Taroltak az állatos tárgyak az őszi kamaraaukción

2018. 09. 28.

Teltházzal indult a szezon a BÁV őszi kamaraaukciójával, ahol megfizethető árú, minőségi alkotásokra lehetett licitálni.

A legtöbben az állatmintás kerámiákért és porcelánokért szálltak harcba, de kelendőek voltak a brilles ékszerek, Gross Arnold grafikái és a gasztro-ajándéknak tökéletes cukorszórók és desszertkínálók is.

A kamaraaukciók műfaját azért vezette be néhány évvel ezelőtt a BÁV, hogy teret biztosítson az egyedi és különleges, ugyanakkor alacsonyabb árú ékszerek és műtárgyak iránt érdeklődőknek, illetve azok is belekóstolhassanak az aukciók világába, akiket a magas árak eddig elriasztottak. E rendezvények a kezdetek óta nagy népszerűségnek örvendenek, így nem csoda, hogy most is zsúfolásig megtelt az árverés helyszíne.

A kiegészítőknél a brilles ékszerek voltak a kedvencek, így 467.000 forintért kelt el egy 1 karátos brillel ékített klasszikus eljegyzési gyűrű, amely egyben az aukció legmagasabb leütését is magáénak tudhatta. Egy ehhez hasonló, félkarátos briliánssal és hat kisebb gyémánttal ékített gyűrű 221.000 forintot ért. Sokan licitáltak egy rozéarany, 1 karátnyi briliánssal ékített karkötőre is, ez 319.000 forintért kelt el. Évről évre egyre keresettebbek a korall és a türkiz ékszerek, utóbbiból egy lencseforma arany fülbevaló több mint kétszeres áron, 147.000 forintért cserélt gazdát. Az október 30-i 2. Óraaukciót felvezetve már itt is lehetett néhány vintage órára licitálni, ezek közül egy arany Marvin férfi karóra közel 200.000 forintért talált gazdára.

A festmények és grafikák közül Gross Arnold alkotásai voltak a legnépszerűbbek, amelyek jellemzően két-háromszoros áron keltek el, „Virág és játékvonat” című műve pedig a kikiáltási ár több mint ötszörösét, 209.000 forintot ért el. Sokan szerették volna megvenni Czene Béla Zuglói részletét, ezt végül 246.000 forintért tehette meg a legkitartóbb licitáló.

A műtárgyaknál a legnagyobb licitharcot egy szecessziós virágtartó díszedény miatt vívták az érdeklődők, amely végül majdnem háromszoros áron, 135.000 forintért kelt el. Melocco Miklós nőalakot formázó bronzszobra is több mint kétszeres áron, 196.000 forintért talált új tulajdonosra. Sokan vásároltak már karácsonyra, így igen népszerűek voltak a gasztro-ajándéknak kiváló tálkák, cukorszórók, fűszertartók, amelyek közül is egy só- és borsszórót cipelő tevére licitáltak a legtöbben.

Az árverés egyik meglepetése egy különleges, arany és ezüst szignókkal és egyéb figurákkal díszített moszkvai ezüst szelence volt, amely hosszú licitálást követően végül közel háromszoros áron kelt el. A kollekció legszórakoztatóbb anyagát egyértelműen a kerámiák és porcelánok adták. A sokféle állatos darab közül már megszokott módon nagyon keresettek voltak Gorka Géza és Lívia alkotásai, így Gorka Géza jegesmedve szobra és Gorka Lívia zebrás és madaras kerámiái. A Lynn Chase tervei alapján készült jaguáros hollóházi dísztál is több mint kétszeres áron kelt el.


A BÁV soron következő, 2. Óraaukcióját október 30-án, 18.00 órától tartja a MOM Kulturális Központban. Az aukciós kiállítást október 20-28. között lehet megtekinteni a BÁV Apszistermében (1052 Budapest, Bécsi u. 3.).