Aktuális aukciók

2. ÓRAAUKCIÓ

 

Árverés: 2018. október 30. 18.00 - Új időpont!
Helyszín: MOM Kulturális Központ (1124 Budapest, Csörsz u. 18.)
Kiállítás: 2018. október 17-29.
Helyszín: BÁV Aukciósház 1052 Budapest, Bécsi utca 1.

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse aukciós menedzserünket:
Koltai Edina
aukciós menedzser
Telefon: 06-1-429-3024
E-mail: koltai.edina@bav.hu

Korábbi aukcióink:

ŐSZI KAMARAAUKCIÓ

Az előzetes leütési lista innen tölthető le!

Árverés: 2018. szeptember 26. 18.00
Kiállítás: 2018. szeptember 15-24. (munkanapokon 10-18 óráig, szombaton 10-14 óráig)
Helyszín: BÁV Apsztisterem (1052 Budapest, Bécsi utca 3.)

 

 

Izgalmas szezonindító anyaggal készül a BÁV az őszi kamaraaukciójára, ahol ismét a megfizethető árú egyediség kerül a középpontba. Az ékszerek között az egyedi vintage darabok mellett a brilles és színes drágaköves ékszerek és férfi kiegészítők is megtalálhatóak. A műtárgyak közül a vidám Gorka Lívia kerámiák, és már a karácsonyi ajándékozást előrevetítő asztali ezüstök és más gasztró-csemegék számíthatnak licitharcokra. A festményeknél pedig olyan aukciós sztárok akvarelljeit és grafikáit vásárolhatjuk meg igen kedvező áron, mint Boromisza Tibor, Mednyánszky László vagy Márffy Ödön.

Az ékszereknél változatos kínálat fogadja az érdeklődőket: a gyűjtői csemegéktől a modern briliáns ékszerekig bárki találhat az ízlésének megfelelő, stílusos kiegészítőt. A vintage darabok kedvelői legfőképpen a nagy népszerűségnek örvendő szecessziós ékszerekből válogathatnak, amelyek közül kiemelkedik egy pazar ezüst collier. Az ékszeraukciók szinte kötelező eleme a korall és a türkiz: előbbi egy nyakláncot és karláncot tartalmazó szettel és egy női gyűrűvel, utóbbi egy századfordulós szederforma fülbevalóval számíthat élénk érdeklődésre. A hűvösebb idő beköszöntével előtérbe kerülnek a brossok és melltűk, amelyek garbónyakra, blúzra vagy blézerre tűzve egyaránt divatosnak számítanak. Ennél erősebb hatást érhetünk el a vintage statement ékszerekkel: agy-egy ilyen egyedinek számító, de mégis kedvező árú darab biztos, hogy nem fog ránk köszönni egy másik hölgyről, míg a  klasszikus kiegészítők kedvelői a különböző gyöngyös ékszerekből válogathatnak. A férfi kollekcióból egy 1930 körüli kézelő- és inggomb pár vonzhatja a stílusos öltözködés kedvelőit, emellett  különleges régi karórák közül is válogathatnak. Gyűjtők figyelmére tarthat számot  egy „Gyilkos” vésetű ezüst gyufatartó, amelynek különös történetét csak találgathatjuk, emellett zsebórát, ezüst lornyont, színházi táskát, és  egy Szűz Máriát ábrázoló, gyémántokkal ékített kitűzőt is találhatunk közöttük. Az elmaradhatatlan brilles és színes drágaköves nyakékek, karkötők és szoliter gyűrűk szintén várják a licitálókat.

Az őszi műtárgykollekció sztárjai minden bizonnyal a kortárs kerámiák lesznek. Gorka Lívia vidám jegesmedvéje, zebrás tálja, madaras tálkái vagy színes vázái könnyen megtalálják a helyüket egy modern otthonban. A népi naiv művészet kedvelői Vankóné Dudás Juli alkotásaira licitálhatnak. A porcelánok között a Fischer falitálaktól a Zsolnay díszcsempéken, a meisseni teáskannán át az art deco kisplasztikáig, vagy a kortárs hollóházi jaguárt formáló dísztálig sok izgalmas csemegét találhatunk. A különlegességek kedvelőinek mennyasszonyi virágcsokortartót, különleges orosz szelencéket és pazar díszítésű zsebórákat válogattak össze a szakértők. Akik már most gondolnak a karácsonyra és a gasztró ajándékokra, azok többek között egy ezüst úti evőeszközkészlet, izgalmas formavilágú cukorszórók, egy desszertkínáló és egy elegáns olaj-ecettartóval, mustáros palackkal és sószóróval ellátott reggeliző szett közül válogathatnak.

