfilmek ikonikus Macskafogójáról. Mindezek a grafikaművészet olyan legendás alakjainak tolmácsolásában köszönnek vissza a falakról, mint Felvidéki András, Kemény György, Árendás József vagy éppen Helényi Tibor. Az őszi anyag, kilépve a sajátos, és méltán világhírű magyar képi világból, immár bepillantást enged az amerikai, a német, az olasz, a francia vagy akár a japán plakátművészetbe is.

Plakátaukció 2Az aukcióra kerülő anyag gerincét a mindenki által ismert klasszikusok alkotják. A korábbi aukció sztárjának számító, a közelmúltban elhunyt Bud Spencer filmjeiből ez alkalommal a kiemelkedő kvalitású magyar plakátokon kívül, megismerhetnek külföldi alkotásokat is. Ez utóbbiak között van a legendás Bud Spencer-Terence Hill páros első filmje: A különben dühbe jövünk (Watch out, we’re mad!) angol plakátja, ami azért is igazi ritkaság, mivel Olaszországon kívül a Piedone-filmek főleg Kelet-Európában futottak be. A western műfaj egyik klasszikusa, Az isten megbocsájt szintén a páros jutalomjátéka, egy felejthetetlen olasz plakáttal. Ha pedig mindezek mellé odatesszük Varga István: Seriff az égbőlhöz készült lenyűgözően minimalista alkotását, egyértelművé válik, hogy miért világhírű a magyar plakátművészet.   Nagy érdeklődésre számíthat a James Bond sorozat ikonikus darabja, a Dr. No plakátja is, hiszen Sean Connery jellegzetes, pisztolyt szegező mozdulatából nőtt ki a sorozat napjainkig is meghatározó képi világa.
Jacques Tatit keveseknek kell bemutatni. A vígjátékok világában megkerülhetetlen rendező filmplakátjai is teli vannak játékos könnyedséggel, ami néhol francia letisztultsággal (Hulot úr nyaral), már-már rajzfilmvilágot idéző német színességgel (Kisvárosi ünnep), vagy akár egy elvontabb magyar képi világgal (Hulot úr közlekedik) párosul.
Az aukció igazi csemegéjének számítanak majd az olyan kultikus magyar filmek külföldi plakátjai, mint Jancsó Miklós: Szegénylegények című filmjének drámai hatású olasz plakátja. De ilyen Fábri Zoltán: Pál utcai fiúk filmje is, amihez Mary D.A. Mayo erőteljes képi világot álmodott meg az amerikai forgalmazáshoz. 

Plakátaukció 3A művészfilmek szerelmesei is dúskálni fognak az ínyencségekben, hiszen felvonulnak majd a legjobb Almodóvar filmek, többek között a Mindent anyámról spanyol, vagy a Kötözz meg és ölelj nagyméretű francia plakátja.  Aki a filmrendezésben Buñuel, az a grafikában René Ferracci. Közös munkájuk gyümölcseként megelevenítették a filmek sajátos világát immár a mozik falán is. Elég csak ránézni A vágy titokzatos tárgya plakátjára, és nem kérdés, hogy miért csak a szöveget igazították az adott országokhoz... A kultuszfilmek között megtalálható még Wim Wenders: Párizs, Texas című filmje Berta Gábor izgalmas tálalásában. Fellini filmjei közül hármat is a falon üdvözölhetünk: ezek közül a 8 és ½ híres plakátja igazi gyűjtői darab, de ilyen Bergman korai filmjének, A nap végének ritka német plakátja is. A filmművészet műfajteremtő mesterének, Woody Allennek 4 plakátja is szerepel az aukción:  Felvidéki András szórakoztató klasszikusa A rádió aranykora, de a közelmúltban elhunyt grafikus, Jack Davis Banánköztársaságának is központi helye lehet bármilyen enteriőrben.  Nem is beszélve a Hódosi-Koppány tervezőpáros A jónevű senki című filmhez készült alkotásáról, ami már nem is lehetne jobban woodyallenes.

