Aktuális aukciók

Következő aukciónk:

Szeptemberi kamaraaukció 2017Szeptemberi kamaraaukció - 2017. szeptember 5. 17.00

A BÁV szeptemberi kamaraaukciója igazi különlegességeket sorakoztat fel az ékszerek, festmények és műtárgyak tekintetében is. Az igényes, de mégis megfizethető árú alkotások minden korosztály számára tartogatnak csemegéket.

Az ékszereknél tovább hódítanak a finom kidolgozású, értékes drágakövekkel díszített klasszikus darabok, amik modern öltözetekkel is nagyszerűen kombinálhatóak. A kínálatot a mindig népszerű, kis karátszámú brilles ékszerek uralják, ezek között több fülbevaló és szoliter gyűrű közül is válogathatnak. A brillek mellett a zafír, a smaragd, a gyöngy és más drágakövekkel ékesített fülbevalókat, karkötőket is szép számmal találhatnak. Nem maradhatnak el most sem a régiségszámba menő korall ékszerek sem. A gyűjtőknek egy pazarul diszített női zsebórával, és többek között egy ritka, zománcozott tallérral is készületek a szakértők.

A 40 db-os műtárgykollekció kiemelt darabjai a szecessziós üveg díszvázák. A porcelánok között ismét feltűnnek az antik Herendik, így például egy 1860-as Ming-dekorral díszített nagyméretű teáscsésze. A Zsolnay-darabok közül egy ritka, art deco stílusú festett és aranyozott porcelán vázára biztos sokan fognak licitálni. Az art deco tárgyak között még ki kell emelni egy kecskebak figurával díszített Freureuth bonbontartót is. A mindennapi ezüst használati tárgyak, mint a szalvétatartó, cukortartó, egy asztali teafőzővel kiegészült teáskészlet mellett egy különleges üveg dohánytartó vagy éppen egy csipkevarrógép is színesíti a kínálatot.

A festménykollekció most is igényes, de megfizethető árú alkotásokat vonultat fel. Idén kifejezetten erős a biedermeier portréanyag, ebből történeti szempontból is kiemelkedik egy Lechner Károlyt ábrázoló kép. A festmények és grafikák alkotói között olyan neveket találhatunk, mint Kádár Béla, aki egy absztrakt tusrajzzal, Molnár C. Pál, aki egy Rába-partot ábrázoló olajképpel képviselteti magát, de licitálhatnak még Szánthó Mária, Szlányi Lajos, Basilides Sándor, Czump Imre vagy Salvador Dali alkotásaira is.

Kiállítás: 2017. augusztus 26. – szeptember 2. (hétköznap 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig)
Árverés: 2017. szeptember 5. kedd, 17:00

Helyszín: BÁV Apszisterem, 1052 Budapest, Bécsi u. 3.

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse kollégáinkat a gebei.eva<@>bav.hu email címen vagy a +36-20-777-2521-os telefonszámon.

Korábbi aukciók:

NYÁRI KAMARAAUKCIÓ - 2017. június 13.

Nyári kamaraaukció - kiemeltek

LETÖLTHETŐ KATALÓGUS - Görgessen lejjebb a lapozható katalógusért!

A BÁV nyári kamaraaukcióján színes, különlegességekben gazdag , de mérsékeltebb árú  ékszerek, festmények, műtárgyak és bútorok játsszák majd a főszerepet.

Az idei ékszerkollekció bővelkedik a finom kidolgozású, klasszikus darabokban. A nyár slágere, a színes drágakövek is szép számmal képviseltetik magukat, de a gyűjtői darabok sem maradtak ki a kínálatból. A festmények közül Gábor Jenő, Glatz Oszkár, Gross Arnold, Mednyánszky László, Molnár C. Pál, Pólya Iván, Szánthó Mária, Vaszary János alkotásait vásárolhatják meg igen kedvező áron. A műtárgyanyag az antik herenditől a modernig számos különleges kerámiát vonultat fel. A kollekcióban igazi kuriózumok is megtalálhatóak, így az Apponyi család úti sherrys készlete, egy ötletes cigaretta adagoló vagy éppen egy selyem- és fémszállakkal szőtt és hímzett szecessziós falikárpit.