A festménykollekcióból kiemelkednek Czene Béla és Rozs János tájképei, illetve Berkes Antal velencei és pesti utcát ábrázoló festményei, Molnár Z. János terítékes csendéletei pedig egy ebédlő falára kívánkoznak. Érdemes lesz licitálni Novotny Emil Vaszary-hangulatot idéző, őszi ligetet ábrázoló olajképére, vagy az előző művészeti aukció sztártételét hozó Boromisza Tibor szentendrei akvarelljére is. Míg az előző, a 72. Művészeti aukción Boromisza műve 48 millió forintért kelt el, addig ennél a képnél csupán 95.000 Ft-ról indul majd a licit. A magas áron értékesített festményeiről híres Mednyánszky László akvarelljei és ceruzarajza is elérhető áron indulnak majd, ez utóbbi művet a szakértők a festő naplója alapján azonosították be.
A nyarat idéző alkotások közül Csáki-Maronyák József Balatoni részletéért és Biai Föglein István Nyár a Dunán című művéért is érdemes lesz harcba szállni. A kollekcióban a mindig népszerű Gross Arnold rézkarcok is megtalálhatók, és többek között egy 133 darabos Szász Endre grafikagyűjtemény is a miénk lehet az árverésen. Ez utóbbi, a maga 220.000 Ft-os kikiáltási árával, az árverés legdrágább tétele.

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse aukciós menedzserünket:
Koltai Edina
aukciós menedzser
Telefon: 06-1-429-3024
E-mail: koltai.edina@bav.hu

NYÁRI KAMARAAUKCIÓ - 2018. június 13.

ELŐZETES LEÜTÉSI LISTA LETÖLTHETŐ INNEN!

 

 

A nyár jegyében állították össze a szakértők a BÁV június 13-i kamaraaukciójának anyagát, amelyen hagyományosan kedvező árú, igényes műalkotásokkal várják az érdeklődőket. Az ékszerkollekcióban eredeti, vintage és modern darabok egyaránt megtalálhatóak. A műtárgyak sztártétele Szász Endre porcelánkollekciója lesz, amely mellé számos nyári asztali ezüstöt is beválogattak a szakértők, a változatos festményanyagban pedig többek között Bánk Ernő Felsőbánya című képére, valamint Spányik Kornél, Almásy Aladár és Angyalföldi Szabó Zoltán műveire lehet majd licitálni a BÁV Apszistermében.

A nyári trendeknek megfelelően a klasszikus ékszerek mellett modern darabok is szerepelnek a kínálatban. Előbbiek közé tartoznak a ma már statement darabokként viselt feltűnő ötvösékszerek, a türkizekkel díszített ún. szeder típusú fülbevaló, illetve a folyami gyöngyből fűzött, többsoros karkötő, míg az utóbbiakat például egy modern medállal kiegészített gyöngysor és több, brilles medállal díszített, letisztult nyakék képvisel. Napjainkban egyre divatosabbak a retro ékszerek, amelyek a kollekcióban is helyet kaptak, így például egy 40-es évekből származó virágos, többféle árnyalatú, aranyból készített fülbevaló. A gyűjtők figyelmére tarthat számot egy, a kora ellenére tökéletes állapotban lévő, több mint 100 éves filigrán díszítésű arany karkötő, egy aprólékos zománcdíszítésű, ritka Szűz Mária-medál, illetve egy 1900 körül készült arany függőóra is. 

