Szakértőnk kedvencei az őszi aukcióról I.

2019. 11. 09.

Mit vinnének haza szakértőink a 75. Művészeti aukcióról?

A műkedvelő bíboros - Tűzkő Péter, festményszakértő, az Aukciósház vezetője

Az Victor Marais-Milton (1872-1944) festőművésztől a nemzetközi árverési adatbázisban jelentős számú alkotás lelhető fel. A több száz mű szinte mindegyikén a klerikális kötöttségek alól kiszabaduló és a kispolgári élet kényelmes mozzanataiba merevedett kedélyes bíboros(ok) láthatóak. Most árverésre kerülő alkotás is az életmű ezen tematikájú alkotásainak sorát gazdagítja. A „Teázás hölgyek társasságában” ,”Műtárgyak feletti elmélkedés”, „A jó olvasás” vagy a „Csintalan kisállat” című kompozíciók mindegyike a Római Katolikus Egyház magasabb rendű tagjainak antikumával, nagy precizitással megfestett részletekkel és finom humorral vezetett narratívával hatnak a kép modernkori nézőjére. Marais-Milton Sevres-i műtermében nagy gonddal rendezte be azokat az enteriőröket, amelyekbe aztán egyházi alanyait alakító beöltöztetett modelljeit (többnyire szomszédjait) festette meg.

A művek - antiklerikus üzenetük- ellenére, hatalmas népszerűségnek örvendtek a századfordulón Franciaországban és Amerikában. Marais-Milton műveinek népszerűségét XXI. század sem sodorta el teljesen. Igaz, műveit ma már nem értékeljük eredeti üzenetük szerint, a jelen kor festői tendenciái között pedig regresszívnek tűnhetnek művei. Mégis, a szabadidős tevékenység közben ábrázolt bíborosokat bemutató Marais-Milton sorozat mit sem veszített népszerűségéből az elmúlt évtizedekben. Az árverésen most felbukkanó „A Műkedvelő Bíboros” című műve Igazi gyöngyszem, az aukció egyik kedvence.

Victor Marais-Milton (1872 - 1948): Műkedvelő bíboros (291). Olaj, vászon, 46 x 38 cm. Jelezve jobbra lent: V. Marais Milton. Kikiáltási ára: 180 000 Ft

A Sárkány csókja – Dembitzné Szalóki Magdolna, nemesfém- és ékszerszakértő

Cartier 1859-ben nyitotta meg első üzletét. Exkluzív vevőkör, a felső tízezer, uralkodó családok számára tervezett egyedi, gazdag kidolgozású ékszereket, megrendelői között volt pl. II. Erzsébet, a Windsori hercegnő. A vevőkör változott, de a különleges tervek, a minőségi anyagok, drágakövek felhasználása továbbra is a legfontosabb a cég számára.

A 75. Művészeti aukción szereplő 121 tétel a Le Baiser du Dragon (Sárkány csókja) elnevezést kapta. Az ikonikus forma fekete selyemzsinóron függ 2 rubin csüngővel, a közkedvelt fekete lakk és cinóber vörös szint juttatja eszünkbe, melyek fontosak a keleti (japán-kínai) művészet számos területén, a kontrasztot fokozza, hogy a függő fehér anyagból készült. Az ékszert viselheti hölgy vagy úr is, minden alkalomra, minden öltözékhez.
Hasonló nevű Cartier parfüm kollekció is van, amely mint az ékszer exotikus és különleges.

Cartier nyakék (121). Fehérarany 750, függő és fekete selyem zsinór vég, 2 rubin csüngővel, modellszám: 24919A, 22,8 g, hossz: 60 cm Ikonikus forma Le Baiser du Dragon (sárkány csókja) elnevezéssel Cartier ékszer modell. Kikiáltási ára: 250 000 Ft

Gorka Lívia térplasztikája - Schneider Árpád, műtárgyszakértő

Személyes kedvencem Gorka Lívia lenyűgöző térplasztikája. A tárgyat különleges kettősség jellemzi, ugyanis modernsége mellett a természet teremtő őserejét sugározza. Biomorf formavilága, tradícionális hurkákból való felrakási technikája és földszínű mázai azt az érzést keltik a szemlélőben, mintha a műalkotás valójában prehisztorikus lelet volna. Úgy vélem a mai modern enteriőrök letisztult, steril világába jól illeszthető a térplasztika, mely akár a múlt és modernitás, az újítás és tradíció kettősségével küzdő korunk szimbóluma is lehetne.

Gorka Lívia: Térplasztika (420). Magas hőfokon rézzel égetett samottos kőagyag. Oldalán mázlepattanások.
Alján festett fekete Gorka Lívia jelzéssel. M.: 67,5 cm. Kikiáltási ára: 280 000 Ft

A tárgyak a 75. Művészeti aukción kerülnek kalapács alá november 19-20-án a MOM Kulturális Központban. Az aukciós kiállítás november 9-17. között tekinthető meg a BÁV Aukciósházban (V. Budapest, Bécsi utca 1.).