Szenzációs leütési árak a BÁV tavaszi aukcióján!

2015. 05. 22.

Vaszary, Mednyánszky, Zsolnay, a brill a gyöngy és egy 100 éves sonkaszeletelő volt a sztárja a BÁV háromnapos telt ház mellett zajlott 66. Művészeti Aukciójának.

A zsúfolásig megtelt aukciós teremben a legkeresettebbek a milliós nagyságrendű, 2-3 karátos brillel díszített ékszerek és a több százezres gyöngysorok, közülük is elsősorban a tahiti gyöngyök voltak. A közkedvelt art deco ékszerek közül közel kétmillió forintért vettek meg egy több mint 3 karátos smaragddal és 24 briliánssal díszített karéket. A férfiak számára kínált óraláncok, mandzsettagombok és órák is népszerűnek bizonyultak: az aukció egyik kiemelkedő tételéért, egy Zenith férfi karóráért több mint négymillió forintot fizetett új tulajdonosa.

Az árverés festménynapjának két szenzációja közül Vaszary Jánosnak feleségéről készült képe 22 millió, Mednyánszky László remeke, a „Tavaszi táj” pedig 16 millió forintért kelt el. Nem volt meglepő a divatos Scheibert Hugó művének magas leütési ára, és számos más neves alkotó - Csók, Perlmutter, Gruber, Pechán, Márffy, Kádár Béla – alkotásait is nagyra értékelte a vásárló közönség. Anna Margit, Országh Lili képei milliós leütése mellett két fiatal kortárs alkotó, Nagy Boglárka és Weiler Péter festményei is komoly licitet követően keltek el. A bútorkínálat slágerdarabjai az eredeti Thonet bútorok, valamint egy szecessziós paraván és egy szép kivitelű art deco szekrény voltak.

Szenzációs áron, 2,2 millió forintért ütöttek le a harmadik nap utolsó tételeként a 100 éves, ma is működő sonkaszeletelő gépet. Hasonlóan magas leütési árakat értek el a pazar Zsolnay-kollekció legkiemelkedőbb szecessziós darabjai. A fajdkakasos falitálért 2 millió, míg a gyíkokkal díszített virágtartó edényért 2,6 millió forintot adtak. A vadkan-agyarral díszített német art deco díszserleget és a bécsi historizáló jardiniere-t magas áron ütötték le, mint ahogy a gazdagon ékített bécsi neobarokk boroskancsó párra is sokan licitáltak. A legrégebbi darab, a 17. századi barokk serleg 1,6 millióért kelt el.

A sikeres tavaszi árverést követően a BÁV az őszi művészeti aukcióját új helyszínen, a MOM Kulturális Központban tartja.

Legjobb leütéseinket itt találja!