A műtárgyszekció sztárjai kétségkívül Szász Endre absztrakt díszítésű porcelánkollekciójának darabjai lesznek. A művész számos különleges dekort tervezett a Hollóházi Porcelángyárnak, ezek közé tartoznak a most árverésre kerülő darabok. A 70-es évekből származó, limitált példányszámú, színes, nonfiguratív díszítésű tálak és vázák bármely mai otthon díszei lehetnek.  A modern kerámiák közül Gorka Lívia vázájára és Nádor Judit Zsolnay csőkutyájára is érdemes lesz licitálni. Az asztali ezüstöknél a nyári szezonban nagy népszerűségre számíthat egy nagyméretű limonádés kancsó, egy kora szecessziós likőröskészlet éppúgy, mint a míves kidolgozású desszertkínáló bonbontartók. A szakértők olyan különlegességeket is beválogattak, mint egy 1855-ös ezüstpersely vagy a Magyar Népköztársaság űrhajósának készült kártyadoboz.

A változatos festményanyagból kiemelkedik Bánk Ernő Felsőbánya című képe, amelyet 1925-ben készített Felsőbányán, ahol művészbarátok csoportjával, többek között Aba-Novák Vilmossal és Patkó Károllyal fedezték fel az erdélyi hegyvidéket. Ugyanebből a körből származik Patkó Károly Felsőbányai táj című alkotása, amely májusban a 72. Művészeti aukción került kalapács alá. Spányik Kornél Hímző leányka és Aratás után című kisméretű festményeire szintén érdemes lesz licitálni éppúgy, mint Almásy Aladár Justicia című egyedi rajzára, vagy Angyalföldi Szabó Zoltán két alkotására. A naiv festészet rajongói Kada István népies sorozatából, a különlegességek iránt érdeklődők pedig Hegyi György szentendrei tornyokat ábrázoló mozaikjából válogathatnak.

Árverés: 2018. június 13. 18.00 - Új időpont!
Kiállítás: 2018. június 2-11.
Helyszín: BÁV Apszisterem (1052 Budapest, Bécsi utca 3.)

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse aukciós menedzserünket:
dr. Balás Kinga, aukciós vezető menedzser
Telefon: 06-1-429-3024
E-mail: balas.kinga@bav.hu

72. MŰVÉSZETI AUKCIÓ - 2018. május 15-16.

Főúri ritkaságok a BÁV tavaszi aukcióján

A BÁV nemrég jelentette be, hogy egymilliárd forintos műtárgyvásárlási alapot hoz létre. A hír megmozgatta a piacot, a megújult kínálat már a 72. Művészeti aukció anyagán is visszaköszön. Olyan mesterek főművei kerülnek Gundel Takács Gábor kalapácsa alá, mint Boromisza Tibor, Paál László vagy Czimra Gyula. A műtárgyak között a Habsburg-család egyedülálló ostyatartójára, az Esterházy-család impozáns virágállványára vagy a Zichy-család levesestáljára is licitálhatnak a látogatók, a keleti anyag pedig többek között egy eredeti japán szamurájpáncélt és kardot is felvonultat. Az ékszerkollekció a tavaszi színes drágakövek széles választékán túl több befektetési célra is ideális, 4 karát feletti briliánssal ékített gyűrűt és nyakéket is szerepeltet.

Az aukció egyik sztártétele minden bizonnyal Boromisza Tibor: Út a nagybányai kispiacra című festménye lesz, amely 26 millió forintos kikiáltási árról indul. A mű Boromisza legértékesebb korai korszakának fontos alkotása, a századfordulós francia fauve és Nabis, valamint a magyar modernizmus szinte teljes horizontját figyelembe vevő, csodálatos erejű, múzeumi színvonalú darab.

Az árverésen Paál László Vihar után című festményére is licitálhatnak. Paál és Munkácsy Mihály voltak a romantikamentes természetszemlélet magyar úttörői. A most 18 millió forintért árverésre kerülő alkotás a festő 1870 és 71 közötti hollandiai tanulmányútján született, és nagyszerűen példázza a természetes szín- és fényhatások visszaadását és a a táj lelkével való azonosulás harmóniáját.

A múlt évben Diyarbakirli Tahsin, 56,4 millió forintos leütéssel állított be új életműrekordot a BÁV-nál. Törökország egyik legnépszerűbb festője évekig élt feleségével Magyarországon, nem meglepő tehát, hogy a rekordleütés után több, kisméretű festménye is előkerült. A 72. Művészeti aukción a Hullámzó tenger című, 6,5 millió forintos kikiáltási árról induló, nagyméretű remekműve számíthat ismét jelentős nemzetközi érdeklődésre.

