Szakértőink kedvencei a Karácsonyi aukcióról

2019. 12. 17.

Mit vinnének haza szakértőink a karácsonyi aukció ékszer- és műtárgynapjáról?

Arany karkötő zafírokkal és brillekkel - Dembitzné Szalóki Magdolna, nemesfém-, drágakő- és ékszerszakértő

A laikusok számára egy egyszerű nappali ékszernek tűnik ez a karkötő, pedig egy valódi technikai bravúr. A 108 apró zafírt és ugyanannyi briliánst egy különleges csatornába foglalták egy egyedi, ritmikusan ismétlődő mintát követve. Míg a zafírok szögletes, addig a briliánsok kerek csiszolásúak, mind ugyanakkorák, hogy pontosan illeszkedjenek, és bár tetemes karátszámról beszélünk, itt valójában az ékszer elkészítésére fordított idő adja az igazi értéket.

Arany karkötő, szelvényezett pánt, 108 szögletes forma csiszolású zafír cca. 5,50 ct, 108 briliáns cca. 4,30 ct (MTCrVs) csatorna foglalásban, ismétlődő elrendezésben, nyelves zárral, biztonsági nyolcassal, 37,5 g, hossz: 17,5 cm. Kikiáltási ára: 850 000 Ft.

Lápisz lazulis függő - Horváth Ildikó, ékszerszakértő

A kedvencem ez a fényképtartós függő, mert kőbe kő, azaz lápisz lazuliba gyémántot foglaltak bele. A kis árvácskával ez egy igazi finom, francia ékszer.

Arany függő, ovális formájú, nyitható, fényképtartós, előlapján lápisz lazuli drágakőbe 17 apró gyémánt berakás virágformában, cca. 0,20 ct, belül üvegbetéttel, francia és magyar fémjellel, 14,3 g, kikiáltási ára: 150 000 Ft

Al Coro karék - Szabó Hajnalka, ékszer üzletág vezető

A hétköznapokban a finom, klasszikus darabokat szeretem, de most, amikor az ünnepek közelednek, nem csak a város és az otthonunk öltözik díszbe, hanem mi is. Egy elegáns kis fekete ruha mellé előkerülnek az ékszerek, és ezekkel még különlegesebbé, csillogóbba tehetjük az öltözékünket. A karék nagyon mutatós, tükörfényes felülete és az oldalán több sorban, 202 pave foglalt apró briliánst foglaltak, de a legfőbb báját a belül áttört díszítése adja. A hold, csillag és szív motívumokkal tökéletes darabja lehet egy karácsonyi vacsorának vagy szilveszteri mulatságnak. Nekem ez a karék szerelem első látásra.

Karék Al Coro. Fehér- és sárgaarany 750, széles, plasztikus reif, belül áttört díszítés hold, csillag, szív motívumokkal, egyik oldalán, több sorban, 202 pave foglalt apró briliáns cca. 4,00 ct (MWVs), 59,4 g, átmérő: 6 cm, horpadt. Kikiáltási ára: 700 000 Ft

Júdás csókja - Schneider Árpád, Galéria vezető-helyettes

A karácsonyi aukció tételei közül Kovács Margit Júdás csókja című alkotása a kedvencem. A művésznő életének ötvenes évekbeli nehéz korszakában gyakoriak a bibliai témák, melyek segítségével olyan morális dilemmák – mint például a hűség és árulás, szeretet és színlelés kérdésköre – kerülnek feldolgozásra.  Kovács Margit 1956 körül újra visszatér a samott használatához, mely puritán, földszerű anyag számára az újrakezdés szimbóluma is.  A samott anyagi jellemzői miatt a művésznő lemond a részletgazdag formák alkalmazásának lehetőségéről, így durvább, darabosabb, archaikus jellegű kisplasztikákat készít. A kerámiák felületén a részben az anyag tulajdonságaiból eredő, részben mesterségesen megalkotott expresszív mintázat tovább erősíti a kisplasztikák pszichikai jellegét. A művet azon gyűjtők és műkedvelők számára ajánlom, akik Kovács Margithoz hasonlóan mélyen átérzik világunk problémáit, és ezek  egyik lehetséges megoldását a művészet felemelő és mindent feloldó erejében látják.

Kovács Margit (Győr, 1902 - Budapest, 1977): Júdás csókja. Kézzel formázott samottos kerámia. Oldalán jelzett: kurzív K M monogrammal. M.: 46 cm. Kikiáltási ára: 240 000 Ft

Zsolnay Júlia vázája - Mireisz Viktória, műtárgyszakértő

A Zsolnay Júlia saját keze által készített váza már Japán mintája miatt is a kedvencem, de a váza alján az alkotó ráadásul pontosan megadta a kivitelezéshez szükséges "receptet" is.

Fedeles váza. Korongozott fehércserép. Részben savmaratott, bronzhatású alapmázon többrétegű, színes és fémesfényű eozinmázakkal festett japánkert ábrázolása pillangókkal. Fedélgombja restaurált. Sikorskiné Zsolnay Júlia dekorterve és festése, 1926. Mintadarab. Alján jelzett: masszába nyomott Zsolnay Pécs és 3941 (1892. évi formaszám), valamint a művész jelzése, datálása és a kivitelezéshez szükséges színek leírása. Zsolnay, Pécs, 1926. M.: 28 cm. Kikiáltási ára: 340 000 Ft