Stabil és értékálló befektetés a fizikai arany

2019. 10. 01.

Hagyományosan a nyári időszakban szokott a legalacsonyabb szinten állni az arany árfolyama, 2019-ben azonban semmi nem a megszokott menetrend szerint történik az arany piacán.

Az év eleje óta több mint 10 százalékot erősödött a sárga nemesfém, augusztus elején pedig az árfolyam átlépte az 1500 dolláros unciánkénti árat, s azóta is emelkedő tendenciát mutat.

A jelenlegi - 1500 dollárt meghaladó – árszintet Kovács Ádám,  a hazai piacvezető aranyforgalmazó BÁV Zrt. kereskedelmi igazgatója, nem lélektani határnak, hanem hatéves csúcsnak nevezi. Ezt megelőzően másfél hónapig 1400-1500 dollár közt mozgott, előtte évekig 1200-1300 dollár közt, 2013 január-április közt 1600-1700 között mozgott, tehát volt ár ilyen magasan. – mutat rá a kereskedelmi igazgató, hozzátéve, hogy a Forbes & Manhattan Bank vezérigazgatója szerint az idei év végére az 1.600 dollár körüli árfolyam ismét reális lehet, ahogyan az 2013 január és áprilisa között volt, míg 2020. végére a 2.000 dollár/uncia árfolyam sem elképzelhetetlen. Ha ez a prognózis megvalósul,  akkor az tényleg kiugrónak számít majd, sőt történelmi magaslat lesz, de ez még a jövő zenéje.

Az arany mint befektetés előtérbe került, egyrészt a negatív hozamok volumenének növekedése, másrészt a válságtól való félelem miatt. Tendenciózusan megfigyelhető, hogy az arany felé fordulás jelzés is a piacnak. Kovács Ádám azonban inkább úgy fogalmaz, hogy az arany mindig is potenciális befektetési eszköz volt és az is marad. Vannak  világgazdasági ciklusok, amikor a befektetési arany felértékelődik és előtérbe kerül, máskor  kiegészítő/menekülő instrumentumként megvéd minket a nagy kockázatoktól, a nagy veszteségektől. Úgy tűnik, a világgazdaság hiába deklarálta, hogy az arany nem pénz többé, a legtöbb országban legalábbis nem fizethetünk vele az üzletekben, de az emberek fejében az arany mégiscsak pénz maradt, méghozzá a legmegbízhatóbb. A világon mindenhol elfogadják csereértékén, míg az ezüst, a platina, vagy a lábasjószág, a tehén esetében ez már rég nincs így. Az arany évezredek óta a jólét, a gazdagság megtestesítője, az értékállóság szimbóluma, és ez nem véletlen.

De mi is a  befektetési célú arany? A legalább 995 vagy azt meghaladó ezrelék tisztaságú, a nemesfém piacon elfogadott, de legalább egy grammot meghaladó súlyú rúd, vagy lemez formájú arany. Az aranyékszerek eltérő karátszámban tartalmazzák a nemesfémet, így értékőrzőek, de ha befektetni szeretnénk, akkor az aranytömbökre koncentráljunk. Minden kis és nagy befektetőnek érdemes aranyat vásárolni, aki diverzifikált portfolióban gondolkodik, akár rövid-, akár közép-, akár hosszútávra tervez. A diverzifikáció lényege, hogy nem egy befektetési eszközre bízzuk az összes vagyonunkat. A befektetéseink így biztonságunkat szolgálják, vagy segítenek céljaink elérésében és ha  sürgősen pénzre van szükségünk, akkor dönthetünk, melyik portfolió elemhez nyúljunk, kompenzálni tudjuk az egyes elemek veszteségeit.  Az arany alacsony kockázatú befektetés egy jól összerakott portfolióban. A veszteségek minimalizálásának és a hozam maximalizálásának eszköze.
A BÁV 5 grammos, fél unciás (15,55 g), egy unciás (31,10 g), 50 és 100 grammos arany tömbökkel áll vásárlói rendelkezésére. Minden tömbön megtalálható a súly, a 999,9 ezrelék aranytartalom jelzése, valamint a BÁV logo és felirat. Valamennyi befektetési aranytömbünk tükörfényes exkluzív kivitelben készül, a svájci Argor Heraeus által előállított legmagasabb minősítésű 999,9 ezrelék aranytartalommal rendelkező, tanúsítvánnyal ellátott és  a világon mindenhol elfogadják őket – erősíti meg Kovács Ádám, hogy a Good delivery minőségű arany biztos befektetés. Értékesítése és visszavásárlása is napi árfolyamon történik, és éppen azért alacsony kockázatú befektetés, mert  nem mondunk le a döntési helyzetről, hogy mikor váltjuk vissza. Alacsony árfolyam esetén elhalaszthatjuk az eladást, és visszaválthatjuk a kiugró pontokon.  

Az arany árfolyamát gazdasági és politikai tényezők egyaránt befolyásolják, és fordított korreláció van az arany és a dollár árfolyama között, azaz ha valamelyik növekedést mutat, akkor a másik értelemszerűen csökken. Az amerikai –kínai kereskedelmi háború és a recessziós félelmek, valamint az a tény, hogy világszerte rendkívüli mértékben növekszik a negatív kamatot kínáló állampapírok volumene (immár 15 ezer milliárd dollár felett járunk), mind-mind az arany felé terelik a befektetőket.