Czimra Gyula életművének egyik főműve, a Csendélet nyitott ablak előtt című képe is kalapácsa alá kerül. Az erőteljes és színpompás csendélet Paul Gauguin és Vincent van Gogh művészetéből merített. Tovább a teljes tanulmányra!

A további remekművek sorát gazdagítják Csók István, Fényes Adolf, Kádár Géza, Huszár Vilmos, Czigány Dezső, Patkó Károly, Kádár Béla és több jelentős kortárs alkotó munkái is.

Az árverés jótékonysági tétele Hincz Gyula Érintés című grafikája lesz, amelynek bevételét BÁV a Csodalámpa Alapítvány támogatására ajánlja fel. A jótékonysági tételről további információkat itt talál!

A pazar műtárgykollekció a hazai és nemzetközi műtárgypiacon is keresett alkotásokat vonultat fel. A hazai csúcsdarabok a magyar arisztokrácia kivételes ízléséről tanúskodnak, legyen szó az Esterházy-ak impozáns virágtartójáról vagy a Zichy-család aranyozott ezüst levesestáljáról.

Az aukció ismét jelentős keleti gyűjteményt vonultat fel, ezek közül a leginkább várt darabok minden bizonnyal a Fujiwara-család szamurájpáncélja és egy 19. századi japán rövidkard lesz. 

A Zsolnay-gyűjtők olyan különleges csemegék között válogathatnak  mint a két, Klein Ármin által tervezett porcelánfajansz dísztányér 1878-ból, vagy egy gerlepárt ábrázoló, igazi ritkaságnak számító nagyméretű szecessziós díszedény, Nikelszky Géza forma- és dekortervével, amely 2 millió forintról indul majd.

72. Művészeti aukcióA májusi ékszerkollekció összeállításánál a szakértők a tavaszt idézték meg. Az anyag bővelkedik a színes drágaköves, üde, kortalan ékszerekben. A zafír, a smaragd és a rubin mellett a legújabb trend, a fekete gyémánt, valamint a világ egyik legritkább drágakövének számító tanzanit is megjelenik az ékszerekben. Évről évre egyre nő a kereslet a gyöngy iránt, köszönhetően annak, hogy már valamennyi korosztálynak és az ünnepi mellett a mindennapi öltözethez is ajánlják a stylistok. A tavaszi aukcióra két, nagyon kedvező árú tahiti, és egy egészen kivételes, nagyméretű akoya gyöngysorral, valamint számos további gyöngyös ékszerrel készültek a szakértők. Az extravagáns kiegészítők kedvelői a nagymacskás ékszerek között válogathatnak: egészen kivételes darab az a tigrisfejjel díszített arany karkötő, amelyet 370 briliáns (összesen 7,4 karát) és további smaragdok ékítenek. Az ékszertípust a Cartier divatházhoz indította világhódító útjára, amikor Wallis Simpson windsori hercegnőnek terveztek egy tigrises karkötőt.

A tavaszi esküvőt tervezők vagy a befektetési célú ékszervásárlók ismét megtalálják a nagyméretű briliánsokkal ékített szoliter gyűrűket, nyakékeket és fülbevalókat a kínálatban. Ebből a körből kerül ki az ékszernap két legjelentősebb tétele: egy 4 karátos briliánssal ékített gyűrű, illetve egy 4,24 karátos brillel ékített neglizsé típusú, modern nyakék. A 6,5 millió forintról induló darabok a ragyogás és a luxus megtestesítői.

KIÁLLÍTÁS: 2018. május 5-12. (minden nap 10-18 óráig)
TÁRLATVEZETÉSEK: 
2018. május 5. szombat
16 órától a műtárgyak és
17 órától a festmények szakmai bemutatása
2018. május 12. szombat
15 órától az ékszerek és
16 órától a műtárgyak szakmai bemutatása.
HELYSZÍN: BÁV Aukciósház (1052 Budapest, Bécsi utca 1.)