Az ékszereknél széles a kínálat a finom kidolgozású, értékes drágakövekkel díszített klasszikus darabokból. Ezek a mára már igazi ritkaságszámba menő, finom kidolgozású, visszafogott vagy éppen feltűnő ékszerek nagyszerűen kombinálhatóak modern ruhákkal is. Az aukció egyik kiemelt darabja egy nagyméretű, rózsa girlandokkal díszített függő, ami szétcsúsztatva egy fényképtartót és tükröt rejt. A türkiz és korall ékszerek kedvelői is találhatnak izgalmas darabokat, idén egy igazi ritkaság, egy fehér korall nyaklánc is árverésre kerül. Ismét több, nem anyagában, hanem bravúros kidolgozásával feltűnő ötvösékszert is beválogattak a szakértők.  A már megszokott igényes, kisebb karátszámú brilles ékszerek mellett, a nyár slágere: a színes drágakövek is szép számmal képviseltetik magukat. A gyűjtők várhatóan egy 1809-es, Szűz Máriával és a Gyermekkel díszített kitűzőért fognak leginkább harcolni.

A több mint 60 tételt számláló nyári műtárgykollekció igazi csemegéket vonultat fel. A kerámiák között számos antik Herendi porcelán közül válogathatnak, de Zsolnay és Rosenthal darabok is képviseltetik magukat. Idén nagyon erős a modern kerámia felhozatal. A már megszokott nevek pl. Gádor István mellett most feltűnnek a kevésbé ismert, de kiemelkedő kvalitású darabok is, ilyen pl. Csekovszky Árpád Szentendre faliképe, Kiss-Roóz Ilona zenélő lánykái vagy Vankóné Dudás Juli Szentiváni tűzugrásos tányérja.  Az aukció talán legkülönlegesebb alkotása az Apponyi család szecessziós úti sherrys készlete, amit pikniken vagy akár lóversenyen is használhattak. Olyan kuriózumok is feltűnnek, mint egy 1908-ból származó angol cigaretta adagoló. A most is tökéletesen működő dobozból egy kócsag csippenti fel nekünk a cigarettát.  Az ezüstanyag bővelkedik az olyan népszerű gasztró-csemegékben, amik egy-egy terítéket igazán stílusossá tehetnek. Ilyen lehet például a bécsi epreskosár, a különleges cukordobozok, csemegéstálkák, 1900-ból származó bécsi tortalapát vagy a virágokkal díszített szecessziós kínálótál.  A gazdag üveganyagból kitűnik egy nagyméretű Emil Lyka díszpalack, de egy elbűvölő cseh likőrös készletre is érdemes lesz licitálni. A finom kidolgozású női alkotások között feltűnik egy 1880 körüli varrókészlet, a Kassai Királyi jogakadémia táncrendje, egy bájos színházi táska. Az árverés legrégebbi alkotása egy 17. század első feléből származó nürnbergi barokk tálka.

A festmény közül kerül ki az aukció legmagasabb kikiáltási árú tétele is, Orbán Dezső Virágcsendélete 380.000 Ft-ról indul majd. A változatos anyagban megtalálható Mednyánszky László több ceruzarajza és akvarellje is. A mindig népszerű Gross Arnold grafikák közül most egy nyári darab, a Balatont ábrázoló alkotás kerül kalapács alá. A nemrég befejeződött Cannes-i Filmfesztiválhoz kapcsolódva Szentiványi Lajos egy szép látképét vásárolhatják meg.   A nagyon kedvező kikiáltási árú festmények és grafikák alkotói között olyan neveket találhatnak, mint Gábor Jenő, Glatz Oszkár, Molnár C. Pál, Pólya Iván, Szánthó Mária vagy éppen Vaszary János.

Kiállítás: 2017. június 3–10. (hétköznap 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig)
Árverés: 2017. június 13. 17:00
Helyszín: BÁV Apszisterem, 1052 Budapest, Bécsi u. 3.

Kapcsolódó program: Műtárgyak Éjszakája 2017. június 10-én

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse kollégáinkat a gebei.eva<@>bav.hu email címen vagy a +36-20-777-2521-os telefonszámon.

 

70. MŰVÉSZETI AUKCIÓ - 2017. május 16-17.

Ünnepi aukció a BÁV-nál!

LETÖLTHETŐ KATALÓGUS! - A lapozható katalógushoz görgessen lejjebb!

Rekordbevételek a BÁV jubileumi aukcióján! A teljes beszámolót itt olvashatja!

