Rekord eladással indult a BÁV jubileumi aukciója!

2017. 05. 17.

Barabás Lőrinc koncerttel nyitotta meg jubileumi aukcióját a BÁV a MOM Kulturális Központban. A zsúfolásig telt teremben az ékszerek és az ezüst műtárgyak kerültek Gundel Takács Gábor kalapácsa alá.

Már az első nap hatalmas sikert hozott. A több mint 115 millió forintos eladás még az előző évi, 20 éves rekordot is túlszárnyalta. Az árverés legmagasabb eladási árát 9 millió forinttal egy különleges, 4,8 karátos briliánssal ékített art deco nyakék érte el, míg a műtárgyak között Bethlen Miklós és feleségének ezüstpohara 5,28 millió forintért kerülhetett egy új gyűjteménybe.

70. Művészeti aukció - ékszer leütésekA jubileumi árverés ékszernapját élénk érdeklődés és óriási licitharcok jellemezték. Az ékszerkollekció sztárja a befektetők kedvence: a nagy karátszámú brill ékszerek voltak. Mind elkeltek az eljegyzési célra is szívesen választott szoliter gyűrűk, de ismét keresettek voltak a nagy karátszámú brilles fülbevalók is: egy 3,9 karátos brillekkel ékített darabért 7,8 millió forintot, egy 3,2 karátnyi, négy briliánssal ékített fülbevalóért pedig 3,84 millió forintot fizetett új tulajdonosa.  Az árverés legmagasabb eladási árát 9 millió forinttal egy különleges, 4,8 karátos briliánssal, gyémántokkal és zafírokkal ékített art deco nyakék érte el.

Sokan licitáltak a pillangókat, méheket, virágokat formáló történeti ékszerritkaságokra is, ezek jellemzően három- , négyszeres áron keltek el.  A rubinnal, zafírral és akvamarinnal díszített ékszerek iránti rajongás idén is élénk licitharcokhoz vezetett.  Az egyik legnépszerűbb egy ritka, papagájt formázó brillekkel, rubinokkal, zafírokkal ékített melltűért, ami végül 1 millió forintért kelt el.  A színes drágakövek között mégis a smaragd érte el a legmagasabb eladási árakat, egy 5,5 karátos smaragddal díszített függőt 1,44 millió forintért viselheti új tulajdonosa.

Az egyik legkülönlegesebb drágakő: a gyöngy is szépen szerepelt az aukción. Idén a tahiti gyöngyök értek a legtöbbet: egy exkluzív gyöngysor 1,56 millió forintért talált új otthonra. A klasszikus ékszerek mellett nagyon jól szerepeltek a modern gyöngyös és brilles design ékszerek is.

70. Művészeti aukció - műtárgy leütésekAz élénk licitharcoknak köszönhetően maradéktalanul elkelt az ezüstkollekció minden darabja. A számos művészettörténeti ritkaság közül sokan áhítoztak a Fabergének és az orosz cári családnak is dolgozó Julius Rappoport fácánfigurájára, ami végül majdnem hétszeres áron, 3,12 millió forintért kelt el. Sokáig licitáltak Bethlen Miklós és felesége, Rhédey Júlia címerével díszített augsburgi pohárra is, amely végül 5,28 millió forintért kerülhetett egy új gyűjteménybe.

A BÁV 70. Művészeti aukciója szerdán a festmény- és műtárgynappal folytatódik a MOM Kulturális Központban. Tovább az aukciós oldalra!