Aktuális aukciók

A Karácsonyi aukcióért görgessen lejjebb!

6. KORTÁRS AUKCIÓ - 2018. december 19.

 

 

Árverés: december 19.  18.00
Kiállítás: december 8-17. minden nap 10-18 óráig
Helyszín: BÁV Apszisterem (1052 Budapest, Bécsi utca 3.)

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse aukciós menedzserünket:

dr. Balás Kinga
aukciós vezető menedzser
Telefon: 06-1-429-3024
E-mail: balas.kinga@bav.hu

Korábbi árverésünk:

95. ÉKSZER- ÉS 4. KARÁCSONYI MŰTÁRGYAUKCIÓ

A leütési lista ide kattintva tölthető le!

 

 

Történetének legmagasabb, 130 millió forint összkikiáltási árú ékszerkollekciójával készül a BÁV a december 4-5-i Karácsonyi aukciójára. A legkiemelkedőbb tételek közé egy rekordméretű, 5,7 karátos brillgyűrű, nagyértékű zafír és gyöngyékszerek, valamint a királyok ékszerésze, Ernst Paltscho által készített art deco melltű tartoznak, emellett változatos asztali ezüsttárgyakkal és számtalan igényes ajándékkal várják az érdeklődőket.

A december 4-ei ékszernapon a gyémánt uralja az aukció kínálatát. Az árverés egyik szenzációja az utóbbi évtizedek legnagyobb, 5,7 karátos brillel ékített szolitergyűrűje lesz. A lenyűgöző ékszer 8 millió forintos kikiáltási árról indul, és a várakozások szerint nemcsak az ékszerkedvelők, hanem a befektetők is jelentős számban fognak licitálni rá. A karácsonyi eljegyzést tervezőknek további nagy karátszámú gyűrűket is ajánlanak a BÁV szakértői. Akik pedig a színes drágaköveket részesítik inkább előnyben, azok zafírral, smaragddal, rubinnal vagy tanzanittal ékített gyűrűk, hozzájuk illő fülbevalók és nyakláncok közül válogathatnak.

Sokáig a zafír volt a legkedveltebb színes drágakő az ékszerpiacon, az utóbbi években azonban a vibráló smaragdok is rendkívül népszerűek lettek. A karácsonyi kollekcióban a gyűjtők és a befektetők a legkvalitásosabbnak számító, fűzöld színű zafír nyakékek, karkötők és gyűrűk gazdag kínálatából válogathatnak. Ebben a kategóriában a legmagasabb, 2,8 millió forintos kikiáltási árról egy 2 karátos smaragddal és további közel 100 briliánssal ékített függő indul majd, de érdemes lesz licitálni a 2,4 millió forintról induló, 11 karátos smaragddal ékített nyakékre is. 

Továbbra is rendkívül divatos a gyöngy, amelyet ma már minden korban, minden alkalomra és minden öltözethez viselhetünk. A mostani gyöngykollekció sztárdarabja az a 3,5 millió forintos kikiáltási árról induló déltengeri gyöngysor, amelyet a virágokat formázó aranycsatjába foglalt 9,7 karátnyi, közel 300 briliáns tesz különlegessé.

Az első világháború nélkülözései után a fényűzés és a szabadság utáni vágy megtestesítője volt a 20-as években megjelent art deco stílus. Az ekkor született egyenes vonalvezetésű, geometrikus formákat használó, a lehető legtöbb gyémánttal ékített, csipkefinomságú ékszerek a mai napig az elegancia megtestesítői. Ezen ékszerek között is valódi különlegességnek számít a most árverésre kerülő art deco karkötő, amelyben a 315 különböző nagyságú, több mint 15 karátnyi brill mellett hét nagyobb kő is található. A több mint 20 karátnyi gyémántot tartalmazó, rendkívül finom kidolgozású ékszerre 5,5 millió forinttól lehet licitálni.

Az egyik, nemzetközi figyelemre is számot tartó darab a királyok ékszerészének is nevezett osztrák ötvösmester, Ernst Paltscho valódi ritkaságnak számító art deco melltűje lesz. Az ékszert, a kor követelményeinek megfelelően, 86 régi csiszolású, összesen 2,5 karátnyi briliánst keretezi, középen pedig jellegzetes, kék zománc alapon csiszolt, faragott hegyikristály és karneol virágok láthatóak, amelyeket apró gyémántok koronáznak meg. Ernst Paltscho zsenialitása nemcsak abban állt, hogy a brillek és a platina uralta ékszerekbe beköltöztette a színes drágaköveket, hanem hogy egészen új formavilágot alkotott meg: ametisztből, rózsakvarcból, korállból, karneolból és más drágakövekből készített virágokat, leveleket és gyümölcsöket, amelyeket színpompás zománcfelületekre ültetett. Nem véletlen tehát, hogy korunkban a legnagyobb gyűjtők és múzeumok, köztük pl. a British Múzeum versengnek ezekért az ékszerekért. A karácsonyi árverésen szereplő melltűre 650.000 forintos kikiáltási árról lehet licitálni. További információk az ékszerről ide kattintva!

Az utóbbi években tudatosan építettük fel a luxusékszer kínálatunkat, és minden árverésen egyre magasabb karátszámú brilles ékszereket bocsátottunk licitre. Idén már többször is megdöntöttük a legdrágábban eladott magyar ékszer rekordját, pedig az igazi meglepetés még hátravan: karácsonyi árverésünkre olyan egyedülálló kollekcióval készülünk, amely nem csupán a hölgyek, de a befektetők szívét is megdobogtatja majd

– mondja Varga Balázs, a BÁV Zrt. kereskedelmi igazgatója.

Az ékszerek mellett gazdag asztali ezüstkínálat is várja az érdeklődőket. Az igényes gasztroajándékot keresők rendkívül széles kínálatból válogathatnak: a kávés- és teáskészletek mellett desszertkosarak, cukordobozok, fűszer-, olaj- és ecettartók és kínálótálak várják, hogy az ünnepi asztalra kerüljenek. Stílusosan ünnepelheti a karácsonyt és az újévet az is, aki nem egy, hanem rögtön két ezüst borhűtőt talál majd a fa alatt. A 19. századi, egyenként több mint 2,5 kilogrammos, gazdagon díszített darabokra 2,2 millió forinttól lehet majd licitálni. Az üvegtárgyak között is számtalan izgalmas darab található: a szecessziós vázák és kiöntők mellett kézzel fújt, színes cukorkadíszek varázsolnak igazi karácsonyi hangulatot. Aki már korán el szeretné elkezdeni gyermeke művészeti nevelését, az örülni fog a rokokó jelenetekkel díszített, 19. századi bababútor szettnek, amely nemcsak a gyerekszoba, hanem a vitrin dísze is lehet. A kollekció összeállítói a férfiakra is gondoltak, akiket többek között angol kártyadobozzal, borkóstoló tálkával, valamint különböző likőröskészletekkel lephetünk meg.

Az ünnep fényét további változatos gyertyatartókkal, kandeláberekkel emelhetjük, sőt, ezekhez még egy ezüst kanócvágó ollót is beszerezhetünk. A szakrális tárgyak közül kiemelkedik egy 19. századi francia misekehely, emellett házioltár, keresztelőérem és egy Zsolnay Fekete Madonna szobor is várja a gyűjtőket.