ÁRVERÉS: 2018. május 15-16. 18.00 - Új időpont!
HELYSZÍN: MOM Kulturális Központ, Színházterem (1124 Budapest, Csörsz u. 18.)

Aukciós tanulmányainkat a híreknél, ide kattintva olvashatja el!

NYEREMÉNYJÁTÉK:
Az aukción vásárlók között, az Air France jóvoltából, egy két személyre szóló, repülőjegyet sorsolunk ki New Yorkba! További információk!

JÓTÉKONYSÁG:
Az árverés jótékonysági tétele egy Hincz Gyula grafika lesz. A BÁV az Érintés című alkotás bevételét a Csodalámpa Alapítvány kívánságteljesítő tevékenységének támogatására ajánlja fel. A jótékonysági tételről további információkat itt talál!

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse aukciós menedzsereinkett:
Koltai Edina
aukciós menedzser
Telefon: 06-1-429-3024
E-mail: koltai.edina@bav.hu

dr. Balás Kinga
aukciós vezető menedzser
Telefon: 06-1-429-3024
E-mail: balas.kinga@bav.hu

TAVASZI KAMARAAUKCIÓ

Tavaszi kamaraaukció 2018

Igazi tavaszi csemegék: gyűjtői darabok és megfizethető árú műalkotások jellemzik a BÁV márciusi kamaraaukciójának anyagát. Az ékszerrajongókat többek között klasszikus vintage és színes drágaköves darabok, valamint szoliter gyűrűk várják, a műtárgykollekció sok más mellett pazar kidolgozású Zsolnay miniatűr dísztárgyakat sorakoztat fel, míg a festményeknél például Bernáth Aurél, Fried Pál, Turmayer Sándor, Jancsek Antal vagy Györök Leó alkotásaira lehet kedvező áron licitálni.

Az aukcióra bocsátott ékszereknél ismét a klasszikus darabok kerültek előtérbe. A vintage hódításával az egyre keresettebb egyedi ékszerek a hétköznapi és modern viseletek kiegészítői is lehetnek. Erre legjobb példát az ötvösékszerek jelentik: a látványos, de anyaghasználatukban visszafogottabb darabok statement kiegészítőként akár egy sportos öltözethez is remekül illenek.

Ha tavasz, akkor szerelem és eljegyzés. A BÁV szakértői most is igyekeztek nagyobb brillekkel ékített szoliter gyűrűket és hozzájuk illő fülbevalókat is beválogatni az aukciós anyagba. Ha pedig valakit nem csak az érzelmei irányítanak, akkor ezek az ékszerek befektetésnek is kiválóak. Az új évszak beköszöntének jegyében a színes drágakövekkel, smaragddal, zafírral vagy rubinttal ékített gyűrűk, fülbevalók, karkötők és nyakláncok mellett a ma már ritkaságnak számító korall ékszerek sem maradhatnak ki a kollekcióból. Az anyag összeállítói a férfiakra is gondoltak, akiknek vadászékszereket és többek között egy IWC Schaffhausen zsebórát ajánlanak. Szintén figyelemreméltóak a mesterien megmunkált szelencék, amelyek közül talán egy sport tiszteletdíj a legizgalmasabb, amelyet Habsburg József Ágoston főherceg adományozott egy margitszigeti galamblövészet alkalmából a győztesnek.

A műtárgykollekció korábban nem látott mennyiségben sorakoztat fel gyűjtői csemegéket, mindenekelőtt pazar kidolgozású Zsolnay miniatűr dísztárgyakat, köztük egy madarat formázó sípot, illetve két egészen különleges eozinmázas szecessziós függőt. A porcelánok között századfordulós vadászporcelán, Salvador Dali dekorral díszített német buyon csésze, art deco asztalközép vagy 19. századi francia kisplasztika egyaránt megtalálható, míg a modern magyar kerámiák rajongói többek között Gorka Géza, Bod Éva, Fekete Géza vagy Benkő Ilona alkotásaira licitálhatnak.

