Aktuális aukciók

13. GRAFIKAI AUKCIÓ

Az előzetes leütési lista ide kattintva tölthető le!

Árverés: 2019.február 13. 18:00
Kiállítás: 2019. február 2-11., hétfőtől péntekig 10-18 óráig, szombaton 10-14 óráig. A kiállítás február 9-én, szombaton zárva tart!
Helyszín: BÁV Aukciósház, Apszisterem
1052 Budapest, Bécsi utca 3.

 

 

Az utóbbi évtized legerősebb grafikai anyagával indítja az évet a BÁV február 13-án. A 231 tételt számláló aukció kollekciója dúskál az elmúlt évek festményrekordjait adó nagy nevekben, így pl. Barabás Miklós, Boromisza Tibor, Aba-Novák Vilmos, Gulácsy Lajos, Czóbel Béla, Mednyánszky László és Egry József grafikáit is megvásárolhatjuk, a festményeikhez viszonyítva töredék áron. Természetesen most sem maradhatnak ki a hatvanas és hetvenes éveket képviselő Gyarmathy Tihamér és Hincz Gyula mellett az Ipartervesek és a nemzetközi szinten is az egyik legismertebb kortárs képzőművészünknek számító Maurer Dóra, vagy a nyolcvanas évek képviselői közül ef Zámbó István munkái.

Már szinte elcsépelten hangzik, hogy a grafika a gyűjtés előszobája, pedig évszázadok óta változatlan a trend, miszerint a legnagyobb festők grafikáit, a festményeikkel összehasonlítva, töredékáron vásárolhatjuk meg, annak ellenére, hogy sokszor az előbbiben több virtuozitás mutatkozik meg, mint az utóbbiban. Ez az aránytalan árkülönbség különösen jellemző a hazai műtárgypiacra, látva azonban a nemzetközi trendeket, a szakértők jelentős áremelkedést jósolnak ezen a területen, ami kedvező lehetőséget teremt a műtárgybefektetőknek is.

A jelenlegi nyomott árakat jól mutatja, ha összevetjük a BÁV előző évi aukciós eladásait a mostani grafikai árverés kikiáltási áraival. Például Boromisza Tibor Út a nagybányai kispiacra című olajfestménye 48 millió forintért kelt el 2018 tavaszán, míg most a művész egy kikötőt ábrázoló akvarellje 28 ezer forintról, egy téli tájképe pedig 55 ezer forintról indul. 

Barabás Miklós esetében is hasonló a helyzet: Degenfeld Annát ábrázoló portréja 26,4 millió forintot ért az őszi árverésen, míg egy ehhez szinte megszólalásig hasonló, kisméretű akvarell portréja most 480 ezer forintért kerül kalapács alá.

Aba-Novák Vilmos festményei közül a BÁV-nál 7,8 millió forintért kelt el az Itatás című műve tavaly, de a művész számos képe már a több tízmilliós árat is elérte a korábbi években. Február 13-án hét grafikájára lehet licitálni, amelyek közül a rézkarcok 30-75 ezer forint közötti, míg a szabadkézi tusrajza 220 ezer forintos áron kerül kikiáltásra.

Gulácsy Lajos Vadász Na’Conxypanból című olajfestményéért 4,8 millió forintot adtak múlt tavasszal, a grafikai aukción ugyanebből a korszakából a Szerelem Na’Conxypanban című vegyes technikával készült erotikus rajza 780 ezer forinttal lesz az árverés legdrágább tétele, de az itáliai emlékeit megörökítő ceruzarajzához akár már 95 ezer forintért is hozzájuthatunk. A nagymesterek közül többek között Czóbel Béla, Mednyánszky László, Szőnyi István, Egry József, Kádár Béla, Scheiber Hugó egyedi rajzaira és akvarelljeire, Patkó Károly és Uitz Béla rézkarc-kollekcióira, valamint Gross Arnold részletgazdag, színes grafikáira is kedvező kikiáltási ártól lehet licitálni.

A háború utáni művésznemzedék szintén nagyon népszerű, közülük például Gyarmathy Tihamér Kisvárosa 6,6 millióért kelt el néhány hónapja a 73. Művészeti aukción. Most 32 ezer forintért egy aktja, 60 ezer forintért egy kozmoszt ábrázoló rajza várja a gyűjtőket és a befektetőket. Ráadásul egy Gyarmathy Tihamérnak ajánlott Kassák Lajos plakátot is vásárolhatunk.

A grafikai anyag összeállításaikor a BÁV-nál szinte kötelező elem egy-egy Kondor Béla rézkarc, már csak azért is, mert a mester az Aukciósház épületében alkotott. A mostani anyagban három jelentős alkotása számíthat komoly licitharcokra, ezek jellemzően 80-120 forint közötti kikiáltási árról indulnak.

Az absztrakt alkotásokat többek között a legtöbb eladott művel rendelkező magyar művész, Victor Vasarely egy szitanyomata, illetve Deim Pál, Korniss Dezső, valamint Bálint Endre művei képviselik.

A korszak figurális alkotói közül egyre növekvő népszerűség övezi Czene Béla munkáit, akinek nőalakokat ábrázoló művei az elmúlt évben már 2 millió forint fölötti eladási árakat értek el. A vékonyabb pénztárcával rendelkező Czene rajongók most a művész rajzai között válogathatnak, és akár 46 ezer forintért is hozzájuthatnak egy-egy alkotásához.

Az élő kortársak közül az elmúlt évben ef Zámbó István volt a legkedveltebb a BÁV-nál, festményei három alkalommal is megközelítették a 2 millió forintot. A grafikai árverésen többek között a gouache technikával készített Lakatlan szívek és Dali elégett gyufaszállal című szürreális alkotásaira licitálhatunk, 100 ezer forintos kikiáltási árról.

Az idén ötven éves jubileumukat ünneplő, és ezért ismét reflektorfénybe került Iparterveseket többek között Hencze Tamás Kalligráfiája, illetve Lakner László és Nádler István rézkarcai képviselik. Külön figyelmet érdemel Major János Cynthia kacsája című vegyes technikával készült grafikája, amely a művész korabeli technikai kísérleteinek egyfajta összefoglalója. Az életmű szempontjából fordulópontot jelentő, sokat publikált alkotás is igen kedvező áron, 40 ezer forintért kerül kalapács alá. 

Az árverés zárótétele a magyar új avantgárd egyik legnagyobb alakjának, Maurer Dórának egy mesteri rézkarca lesz. A Szélben című alkotás 120 ezer forintról indul majd, de emellett Maurer absztrakt triptichonjára is licitálhatunk. A nemzetközi szinten is az egyik legmagasabbra értékelt magyar kortárs művész alkotásai nem csak hazai és külföldi múzeumokban találhatók meg, de a világ legjelentősebb aukciósházainál is jól szerepelnek.

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse aukciós menedzserünket:

dr. Balás Kinga
aukciós vezető menedzser
Telefon: 06-1-429-3024
E-mail: balas.kinga@bav.hu

Korábbi aukcióink anyagát itt érheti el!