Kiemelt ékszerekA 70. Művészeti aukcióját rendezi május 16-17-én a BÁV. Az idei ékszerkollekció közel 200 tétele pazar gyűjtői és befektetési darabokat vonultat fel a történetitől a modern design alkotásokig. A jubileumi aukciót pillangókat, méheket, virágokat formázó tavaszi ékszerritkaságokkal indítjuk.  A történeti ékszeranyag bővelkedik az igényes art deco darabokban, amik ma is garantálják a stílusos megjelenést.

Tavasszal nem maradhatnak el a színes drágakövek. A mindig divatos zafír mellett a legújabb trend, a fekete brilles és smaragdos ékszercsodák, valamint a különleges gyöngyös ékszerek is képviseltetik magukat. A nagy karátszámú, a befektetők kedvencének számító brilles ékszerek kedvelőinek a már megszokott, szoliter gyűrűk és fülbevalók mellett egy 4,8 karátos briliánssal ékített art deco nyakéket kínálunk.  Ez a 4,6 millió forintról induló egyedülálló darab finom kidolgozásával és értékes drágaköveivel egyesíti a gyűjtők és a befektetők legszebb ékszerálmait.
A gyűjtők kedvencének ígérkezik egy 1840 körül készült Czapeck et Patek arany függőóra, ami az óraművesség két nagy alakjának: Anton Patek és Francois Czapek rövid ideig tartó közös vállalkozásának állít emléket.  A jubileumi óraválaszték emellett a legkifinomultabb márkákat Rolex, Omega, Zenith, Girard-Perregaux, Audemars Piguet sorakoztatja fel. Utóbbit holdfázis kijelzős számlapja teszi igazán különlegessé.  A legmagasabb kikiáltási árról, 3,5 millió forintról egy Breitling for Bentley karóra indul. A svájci órás cég tökéletességre törekvése és a brit eleganciát megtestesítő autógyár közös alkotása a gyűjtők és befektetők számára is ígéretes darab.

Az asztali ezüstanyag bő merítést ad a különböző korok ezüstművességéből, így a barokk, klasszicista, empire, de természetesen az art deco darabok is szerepelnek a kínálatban.  A gyűjtőknek egy igazi kultúrtörténeti ritkasággal, a Fabergének és a cári családnak dolgozó Julius Rappoport fácánfigurájával készültünk, de a Bethlen Miklós és felesége, Ráday Júlia címerével díszített augsburgi ezüstpohár is komoly licitharcokra számíthat.

70. Művészeti aukció - festményA festménynap 400 év festészetét mutatja be igazi remekműveken keresztül. Az antik festményanyagot egy jelentős gyűjtemény erősíti. Innen kerül ki az egyik legismertebb osztrák portréfestő, Johann Baptist Reiter egy eddig lappangó remekműve is. A bájos női arckép már most biztos, hogy az osztrák és magyar gyűjtőket is licitharcra invitálja.

A tavaszi aukció csúcspontja minden bizonnyal Erdélyi Béla Virágzó magnóliafája lesz. Az iskolateremtő kárpátaljai festő legértékesebb korszakából származó kép 7 millió forintról indul.
Biztos sokan licitálnak majd Iványi-Grünwald Béla ikonikusnak számító Táncára. Az eredeti kartont  1924-ben a Greco Gobelin műhelyében szőtték le. A hat négyzetméteres alkotás ma a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményét gazdagítja. A festőt a monumentális mű elkészülte után is foglalkoztatta a téma, valószínűleg ekkor, művészete egyik csúcspontján, készült a most árverésre kerülő festmény is.
Nagy érdeklődésre számíthatnak Vaszary János fürdőző női vagy Csók István elbűvölő portréi is.

Kontuly Béla lehengerlő műve a második világháborút követően a porig rombolt fővárosi házakon újraéledő életet ábrázolja. A festő az ostromot rózsadombi kis házában vészelte át, ami három súlyos találatot is kapott, így egy ideig a halálhíre is elterjedt. 10 évre volt szüksége, hogy túlélőként feldolgozza és vászonra vigye Budapest drámáját 1955-ben. Külön érdekesség, hogy ugyanabból a szögből 1936-ban még pókhálóvékony színfutamokból szőtt "porcelánkép"-ként festette meg a város látképét.
MednyánszkyA hangulati impresszionizmus mesterének, Mednyánszky Lászlónak több, kiemelkedő kvalitású festménye is feltűnik. Ezek közül kerül ki, 18 millió forintos kikiáltási árával az árverés legdrágább tétele, egy 30 éve lappangó, vízparti tájat ábrázoló lenyűgöző alkotás.
A Hetek csoportjának alapítójának, Schönberger Armandnak két mesterműve is kalapács alá kerül. A sokszor reprodukált és kiállított Rakpart vitathatatlanul a mester egyik főműve, ami a kubizmus és a futurizmus jegyeit is magán viseli.
A tavaszi aukciós anyag bővelkedik az olyan kismesterek főműveiben, mint Pólya István, Gergely Tibor vagy Borbereki-Kovács Zoltán.  A modern szekcióban olyan nevekkel találkozhatnak, mint Hincz Gyula, Molnár C. Pál, Deim Pál vagy Fehér László.