Az aukciókon mindig nagy népszerűségnek örvendő asztali ezüstök is szép számban képviseltetik magukat, így például szalvétatartókra, cukordobozokra, kínálótálakra, kiöntőkre vagy akár jugenstil gyümölcskosárra is licitálhatunk. Mellettük olyan különleges apróságokat is vásárolhatunk, mint például egy biedermeier ezüst fonaltartó.
A festményanyagban egyaránt megtalálhatók a klasszikus alkotások, így egy 19. századi allegorikus, vagy a nagymesterek közül Bernáth Aurél falusi bált ábrázoló akvarellje, amely mindössze 75.000 forintos kikiáltási árról indul. Valószínűleg sokan licitálnak majd Fried Pál afrikai lányokat ábrázoló pasztellképére, míg a Budapestet megörökítő festmények kedvelőinek Turmayer Sándor Gül Baba utca, illetve Gellérthegyi panoráma című alkotásaira hívjuk fel a figyelmét. A csendéletek közül Jancsek Antal vagy K. Spányi Béla falusi életképeire, illetve a festmények közül a legmagasabb kikiáltási árról, 300.000 forintról induló Györök Leó vízparti tájképére is érdemes lesz licitálni.

ÁRVERÉS: 2018. március 28.  18.00 - Új időpont!
KIÁLLÍTÁS: 2018. március 17-26. (hétköznap 10-18 óráig, szombaton 10-14 óráig)
HELYSZÍN: BÁV Apszisterem (1052 Budapest, Bécsi utca 3.)

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse aukciós menedzserünket: aukcio<@>bav.hu, 06-1-429-3024.

12. GRAFIKAI KAMARAAUKCIÓ

 

LEÜTÉSI LISTA!

Nem csupán gyűjtői, hanem befektetési szándékkal is érdemes ellátogatni a BÁV február 21-i grafikai aukciójára, ahol 150 év több mint 200 műalkotását válogatták össze az Aukciósház szakértői. A magyar grafikai piacot ugyanis kifejezetten alacsony árak jellemzik, holott hatalmas lehetőségek rejlenek ebben a műfajban. A kedvező áraknak köszönhetően a legnagyobb alkotók grafikáihoz is hozzájuthatunk akár néhány tízezer vagy százezer forintért, így a BÁV árverésén is többek között Aba-Novák Vilmos, Szőnyi István, Kondor Béla, Kassák Lajos vagy éppen Maurer Dóra műveiért szállhatunk harcba.

A nemzetközi trendekkel összemérve és a hazai festmények árához képest is még mindig alacsony árfekvés jellemzi itthon a grafikákat, olyan híres művészek alkotásait vásárolhatjuk meg rendkívül kedvező áron, akiknek festményei a múzeumok falán lógnak vagy sok millió forintért kelnek el az árveréseken. Ugyanannak a művésznek a festménye és a grafikája között akár százszoros árkülönbség is lehet, így például míg egy Aba-Novák Vilmos, Szőnyi István vagy Kádár Béla festményért több tízmillió forintot is ki kell fizetnünk, addig e művészek egy-egy szignált grafikájához akár százezer forint körüli összegért is hozzájuthatunk. Relatív olcsósága és sokszínűsége miatt a grafikák vásárlásával azok is belekóstolhatnak a műgyűjtés világába, aki ezt eddig nem tették. Befektetési szempontból is érdemes megfontolni a műfajt, hiszen az egyedi és a sokszorosított grafikáknak külföldön hatalmas és pezsgő piaca van, és a szakértők szerint ez a tendencia várhatóan hazánkba is begyűrűzik 

Kiváló lehetőséget nyújt erre a BÁV február 21-i aukciójának rendkívül gazdag anyaga, amely a magyar és nemzetközi grafika 150 évének legjobbjait vonultatja fel. Az árverés nyitótétele három Aba-Novák Vilmos rézkarc lesz, amelyek közül a Nagybányai táj című közel 40 ezer forintról, míg a Zugliget című látványos alkotása 92 ezer forintról indul.

Aba-Novák Vilmos: Zugliget (1922) Rézkarc, papír 415 × 560 mm Jelezve jobbra lent: Aba-Novák 22. Jelezve balra lent: XIV. Kikiáltási ár: 75 000 Ft / € 250

Az árverés legdrágább tétele Kádár Béla szénrajza lesz, amelyre 550.000 forinttól lehet licitálni, de tusrajzának kikiáltási ára már csak 120.000 forint. A változatos technikákat felvonultató, több mint 200 tétel között megtaláljuk Mednyánszky László ceruzarajzait, Szőnyi István grafikáit, Kassák Lajos képarchitektúráit, a nemrég elhunyt Hencze Tamás akril kompozícióját, Szász Endre tusrajzait vagy éppen Molnár C. Pál fametszeteit is, és Farkasházy Miklós art deco pasztellképei is nagy érdeklődésre számíthatnak.