Kiállítás: 2018. november 24. – december 2., minden nap 10-18 óráig
Tárlatvezetés:
2018. december 1. 15 órától az ékszerek bemutatása,
16 órától a műtárgyak bemutatása
Helyszín: BÁV Aukciósház (1052 Budapest, Bécsi utca 1.)

Árverés: 2018. december 4 (ékszerek és ezüst műtárgyak) és december 5. (műtárgyak) 18.00
Helyszín: MOM Kulturális Központ (1124 Budapest, Csörsz u. 18.)

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse aukciós menedzsereinkett:
Koltai Edina
aukciós menedzser
Telefon: 06-1-429-3024
E-mail: koltai.edina@bav.hu

dr. Balás Kinga
aukciós vezető menedzser
Telefon: 06-1-429-3024
E-mail: balas.kinga@bav.hu

Korábbi aukcióink

73. MŰVÉSZETI AUKCIÓ - 2018. november 13-14.

A leütési lista letölthető ide kattintva!

 

Közel 600 tétellel, köztük művészettörténeti csemegékkel készül november 13-14-i őszi aukciójára a BÁV. Az árverés sztártétele Rippl-Rónai József 60 millió forintról induló Kékruhás lány virágos kalapban című mesterműve lesz. Valódi szenzációnak számít Aba-Novák Vilmos Ebédelő cigány című festményének a felbukkanása. A „barbár zseni” egyik utolsó olajfestményén szereplő karaktert később egy nagyobb kompozícióban is megfestette, de a ma már csak fekete-fehér fotóról ismert temperakép megsemmisült. A szakértők a műtárgykollekcióba többek között ritka Zsolnay dísztálakat, Hieronymus Hackel vadászpoharát, valamint patinás fegyvereket is beválogattak.  Az árverés ékszernapja egy eredeti pillangószárnyakkal készült melltűvel, nagyméretű briliánsokkal és színes drágakövekkel ékített befektetési ékszerekkel várja az érdeklődőket.

A 73. Művészeti aukció festménykollekciója a magyar festészettörténet szinte teljes palettáját felvonultatja. A történelmi fontosságú alkotások sorából Barabás Miklós Degenfeld Anna grófnőről készített megkapó szépségű biedermeier portréja emelkedik, ki, amely az 1836 és 1925 között élt arisztokrata hölgyet ifjú feleségeként ábrázolja.  A 20. század történelmi viharait szerencsésen túlélő, Barabás Miklós egyik legjobb korszakából származó, eddig ismeretlen nagyméretű portré 22 millió forintos kikiáltási árról indul az árverésen. Szintén kiemelkedik az anyagból Barabás gróf Batthyány Lajost ábrázoló portréja, amelynek érdekessége, hogy Bárcziházi Bárczy István híres gyűjteményéből származik.

A festménynap sztártétele Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című 1910-es évek elején keletkezett alkotása. A színpompás festmény eredeti címe nem ismert. A képről az első reprodukció 1943-ban egy aukciós katalógusban jelent meg Merengő nő címmel, e szerint a kép a művész francia feleségét, Lazarine Baudriont ábrázolja. A későbbi árveréseken azonban már Kékruhás nő megnevezéssel bukkan fel a festmény, idővel pedig Kékruhás lány virágos kalapban lett a kép címe, elfeledtetve azt, hogy pontosan ki is volt a modellje: Lazarine vagy éppen a házaspár fogadott lánya, Anella. A Rippl-Rónai legnépszerűbb, kukoricás korszakából származó, lírai szépségű festmény az árverés legmagasabb kikiáltási áráról, 60 millió forintról fog indulni.

A festményanyag másik szenzációja 12 millió forintos kikiáltási árral Aba-Novák Vilmos egyik utolsó olajképe, az 1930-ban keletkezett Ebédelő cigány, amely tökéletesen reprezentálja Aba-Novák közmondásosan kiváló portréfestészetét. A festményt annyira jól sikerültnek találhatta a művész, hogy érdemesnek látta egy nagyobb kompozíció főszereplőjévé is tenni. Így készülhetett el 1931-ben a Muzsikus cigány ebédje című nagyméretű temperaképe, amely azonban megsemmisült, ma már csak egy fekete-fehér reprodukcióról ismert. Bár a mester minden általa kedvelt műfajban zseniális sorozatokat alkotott, portréi művészi ereje még e remekművek közül is kimagaslik. A névvel is azonosítható képmások mellett megörökített néhány, ma már feledésbe merült, s ily módon azonosíthatatlan modellt is. Ezek közé tartozik a most aukcióra kerülő cigány férfi képmása is, amely kvalitásban semmivel sem marad el a ma már nem létező nagyméretű temperakép mellett. A teljes tanulmányt itt olvashatja el!

A második világháború utáni anyagból Gyarmathy Tihamér Kisváros című alkotását kell kiemelnünk, amely nem csupán az életmű, de a magyar absztrakt festészet egyik meghatározó alkotása is egyben. Gyarmathy művészi alapállása szerint a műalkotás elsősorban érzelmi síkon működőképes, a racionális megközelítés tévútra vezet. A most aukcióra kerülő 1953-as remekműve tökéletesen példázza ezt, hiszen stiláris vonatkozásban legközelebb Paul Klee festészetével rokonítható, akinek művészetére gyakorolt hatását Gyarmathy is elismerte. A kép az életmű fontos darabja, amely mind az ötvenes évek összeurópai absztrakt művészetben elfoglalt helyét, mind pedig elsőrendű művészi kvalitását, valamint ritkaságát tekintve is kiemelt figyelmet érdemel.

Hincz Gyula egy nagyméretű fekvő aktja is Gundel Takács Gábor kalapácsa alá kerül az aukción. A közelmúltban felkutatott, a festő titkos kapcsolatából származó festmény felbukkanása azért is különleges, mert a művész hasonló méretű alkotásai szinte kivétel nélkül múzeumi gyűjteményben vannak. Nézze meg szakértőink kedvenceit ide kattintva!

Az őszi műtárgykollekció változatos gazdagsága már a karácsonyi szezont jelzi előre.  A különlegességek közé tartozik az orientalista festészet egyik legnagyobb hazai alakja, Tornai Gyula szecessziós szalonszekrénye. A ritkaságok közül meg kell említeni Hieronymus Hackel cseh üvegművész vadászpoharát és a hozzá tartozó úti evőeszközkészletet. A Zsolnay gyűjtők olyan csemegék közül válogathatnak, mint egy rákkal küzdő kígyót ábrázoló eozinmázas dísztál vagy a Klein Ármin dekorterve alapján készült menyecske-portrés tál. A militária anyagban a különböző kardok, egy pallos és egy pisztoly mellett egy pazarul díszített pesti szablyát is szerepel, ez utóbbi valószínűleg egy tisztet szolgált egykoron. Feltehetően a Magyar Királyi Testőrség egyenruhájának a része volt az az 1760 körül készült, gazdagon cizellált mentecsat, amelyre 2,4 millió forintról lehet majd licitálni. Nézze meg szakértőink kedvenceit ide kattintva!

