Aktuális aukciók

 

 

ÓRAAUKCIÓ - 2017. október 31. 16.00

Óraaukció kiemeltBár a BÁV kínálatában mindig is megtalálhatók voltak az órakülönlegességek, az egyre élénkülő érdeklődés miatt októberben önálló Óraaukcióval is várja a cég az órakedvelőket. Az árverés több mint 130 tétele a luxus modellektől az igényes, de kedvező árú órákon keresztül egészen a gyűjtői darabokig vonultatja fel a legnagyobb márkákat, mint pl. a Breguet, Rolex, Omega, Glashütte Original, az IWC vagy TAG Heuer.

A BÁV kínálatában mindig is megtalálhatók voltak órakülönlegességek, a növekvő kereslet és érdeklődés miatt azonban most először önálló óraaukcióval jelentkezik októberben a cég. Az órák népszerűsége abban rejlik, hogy ez az egyike azon kevés műtárgytípusoknak, amelyeket nem vitrinben őrzünk. Amellett, hogy nap mint nap viselhetjük, kifejezhetjük vele egyéniségünket, gyűjthetjük, sőt tovább is örökíthetjük. Ráadásul ha körültekintően választunk, nagyszerű befektetésnek is bizonyulnak.

Az első Óraakció összeállításánál a szakértők törekedtek arra, hogy a különböző korosztályokhoz, stílusokhoz  és pénztárcákhoz alkalmazkodó kollekciót állítsanak össze.

A régi órák gyűjtőinek számos zsebóra ritkaság mellett az aukció legrégebbi tételével, egy 1800-as évek elejéről származó arany zsebórával készültek a szakértők. A tökéletesen működő szerkezetet két, harangot ütő, aprólékosan kidolgozott angyal teszi különlegessé.

Nem véletlen, hogy a Breguet adja az aukció legmagasabb kikiáltási árú darabját. Az 1775-ben alapított francia cég az európai királyi családok kedvenc beszállítója volt, és mind a mai napig őrzik az egyedi, kézi megmunkálással készülő díszítési hagyományaikat. A most kikiáltásra kerülő Classique Extra-Flat fehérarany karórájuk letisztult eleganciájával és végletekig precíz szerkezetével mutatja, hogy a márka a 21. században is hű maradt a nevéhez.

A nagy klasszikusok között meg kell említenünk a Patek Philippe-t is. Ehhez a márkához is koronás megrendelők, egyedülálló technikai megoldások és számtalan aukciós rekord fűződik. Gyűjtőknek szánt arany frakkórájuk mellett az először 1999-ben megjelent, és azóta is töretlen népszerűségnek örvendő modern klasszikusra, a Twenty-4 modellre is licitálhatnak 1,45 millió forinttól.

A kollekció bővelkedik a különleges, limitált kiadású órákban is. Ilyen a híres Hamilton Ventura karóra, amit Elvis Presley tett híressé. Először 1957-ben dobták a piacra, és Elvis nemcsak filmjeiben, de a magánéletben is szívesen viselte. A 21. században az ikonikus designt újraalkották tiszteletére, ennek a limitált sorozatnak egy darabja kerül most árverésre, 190.000 Ft-os kikiáltási áron. A sporttörténelem egy különleges ereklyéjére is licitálhatnak az aukción. A svájci Valory Real Madrid karórát valószínűleg csak illusztris rajongóknak és játékosoknak ajándékozta a klub a 60-as években, éppen akkor, amikor Puskás Öcsi is a „Blancok” csapatát erősítette. 

A legnagyobb svájci óracégek neve mindig is összefonódott a sporttal és a tudománnyal, hiszen az emberi teljesítmények ezen határterületei nem csupán pontosságot, de a lehető legnagyobb precizitással elkészített szerkezeteket is megkívánnak. Az Omega Speedmaster Moonwatch modellje például azzal lett híres, hogy ott volt az első Holdra szállásnál. A Seamaster sorozat darabjai az aktív, elegáns férfiak kiegészítői, nem véletlenül ez a 007-es ügynök kedvenc modellje. Az extrém órákról itt olvashat többet!