70. Művészeti aukció - műtárgyAz est jótékonysági tétele Fényes Adolf: Mesetáj alakokkal című alkotása. A festmény bevételét a Pető Intézet tehetséggondozási programjának támogatására ajánljuk fel. 

A tavaszi műtárgyanyag igazi csemegéket vonultat fel. A megszokottan erős Zsolnay anyagból külön említést érdemel egy 2 millió forintról induló, szarvasokkal díszített szecessziós váza.  Az antik Herendi porcelánok mellett a nagy népszerűségnek örvendő modern magyar kerámiaművészet csúcsdarabjai is felvonulnak.

A BÁV 70. Művészeti aukciójának kiállítását május 6-14. között tekinthetik meg a BÁV Aukciósházban. Az árverésre május 16-17-én kerül sor a MOM Kulturális Központban. Az aukciót Gundel-Takács Gábor vezeti.

SZAKMAI TÁRLATVEZETÉSEK:
2017. május  6. és 13., szombat 15 órától: Az ékszerek szakmai bemutatása
2017. május  6. és 13., szombat 16 órától: A műtárgyak szakmai bemutatása
2017. május  6. és 13., szombat  17 órától: A festmények szakmai bemutatása

NYEREMÉNYJÁTÉK:
Az aukción vásárlók között, az Air France jóvoltából, egy két személyre szóló, repülőjegyet sorsolunk ki Japánba!

KAPCSOLÓDÓ RENDEZVÉNYEK:
Az ünnepi aukció alkalmából 2017. május 8-án a New York Kávéházban A múzsa csókja című estünkön beszélgetünk a művek ihletadó forrásairól. Vendégeink lesznek: Nyáry Krisztián irodalomtörténész, író; Fehér László festőművész és felesége, Geisler Edit; Tűzkő Péter, a BÁV kereskedelmi üzletág vezetője; Pápai Erika színművész; Szekeres Adrien énekesnő. További információ!
Alapítónk, Mária Terézia születésének 300. évfordulója alkalmából, május 12-én, a Várkert Bazárban mutatjuk be a szoknyás uralkodó egy másik arcát. Vendégeink lesznek: Habsburg György rendkívüli és meghatalmazott nagykövet; Fónagy Zoltán történész, Történettudományi Intézet; Tűzkő Péter festményszakértő, a BÁV műkereskedelmi üzletágának vezetője; Kertész Mónika operaénekes; Kovács Patrícia színművész. További információ!
Az események háziasszonya:  Juhász Anna

FIATAL TEHETSÉG: A BÁV minden művészeti aukciója alkalmával lehetőséget ad egy fiatal, tehetséges művésznek a bemutatkozásra. Ezzel a kezdeményezéssel szeretnénk felhívni a figyelmet a kortárs művészet, a tehetséggondozás és a művészeti nevelés fontosságára, hiszen a jövőbeni aukciós tételek most készülnek! Jöjjön el, és ismerje meg Ön is Visy Dóri, ékszertervezőt és alkotásait az aukciós kiállításon!

KIÁLLÍTÁS: 2017. május 6–14. (BÁV Aukciósház, 1052 Budapest, Bécsi u. 1.)

ÁRVERÉS: 2017. május 16–17. 17:00
2017. május 16. 17.00 Az ékszerek és ezüst műtárgyak árverése
2017. május 17. 17.00 A festmények és műtárgyak árverése
AZ ÁRVERÉS HELYSZÍNE: MOM Kulturális Központ, 1124 Budapest, Csörsz u. 18.

Előzetes leütési lista letölthető innen!

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse Tóth Nóra, művészettörténész, aukciós menedzsert: toth.nora<@>bav.hu, 06-1-429-3024, 20-328-4770.

Korábbi aukciónk:

4. PLAKÁTAUKCIÓ - 2017. április 19. 17.00

A jedi ismét visszatér a BÁV 4. Plakátaukcióján!