Az ékszerkollekció egyik szenzációját a BÁV szakértői által évek alatt összegyűjtött gyönyörű pillangós melltűk jelentik. A különleges anyagokból készült ékszerekről itt olvashat bővebben! Az ötvösművészet virtuozitását példázza az a 385 briliánssal, rubinokkal és zafírokkal ékített sárga- és fehérarany pillangó, amely 1,5 millió forintért kerül kalapács alá, de egy eredeti pillangószárnyakkal díszített ritka kitűzőért már 150 ezer forinttól is harcba szállhatunk. Ez utóbbi különleges ékszertípus olyan ritkán bukkan fel a magyar és a nemzetközi ékszerpiacon, hogy biztosan lehetünk benne, hogy sokan szeretnék magukénak tudni majd.  A karácsonyi eljegyzést tervezők és a befektetési célú ékszervásárlók ismét válogathatnak a nagyméretű briliánsokkal ékített szolitergyűrűk és nyakékek között. Azokat, akik extravagánsabb eljegyzési gyűrűt vagy éppen egy karácsonyi ajándéknak is tökéletes ékszert keresnek, a nagy karátszámú smaragddal, zafírral vagy tanzanittal ékített gyűrűk, fülbevalók és nyakékek széles választéka várja. Utóbbiak közül kerül ki az ékszernap legdrágább tétele is, egy 6,5 millió forintról induló nyakék, amelyet többek között egy 3,12 karátos briliáns, és egy 1,55 karátos smaragd ékít. A modern kiegészítők kedvelői olyan cégek luxusékszerei közül válogathatnak kiváló áron, mint a Bulgari, a Fope, a Cartier vagy a Korloff. Nézze meg mit vinnének haza szakértőink az ékszeranyagból!

Az őszi anyag több múzeumba kívánkozó tételt is felvonultat, például egy teknőcberakásos arany szelencét, amelyet minden részletében lenyűgöző kidolgozása kora ötvösművészetének egyik európai csúcsdarabjává teszi. A 19. században, Bécsben készült mestermű tetején kristályból metszett Aphrodité látható puttók társaságában, amelyet gyémántokkal kirakott szalagcsokor és babérág keretez. A kivételes darab 2 millió forintos kikiáltási árról indul majd az aukción. Az asztali ezüstök kedvelői többek között egy empire és egy Tiffany boroskancsóra is licitálhatnak majd.

KIÁLLÍTÁS: 2018. november 3-11. (minden nap 10-18 óráig)

TÁRLATVEZETÉSEK:
2018. november 3. szombat
16 órától a műtárgyak és
2018. november 10. szombat
15 órától az ékszerek és
16 órától a festmények szakmai bemutatása.

HELYSZÍN: BÁV Aukciósház (1052 Budapest, Bécsi utca 1.)

ÁRVERÉS: 2018. november 13. 18.00 (ékszerek és ezüst műtárgyak) és november 14. 18.00 (festmények és műtárgyak)
HELYSZÍN: MOM Kulturális Központ (1124 Budapest, Csörsz u. 18.)

Aukciós tanulmányainkat a híreknél, ide kattintva olvashatja el!

NYEREMÉNYJÁTÉK:
Az aukción vásárlók között, az Air France jóvoltából, egy két személyre szóló, repülőjegyet sorsolunk ki Saint Martin szigetére! További információk!

JÓTÉKONYSÁG:
Az árverés jótékonysági tétele Medveczky Jenő: Nő hegedűvel című akvarelljének bevételét a Csodalámpa Alapítvány kívánságteljesítő tevékenységének támogatására ajánlja fel. A jótékonysági tételről további információkat itt talál!

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse aukciós menedzsereinkett:
Koltai Edina
aukciós menedzser
Telefon: 06-1-429-3024
E-mail: koltai.edina@bav.hu

dr. Balás Kinga
aukciós vezető menedzser
Telefon: 06-1-429-3024
E-mail: balas.kinga@bav.hu

2. ÓRAAUKCIÓ

 

A legnagyobb mozisztárok, mint Sylvester Stallone, Alain Delon vagy Dwayne Johnson egyaránt nagy órarajongók, a BÁV október 30-i 2. Óraaukcióján pedig sok más különlegesség mellett az ő kedvenc időmérő szerkezeteikre is licitálhatnak az érdeklődők. A MOM Kulturális Központban megrendezésre kerülő árverés közel 160 tétele a befektetésre is érdemes luxus modellektől az igényes, de kedvező árú órákon át egészen a gyűjtői darabokig ad áttekintést a legnagyobb márkákból, mint a 4,3 millió forintról induló Rolex Day-Date President óra, a 3,5 millió forintos kikiáltási árról induló Audemars Piguet Royal Oak óra, vagy a Radiomir 1940, amely 1,3 millió forintért kerül kalapács alá. Mindezeken felül az óragyártás egyik mérnöki csodája, egy Atmos asztali óra is árverésre kerül, amely emberi beavatkozás nélkül önjáró és örökmozgó. A BÁV – Magyarországon egyedülálló módon – minden aukcióra kerülő órájára hat hónap garanciát vállal.

A kollekció összeállításánál a BÁV szakértői arra törekedtek, hogy a különböző korosztályokhoz, stílusokhoz és pénztárcákhoz igazodó darabokat mutassanak be. A luxuskategória egyik sztárja minden bizonnyal a 3,5 millió forintos kikiáltási árról induló Audemars Piguet Royal Oak óra 2016-os modellje lesz. Az eredeti, 1972-ben bemutatott modell tervezője Gérald Genta, aki számos ikonikus órát alkotott a pályafutása során. A forradalmi darab szembe ment mindennel, ami a korabeli óragyártást jellemezte. A nagyméretű, maszkulin modell már a hetvenes években is az egyik legdrágábbnak számított, időtlen dizájnja pedig olyan sztárokat hódított meg, mint Alain Delon, aki számos filmjében viselte saját Royal Oak óráját.

A Panerai Radiomir márka szintén a filmszínészek kedvence. Az olasz luxusóra márkát először Sylvester Stallone „fedezte fel”, és kezdte népszerűsíteni a hollywoodi sztárok között, ami annyira jól sikerült, hogy közülük többen, így például Dwaye Johnson, a Szikla is gyakran viseli saját Panerai óráját a filmjeiben. Nem meglepő, hogy a márka éppen az akciósztárok rajongását váltotta ki, ugyanis az Office Panerai eredetileg az Olasz Királyi Haditengerészetnek készített precíziós eszközöket, köztük a Radiomir nevű szériát is. Az első Radomir órák az olasz katonai búvároknak, az ún „békaember kommandó” tagjainak készültek, és a nagy sikerükre tekintettel a későbbi prototípusok is megőrizték ezen órák legfontosabb tulajdonságait. A második világháború idején a Királyi Haditengerészet újabb követelményeket támasztott az órákkal szemben, aminek megfelelően hosszabb ideig, extrém körülmények között, nagy víznyomás mellett is működniük kellett. Ezek a tulajdonságok a mai napig jellemzik a Radiomir 1940 elnevezésű típusokat, amelyek közül a BÁV aukcióján egy limitált kiadású darab 1,3 millió forintért kerül kalapács alá.

Ha már akciósztároknál tartunk, a világ egyik legismertebb modelljére, James Bond legendás Omega Seamaster órájára is licitálhatunk az aukción, amelynek árverése 800 ezer forintról indul. Az Omega további ikonikus modelljei is felbukkannak a kollekcióban, így például a Speedmaster Moonwatch is. Az óraszerkezetek fejlődését minden korban elősegítették a technikai kihívások, kiváló példa erre ez az óra, amely hírnevét annak köszönheti, hogy ott volt az első Holdraszállásnál. 1969 óta nem csak Neil Armstrong, de bárki tesztelheti kevésbé extrém körülmények között is a NASA kedvenc időmérőjét, most akár már 800 ezer forintért.

