Vintage piknik

2018. 08. 14.

Gasztró rovatunkban a konyhaművészet, a képzőművészet és a dizájn egymást kiegészítő hatására igyekszünk felhívni a figyelmet, olyan művészeknek és gasztronómiai szakembereknek adva teret, akik tevékenységük során ezekre az összefüggésekre építenek.

Góg Angéla ételdizájner és csapata mutatja be, hogyan képzelnek el egy pikniket.

A szabadtéri lakomákat az angol és francia arisztokraták hozták divatba a 17-18. században, a 19. század elején pedig már a jobb polgári társaságok is szívesen költötték el uzsonnájukat a természetben. Akkoriban a piknikeknek alaposan megadták a módját: a puha plédre finom porcelántányérokon válogatott finomságokat tettek, amelyekből ezüst evőeszközökkel csipegettek (innen a szó eredete is, hiszen a piquer szó jelentése csipegetni, a nique pedig csekélységet jelent), miközben metszett üvegpoharakból kortyolgatták a bort vagy a pezsgőt.

A századfordulóhoz hasonlóan ma is érdemes ünnepélyessé tenni a szabadban való étkezést igényes és szép terítékkel. Így pokróc helyett használhatunk egy színpompás régi szőnyeget vagy kelmét, az ételeket és italokat pedig bátran fogyaszthatjuk kedvenc vintage csészéinkből, poharainkból és tányérjainkból. Tartsuk magunkat ahhoz az elvhez, hogy azért vesszük magunkat körbe szép, régi tárgyakkal, hogy használjuk, s használatával ünnepivé tegyük akár a mindennapi étkezéseket is!

Olvassa el a teljes cikket magazinunkban!

Keresse az 1773 ingyenes magazint boltjainkban vagy olvassa el online ide kattintva!