Hogyan válasszunk karórát?

2017. 10. 10.

Minden mechanikus óra egy-egy mérnöki csoda, egy tökéletes precíziós műszer, ami a mi energiánkat használja a saját működéséhez, önálló életet él, saját lelke van.

Annak ellenére, hogy a mobiltelefonok világában látszólag egyre kevésbé használjuk a karórák időmérő funkcióját, az elegáns és igényes férfi állandó kiegészítője mind a mai napig a karóra maradt. Ráadásul igazi státuszszimbólummá is vált.

Glashütte Original Senator Calendar Week férfi arany karóra, heti kalendáriummal fehér számlapon, 50 méter vízállóság, működő automata szerkezet. Kikiáltási ára: 2 100 000 Ft

Ha egy pontos, megbízhatóan működő órát keresel, ami csak néhány évente igényel egy elemcserét, akkor a kvarcóra tökéletes választás.  A mechanikus óra ennél egy kicsit több… Két fajtája van: a kézi felhúzós vagy az automata szerkezetű. Az automata órák a mi mozgási energiánkat használják fel a működéshez, kézről levéve, típustól függően még néhány napig működnek. Ez a technológia természetesen az árban is visszaköszön, nem beszélve az egyéb hozzáadott funkcióról:  stopper (kronográf), naptár stb.

Omega Speedmaster Moonwatch férfi karóra, kikiáltási ára: 1 600 000 Ft. Breitling for Bentley Flying B férfi arany karóra, kikiáltási ára: 2 600 000 Ft. TAG Heuer Monaco Steve McQueen férfi karóra, kikiáltási ára: 400 000 Ft

Mint bármelyik kiegészítőnél, itt is fontos, hogy milyen alkalomra, milyen öltözettel viseljük. A stílus szempontjából a legelső kérdés, hogy fém- vagy bőrszíjas órát válasszunk.  A fémszíj előnye, hogy semleges, tehát elég, ha az általában viselt övünkhöz vagy más fém kiegészítő színéhez illik. Előnye még, főleg a vízálló darabok esetében, hogy könnyen tisztíthatóak. A legtöbb stílustanácsadó szerint az üzleti viselethez csak a bőrszíjas darabok (lehetőleg fekete vagy sötétbarna) jöhetnek számításba. Általánosságban elmondható, hogy a sportos öltözethez inkább a fém, az elegánshoz inkább a bőrszíjas illik. Vannak azonban már e kettő közötti átmeneti darabok is, sőt néhány márkánál külön figyelmet fordítanak a cserélhetőségre is.  Fontos az óra átmérőjét is jól megválasztani, hiszen egy vékony csuklón egy hatalmas óra nem kelt jó benyomást. A számlap tekintetében, minél letisztultabb, annál elegánsabb, minél zsúfoltabb, annál sportosabb darabról beszélünk.

Rolex Sea-Dweller Deepsea férfi karóra, kikiáltási ára: 2 300 000 Ft. Breitling Chronomat Evolution férfi karóra, kikiáltási ára: 650 000 Ft. Omega Seamaster Professional férfi karóra, kikiáltási ára: 350 000 Ft

Ha már egy drága órát választunk, akkor nem árt a befektetési szempontokat is figyelembe venni.  Rögtön szembetűnő, hogy az új daraboknál a vásárlás után egy azonnali árvesztés következik be. Emiatt ár-érték arányban előnybe kerülnek a használtan vásárolt karórák. Ugyanez igaz akkor is, ha régi, gyűjtői darabokra pályázunk. Érdemes tehát megbízható, jelentős múlttal rendelkező márkák (IWC, Rolex, Omega, Breguet, Breitling, TAG Heuer, Vacheron Constantin stb.) karóráit választani, hiszen ezek kifinomultabb darabjai már ma is aukciókon cserélnek gazdát, értékük tehát várhatóan a jövőben is emelkedni fog.  Azt azonban nem árt szem előtt tartani, hogy ha már egy márkájában, működésében és értékében megbízható órát keresünk, akkor azt – a hamisítványokat elkerülve - mindig szakértő helyről szerezzük be.

Balról: IWC Portugieser, kikiáltási ára: 1 100 000 Ft. Breguet Classique Extra-Flat férfi arany karóra, kikiáltási ára: 2 800 000 Ft. Omega Seamaster férfi karóra, kikiáltási ára: 100.000 Ft.

A képeken látható karórák a BÁV Óraárverésén vásárolhatók meg. Az aukció kiállítását október 14-28-ig ingyenesen tekinthetik meg a BÁV Apszistermében (1052 Budapest, Bécsi utca 3.). Az aukcióra október 31-én, 16 órakor kerül sor a MOM Kulturális Központban.

További információk és katalógus: www.bav.hu/aukcio