Kádár Béla: Anya gyermekével (1920-as évek első fele). Szén, papír 210 × 250 mm Kikiáltási ár: 550 000 Ft / € 1 833

Szintén kiemelkedőek a magyar grafika megújítójaként számon tartott Kondor Béla árverésen ritkán szereplő ceruzarajza, valamint hat rézkarca. Külön érdekesség, hogy a művész éppen a BÁV Aukciósházának épületben lakott és alkotott. A Hantai Simon jobbkezének tartott, Franciaországban élő és alkotó Major Kamill két grafikája ugyancsak kalapács alá kerül, közülük az egyik linómetszetet a New York-i városi vandalizmus primitív írástechnikája ihlette.

Az aukción a magyar új avantgárd egyik legnagyobb alakjának, Maurer Dórának három rézkarca is szerepel, így többek között a híres Pompei-sorozat egy darabjára is licitálhatunk, igen kedvező kikiáltási árral. A nemzetközi szinten is az egyik legmagasabbra értékelt magyar kortárs művész alkotásai nem csak hazai és külföldi múzeumban találhatók meg, de a világ legjelentősebb aukciósházainál is jól szerepelnek. Grafikai munkásságának pikantériája, hogy annak ellenére, hogy a Képzőművészeti Főiskolán 1961-ben túl merésznek tartott rézkarc-sorozatát nem fogadták el, és így diplomát sem kaphatott, máig a rézmetszetek mesterének tartják. Egykori alma matere a múlt év végén rendezett kiállítást a grafikáiból.

ÁRVERÉS: 2018. február 21., szerda, 18.00
KIÁLLÍTÁS: 2018. február 12-19. (nyitva tartás: hétköznap 10-18 óráig, szombaton 10-14 óráig)
HELYSZÍN: BÁV Apszisterem, 1052 Budapest, Bécsi u. 3.

Kapcsolódó program: Bevezetés a művészi grafika formáiba

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse aukciós menedzserünket: aukcio<@>bav.hu, 06-1-429-3024.

6. PLAKÁTAUKCIÓ

 

 

A LEÜTÉSI LISTA IDE KATTINTVA TÖLTHETŐ LE!

Immár a 6. Plakátaukcióját rendezi meg január 24-én a BÁV. A 2018-as év első aukcióján az olyan sikerfilmek gyűjtői ritkaságnak számító plakátjaira licitálhatunk, mint Steven Spielberg Cápa, E.T és Meztelenek és bolondok című filmjéhez készült poszterek, egy a nemzetközi piacon is rendkívül keresett Audrey Hepburn plakát, vagy éppen a Pokoli torony, a Pillangó és a Solaris poszterei. A magyar filmek sem maradnak ki a sorból, így többek között a Tanú, a Pál utcai fiúk és a Szerelmesfilm plakátjáért is harcba szállhatunk. A válogatást különleges koncert-, kiállítás, reklám- és propagandaposzterek egészítik ki.

Az eredetileg tömeggyártásban készült, mára azonban alig néhány példányban fellelhető plakátok nemcsak a műfaj és a filmek rajongóinak lehetnek érdekesek, hanem azoknak is, akik a festményeknél alacsonyabb árú lakberendezési alternatívákat keresnek. További vonzerőt jelenthet, hogy az eredeti plakátok nemcsak a lakásunkat teszik egyedivé, de a nemzetközi trendeket figyelembe véve jó befektetésnek is bizonyulnak. Éppen ezért a januári plakátaukcióra a BÁV szakértői igyekeztek olyan átfogó kollekciót összeállítani, amely ezeket az igényeket képes kielégíteni.