Plakátaukció 4A vígjátékok kedvelőinek is tartogatunk érdekességeket. Többek között Charlie Chaplin öt filmjének plakátja is kalapács alá kerül, ezek közül grafikai szempontból az argentin Cirkusz, filmtörténetileg pedig talán a legjobb filmje, a Modern idők emelkedik ki.  A Louis de Funès filmek rajongói a Fennakadva a fán című filmjének egyedi stílusú magyar plakátjára licitálhatnak. Ha olyan darabra vágyunk, ami egy pillanat tudja felidézi a filmet, akkor érdemes megnézni  Pierre Richard főszereplésével Félénk vagyok de hódítani akarok plakátját.  Természetesen a magyar filmek is képviseltetik magukat. Benkő Sándor Hyppolit a lakáj plakátja legalább annyira szórakoztató, mint maga a film, hát még egy előszoba falán milyen lenne...

Az akciófilmek főszereplő köré épülő történetmesélése már a plakátokon is szembetűnő. Ilyen többek között Arnold Schwarzenegger, aki A menekülő ember vagy Sylvester Stallone, aki a Túl a csúcson című filmjének plakátjáról tekint le ránk. Utóbbitól egy olyan török „alkotás” is árverésre kerül, aminek bár grafikája Stallone-re épül, a filmben ő maga mégsem tűnik fel… Bruce Lee rajongóknak három plakáttal készültünk, ezek közül is kiemelkedik karrierjének első állomása, a Zöld darázs. A franciákat többek Belmondo képviseli a műfajban, a klasszikussá vált A profival. 

Plakátaukció 5A háborús filmek között erős a vietnámi eseményeket bemutató filmek felhozatala, ilyen Oliver Stone: A szakasz japán, vagy Stanley Kubrick Acéllövedék című filmjének olasz plakátja is. Olyan klasszikusok is szerephez jutnak, mint Francis Ford Coppola: Apokalipszis mosthoz készült realisztikus darabja, vagy a 22-es csapdája, aminek a magyar és francia változatát is bemutatjuk.

Sci-fi kategóriában versenyeznek az aukción többek között a parádés szereposztású 12 majom, vagy Steven Spielberg mindenki által ismert klasszikusa, az E.T. A földönkívüli amerikai plakátja; David Bowie főszereplésével készült, sokak által kultuszfilmként emlegetett, Fantasztikus labirintus, vagy éppen Az Androidok lázadása.  Bár erre a filmre nem kígyóztak sorok a körúton, de Felvidéki András révén mégis a magyar plakátművészet egyik csúcsdarabjává vált, legalábbis a plakátja.

Az idei aukción is erős a zenei vonal, megjelenik többek között a Hair, a Mindhalálig zene, az István a király, és a jellegzetes grafikájáról összetéveszthetetlen Rocky Horror Picture Show plakátja is.

A gyerekplakátok mindig különleges helyet foglalnak el az aukción, hiszen olyan kortalan mesefilmek szerepeltetik magukat a kategórián belül, mint a Süsü a sárkány, a Macskafogó vagy a Ludas Matyi. Ezeknek, a több generációt felnevelő klasszikusoknak immár a szülők és a gyerekek jogán is méltó helyük lehet bármelyik gyerekszobában.

Kiállítás: 2016. október 1-11. (hétköznaponként 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig)

Szakmai tárlatvezetés:
2016. október 6. csütörtök, 17.00
A film- és plakátművészet  nagyjai – Kovács Gellért Filmszerész és Badits Marcel, plakátgyűjtő közös koprodukciója (Az aukicó Facebook oldala sok információval a plakátokról!)

Kiállítás: 2016. október 1-11. (hétfő-péntek 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig)
Árverés: 2016. október 13. 17:00
Helyszín: BÁV Apszisterem (1052 Budapest, Bécsi utca 3.)

Letölthető katalógus!

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse kollégáinkat a gebei.eva@bav.hu email címen vagy a +36-20-777-2521-os telefonszámon.

 

SZEPTEMBERI KAMARAAUKCIÓ - 2016. szeptember 28., szerda 17.00

Letölthető katalógus!