Bond másik kedvelt óramárkája a Rolex, amelyből rögtön három tétel is kalapács alá kerül az óraaukción. Az IWC legendás modellje a Portugieser, a sorozatból most a Chronograph Automatic modell kerül aukcióra 1,9 millió forintos kikiáltási áron, de licitálhatnak a Big Pilot vagy a Da Vinci Vintage karórájukra is. A 19. század végén alapított Breitling neve sokáig egyet jelentett a pilótaórákkal. Az aukción többek között egy különleges Breitling for Bentley Flying B férfi arany karórával találkozhatnak az érdeklődők, amely már a Bentley autós céggel való együttműködés eredménye. Ennél a típusnál az angol eleganciát vegyítették a svájci precizitással. 

A luxus karórák piacán egyeduralkodónak tűnő svájci órakészítő cégek mellett talán az egyik leghíresebb a német Glashütte Original. Exkluzív luxusórái közül többet is beválogattak a szakértők, ezek közül kiemelkedik a Senator Calendar Week férfi arany karóra, amely 2,1 milliós kikiáltási árával az árverés egyik legdrágább tételének ígérkezik. Feltétlenül meg kell említenünk a Hublot márkát, amit alig 40 éve alapítottak, és mára már a Louis Vuitton cégbirodalom tagja. A jellegzetes kaucsuk szíjas, hajóablak alakú, Big Bang modell a luxusórák egyik legnépszerűbb modellje. Az ékszerórák kedvelői válogathatnak a Versace, Bulgari, Jaeger Le Coultre vagy éppen az Ebel modelljei között.

KIÁLLÍTÁS: 2017. október 14-28. (Helyszín: BÁV Apszisterem, 1052 Budapest, Bécsi utca 3., nyitva tartás: hétköznap 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig)

ÁRVERÉS: 2017. október 31. 16 órától (Helyszín: MOM Kulturális Központ, 1124 Budapest, Csörsz u. 18.)

Kapcsolódó program:

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse kollégáinkat a gebei.eva<@>bav.hu email címen vagy a +36-20-777-2521-os telefonszámon.

FOTÓAUKCIÓ - 2017. október 31.

Kiemelt képek a fotóaukciórólA magyar fotográfia színe-javát felvonultató, egyedülálló fotóaukcióval készül a BÁV október végén.

A BÁV régóta dédelgetett tervét váltja valóra október végi fotóaukciójával, ami a sokszínű magyar fotóművészet történetéből ad merítést. Az árverést egy hosszas válogatás előzte meg, melynek során egy olyan kollekció állt össze, ami egyszerre mutatja be a külföldön híressé vált, és az itthon méltánytalanul hanyagolt, de világszínvonalú magyar fotográfusok kiemelkedő alkotásait. Az aukciós anyagban egyaránt felfedezhetnek mára már ikonikussá vált, és eddig még kevésbé ismert főműveket is.

 

A kollekcióban a világhírű nevek mellett, a mai „nagy öregek” és a feltörekvő fiatal fotográfusok egyaránt képviselik magukat. Az egyedülálló válogatás során a szakmai zsűri a művészek által legjobbnak ítélt munkákból válogatott, mégpedig anonim módon. A gazdag anyag feldolgozása során - a szigorú szakmai szempontok mellett - végig szem előtt tartották azt is, hogy olyan szerethető alkotások kerüljenek az aukcióra, melyek bármely otthon vagy iroda díszévé válhatnak.

Az árverésre és az azt megelőző kiállításra 83 magyar fényképész, több mint 200 alkotása kerül. Ezek között szerepelnek olyan magyar származású, külföldön híressé vált fotósok, mint pl. André Kertész, Lucien Hervé, Ata Kandó, Suzanne Szász, Francis Haar, Paul Almásy. Ezeknek az ikonikus fotográfusoknak az alkotásai már ma is meglehetősen magas összegekért cserélnek gazdát külföldi aukciókon. De amíg André Kertész Mondrian pipájáról és szemüvegéről készült fotója 383 124 euróért (kb. 118 768 000 Ft) cserélt gazdát a Sotheby’s Aukciósháznál 2005-ben, itthon még mindig jóval a nemzetközi, sőt akár a közép- és kelet európai országok árképzése alatt vásárolhatnak világszínvonalú fotókat. Éppen emiatt a nemzetközi tendenciákat figyelembe véve, ez az egyik legígéretesebb befektetési lehetőség a mai műtárgypiacon. 