Az aukció legdrágább órája 4,3 millió forintos kikiáltási árával egy fehérarany Rolex Day-Date President óra lesz.  Ez esetben nem csupán a Rolex-szerkezet, hanem az 1,3 karátnyi briliáns is elnöki szintre emeli az óra eleganciáját. Ezen kívül is számos Rolex modellt vásárolhatnak meg az árverésen a befektetők.

A 19. század végén alapított Breitling neve sokáig egyet jelentett a pilótaórákkal. Az aukción többek között egy különleges Breitling for Bentley Flying B férfi karórával találkozhatnak az érdeklődők. A Breitling ugyanis az autós cégnek nem csupán műszereket és fedélzeti órát, hanem egy karórát is készített. Az angol eleganciát és a svájci tökéletességet egyesítő modell egyik különleges, egymutatós, ún. ugró órája most a BÁV árverésén 1,6 millió forintról indul.

A pilótaórák másik mestere az IWC Schaffhausen, nem véletlenül mondják szinte minden precíziós szerkezetre, hogy „úgy jár, mint a Schaffhausen”. A kollekcióban az 1868-ban alapított cég talán legismertebb óraszerkezetének evolúcióját egy 1920-as években készült zsebórától kezdve, a kollekció számos darabján keresztül követhetjük végig egészen napjaink csúcskategóriás Schaffhausen Ingenieur kiadásáig, amelyre 1,45 millió forinttól licitálhatunk.

Az antik órák gyűjtőinek is ritka csemegékkel, többek között egy Patek Phillippe arany zsebórával kedveskednek a szakértők. A legnagyobb presztízsű svájci óramanufaktúra tökéletességre való törekvését legjobban egy reklámkampányuk fogalmazta meg: “Egy Patek Philippe-et valójában sosem birtokolsz, csupán megőrzöd a következő generációnak”. Ennek ékes bizonyítékául szolgál a most árverésre kerülő 1920-ban készült zsebóra is, amely 400 ezer forintos kikiáltási árról indul majd. Az aukció legrégebbi alkotása mégsem ez, hanem egy különleges kétoldalas arany zsebóra, amely 1880 körült készült Svájcban. A holdfázis- és dátumjelzéssel is ellátott szerkezet működése jól megfigyelhető az ún. csontváz szerkezeten keresztül.

Az árverés egyetlen asztali órája igazi mérnöki csúcsteljesítmény. A különleges Jaeger-Le Courte Atmos óra a hátoldalán található tartályban lévő klóretánnak, valamint egy membránnak és egy spirálrugónak köszönhetően a hőmérséklet 1 Celsius-fok változásának hatására 48 órányi járástartalékot képez, így emberi beavatkozás nélkül is önjáró, örökmozgó. A szerkezet komplexitását mi sem mutatja jobban, mint hogy elkészítéséhez egy hónapos összeállítási és öt hetes beállítási és tesztelési procedúra szükséges. A mesteri szerkezetén túl az 1950-es években készült asztali óra letisztult designjával kétségkívül minden óragyűjtő álma.  

A BÁV – Magyarországon egyedülálló módon – minden aukcióra kerülő órájára hat hónap garanciát vállal.

Olvassa el cikkünket a  komplikációkról ide kattintva!

KAPCSOLÓDÓ PROGRAMUNK: High-end órák az órakészítő szemszögéből, Becsei Áron workshopja - 2018. október 29. 17-20 óráig További információk!

ÁRVERÉS: 2018. október 30. 18.00 - Új időpont!
Helyszín: MOM Kulturális Központ (1124 Budapest, Csörsz u. 18.)
KIÁLLÍTÁS: 2018. október 17-29. (hétköznap 10-18 óráig, szombaton 10-14 óráig, vasárnap zárva. október 22-én 10-14 óráig, október 23-án zárva, október 29-én a kiállítás a BÁV Apszistermében tekinthető meg 16.30-ig)
Helyszín: BÁV Aukciósház 1052 Budapest, Bécsi utca 1.

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse aukciós menedzserünket:
Koltai Edina
aukciós menedzser
Telefon: 06-1-429-3024
E-mail: koltai.edina@bav.hu

Korábbi aukcióink:

ŐSZI KAMARAAUKCIÓ

Az előzetes leütési lista innen tölthető le!

Árverés: 2018. szeptember 26. 18.00
Kiállítás: 2018. szeptember 15-24. (munkanapokon 10-18 óráig, szombaton 10-14 óráig)
Helyszín: BÁV Apsztisterem (1052 Budapest, Bécsi utca 3.)

 

 

Izgalmas szezonindító anyaggal készül a BÁV az őszi kamaraaukciójára, ahol ismét a megfizethető árú egyediség kerül a középpontba. Az ékszerek között az egyedi vintage darabok mellett a brilles és színes drágaköves ékszerek és férfi kiegészítők is megtalálhatóak. A műtárgyak közül a vidám Gorka Lívia kerámiák, és már a karácsonyi ajándékozást előrevetítő asztali ezüstök és más gasztró-csemegék számíthatnak licitharcokra. A festményeknél pedig olyan aukciós sztárok akvarelljeit és grafikáit vásárolhatjuk meg igen kedvező áron, mint Boromisza Tibor, Mednyánszky László vagy Márffy Ödön.

Az ékszereknél változatos kínálat fogadja az érdeklődőket: a gyűjtői csemegéktől a modern briliáns ékszerekig bárki találhat az ízlésének megfelelő, stílusos kiegészítőt. A vintage darabok kedvelői legfőképpen a nagy népszerűségnek örvendő szecessziós ékszerekből válogathatnak, amelyek közül kiemelkedik egy pazar ezüst collier. Az ékszeraukciók szinte kötelező eleme a korall és a türkiz: előbbi egy nyakláncot és karláncot tartalmazó szettel és egy női gyűrűvel, utóbbi egy századfordulós szederforma fülbevalóval számíthat élénk érdeklődésre. A hűvösebb idő beköszöntével előtérbe kerülnek a brossok és melltűk, amelyek garbónyakra, blúzra vagy blézerre tűzve egyaránt divatosnak számítanak. Ennél erősebb hatást érhetünk el a vintage statement ékszerekkel: agy-egy ilyen egyedinek számító, de mégis kedvező árú darab biztos, hogy nem fog ránk köszönni egy másik hölgyről, míg a  klasszikus kiegészítők kedvelői a különböző gyöngyös ékszerekből válogathatnak. A férfi kollekcióból egy 1930 körüli kézelő- és inggomb pár vonzhatja a stílusos öltözködés kedvelőit, emellett  különleges régi karórák közül is válogathatnak. Gyűjtők figyelmére tarthat számot  egy „Gyilkos” vésetű ezüst gyufatartó, amelynek különös történetét csak találgathatjuk, emellett zsebórát, ezüst lornyont, színházi táskát, és  egy Szűz Máriát ábrázoló, gyémántokkal ékített kitűzőt is találhatunk közöttük. Az elmaradhatatlan brilles és színes drágaköves nyakékek, karkötők és szoliter gyűrűk szintén várják a licitálókat.

