Szakértőink kedvencei a Karácsonyi aukcióról

2018. 11. 29.

Melyik ékszert vagy műtárgyat vinnék haza szakértőink a Karácsonyi ékszer- és műtárgyaukcióról? Olvassa el cikkünket!

Tanzanittal ékített koktélgyűrű – Kovácsné Racskó Szilvia, ékszerszakértő, a nemesfém üzletág vezetője

Már első látásra egyértelmű, hogy ezt a koktélgyűrűt egy komoly ékszerész tervezte. Egyrészről nagyon szépen viselhető, a súlyozásának köszönhetően nem fordul el az ujjunkon.  Másrészről egy 12 karátos, intenzív színű tanzanitot foglalt bele az ékszerbe. Ezt a szögletes formájú követ, egy merész koncepció mentén, finom, áttört motívummal vette körül, amelyet további brillekkel ékített, igazi luxusérzetet adva ezzel a gyűrűnek és majdani viselőjének.

Fehérarany női gyűrű (156), fehérarany 750, nyolcszögletesforma fejen, szimmetrikus sávokban, 82 azsúr foglalt briliáns cca. 2,50 ct (MCrSi) és 1 szögletes csiszolású tanzanit cca. 12,00 ct, 22,9 g, méret: 54, kikiáltási ára: 1 600 000 Ft.

Ernst Paltscho art deco melltűje – Dembitzné Szalóki Magdolna, ékszerszakértő

Ernst Paltscho (1858-1929) osztrák ötvöscsaládba született, már édesapja, Karl is készített ékszereket, de ő inkább asztali ezüsttárgyairól volt híres. Ernst jellegzetes stílusa igazi újítást hozott az ékszerek világába. Bár az art deco ékszerek a luxus megtestesítői voltak, viszont a jellegzetes platinán és brillen kívül szinte csak fekete köveket találunk bennük. Ernst zsenialitása abban állt, hogy színpompás virágok formájában beköltöztette a színes drágaköveket ezekbe az ékszerekbe, azonfelül egy új, eddig soha nem látott formavilágot alkotott meg. Ezt a kivételes melltűt 86 régi csiszolású, összesen 2,5 karátnyi briliánst keretezi, középen a jellegzetes kék zománc alapon csiszolt, faragott hegyikristály és karneol virágok láthatóak, amelyeket apró gyémántok koronáznak meg.
A nagy aukciósházak mindig kiemelt tételként kezelik Ernst Paltscho mesterműveit. Idén márciusban egy hasonló stílusban készült arany karkötőjéért 17.500 fontot, közel 6,5 millió forintot fizettek ki. Mégsem ez, hanem egy 2015-ben eladott másik karkötője tartja Paltscho eladási rekordját, 75.000 fontos, azaz 27,4 millió forintos árával.

Art deco Paltscho melltű dobozában. Fehér, nem szabványos, nem fémjelezhető ötvözet, hosszúkás forma, kétoldalt ívelt díszítménnyel, 86 régi csiszolású briliáns cca. 2,50 ct (R2CrSi) keretezi kék zománc alapon, csiszolt, faragott hegyikristály, karneol virágokkal díszített betétet, közepükben 7 apró gyémánttal, 11,6 g Kikiáltási ára: 650 000 Ft

Gyöngy nyakék – Sólyom Györgyné, Anikó, ékszerszakértő, a Bécsi utcai ékszerbolt vezetője

Több szempontból is kivételesnek tartom ezt a nyakéket. Egyrészt figyelemreméltó mennyiségű, 24 nagyobb és 250 kisebb, összesen 9,7 karátnyi briliánst foglaltak be a gyöngysor csatjába.  Másrészt a tengeri tenyésztett gyöngyöknél igen ritka a 9,0-9,5 mm-es szemátmérő, az átlag csupán 7-8 milliméter. Ráadásul nagyon nehéz, mind formáját, mind lüszterét tekintve ennyire kifogástalan minőségű gyöngyöket összeválogatni egy kétsoros gyöngysorhoz.

Gyöngy nyakék (176), arany 750, 2 plasztikus virágforma ékszertag, 24 nagyobb, 250 kisebb briliáns cca. 9,70 ct (MWVs), nyelves zárral, 2 sor csomózottan fűzött tengeri tenyésztett gyöngy, szemátmérő: 9,0-9,5 mm, bruttó 127,0 g, belső sor hossza: 39 cm, kikiáltási ára: 3 500 000 Ft

Smaragdos függő – Szongoth Gergely, ékszerszakértő

Ez a gyönyörű ékszer már a maga korában, a századfordulón is igazi különlegességnek számíthatott. Valószínűleg egyedi megrendelésre készült egy kivételes ízlésű hölgynek, aki, a kor szokásainak megfelelően különböző alkalmakra is viselte.  Ebből az ún. szerelhető ékszerből a középen lévő smaragdos rész kivehető, és gyűrűként is hordható. A felső, masni formájú akasztó levételével pedig egy külön szerelékkel melltűként is lehet használni. Így összesen háromféleképpen lehet dísze egy hölgynek, nem beszélve arról, hogy a benne foglalt kis- és nagyméretű brillek, illetve a smaragd révén befektetésnek is kiváló.