André Kertész, világhírű magyar fotográfus elismertségét, a kiemelkedő aukciós leütések mellett, jól szemlélteti az a jelentős fotógyűjtemény, amit nem más, mint Elton John tudhat a magáénak. Az ebben szereplő számos Kertész-kép közül a zenész, a „Víz alatt úszó” címűt tartja a 20. század legfontosabb fotójának. Az aukcióra eddig még nem látott Kálvin téri életképével, és két különleges csendéletével készülünk.

Árverésre kerül Lucien Hervé (eredeti nevén Elkán László) egy egyedülálló Breuer Marcell portréja is, ami egy, a világhírű építészről készült kevés portréknak, ami ráadásul az általa tervezett épület előtt készült. Hervé olyan építészóriás pályáját dokumentálta végig, mint Alvar Aalto, de gyakran nevezik Le Corbusier „házi fényképészének” is. A nagy nevek között szerepel a most szeptemberben, 104 éves korában elhunyt, legidősebb magyar fotóművész, Ata Kandó is. Neki a világhírt a dél-amerikai dzsungellakó indiánok fotózása hozta meg, két ilyen különleges képe szerepel majd az aukción is. Az utazási fotók közül kiemelkednek még Paul Almásy hindu istentisztelete és nigériai életképei is. Kalapács alá kerül többek között a világ egyik legjobb gyermekfényképészének tartott Suzanne Szász játszótéri fotója és Francis Haar őrségben álló náci katonáját megjelenítő erőteljes alkotása is (jobbra).

Hervé, Lucien, Breuer Marcell (1952), 15,8 × 19 cm. vintage, zselatinos ezüst nagyítás, jelzés nélkül, kikiáltási ára: 140 000 Ft | € 467

Mitől egyedi egy fénykép?

Bár már az analógról készült nagyítások is tekinthetők sokszorosított eljárásnak, az egyediséget a digitális fotográfia megjelenésével, ahogy a sokszorosított grafikáknál, a limitált szériák adják. A fotósok alkotásaikat egy általuk előre meghatározott sorozatszámban és méretben nyomtatják vagy felügyeletükkel nyomtattatják. Ezután feljegyzik a képre a sorszámot (pl. 1/5) és szignózzák a képet. A képről a teljes sorozat nyomtatása után nem készül további nyomat. A már eltávozott művészektől, jellemzően a hozzátartozók vagy baráti ajándékozások révén bekerült alkotások, a már meglévő nagyítások kerülnek az árverésre. Ezek általában szignált és/vagy hagyatéki pecséttel ellátott alkotások. Ezek, a művész életében, és az kép készítésének időszakában készült nagyítások a legértékesebb, ún. vintage fotók.

Az élő klasszikusok között meg kell említeni Chochol Károlyt nagyszerű budapesti fotóival; Féner Tamást, akinek szakmai munkásságát egy zsidó témájú sorozatának részletein és legújabb képein keresztül követhetjük végig. A magyar aktfényképezés nagyjai is felsorakoztatják legszebb alkotásaikat: Jung Zseni igen keresett festői alkotásai mellett Módos Gábor lírai aktjai is megjelennek. Olyan, mára már ikonikusnak számító képeket is elhoztunk, mint Török László Családja, Bánkúti András moszkvai fotója, az Alkony. A portrék közül külön meg kell említeni Tóth György Yoko Onoról készült képeit, illetve Vámos László ritka Kodály Zoltán portréit.