Az őszi műtárgykollekció sztárjai minden bizonnyal a kortárs kerámiák lesznek. Gorka Lívia vidám jegesmedvéje, zebrás tálja, madaras tálkái vagy színes vázái könnyen megtalálják a helyüket egy modern otthonban. A népi naiv művészet kedvelői Vankóné Dudás Juli alkotásaira licitálhatnak. A porcelánok között a Fischer falitálaktól a Zsolnay díszcsempéken, a meisseni teáskannán át az art deco kisplasztikáig, vagy a kortárs hollóházi jaguárt formáló dísztálig sok izgalmas csemegét találhatunk. A különlegességek kedvelőinek mennyasszonyi virágcsokortartót, különleges orosz szelencéket és pazar díszítésű zsebórákat válogattak össze a szakértők. Akik már most gondolnak a karácsonyra és a gasztró ajándékokra, azok többek között egy ezüst úti evőeszközkészlet, izgalmas formavilágú cukorszórók, egy desszertkínáló és egy elegáns olaj-ecettartóval, mustáros palackkal és sószóróval ellátott reggeliző szett közül válogathatnak.

A festménykollekcióból kiemelkednek Czene Béla és Rozs János tájképei, illetve Berkes Antal velencei és pesti utcát ábrázoló festményei, Molnár Z. János terítékes csendéletei pedig egy ebédlő falára kívánkoznak. Érdemes lesz licitálni Novotny Emil Vaszary-hangulatot idéző, őszi ligetet ábrázoló olajképére, vagy az előző művészeti aukció sztártételét hozó Boromisza Tibor szentendrei akvarelljére is. Míg az előző, a 72. Művészeti aukción Boromisza műve 48 millió forintért kelt el, addig ennél a képnél csupán 95.000 Ft-ról indul majd a licit. A magas áron értékesített festményeiről híres Mednyánszky László akvarelljei és ceruzarajza is elérhető áron indulnak majd, ez utóbbi művet a szakértők a festő naplója alapján azonosították be.
A nyarat idéző alkotások közül Csáki-Maronyák József Balatoni részletéért és Biai Föglein István Nyár a Dunán című művéért is érdemes lesz harcba szállni. A kollekcióban a mindig népszerű Gross Arnold rézkarcok is megtalálhatók, és többek között egy 133 darabos Szász Endre grafikagyűjtemény is a miénk lehet az árverésen. Ez utóbbi, a maga 220.000 Ft-os kikiáltási árával, az árverés legdrágább tétele.

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse aukciós menedzserünket:
Koltai Edina
aukciós menedzser
Telefon: 06-1-429-3024
E-mail: koltai.edina@bav.hu

NYÁRI KAMARAAUKCIÓ - 2018. június 13.

ELŐZETES LEÜTÉSI LISTA LETÖLTHETŐ INNEN!

 

 

A nyár jegyében állították össze a szakértők a BÁV június 13-i kamaraaukciójának anyagát, amelyen hagyományosan kedvező árú, igényes műalkotásokkal várják az érdeklődőket. Az ékszerkollekcióban eredeti, vintage és modern darabok egyaránt megtalálhatóak. A műtárgyak sztártétele Szász Endre porcelánkollekciója lesz, amely mellé számos nyári asztali ezüstöt is beválogattak a szakértők, a változatos festményanyagban pedig többek között Bánk Ernő Felsőbánya című képére, valamint Spányik Kornél, Almásy Aladár és Angyalföldi Szabó Zoltán műveire lehet majd licitálni a BÁV Apszistermében.

A nyári trendeknek megfelelően a klasszikus ékszerek mellett modern darabok is szerepelnek a kínálatban. Előbbiek közé tartoznak a ma már statement darabokként viselt feltűnő ötvösékszerek, a türkizekkel díszített ún. szeder típusú fülbevaló, illetve a folyami gyöngyből fűzött, többsoros karkötő, míg az utóbbiakat például egy modern medállal kiegészített gyöngysor és több, brilles medállal díszített, letisztult nyakék képvisel. Napjainkban egyre divatosabbak a retro ékszerek, amelyek a kollekcióban is helyet kaptak, így például egy 40-es évekből származó virágos, többféle árnyalatú, aranyból készített fülbevaló. A gyűjtők figyelmére tarthat számot egy, a kora ellenére tökéletes állapotban lévő, több mint 100 éves filigrán díszítésű arany karkötő, egy aprólékos zománcdíszítésű, ritka Szűz Mária-medál, illetve egy 1900 körül készült arany függőóra is. 

A műtárgyszekció sztárjai kétségkívül Szász Endre absztrakt díszítésű porcelánkollekciójának darabjai lesznek. A művész számos különleges dekort tervezett a Hollóházi Porcelángyárnak, ezek közé tartoznak a most árverésre kerülő darabok. A 70-es évekből származó, limitált példányszámú, színes, nonfiguratív díszítésű tálak és vázák bármely mai otthon díszei lehetnek.  A modern kerámiák közül Gorka Lívia vázájára és Nádor Judit Zsolnay csőkutyájára is érdemes lesz licitálni. Az asztali ezüstöknél a nyári szezonban nagy népszerűségre számíthat egy nagyméretű limonádés kancsó, egy kora szecessziós likőröskészlet éppúgy, mint a míves kidolgozású desszertkínáló bonbontartók. A szakértők olyan különlegességeket is beválogattak, mint egy 1855-ös ezüstpersely vagy a Magyar Népköztársaság űrhajósának készült kártyadoboz.

A változatos festményanyagból kiemelkedik Bánk Ernő Felsőbánya című képe, amelyet 1925-ben készített Felsőbányán, ahol művészbarátok csoportjával, többek között Aba-Novák Vilmossal és Patkó Károllyal fedezték fel az erdélyi hegyvidéket. Ugyanebből a körből származik Patkó Károly Felsőbányai táj című alkotása, amely májusban a 72. Művészeti aukción került kalapács alá. Spányik Kornél Hímző leányka és Aratás után című kisméretű festményeire szintén érdemes lesz licitálni éppúgy, mint Almásy Aladár Justicia című egyedi rajzára, vagy Angyalföldi Szabó Zoltán két alkotására. A naiv festészet rajongói Kada István népies sorozatából, a különlegességek iránt érdeklődők pedig Hegyi György szentendrei tornyokat ábrázoló mozaikjából válogathatnak.

Árverés: 2018. június 13. 18.00 - Új időpont!
Kiállítás: 2018. június 2-11.
Helyszín: BÁV Apszisterem (1052 Budapest, Bécsi utca 3.)

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse aukciós menedzserünket:
dr. Balás Kinga, aukciós vezető menedzser
Telefon: 06-1-429-3024
E-mail: balas.kinga@bav.hu

72. MŰVÉSZETI AUKCIÓ - 2018. május 15-16.

Főúri ritkaságok a BÁV tavaszi aukcióján

A BÁV nemrég jelentette be, hogy egymilliárd forintos műtárgyvásárlási alapot hoz létre. A hír megmozgatta a piacot, a megújult kínálat már a 72. Művészeti aukció anyagán is visszaköszön. Olyan mesterek főművei kerülnek Gundel Takács Gábor kalapácsa alá, mint Boromisza Tibor, Paál László vagy Czimra Gyula. A műtárgyak között a Habsburg-család egyedülálló ostyatartójára, az Esterházy-család impozáns virágállványára vagy a Zichy-család levesestáljára is licitálhatnak a látogatók, a keleti anyag pedig többek között egy eredeti japán szamurájpáncélt és kardot is felvonultat. Az ékszerkollekció a tavaszi színes drágakövek széles választékán túl több befektetési célra is ideális, 4 karát feletti briliánssal ékített gyűrűt és nyakéket is szerepeltet.