LETÖLTHETŐ KATALÓGUS!

4. PlakátművészetSzinte minden műfajban kultuszfilmeket vonultat fel a BÁV 4. Plakátaukciója. Ezek az eredetileg tömeggyártásban készült, mára már alig néhány darabban fellelhető alkotások nem csupán a gyűjtőknek szánt filmművészeti kordokumentumok, de új lakberendezési alternatívát is nyújtanak. A Magyarországon még mindig alacsony áron kapható alkotások, a nemzetközi trendeket látva jó befektetésnek ígérkeznek. Az április 19-én kalapács alá kerülő 150 plakát olyan hazai és külföldi klasszikusokat vonultat fel, mint A jedi visszatér, Szellemirtók, Vissza a jövőbe vagy a Hegylakó, a magyarok közül a Szerelem első és második vérig, A kenguru, az Ezek a fiatalok, Menekülés a győzelembe vagy a legendás sci-fi rajzfilm: Az idő urai.

Az árverés leginkább várt darabja mindenképpen A jedi visszatér plakátja lesz, ami az amerikai, tehát a George Lucas által jóváhagyott eredeti változat japán feliratokkal. A Star Wars sorozat egy különleges darabja ez, hiszen a halálcsillag, a csillagközi rombolók, a sztárok vagy éppen egy zöld szörny (!) helyett egy üdvözlésre lendülő fénykard nyitja ki számunkra a galaxist. A múlt évben Helényi Tibor változata 420.000 Ft-ért kelt el, a japán plakát idén 30.000 Ft-ról fog indulni.
A sci-fi rajongók további csemegéket is felfedezhetnek az aukciós anyagban. A Csillagok háborúja számos filmet ihletett, ilyen az angol Támadás a Krul bolygó ellen, vagy a francia-magyar koprodukcióban készült legendás sci-fi rajzfilm: Az idő urai. A Moebius látványtervei alapján, a Pannónia Filmstúdióban készült a remekműhöz Orosz István készített egy futurisztikus plakátot.  A Star Wars univerzumon túl olyan kultuszfilmek vonulnak fel az árverésen, mint a Vissza a jövőbe, a Szellemirtók, vagy a digitális filmkészítés atyja: a Tron. Utóbbi aktualitását máig megőrizte, hiszen az eredeti 1982-es filmnek 2010-ben jött ki a folytatása. Helényi Tibor ismét egy remekbe szabott plakáttal képviselteti magát, amit a Christopher Lambert, Sean Connery által jegyzett Hegylakóhoz készített. Persze a Helényi féle csavar itt sem maradt el, hiszen az igen erőteljesre sikerült plakátot nem a hős, hanem a gonosz uralja…

Talán az egyik leghíresebb film, ami valaha Magyarországon forgattak a Menekülés a győzelembe. Az MTK-stadion zöld gyepén a II. Világháború alatt a Harmadik Birodalom válogatottja csapott össze a hadifoglyokkal, akiket nem csak hollywoodi sztárok (Sylvester Stallone, Michael Caine), hanem a kor sztárfocistái (Pelé, Bobby Moore) játszottak. Az 1980-ban több tízezer statisztával forgatott film igazi generációs élmény, ennek állított méltó emléket Árendás József alkotása. A 70 éves mester szerint az első vázlat egy labda felé rúgó lábat ábrázolt, de később egy újat készített, a film eredeti címét (Victory) véve alapul. A szögesdrótba tekert győzelem jele mintegy kvintesszenciája a filmnek. Személyes véleménye az volt, hogy a jelenetek, főleg fogolytábor nem volt túl hiteles, a készítők sokat feláldoztak a nézőszámért. Ez azonban végül őket igazolta, hiszen bőven megtérültek a sztárgázsik a mozipénztáraknál.

Az idei aukció bővelkedik a zenés kultuszfilmekben. Időrendben a legkorábbi a 60-as évek beat korszakának csúcspontján készült Ezek a fiatalok igazi sztárparádéval ostromolta a mozikat, ráadásul olyan együtteseket nyert meg, mint az Illés, Metro vagy az Omega. A magyar film mellé a legendás angol: Egy nehéz nap éjszakája egy lenyűgöző plakáttal képviselteti magát. A 70-es évek road-movie-jának,  A kengurunak a plakátján alig férnek el a zenei közreműködők: Fonográf, Koncz Zsuzsa, LGT, Generál, Omega és még sokan mások szerepelnek a film 13 kísérőzenéjében. Érdemes a plakát mellé újrahallgatni ezeket is. A 80-as évekből olyan megkerülhetetlen külföldi kultuszfilmek szerepelnek az aukción, mint a Házibuli vagy a Flashdance. A magyar alkotások között is nagyon erős a felhozatal: a Szerelem első és második vérig igazán virtuóz plakátokkal képviselteti magát, de érdemes licitálni a Ballagásra is, amire főleg az Edda zenéje miatt emlékezhetünk.