Bánkuti András: Alkony (Moszkva, 1989/2017) 70 × 100 cm digitális print, Hanemühle Baryta papíron, 7/25 példány, kikiáltási ára: 240 000 Ft | € 800

A feltörekvő fiatal nemzedék tagja például Fazekas István. A HVG fotóriportereként dolgozó Fazekas az aukción többek között egy Csányi Vilmos etológusról készült portréjával szerepel, akit kedvenc kutyája, Jeromos szemén „keresztül” láthatunk. Itt lesznek Erdélyi Gábor, Gáti György és Kasza Gábor lehengerlő fotói is. A kollekció változatos témái között ugyanúgy helyet kapnak a természetfotók így pl. Balázs Attila tiszai árról készült megrázó alkotása. A mindennapi életképek között Benkő Imre Roosevelt tere vagy Nicky Almásy és Révész Tamás épületfotói is láthatók. Olyan zseniális porték, mint az Amerikában sokszorosan díjazott Papp Elek felejthetetlen képe Az út vége, mestere Tóth István, Nehéz út volt című alkotása, vagy Gordon Eszter rendhagyó Cserhalmi-portréja is. Bőven akadnak igazi történelmi kordokumentumok is, mint Stalter György 80-as évek magyar valóságáról készült megkapó képei.

Kasza Gábor: Y (részlet a sorozatból), 80 × 100 cm, giclée print, 3/6+AP példány, kikiáltási ára: 300 000 Ft | € 1 000

Érdemes nem csupán témák, hanem egyedi technikák tekintetében is körülnézni a kiállításon, hiszen pl. Dobos Sándor illesztett panorámái, Fejér Ernő csendéletei vagy Cseri László megnyújtott nőalakjai is izgalmas csemegének ígérkeznek.

KIÁLLÍTÁS: 2017. október 14-28. (Helyszín: BÁV Apszisterem, 1052 Budapest, Bécsi utca 3., nyitva tartás: hétköznap 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig)
ÁRVERÉS: 2017. október 31. 18 órától (Helyszín: MOM Kulturális Központ, 1124 Budapest, Csörsz u. 18.)

Kapcsolódó programok:

A fotó is műtárgy! Előadássorozat a Mai Manó Házban!

2017. október 2. 17:30
Magyar képek - Bánkúti András, fotóművész

2017. október 9. 17:30
Nyomasztó szép örökségünk – a magyar fényképezés közelmúltja - Szarka Klára, fotótörténész

2017. október 16. 17:30
A műkereskedelem diszkrét bája, avagy a fotó is műtárgy - Bodnár János, szakíró Bővebb információ ide kattintva az eseménynél!

Illusztráció jobbra: Benkő Imre: Roosevelt tér (Budapest, 2000), 40 x 50 cm, zselatinos ezüst nagyítás, Ilford Galéria papír, 4/10 kópia

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse kollégáinkat a novoszadek.peter<@>bav.hu email címen vagy a +36-30-449-5775-ös telefonszámon.

Korábbi aukcióink:

5. Plakátaukció - 2017. szeptember 19. 17.00

5. Plakátaukció kiemeltek

Jubileumi, 5. Plakátaukcióját rendezi idén ősszel a BÁV. A különleges alkalmat a különleges filmplakátok mellett a kínálat bővülésével is megünneplik, első alkalommal lesznek ugyanis elérhetők propaganda-, reklám- és kiállításhoz készült plakátok is az árverésen.

Idén ősszel immár ötödik alkalommal rendezi meg a BÁV plakátaukcióját, amelynek legjobban várt tétele minden bizonnyal Herpai Zoltán legendás, nemzetközi szinten is keresett King Kong plakátja lesz, de Bruce Lee egyik legismertebb filmje, A sárkány közbelép vagy Coppola Keresztapájának posztere is nagy érdeklődésre tart számot.