Az aukció legjelentősebb csoportját a filmplakátok alkotják. Közülük az egyik legizgalmasabb tétel Spielberg legendás Cápája lesz. Az Amerikában 43 éve bemutatott alkotás sokáig vezette a legnagyobb bevételt hozó filmek listáját. Érdekessége, hogy Magyarországon még a keleti blokk országaihoz képest is meglepően nagy késéssel, az amerikai bemutató után csaknem egy évtizeddel került a film a mozikba. Szokatlan módon megtartották az eredeti, 10 évvel korábban keletkezett amerikai plakáttervet, amely addigra már meghódította a világot. Spielberg másik klasszikusa az E. T. is képviselteti magát az árverésen, mégpedig Herpai Zoltán mesteri plakátjával, míg a rendező Meztelenek és bolondok című filmjéhez szintén az egyik legjobb magyar grafikus, Árendás József készített plakátot.

A magyar piacon viszonylag ritkán tűnnek fel Audrey Hepburn filmposzterek, és ha igen, akkor jellemzően igen magas áron kelnek el. Külföldön általában 1000 dollár fölötti összeget kérnek a gyűjtőktől egy-egy ilyen alkotásért, nem csupán az amerikai, hanem a más országokban született plakátokért is. A mostani aukción a Hogyan lopjunk egymilliót? című romantikus vígjáték plakátja kerül kalapács alá.

A különleges kínálat az eddig említetteken túl olyan alkotásokat is felvonultat, mint Görög Lajos festői szépségű Távol Afrikától plakátja, Herpai Zoltántól A légy vagy Felvidéki Andrástól a Pokoli torony. Szintén a filmrajongók falára kerülhet Alain Delon igéző tekintetével a Zsaru, Tarkovszkíj remekműve, a Solaris, illetve olyan modern klasszikusok, mint az Esőember, a Twin Peaks vagy az Amelie csodás élete plakátjai.

A magyar filmek közül kiemelkedik a Tanú eredeti plakátja, amely azért is számít ritkaságnak, mert a filmet, és így az azt népszerűsítő plakátot is betiltották az elkészülte után 10 évre. Más népszerű magyar filmek posztereire is érdemes lesz licitálni, így például a Pál utcai fiúk, a Keménykalap és krumpliorr vagy éppen a Szerelmesfilm plakátjára. Idén is erős a koncertplakátok felhozatala: a Rock térítő filmplakátja mellett a Faith No More, Alice Cooper, Komár László vagy a Bergendy zenekar fellépéseit hirdető alkotrásokat is vásárolhatunk.

Az aukción reklám- és kiállítás plakátok is képviseltetik magukat, a történelmi ereklyék gyűjtői pedig az ötvenes és hatvanas években készült propagandaplakátok közül válogathatnak.

Miért különleges a magyar plakátművészet?
A rendszerváltás előtt a külföldi és magyar filmekhez egyaránt itthon készültek a plakátok. Egy-egy filmhez, a megtekintés után, több grafikus is készített tervet, amelyekből egy bíráló bizottság választotta ki a nyomdába, majd a mozik falára kerülő alkotást. A nemzetközi plakátok helyett a filmet egyedi értelmezésben tálalták a kor hazai grafikusai, ezért Magyarországon, illetve jellemzően a keleti blokk országaiban a plakátművészet sajátos művészeti ággá nőtte ki magát. A sokszor igen merész vagy éppen elvont alkotások megszületését az is elősegítette, hogy az akkori viszonyoknak ellentmondva, ezt a kifejezési formát szinte alig cenzúrázták. Ez az egyedi, különleges hangvétel az, ami itthon és nemzetközi viszonylatban is értékessé teszi a magyar plakátokat.

ÁRVERÉS: 2018. január 24.  17.00
KIÁLLÍTÁS: 2018. január 13-22. (nyitva tartás: hétfő-péntek: 10-18 óráig, szombaton 10-14 óráig)
HELYSZÍN: BÁV Apszisterem, 1052 Budapest, Bécsi u. 3.

TÁRLATVEZETÉS a kiállításban: 2018. január 17. 17.30 - Badits Marcell, Plakátfiú, plakátgyűjtő

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse kollégáinkat a novoszadek.peter<@>bav.hu email címen vagy a +36-30-449-5775-ös telefonszámon.

Korábbi aukcióink anyagát itt érheti el!