A háborús filmek között olyan alapművek között mazsolázhatunk, mint a Híd a Kwai folyón vagy A leghosszabb nap. Utóbbi plakátjára éppen hogy rá tudták zsúfolni a benne szereplő 42 világsztárt. Kalapács alá kerül Robert Merle regényéből készült Két nap az élet című francia filmhez készült remekbe szabott plakát is Jean-Paul Belmondóval a középpontban. Ráadásul itt van a legendás grafikus, Felvidéki András 1972-ben készített első filmplakátja is, amit a Murphy háborújához készített. Az akciófilmeket többek között a Nikita és Arnold Schwarzenegger Halálosztója képviseli.
A 70-es, 80-as évek nagy szamurájos-kungfus filmjei a magyar plakátművészet sokféleségében is egy üde színfoltot alkotnak. Az amúgy meglehetősen erőteljes és egzotikus plakátok sorából kilóg Masaki Kobayashi Harakirije, amihez a SO-Ky tervezőpáros (Sós László és Kemény Éva) egy igazán letisztult, drámai plakátot tervezett, amely bármelyik japán filmrajongó falán jól mutatna.

Az árverés gyerek-szekciójában Herpai Zoltán Hugó a víziló plakátja igazán méltó a magyar-amerikai  rajzfilmhez, amit Kovács Kati és Máté Péter fülbemászó dalai is emlékezetessé tettek. A Walt Disney egyik leghíresebb rajzfilmje a 101 kiskutya sem maradhatott ki az idei felhozatalból. A kifejezetten felnőtteknek készült mesefilm átdolgozás, a Hófehér is helyett kapott. Romhányi József szövegeivel az abszurd humor egyik alapművének számít, nem csupán a film, de maga a plakát is.

Hanussen - Igazgyöngy AlapítványA magyar filmek közül ki kell emelnünk Görög Lajos plakátjával a Húsz órát, a vígjátékok közül a Hattyúdalt, Szabó István Oscar-díjas filmjét, a Mephistot, illetve a trilógia befejező darabját a Hanussent. Utóbbi plakátját, amelyet a grafikus: Kemény György, a rendező: Szabó István, az operatőr: Koltai Lajos, illetve a szereplők: Cserhalmi György és Bánsági Ildikó is dedikáltak, a hátrányos helyzetű gyerekek tehetséggondozásával foglalkozó Igazgyöngy Alapítvány javára árverezzük el. További információk a jótékonysági tételről!

Miért különleges a magyar plakátművészet? A rendszerváltás előtt a külföldi és magyar filmekhez egyaránt itthon készültek a plakátok. Egy-egy filmhez, a megtekintés után, több grafikus is készített plakáttervet, amikből egy bíráló bizottság választotta ki a nyomdába, majd a mozikba kerülő alkotást. A nemzetközi plakátok helyett így a filmet egyedi értelmezésben tálalták a kor grafikusai, ezért Magyarországon, illetve jellemzően a keleti blokk országaiban, egy sajátos művészeti ággá nőtte ki magát a plakátművészet. A sokszor igen merész vagy éppen elvont alkotások megszületését az is elősegítette, hogy az akkori viszonyoknak ellentmondva, ezt a kifejezési formát szinte alig cenzúrázták. Ez az egyedi, különleges hangvétel az, ami itthon és nemzetközi viszonylatban is értékessé teszi ezeket a magyar plakátokat.
A nemzetközi piacon a legdrágábban eladott plakát Leonardo DiCaprio nevéhez fűződik. Az utóbbi években komoly művészeti gyűjteményt létrehozó színész egy 1927-es Metropolis poszterét 690.000 dollárt fizetett 2005-ben. A plakát értékét ma már közel 2 millió dollárra becsülik. Magyarországon Helényi Tibor Csillagok háborúja plakátjai számítanak a legértékesebbnek.

Előzetes leütési lista letölthető innen!

KIÁLLÍTÁS: 2017. április 8–18.