Az aukció egyik sztártétele minden bizonnyal Boromisza Tibor: Út a nagybányai kispiacra című festménye lesz, amely 26 millió forintos kikiáltási árról indul. A mű Boromisza legértékesebb korai korszakának fontos alkotása, a századfordulós francia fauve és Nabis, valamint a magyar modernizmus szinte teljes horizontját figyelembe vevő, csodálatos erejű, múzeumi színvonalú darab.

Az árverésen Paál László Vihar után című festményére is licitálhatnak. Paál és Munkácsy Mihály voltak a romantikamentes természetszemlélet magyar úttörői. A most 18 millió forintért árverésre kerülő alkotás a festő 1870 és 71 közötti hollandiai tanulmányútján született, és nagyszerűen példázza a természetes szín- és fényhatások visszaadását és a a táj lelkével való azonosulás harmóniáját.

A múlt évben Diyarbakirli Tahsin, 56,4 millió forintos leütéssel állított be új életműrekordot a BÁV-nál. Törökország egyik legnépszerűbb festője évekig élt feleségével Magyarországon, nem meglepő tehát, hogy a rekordleütés után több, kisméretű festménye is előkerült. A 72. Művészeti aukción a Hullámzó tenger című, 6,5 millió forintos kikiáltási árról induló, nagyméretű remekműve számíthat ismét jelentős nemzetközi érdeklődésre.

Czimra Gyula életművének egyik főműve, a Csendélet nyitott ablak előtt című képe is kalapácsa alá kerül. Az erőteljes és színpompás csendélet Paul Gauguin és Vincent van Gogh művészetéből merített. Tovább a teljes tanulmányra!

A további remekművek sorát gazdagítják Csók István, Fényes Adolf, Kádár Géza, Huszár Vilmos, Czigány Dezső, Patkó Károly, Kádár Béla és több jelentős kortárs alkotó munkái is.

Az árverés jótékonysági tétele Hincz Gyula Érintés című grafikája lesz, amelynek bevételét BÁV a Csodalámpa Alapítvány támogatására ajánlja fel. A jótékonysági tételről további információkat itt talál!

A pazar műtárgykollekció a hazai és nemzetközi műtárgypiacon is keresett alkotásokat vonultat fel. A hazai csúcsdarabok a magyar arisztokrácia kivételes ízléséről tanúskodnak, legyen szó az Esterházy-ak impozáns virágtartójáról vagy a Zichy-család aranyozott ezüst levesestáljáról.

Az aukció ismét jelentős keleti gyűjteményt vonultat fel, ezek közül a leginkább várt darabok minden bizonnyal a Fujiwara-család szamurájpáncélja és egy 19. századi japán rövidkard lesz. 

A Zsolnay-gyűjtők olyan különleges csemegék között válogathatnak  mint a két, Klein Ármin által tervezett porcelánfajansz dísztányér 1878-ból, vagy egy gerlepárt ábrázoló, igazi ritkaságnak számító nagyméretű szecessziós díszedény, Nikelszky Géza forma- és dekortervével, amely 2 millió forintról indul majd.

72. Művészeti aukcióA májusi ékszerkollekció összeállításánál a szakértők a tavaszt idézték meg. Az anyag bővelkedik a színes drágaköves, üde, kortalan ékszerekben. A zafír, a smaragd és a rubin mellett a legújabb trend, a fekete gyémánt, valamint a világ egyik legritkább drágakövének számító tanzanit is megjelenik az ékszerekben. Évről évre egyre nő a kereslet a gyöngy iránt, köszönhetően annak, hogy már valamennyi korosztálynak és az ünnepi mellett a mindennapi öltözethez is ajánlják a stylistok. A tavaszi aukcióra két, nagyon kedvező árú tahiti, és egy egészen kivételes, nagyméretű akoya gyöngysorral, valamint számos további gyöngyös ékszerrel készültek a szakértők. Az extravagáns kiegészítők kedvelői a nagymacskás ékszerek között válogathatnak: egészen kivételes darab az a tigrisfejjel díszített arany karkötő, amelyet 370 briliáns (összesen 7,4 karát) és további smaragdok ékítenek. Az ékszertípust a Cartier divatházhoz indította világhódító útjára, amikor Wallis Simpson windsori hercegnőnek terveztek egy tigrises karkötőt.

A tavaszi esküvőt tervezők vagy a befektetési célú ékszervásárlók ismét megtalálják a nagyméretű briliánsokkal ékített szoliter gyűrűket, nyakékeket és fülbevalókat a kínálatban. Ebből a körből kerül ki az ékszernap két legjelentősebb tétele: egy 4 karátos briliánssal ékített gyűrű, illetve egy 4,24 karátos brillel ékített neglizsé típusú, modern nyakék. A 6,5 millió forintról induló darabok a ragyogás és a luxus megtestesítői.

KIÁLLÍTÁS: 2018. május 5-12. (minden nap 10-18 óráig)
TÁRLATVEZETÉSEK: 
2018. május 5. szombat
16 órától a műtárgyak és
17 órától a festmények szakmai bemutatása
2018. május 12. szombat
15 órától az ékszerek és
16 órától a műtárgyak szakmai bemutatása.
HELYSZÍN: BÁV Aukciósház (1052 Budapest, Bécsi utca 1.)

ÁRVERÉS: 2018. május 15-16. 18.00 - Új időpont!
HELYSZÍN: MOM Kulturális Központ, Színházterem (1124 Budapest, Csörsz u. 18.)

Aukciós tanulmányainkat a híreknél, ide kattintva olvashatja el!

NYEREMÉNYJÁTÉK:
Az aukción vásárlók között, az Air France jóvoltából, egy két személyre szóló, repülőjegyet sorsolunk ki New Yorkba! További információk!

JÓTÉKONYSÁG:
Az árverés jótékonysági tétele egy Hincz Gyula grafika lesz. A BÁV az Érintés című alkotás bevételét a Csodalámpa Alapítvány kívánságteljesítő tevékenységének támogatására ajánlja fel. A jótékonysági tételről további információkat itt talál!

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse aukciós menedzsereinkett:
Koltai Edina
aukciós menedzser
Telefon: 06-1-429-3024
E-mail: koltai.edina@bav.hu

dr. Balás Kinga
aukciós vezető menedzser
Telefon: 06-1-429-3024
E-mail: balas.kinga@bav.hu

TAVASZI KAMARAAUKCIÓ

Tavaszi kamaraaukció 2018

Igazi tavaszi csemegék: gyűjtői darabok és megfizethető árú műalkotások jellemzik a BÁV márciusi kamaraaukciójának anyagát. Az ékszerrajongókat többek között klasszikus vintage és színes drágaköves darabok, valamint szoliter gyűrűk várják, a műtárgykollekció sok más mellett pazar kidolgozású Zsolnay miniatűr dísztárgyakat sorakoztat fel, míg a festményeknél például Bernáth Aurél, Fried Pál, Turmayer Sándor, Jancsek Antal vagy Györök Leó alkotásaira lehet kedvező áron licitálni.

