Színes gyémántok? – CSAK BÁTRAN!

2019. 06. 28.

Az utóbbi időkben egyre több színes gyémánttal díszített ékszer tűnik fel az üzletekben és az árveréseken. Az ékszertervezők szívesen használják őket, hiszen a változatos színek mellett megkapják a gyémánt nagy ajándékát, a széles rajongótábort is.

Nagyfokú keménysége miatt az ékszerészek szívesen dolgoznak a gyémánttal, hiszen más drágakövek sokkal érzékenyebbek a megmunkálásra. A vásárlók pedig élvezhetik mindezek előnyét: az ékszer mesteri kivitelezését és a gyémánt soha meg nem kopó, szikrázó szépségét. Nézzük meg, hogyan hódították meg a színes gyémántok az ékszerek birodalmát!

Tiffany sárga , fahéj-, pezsgő- és konyakszínű gyémánt

1878-ban Dél-Afrikában, a Kimberley bányában találtak egy hatalmas, 287,4 karátos sárga gyémántot, amelyet a Tiffany & Co. vásárolt meg és csiszoltatott át. A 128,4 karátos, kispárna formájú „Tiffany Sárga” gyémánt a cég jelképévé vált, utoljára a 91. Oscar díjátadó dívája, Lady Gaga viselhette 2019. februárjában. A Tiffany cég a világ legnagyobb és legrégebbi ékszeripari vállalata. Kollekcióiban és drágakövei felhasználásában iránymutató és ízlésformáló hatású, mivel a kezdetektől fogva bátran meri használni a szokatlan sárga gyémántokat, amelyek azóta is szerepelnek ékszerkínálatukban.

Az Argyle gyémántbánya 1983-ban nyílt meg Ausztrália észak-nyugati részén. Hírnevét az egyedülálló színű gyémántkészletével alapozta meg. Az Argyle többségében barnás színű kristályokat ad, amelyeket korábban nem fogadtak el ékszerminőségű gyémántként. Az ügyes marketingnek (pezsgő- és konyakszínű gyémántok néven dobták őket piacra) valamint a barátságos áraknak köszönhetően a vásárlók nagyon gyorsan megszerették a barnás színárnyalatokat.

A legritkább rózsaszín és piros gyémánt

Az   Argyle bányában a barnás árnyalatú kövek mellett ritkaságnak számító rózsaszín és piros árnyalatú gyémántkristályokat is találnak. Míg máshol csak elvétve, itt gyakoribbak ezek a különleges színek. A Föld összes lelőhelye közül ők szállítják az ékszerminőségű piros és rózsaszínű gyémántok 90 százalékát, és ezek a ritka színű kövek mindig rendkívül magas áron kelnek el.

Néhány példát említve: 2013-ban az 1,56 karátos Fancy red besorolású „Argyle Phoenix” karátonként 1,3 millió dollártért talált gazdára, 2014-ben pedig egy szív alakúra csiszolt, 2,09 karátos Fancy purplish pink színbesorolású gyémántért már 2,44 millió dollárt fizettek karátonként. Látható tehát, hogy a nem túl nagy karátértékek a különlegesen ritka színeknek köszönhetően csillagászati árakon kelnek el. Persze nem kell dollármilliomosnak lennünk ahhoz, hogy színes gyémántokat viseljünk. A gyémántok mesterséges színkezelése megoldott és elfogadott eljárás, és áruk csupán töredéke természetes színű társaikénak.

A kis fekete

Az elmúlt évek BÁV árveréseinek anyagába egyre többször kerültek be fekete gyémántot tartalmazó ékszerek. A fekete gyémánt kicsit más, mint színtelen változata.  Ezt a színárnyalatot karbonádónak nevezzük, először 1841-ben fedezték fel Braziliában, és azóta csak a Közép-Afrikai Köztársaságban találtak további lelőhelyet. A drágakő fekete vagy sötétszürke, porózus, polikristályos gyémánt aggregátum, amelyet sokáig csak az iparban, vágó- és csiszolószerszámokhoz használtak fel. A karbonádó a gyémánt legszokatlanabb formája, amelynek keletkezési körülményeit még mindig kutatják. A szabályos kristályrendszerben kristályosodó, nem fekete gyémántok a Föld köpenyében, kb. 200 km mélyen  keletkeznek, és vulkáni kürtőkön keresztül jutnak fel a felszínre. Ugyanakkor vulkáni kürtőben még soha nem találtak karbonádót.
Többféle hipotézis is született a karbonádó keletkezésével kapcsolatban, a kutatóknak azonban még nem sikerült egységes álláspontra jutniuk. Egyes feltevések szerint a földben található szerves szén közvetlenül alakul át karbonádóvá, mások szerint a világűrből érkező meteor becsapódása vagy egy szupernóva robbanás hozhatta őket létre. Tény, hogy a legtöbb karbonádó megolvadt felszínt mutat, ami esetleg tényleg feltételezheti a világűrből való származást.

A fekete gyémánt előnye, hogy keménysége miatt ellenálló a mechanikai hatásokkal szemben. Emellett tökéletesen megy a platinához és a fehér aranyhoz, nem utolsó sorban pedig megfizethető az ára. Mindezek miatt sikeresen betársult a korábban használt fekete díszítőelemek és drágakövek (zománc, bakelit, ónix, fekete spinell) mellé, és elfoglalta helyét a modern ékszeriparban.

Hercsik Anita, drágakőszakértő, a BÁV Akadémia tanára

A cikk az 1773 Magazinban  jelent meg! Az újságot keresse a  műtárgy- és ékszerboltjainkban vagy olvassa el online a www.bav.hu/1773 oldalon!