TÁRLATVEZETÉSEK:
2017. április 11., kedd 17.30
Csábításra született - Eszter Szőnyeg-Szegvári, művészettörténész
Izgalmas kalandokat ígérő séta, ami alatt felszedjük a festékrétegeket és meglessük mi vagy ki van a Hegylakó bundája alatt, visszaveszünk a kontrasztból, hogy kiderüljön mitől ütős a szamuráj tekintete a túlexponált fotón, megvizsgáljuk kép és szöveg harmonikus vagy seveledsenélküled kapcsolatát és megpróbálunk az alkotó agyának szimbólumteremtő rétegeiben elmerülni, hogy hihető vagy képtelennek tűnő elméleteket gyártsunk film és grafikus szerelemgyermekéről, a plakátról - az ikonográfiai mélységektől az utca emberében felmerülő könnyed gondolatkísérletekig.

2017. április 15., szombat, 11.00
Filmszerész a plakátrengetegben - Kovács Gellért Filmszerész, filmkritikus, újságíró
Kovács Gellért tárlatvezetéséhez immáron harmadik alkalommal lehet csatlakozni. Gellért, csakúgy, mint tavaly és tavalyelőtt, komótosan sétál és vicceseket, informatívakat, empatikusakat mond a plakátokról. Minden évben vannak kedvencei (NAGYON SOK kedvence van), s mivel a hetvenes években született, sok plakáttal kapcsolatban is konkrét emlékkel rendelkezik. Igyekszik is megosztani mindet!

ÁRVERÉS: 2017. április 19. 17:00
HELYSZÍN: BÁV Apszisterem, 1052 Budapest, Bécsi u. 3.

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse kollégáinkat a novoszadek.peter<@>bav.hu email címen vagy a +36-30-449-5775-ös telefonszámon.

 

TAVASZI KAMARAAUKCIÓ - 2017. március 21. 17.00

LETÖLTHETŐ KATALÓGUS! - A lapozható katalógushoz görgessen lejjebb!

Tavaszi kamaraaukció - 2017A BÁV Tavaszi kamaraaukcióján ismét a mérsékeltebb árú, igényes ékszerek, festmények, szőnyegek és műtárgyak játsszák majd a főszerepet.
Az idei ékszerkollekció bővelkedik a történeti darabokban. Ezek közül is figyelemre méltóak a pazar kidolgozású ötvös darabok, a századfordulós és a korai art deco ékszerek.  Várhatóan ismét az aukció kedvencei lesznek a különböző drágakövekkel ékített szoliter gyűrűk és fülbevalók. A zsebórák közül igazi ritkaságnak számít egy ezüst Omega óra, a hozzá illő tisztilánccal. Az árverés legdrágább tétele, egy 19. század második felében készült duplafedeles svájci arany zsebóra, ami 320.000 Ft-os kikiáltási árral.  A kiegészítők közül említést érdemel egy 1930 körül készült ezüst színházi táska, valamint a különböző ezüst szelencék, köztük Maróti Lili színésznő kollégájának, Bilicsi Tivadarnak szánt karácsonyi ajándékával.  

A festménykínálat legmagasabb kikiáltási árú tétele Berkes Antal Operaháza, ami 320.000 Ft-ról indul majd. A régi mesterek gyűjtőinek kedvence lehet egy 18. századi olasz festő szent családot ábrázoló olajképe, 260.000 Ft-ért.  A változatos anyagban megtalálható Szőnyi István hangulatos tájképe; Pólya Iván szobrászi törekvéseit őrző, mitológiai témát feldolgozó festménye. Bene Géza 5 darabos absztrakt tájkép gyűjteménye nagyon kedvező áron, 220.000 Ft-os kezdő árral.  Czumpf Imre két, absztrakt korszakából származó alkotással képviselteti magát.  A New Yorkba kivándorló, Sz. Markos Lajos leginkább híres személyiségek (Robert Kennedy, John Wayne stb.) portréfestőjeként ismert.  Az aukción két, Madridban készült, bikaviadalt ábrázoló festménye kerül kalapács alá. A kortársak közül Deim Pál, Bartl József, Schéner Mihály, Szilvásy Nándor alkotásai közül válogathatnak.