Az aukcióra bocsátott ékszereknél ismét a klasszikus darabok kerültek előtérbe. A vintage hódításával az egyre keresettebb egyedi ékszerek a hétköznapi és modern viseletek kiegészítői is lehetnek. Erre legjobb példát az ötvösékszerek jelentik: a látványos, de anyaghasználatukban visszafogottabb darabok statement kiegészítőként akár egy sportos öltözethez is remekül illenek.

Ha tavasz, akkor szerelem és eljegyzés. A BÁV szakértői most is igyekeztek nagyobb brillekkel ékített szoliter gyűrűket és hozzájuk illő fülbevalókat is beválogatni az aukciós anyagba. Ha pedig valakit nem csak az érzelmei irányítanak, akkor ezek az ékszerek befektetésnek is kiválóak. Az új évszak beköszöntének jegyében a színes drágakövekkel, smaragddal, zafírral vagy rubinttal ékített gyűrűk, fülbevalók, karkötők és nyakláncok mellett a ma már ritkaságnak számító korall ékszerek sem maradhatnak ki a kollekcióból. Az anyag összeállítói a férfiakra is gondoltak, akiknek vadászékszereket és többek között egy IWC Schaffhausen zsebórát ajánlanak. Szintén figyelemreméltóak a mesterien megmunkált szelencék, amelyek közül talán egy sport tiszteletdíj a legizgalmasabb, amelyet Habsburg József Ágoston főherceg adományozott egy margitszigeti galamblövészet alkalmából a győztesnek.

A műtárgykollekció korábban nem látott mennyiségben sorakoztat fel gyűjtői csemegéket, mindenekelőtt pazar kidolgozású Zsolnay miniatűr dísztárgyakat, köztük egy madarat formázó sípot, illetve két egészen különleges eozinmázas szecessziós függőt. A porcelánok között századfordulós vadászporcelán, Salvador Dali dekorral díszített német buyon csésze, art deco asztalközép vagy 19. századi francia kisplasztika egyaránt megtalálható, míg a modern magyar kerámiák rajongói többek között Gorka Géza, Bod Éva, Fekete Géza vagy Benkő Ilona alkotásaira licitálhatnak.

Az aukciókon mindig nagy népszerűségnek örvendő asztali ezüstök is szép számban képviseltetik magukat, így például szalvétatartókra, cukordobozokra, kínálótálakra, kiöntőkre vagy akár jugenstil gyümölcskosárra is licitálhatunk. Mellettük olyan különleges apróságokat is vásárolhatunk, mint például egy biedermeier ezüst fonaltartó.
A festményanyagban egyaránt megtalálhatók a klasszikus alkotások, így egy 19. századi allegorikus, vagy a nagymesterek közül Bernáth Aurél falusi bált ábrázoló akvarellje, amely mindössze 75.000 forintos kikiáltási árról indul. Valószínűleg sokan licitálnak majd Fried Pál afrikai lányokat ábrázoló pasztellképére, míg a Budapestet megörökítő festmények kedvelőinek Turmayer Sándor Gül Baba utca, illetve Gellérthegyi panoráma című alkotásaira hívjuk fel a figyelmét. A csendéletek közül Jancsek Antal vagy K. Spányi Béla falusi életképeire, illetve a festmények közül a legmagasabb kikiáltási árról, 300.000 forintról induló Györök Leó vízparti tájképére is érdemes lesz licitálni.

ÁRVERÉS: 2018. március 28.  18.00 - Új időpont!
KIÁLLÍTÁS: 2018. március 17-26. (hétköznap 10-18 óráig, szombaton 10-14 óráig)
HELYSZÍN: BÁV Apszisterem (1052 Budapest, Bécsi utca 3.)

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse aukciós menedzserünket: aukcio<@>bav.hu, 06-1-429-3024.

12. GRAFIKAI KAMARAAUKCIÓ

 

LEÜTÉSI LISTA!

Nem csupán gyűjtői, hanem befektetési szándékkal is érdemes ellátogatni a BÁV február 21-i grafikai aukciójára, ahol 150 év több mint 200 műalkotását válogatták össze az Aukciósház szakértői. A magyar grafikai piacot ugyanis kifejezetten alacsony árak jellemzik, holott hatalmas lehetőségek rejlenek ebben a műfajban. A kedvező áraknak köszönhetően a legnagyobb alkotók grafikáihoz is hozzájuthatunk akár néhány tízezer vagy százezer forintért, így a BÁV árverésén is többek között Aba-Novák Vilmos, Szőnyi István, Kondor Béla, Kassák Lajos vagy éppen Maurer Dóra műveiért szállhatunk harcba.

A nemzetközi trendekkel összemérve és a hazai festmények árához képest is még mindig alacsony árfekvés jellemzi itthon a grafikákat, olyan híres művészek alkotásait vásárolhatjuk meg rendkívül kedvező áron, akiknek festményei a múzeumok falán lógnak vagy sok millió forintért kelnek el az árveréseken. Ugyanannak a művésznek a festménye és a grafikája között akár százszoros árkülönbség is lehet, így például míg egy Aba-Novák Vilmos, Szőnyi István vagy Kádár Béla festményért több tízmillió forintot is ki kell fizetnünk, addig e művészek egy-egy szignált grafikájához akár százezer forint körüli összegért is hozzájuthatunk. Relatív olcsósága és sokszínűsége miatt a grafikák vásárlásával azok is belekóstolhatnak a műgyűjtés világába, aki ezt eddig nem tették. Befektetési szempontból is érdemes megfontolni a műfajt, hiszen az egyedi és a sokszorosított grafikáknak külföldön hatalmas és pezsgő piaca van, és a szakértők szerint ez a tendencia várhatóan hazánkba is begyűrűzik 

Kiváló lehetőséget nyújt erre a BÁV február 21-i aukciójának rendkívül gazdag anyaga, amely a magyar és nemzetközi grafika 150 évének legjobbjait vonultatja fel. Az árverés nyitótétele három Aba-Novák Vilmos rézkarc lesz, amelyek közül a Nagybányai táj című közel 40 ezer forintról, míg a Zugliget című látványos alkotása 92 ezer forintról indul.

Aba-Novák Vilmos: Zugliget (1922) Rézkarc, papír 415 × 560 mm Jelezve jobbra lent: Aba-Novák 22. Jelezve balra lent: XIV. Kikiáltási ár: 75 000 Ft / € 250

Az árverés legdrágább tétele Kádár Béla szénrajza lesz, amelyre 550.000 forinttól lehet licitálni, de tusrajzának kikiáltási ára már csak 120.000 forint. A változatos technikákat felvonultató, több mint 200 tétel között megtaláljuk Mednyánszky László ceruzarajzait, Szőnyi István grafikáit, Kassák Lajos képarchitektúráit, a nemrég elhunyt Hencze Tamás akril kompozícióját, Szász Endre tusrajzait vagy éppen Molnár C. Pál fametszeteit is, és Farkasházy Miklós art deco pasztellképei is nagy érdeklődésre számíthatnak.

Kádár Béla: Anya gyermekével (1920-as évek első fele). Szén, papír 210 × 250 mm Kikiáltási ár: 550 000 Ft / € 1 833

Szintén kiemelkedőek a magyar grafika megújítójaként számon tartott Kondor Béla árverésen ritkán szereplő ceruzarajza, valamint hat rézkarca. Külön érdekesség, hogy a művész éppen a BÁV Aukciósházának épületben lakott és alkotott. A Hantai Simon jobbkezének tartott, Franciaországban élő és alkotó Major Kamill két grafikája ugyancsak kalapács alá kerül, közülük az egyik linómetszetet a New York-i városi vandalizmus primitív írástechnikája ihlette.

