Zsolnay másként - Technikák, hamisítás, restaurálás

2018. 12. 19.

3 alkalmas mesterkurzusunkon Vaja László, kerámia restaurátor vezetésével a következő kérdésekre keressük a választ: Milyen különleges technikákat használt fel a Zsolnay-gyár az évtizedek során? Hogyan volt hatással a tervezőkre a világ....

3 alkalmas mesterkurzusunkon Vaja László, kerámia restaurátor vezetésével a következő kérdésekre keressük a választ: Milyen különleges technikákat használt fel a Zsolnay-gyár az évtizedek során? Hogyan volt hatással a tervezőkre a világ, Kína, Japán, Peru vagy akár Mexikó művészete? A rendkívül széles paletta milyen módon ad teret a hamisítóknak? Mire figyeljünk, kitől kérjünk tanácsot annak érdekében, hogy eredeti műtárgyat birtokoljunk? Milyen elvek alapján érdemes restauráltatni tárgyainkat? Hogyan gondolkodnak a szakemberek erről Európában, és hogyan Keleten?

Tematika:
1. A világ kerámiái, a Zsolnay kerámia, avagy indiánok a Zsolnay gyárban

Az előadás egyrészt betekintést nyújt a hagyományos technológiák sokaságát felvonultató XIX. századi Zsolnay gyárba. Számos művészi megoldással, gyártási megoldással ismerkedhet meg a hallgató. De ez az ismerkedés egy ponton tágra nyílik, a világ (Kína, Japán, Peru, Mexikó stb.) kerámiáival való ismerkedés során. Keressük a választ arra az egyszerűnek tűnő kérdésre, honnan tudta, honnan ismerte Zsolnay Vilmos például a Mochica kerámiát? Időben és térben kalandozunk, Pécstől Peruig, Sikorszki Tádétól Pablo Picassoig.

2. Nem minden Zsolnay, ami annak látszik

A hamisítás állandó probléma a műtárgyak kedvelői és a műtárgybefektetők számára. A hamisítók minden trükköt bevetnek, minden ravasz ötletet felhasználnak annak érdekében, hogy a gyanútlan vevőt lépre csalják. Hogyan közelítsünk e kérdéshez, mire figyeljünk, vagy milyen kérdéseket tegyünk fel egy nekünk tetsző mű megvásárlásánál? Melyek a legtipikusabb hamisítási módok? Mire figyeljünk, kitől kérjünk tanácsot annak érdekében, hogy eredeti műtárgyat birtokoljunk?

3. Restaurálás
Amikor a restaurálás szóba kerül egy egy műtárgy kapcsán, sokszor az egyszerűnek tűnő mondatok mélyén igen komoly szakmai megközelítések, netán szakmai dilemmák rejlenek. Eljuthatunk annak a felismeréséhez, hogy a restaurálás nem rutinmunka, minden tárgy más és más megoldást kíván.
Hogyan gondolkodnak a szakemberek erről Európában, és hogyan Keleten? Mi fér bele a restaurátor tevékenységébe, és mitől óvakodjon? Mely alapelveket még a megrendelő kifejezett kérésére sem szeghet meg? Miért öröm ez a munka? Mit érdemes tudni megrendelői oldalról, hogy a restaurálás értéknövelő, ne pedig értékcsökkentő legyen?

Előadó: Vaja László, kerámia restaurátor
Időpontok: 2019. február 8., 15., 22. péntekenként, 17:00-18.30 óráig
Az oktatás helyszíne: BÁV Oktatási kabinet (1027 Budapest, Csalogány utca 23-33.)
A Szabad Akadémia részvételi díja bruttó:  10.900 Ft
Jelentkezési határidő: 2019. február 1.
A kurzust minimum 10 fő jelentkezése esetén indítjuk.
További információ és jelentkezés: akademia@bav.hu

Tovább a BÁV Akadémia oldalra!