A közel 80 tételt számláló műtárgyanyag a biedermeiertől a modernig számos különleges kerámiát vonultat fel. Az elmaradhatatlan Zsolnay-darabok mellett egy ritka, távol-keleti Siang noir dekorral díszített, legyező alakú Herendi kínálótálra, vagy egy Carl Knoll által készített karlsbadi szecessziós kiöntőre is érdemes lesz licitálni. Az anyagban olyan kuriózumok is megtalálhatóak, mint egy norvégiai viking hajó ezüst rekonstrukciója; egy 20. század elejéről származó német úti babagardrób vagy egy sétapálca gyűjtemény. A legrégebbi tétel egy késő barokk miniatűrökkel díszített 18. századi falidísz. Az aukciós anyagot 19. század végi, illetve századfordulós anatóliai, kaukázusi és kurd szőnyegek, sőt egy klasszicista stílusú komód is színesíti.

Az előzetes leütési listát innen töltheti le!

KIÁLLÍTÁS: 2017. március 11–19. (nyitva tartás: hétfőtől péntekig 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig, vasárnap zárva)
ÁRVERÉS: 2017. március 21. 17:00
HELYSZÍN: BÁV Apszisterem, 1052 Budapest, Bécsi u. 3., bejárat az ékszerbolton keresztül

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse kollégáinkat a gebei.eva@bav.hu email címen vagy a +36-20-777-2521-os telefonszámon.

11. GRAFIKAI AUKCIÓ - 2017. február 21. 17.00

LETÖLTHETŐ KATALÓGUS!

11. Grafikai aukció válogatásGrafikai aukcióval indítja a szezont a BÁV 2017. február 21-én! A festményekhez viszonyítva még mindig nagyon kedvező ár jellemzi a grafikákat. Míg egy Bernáth Aurél, Kádár Béla, Mednyánszky László vagy Aba-Novák Vilmos festményért akár több tízmillió forintot is ki kell fizetnünk, addig egy-egy egyedi grafikájukhoz akár százezer forint körüli összegért is hozzájuthatunk. Pedig ezek a spontán témákat feldolgozó, virtuóz, részletgazdag alkotások ugyanolyan szerethetőek, mint az olajfestmények.

Az idei aukciós anyag a magyar grafika legnagyobbjait vonultatja fel. A háború előtti alkotók közül kiemelkednek Nagy István vidéki idillt ábrázoló tájképei, illetve Bernáth Aurél állatkerti sorozatából egy elefántportré. Nagy számmal képviseltetik magukat a 30-as évek art deco stílusú grafikái, így például a különböző technikákkal szívesen kísérletező Farkasházi Miklós rézkarcai, pasztellképei, sőt, még a feleségével kifejlesztett ún. fadofit technikával készült vonalreliefje is.

Az 50-es évek utáni korszakból kiemelkednek, Kondor Béla, aukciókon ritkán fellelhető, rézkarcai és egyedi rajzai is.  Külön érdekesség, hogy a modern magyar grafika megteremtője az Aukciósház épületében élt és alkotott. Czumpf Imre több, kiemelkedő kvalitású akvarellje és tusrajza mellett, meg kell említenünk a méltánytalanul elfeledett szentendrei művész, Bolmányi Ferenc absztrakt alkotását is. Az aukció egyik csemegéjének ígérkezik a legendás díszlet- és jelmeztervező Vogel Eric néhány színházi és varieté előadáshoz készített terve.

A BÁV szakértői a közelmúltban kezdték el feldolgozni Hincz Gyula eddig kevésbé ismert kapcsolatának intim részleteit megjelenítő rajzait. A háború utáni magyar grafika talán legkiemelkedőbb mesterének gazdag hagyatékából kevés egyedi rajz került elő a 60-as évekből, így ezek a művek nagy jelentőséggel bírnak. A júliusi akt-kiállítása előtt, néhányat már ezen az aukción is bemutatunk.

KIÁLLÍTÁS: 2017. február 11–18.
NYITVA TARTÁS: hétfőtől péntekig 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig, vasárnap zárva

TÁRLATVEZETÉS AZ AUKCIÓS KIÁLLÍTÁSBAN: 2017. február 16. 17.00 - Gál Zoltán, festménybecsüs

HELYSZÍN: BÁV Apszisterem, 1052 Budapest, Bécsi u. 3. (bejárat az ékszerbolton keresztül)
ÁRVERÉS: 2017. február 21., kedd, 17:00
A 11. Grafikai aukció árverési feltételei innen tölthetők le!

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse Tóth Nóra, művészettörténész, aukciós menedzsert: toth.nora@bav.hu, 06-1-429-3024, 20-328-4770.

 

Korábbi aukciók archívuma!