Függő dobozában, arany 375, leveles-bimbós stílusú, közepében 1 smaragd cca. 2,00 ct, 3 cseppcsüngő, 3 csepp alakú briliáns cca. 2,50 ct (MTCrVs) és 190 kisebb-nagyobb briliáns cca. 6,00 ct (R2-ACrSi), 1900 körül, után fémjelzett, 26,4 g, tűszerelék hiányzik, kikiáltási ára: 2 800 000 Ft

Empire kollekció – Farkas Judit, műtárgyszakértő, Szent István Antikvitás

Kedvenceim az anyagból az empire bronz tálak és asztaldíszek. Eleganciát, letisztultságot, ünnepélyességet sugároznak, az arany polírozhatóságának, az üveg finomságának, a bronz cizelláltságának köszönhetően állnak közel a szívemhez.
 Empire kollekció

 Asztalközép (311). Négy állatmancsos lábon tűzaranyozott bronz talapzat, rajta gyémántolt csiszolású üveg oszlopok tartják a fúvott, csiszolt üvegtálat. Peremén pontsordíszes bronz montírozás. Francia, 1880 körül. M.: 26 cm Átm.: 23 cm, kikiáltási ára: 150 000 Ft.

Historizáló borhűtő pár – Nagy Tamás, műtárgyszakértő, a BÁV Aukciósház vezetője

A műkereskedelemben eleve ritkán fordulnak meg a borhűtők, de olyannal még nem találkoztam, hogy párban bukkanjanak fel. Tekintve, hogy együtt több mint 5 kg ezüstöt tartalmaznak, a 2,2 millió forintos kikiáltási ár mindenképpen csábító.

Historizáló borhűtő-pár (386). Ezüst 5338 g. Bordákkal tagolt kerek talpon amfóra formájú, duplafalú edénytest, levehető peremmel. Oldalán öntött és cizellált gyermek-pár tartja az akantuszleveles, ívelt fület. Palástján frízben ismétlődő historizáló díszítmények, középen vésett virágfüzérekkel díszített medalion. Jelzett: Bécs, XIX. század vége, Bachruch forgalmazói jelzéssel. M.: 36,5 cm. Kikiáltási ára: 2 200 000 Ft

Csihalek kollekció – Nagy Tamás, műtárgyszakértő, a BÁV Aukciósház vezetője

Csihalek Ferenc a Zsolnay gyár eozin technikusa volt. 1906-os elbocsájtása után testvérével egy kerámiaműhelyt alapított Baján, ahol a Zsolnay-hoz hasonló eozinmázas kerámiákat készítettek. Később a Zsolnay gyár nyomására felhagytak az eozinmáz használatával, de a manufaktúra még a 20-as évek elejéig működött. A fennállásuk alig több mint 10 évének terméséből csak néhány darab maradt fenn, emiatt meglehetősen ritkán bukkannak fel a kereskedelemben. A mostani kollekció egy olyan kisebb gyűjtemény, amely nemrég került hozzánk, és igazi kuriózumnak számít.

Csihalek

Szecessziós virágtartó díszedény (286). Fehércserép, savmaratott felületén többrétegű, színes eozinmázakkal festett ismétlődő, szecessziós virágdekor. Alján jelzett: Csihalek, Baja. Csihalek Ferenc és Sándor Majolikagyára, 1910 körül. M.: 8 cm Átm.: 13 cm. Kikiáltási ára: 70 000 Ft

Hidassy Pilló Sándor Zsolnay díszvázája – Mireisz Viktória, műtárgyszakértő, BÁV Aukciósház

Ez a Zsolnay váza egy ún. kísérleti darab. A felületén jól látszik, hogy az egyes technikákat, mázakat, égetési hőmérsékleteket próbálták ki rajta. Szokatlan módon a mester, Hidassy Pilló Sándor saját kezűleg is szignálta. A magyar korai art deco egy szép, unikális alkotása ez, valódi múzeumi darab.

Zsolnay díszváza (299). Fehércserép. Savmaratott felületén, többrétegű, színes eozinmázakkal festett csibék. Feltehetően kísérleti mázas, egyedi kivitelezésű mintadarab. Oldalán kézzel festett Hidassy művészjelzéssel. Hidassy Pilló Sándor dekorterve. Alján jelzett: masszába nyomott 8472 (formaszám) és alapmázzal megegyező színű, kerek, pecsétszerű márkajelzés. Zsolnay, Pécs, 1910 körül. M.: 25 cm. Kikiáltási ára: 200 000 Ft

Az aukciós kiállítás november 24 és december 2. között lehet megtekinteni a BÁV Aukciósházban, az árverés december 4-én és 5-én kerül megrendezésre a MOM Kulturális Központban! További információ: www.bav.hu/aukcio