Szeptemberi kamaraaukcióA több mint 150 tételt felvonultató őszi kamaraaukcióinkon ismét alacsonyabb kikiáltási árú, igényes műtárgyak kapják a főszerepet.  A festménykínálatban igen erős a kortárs anyag, ismét megtalálhatóak a közelmúltban elhunyt Gross Arnold színes rézkarcai, de többek között Deim Pál, Müller Árpád, Schéner Mihály, ef Zámbó István festményeire is lehet majd licitálni. A megszokottan igényes, finom kidolgozású történeti ékszerek most sem hiányozhatnak az árverésről, de az egyre inkább népszerű türkiz és korall díszítésű darabok is megjelennek a kollekcióban. A mindig nagy népszerűségnek örvendő briliánssal vagy más drágakövekkel díszített gyűrűk, és fülbevalók  100.000 Ft körüli árról indulnak majd az aukción.  Az árverés legdrágább tétele, 200.000 Ft-tal, egy fehérarany szoliter gyűrű, 0,79 karát briliáns ékítéssel. Műtárgykínálatunk színesen összeállított darabjai között is felfedezhetnek gyűjtői darabokat.  Az egyik ilyen egy 1900 körül készült mahagóni játékdoboz, ami egy sakk- és dámakészletet, zsetonokat és francia- illetve magyar kártyákat rejt. A keleti művészetek rajongóinak is tartogatunk érdekességet, mégpedig egy japán cigarettaszelencét, amit egy részlet gazdag sárkány illetve egy bambuszágra szálló madárka díszít. Az ezüst használati tárgyak gyűjtői válogathatnak a mérsékeltebb árú ezüst kínálók, evőeszközök, cukordobozok széles kínálatából.  A kerámiák között természetesen megtalálhatók a gyűjtők kedvenc  Zsolnay, Herendi, Rosenthal darabjai, illetve a modern alkotások közül egy Gorka Lívia virágtartó is.

A tavaszi aukciónkon próbáltuk ki először a fordított licitet, most ismét egy Zsolnay vázát indítunk így. A tétel 360 000 Ft-ról indul el lefelé, addig, amíg valaki rá nem licitál, innentől azonban a licit csak felfelé mozdul el.

Kiállítás: 2016. szeptember 17-26. (hétfő-péntek 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig)
Árverés: 2016. szeptember 28. 17:00
Helyszín: BÁV Apszisterem (1052 Budapest, Bécsi utca 3.)
Letölthető katalógus!

Szakmai tárlatvezetés a kamaraauukció kiállításában:
2016. szeptember 22., kedd 17:00
A műtárgyak bemutatása - Nagy Tamás, Aukciósház vezető
A festmények bemutatása - Tóth Nóra, aukciós menedzser

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse kollégáinkat a gebei.eva@bav.hu email címen vagy a +36-20-777-2521-es telefonszámon.

 

NYÁRI KAMARAAUKCIÓ - 2016. június 14. 17:00

Letölthető katalógus!

Nyári kamaraaukció - 2016A kamaraaukcióink már megszokottan igényes, de kisebb értékű műtárgyakat sorakoztatnak fel. A 70 tételből álló ékszerkollekció legdrágább darabja egy 180.000 forintról induló arany karék. A pazar történeti ékszerek közül most is kiemelkednek a brillel díszített darabok, de a korall, a türkiz és a gránátköves ékszerek is szép számmal kerülnek kalapács alá.  A közelmúltban elhunyt Deim Pál több alkotása igen kedvező kikiáltási árról indul, de kínálatunkban megtallhatják El Kazovszkij, Gross Arnold, Kokas Ignác, Kondor Béla, Molnár C. Pál alkotásait is.
Műtárgykínálatunk színesen összeállított darabjai között is felfedezhetnek gyűjtői darabokat. Egy igazi újdonsággal is készülünk, 194-es számú Zsolnay vázát fordított licittel indítjuk, azaz a licit 300.000 Ft-ról lefelé, licitharc esetén pedig ismét felfelé indul el.

Kiállítás: 2016. június 4-13. Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig.
Árverés: 2016. június 14. 17:00
Helyszín: BÁV Apszisterem (1052 Budapest, Bécsi utca 3.), megközelíthető az ékszerbolton keresztül.

 

66. Művészeti aukció - 2015

67. Művészeti aukció - 2015

92. Ékszeraukció és 1. Karácsonyi műtárgyaukció - 2015