Plakát az otthonunkban

2016. 04. 01.

Mindannyiunk életében vannak olyan filmek, amik fiatalkorunkban nagy hatással voltak ránk. Talán még egy-két celluxszal felragasztott plakát is díszítette gyerekszobánkat. Aztán a felnőtté válás során ezek a kincsek szép lassan száműzve lettek élettereink

Plakát az otthonunkbanItt az ideje, hogy az ereklyévé vált plakátok visszakerüljenek az őket megillető helyre,  vagyis a szobáink falaira. Ahogyan más féltve őrzött emléktárgyainkat is szívesen látjuk viszont környezetünkben, úgy miért ne tehetnénk meg ugyanezt a számunkra kedves filmekkel is? Ezeknek a  plakátoknak ráadásul nem csak nosztalgikus értékük van. Nézzük meg alaposabban ezeket az egyedi  remekműveket, a jellegzetes színeket, az egyedi formákat, a kreatív tipográfiát, ami a magyar plakátot  méltán tette híressé. Sok esetben ezek a plakátok nem csupán egy filmből kiragadott pillanatot  ábrázolnak, hanem neves grafikusok által készített művészeti alkotások. Limitált mennyiségben  nyomtatott képek, melyeket az idő múlása még értékesebbé tett.  "A Jedi visszatér" szürreális látványa túlmutat még a legendás filmen is, megállná helyét bármely  múzeumban.
Így egy-egy ilyen vintage plakát otthonunknak igazi dísze lehet. Megkaphatjuk általuk azt a pluszt, amit olyan gyakran hiányolunk környezetünkből. Hiszen lehet szép egy enteriőr, de mit ér, ha nincs lelke? Így hát ne féljünk bevinni élettereinkbe ezeket a remekműveket és engedjük, hogy színesítsék mindennapjainkat.

Varga Anikó, lakberendező és Sárközi Péter, médiaművész

A látványterveket Varga Anikó, lakberendező készítette.

Tovább a 2. Plakátaukcióhoz!