Az aukción a magyar új avantgárd egyik legnagyobb alakjának, Maurer Dórának három rézkarca is szerepel, így többek között a híres Pompei-sorozat egy darabjára is licitálhatunk, igen kedvező kikiáltási árral. A nemzetközi szinten is az egyik legmagasabbra értékelt magyar kortárs művész alkotásai nem csak hazai és külföldi múzeumban találhatók meg, de a világ legjelentősebb aukciósházainál is jól szerepelnek. Grafikai munkásságának pikantériája, hogy annak ellenére, hogy a Képzőművészeti Főiskolán 1961-ben túl merésznek tartott rézkarc-sorozatát nem fogadták el, és így diplomát sem kaphatott, máig a rézmetszetek mesterének tartják. Egykori alma matere a múlt év végén rendezett kiállítást a grafikáiból.

ÁRVERÉS: 2018. február 21., szerda, 18.00
KIÁLLÍTÁS: 2018. február 12-19. (nyitva tartás: hétköznap 10-18 óráig, szombaton 10-14 óráig)
HELYSZÍN: BÁV Apszisterem, 1052 Budapest, Bécsi u. 3.

Kapcsolódó program: Bevezetés a művészi grafika formáiba

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse aukciós menedzserünket: aukcio<@>bav.hu, 06-1-429-3024.

6. PLAKÁTAUKCIÓ

 

 

A LEÜTÉSI LISTA IDE KATTINTVA TÖLTHETŐ LE!

Immár a 6. Plakátaukcióját rendezi meg január 24-én a BÁV. A 2018-as év első aukcióján az olyan sikerfilmek gyűjtői ritkaságnak számító plakátjaira licitálhatunk, mint Steven Spielberg Cápa, E.T és Meztelenek és bolondok című filmjéhez készült poszterek, egy a nemzetközi piacon is rendkívül keresett Audrey Hepburn plakát, vagy éppen a Pokoli torony, a Pillangó és a Solaris poszterei. A magyar filmek sem maradnak ki a sorból, így többek között a Tanú, a Pál utcai fiúk és a Szerelmesfilm plakátjáért is harcba szállhatunk. A válogatást különleges koncert-, kiállítás, reklám- és propagandaposzterek egészítik ki.

Az eredetileg tömeggyártásban készült, mára azonban alig néhány példányban fellelhető plakátok nemcsak a műfaj és a filmek rajongóinak lehetnek érdekesek, hanem azoknak is, akik a festményeknél alacsonyabb árú lakberendezési alternatívákat keresnek. További vonzerőt jelenthet, hogy az eredeti plakátok nemcsak a lakásunkat teszik egyedivé, de a nemzetközi trendeket figyelembe véve jó befektetésnek is bizonyulnak. Éppen ezért a januári plakátaukcióra a BÁV szakértői igyekeztek olyan átfogó kollekciót összeállítani, amely ezeket az igényeket képes kielégíteni.

Az aukció legjelentősebb csoportját a filmplakátok alkotják. Közülük az egyik legizgalmasabb tétel Spielberg legendás Cápája lesz. Az Amerikában 43 éve bemutatott alkotás sokáig vezette a legnagyobb bevételt hozó filmek listáját. Érdekessége, hogy Magyarországon még a keleti blokk országaihoz képest is meglepően nagy késéssel, az amerikai bemutató után csaknem egy évtizeddel került a film a mozikba. Szokatlan módon megtartották az eredeti, 10 évvel korábban keletkezett amerikai plakáttervet, amely addigra már meghódította a világot. Spielberg másik klasszikusa az E. T. is képviselteti magát az árverésen, mégpedig Herpai Zoltán mesteri plakátjával, míg a rendező Meztelenek és bolondok című filmjéhez szintén az egyik legjobb magyar grafikus, Árendás József készített plakátot.

A magyar piacon viszonylag ritkán tűnnek fel Audrey Hepburn filmposzterek, és ha igen, akkor jellemzően igen magas áron kelnek el. Külföldön általában 1000 dollár fölötti összeget kérnek a gyűjtőktől egy-egy ilyen alkotásért, nem csupán az amerikai, hanem a más országokban született plakátokért is. A mostani aukción a Hogyan lopjunk egymilliót? című romantikus vígjáték plakátja kerül kalapács alá.

A különleges kínálat az eddig említetteken túl olyan alkotásokat is felvonultat, mint Görög Lajos festői szépségű Távol Afrikától plakátja, Herpai Zoltántól A légy vagy Felvidéki Andrástól a Pokoli torony. Szintén a filmrajongók falára kerülhet Alain Delon igéző tekintetével a Zsaru, Tarkovszkíj remekműve, a Solaris, illetve olyan modern klasszikusok, mint az Esőember, a Twin Peaks vagy az Amelie csodás élete plakátjai.

A magyar filmek közül kiemelkedik a Tanú eredeti plakátja, amely azért is számít ritkaságnak, mert a filmet, és így az azt népszerűsítő plakátot is betiltották az elkészülte után 10 évre. Más népszerű magyar filmek posztereire is érdemes lesz licitálni, így például a Pál utcai fiúk, a Keménykalap és krumpliorr vagy éppen a Szerelmesfilm plakátjára. Idén is erős a koncertplakátok felhozatala: a Rock térítő filmplakátja mellett a Faith No More, Alice Cooper, Komár László vagy a Bergendy zenekar fellépéseit hirdető alkotrásokat is vásárolhatunk.

Az aukción reklám- és kiállítás plakátok is képviseltetik magukat, a történelmi ereklyék gyűjtői pedig az ötvenes és hatvanas években készült propagandaplakátok közül válogathatnak.

Miért különleges a magyar plakátművészet?
A rendszerváltás előtt a külföldi és magyar filmekhez egyaránt itthon készültek a plakátok. Egy-egy filmhez, a megtekintés után, több grafikus is készített tervet, amelyekből egy bíráló bizottság választotta ki a nyomdába, majd a mozik falára kerülő alkotást. A nemzetközi plakátok helyett a filmet egyedi értelmezésben tálalták a kor hazai grafikusai, ezért Magyarországon, illetve jellemzően a keleti blokk országaiban a plakátművészet sajátos művészeti ággá nőtte ki magát. A sokszor igen merész vagy éppen elvont alkotások megszületését az is elősegítette, hogy az akkori viszonyoknak ellentmondva, ezt a kifejezési formát szinte alig cenzúrázták. Ez az egyedi, különleges hangvétel az, ami itthon és nemzetközi viszonylatban is értékessé teszi a magyar plakátokat.

ÁRVERÉS: 2018. január 24.  17.00
KIÁLLÍTÁS: 2018. január 13-22. (nyitva tartás: hétfő-péntek: 10-18 óráig, szombaton 10-14 óráig)
HELYSZÍN: BÁV Apszisterem, 1052 Budapest, Bécsi u. 3.

TÁRLATVEZETÉS a kiállításban: 2018. január 17. 17.30 - Badits Marcell, Plakátfiú, plakátgyűjtő

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse kollégáinkat a novoszadek.peter<@>bav.hu email címen vagy a +36-30-449-5775-ös telefonszámon.

Korábbi aukcióink anyagát itt érheti el!