Az aukció egyik ritkasága idén Merczel Péter Kémek a sasfészekben plakátja. Érdemes lesz licitálni , Felvidéki András, Bosszúvágy Charles Bronsont ábrázoló, de emellett is világsztárokkal telezsúfolt film plakátjára, vagy a Szikszai-Boros páros Godzillájára is.  Kemény György több műve közül is válogathatnak a gyűjtők, ezekből talán a legismertebb a Chaplin kölyök…  A jellemzően igen kedvező, néhány tízezer forintos kikiáltási árú tételek közül Sátori Lipót az Admiral bárnak készült mesteri plakátja emelkedik ki, erre 165.000 Ft-tól lehet majd licitálni.

A külföldi filmek, mint a Volt egyszer egy Amerika vagy Fellini A bikaborjak című filmjéhez készült eredeti alkotások mellett, a világhírű magyar grafikusok egyedi értelmezései is nagyszámban felvonulnak. Ilyen például Helényi Tibor több műve is, ő A Jedi visszatér egy kisméretű plakátjával, a Ben Hurral és Roman Polanski Macbethjéhez készített alkotásával képviseli magát a kínálatban.

A magyar filmek közül most is nagy lesz a választék. Jancsó Miklós négy filmplakáttal is szerepel, de nem hiányozhatnak Gothár Péter, Sándor Pál, Tímár Péter vagy éppen Fábri Zoltán olyan kultuszfilmjei sem, mint a Megáll az idő, Régi idők focija, Csinibaba vagy A körhinta.

Az árverés kínálata eltér az eddigiektől abban, hogy most igen erős lesz a felhozatal a zenés- és koncertfilmekből. Árverésre kerül az Illés egy dedikált plakátja Szyksznian Wandától, de lesz LGT, Abba, a Madonna főszereplésével készült Kétségbeesve keresem Susant vagy éppen a legendás Queen Budapesten is.

5. Plakátaukció propagandaA másik különlegessége az aukciónak, hogy nem csupán formátumukban rendhagyó, ún. rácsplakátok kerülnek árverésre, de propaganda-, reklám- és kiállításhoz készült plakátok is megjelennek a kollekcióban. Ezekkel, az eredetileg tömeggyártásban készült, mára azonban alig néhány példányban fellelhető alkotásokkal nem csupán a filmrajongóknak, de az olcsóbb lakberendezési alternatívákat keresőknek szeretne kedvezni a BÁV. Az eredeti plakátok ugyanis nemcsak a lakásunkat teszik egyedivé, de a nemzetközi trendeket figyelembe véve jó befektetésnek is bizonyulnak.

Miért különleges a magyar plakátművészet?
A rendszerváltás előtt a külföldi és magyar filmekhez egyaránt itthon készültek a plakátok. Egy-egy filmhez, a megtekintés után, több grafikus is készített tervet, amikből egy bíráló bizottság választotta ki a nyomdába, majd a mozik falára kerülő alkotást. A nemzetközi plakátok helyett a filmet egyedi értelmezésben tálalták a kor grafikusai, ezért Magyarországon, illetve jellemzően a keleti blokk országaiban, a plakátművészet egy sajátos művészeti ággá nőtte ki magát. A sokszor igen merész vagy éppen elvont alkotások megszületését az is elősegítette, hogy az akkori viszonyoknak ellentmondva, ezt a kifejezési formát szinte alig cenzúrázták. Ez az egyedi, különleges hangvétel az, ami itthon és nemzetközi viszonylatban is értékessé teszi a magyar plakátokat.

KIÁLLÍTÁS: 2017. szeptember 9–16. (hétköznap 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig)
TÁRLATVEZETÉS: 2017. szeptember 13. 17.30 MIlyen a jó plakát? - Badits Marcell, plakátgyűjtő
ÁRVERÉS: 2017. szeptember 19. 17:00
HELYSZÍN: BÁV Apszisterem, 1052 Budapest, Bécsi u. 3.

Előzetes leütési lista letölthető innen!

Amennyiben elfoglaltsága nem teszi lehetővé személyes részvételét az  aukción, vételi ajánlatát fogadjuk, telefonos megbízását kollégáink teljesítik. Keresse kollégáinkat a novoszadek.peter<@>bav.hu email címen vagy a +36-30-449-5775-ös telefonszámon.