Őszi vintage ékszertippek!

2017. 09. 13.

Az utóbbi időben egyre inkább divatba jöttek a régi ékszerek. Ahogy a ruháknál, úgy ezeknél a kiegészítőknél is érvényesül a mindent mindennel elv, de azért nem árt néhány szempontot figyelembe vennünk.

1. Keverjük a színeket, formákat!

Néhány éve még súlyos stílushibának számított egy arany ékszert ezüsttel felvenni, vagy akár aranyat bizsu ékszerrel keverni. Mára azonban kifejezetten trendi a kiegészítők kombinálása, mindaddig, amíg az összkép stílusos marad. Bátran tegyük egymás mellé a karakterükben hasonló fehér- és a sárgaarany karkötőket és nyakláncokat. Az utóbbiaknál játszhatunk a rövidebb, hosszabb darabokkal és a különböző medálokkal is. Vegyük elő a nagymamától ránk maradt finom aranyláncot és próbáljuk ki, hogyan mutat a modernebb ékszereinkkel!

Aranylánc függővel és igazgyöngyökkel, 1900 körül (Tavaszi kamaraaukció).
Festmény: Gilbert Stuart (1755-1828): Ann Penington

2. Sportosat az elegánssal!

Kevesen tudják, hogy a gyöngy maga is drágakő, ráadásul nem csak egy Chanel kosztümhöz illik. Egy gyöngysor képes feldobni a legegyszerűbb szettet is. Felvehetjük akár egy laza délutáni programhoz a már megszokott farmer-ing párosítással is. Vigyázzunk azonban, hogy a divatrendek ellenére, az érzékeny felületű gyöngy mellett ne viseljünk más ékszert, sőt lehetőleg a parfümöt is kerüljük a vele érintkező bőrfelületen.

Gyöngysor arany csattal,4 soros gyöngy karkötő arany csattal (Tavaszi kamaraaukció).
Bal oldali fotó: pexels.com

3. Vintage statement kiegészítők!

A régi, feltűnő ékszerek nagyszerű kiegészítői lehetnek a letisztult koktélruháknak. Ez a nagyméretű, zöld köves karkötő egy piros ruhával egy koktélpartin, de egy kis feketével akár egy színházi előadáson is megállná a helyét. Választhatunk úgynevezett ötvösékszereket is, ezek látványos kidolgozásukkal vonják magukra a tekintetet.  Az ilyen darabokat mindig modern ruhákkal párosítsuk, és ez esetben figyeljünk arra, hogy ne viseljünk más ékszert. A szetteket válasszuk szét, külön-külön viseljük a nyakláncot és a fülbevalót.

Aranyozott ezüst filigrán karkötő, zöld aventurin kvarc díszítéssel,
Ezüst nyakék és fülbevaló gránát és gyöngy díszítéssel (Tavaszi kamaraaukció).

4. Órák és karkötők együtt!

Az egyik legújabb ékszertrend, hogy az óránkat egy vagy több karkötővel együtt viseljük. Sőt az ilyen vékony ékszerórák esetében akár többet is felcsatolhatunk egy kézre. Figyeljünk arra, hogy az egyes darabok stílusa egyezzen meg, tehát sportos kvarcórához ne egy finom aranykarkötőt válasszunk.

Női Ebel ékszeróra, arany ötvözet, 48 apró gyémánt ékítéssel, 1920 körül, (Tavaszi kamaraaukció).
Bal oldali fotó: pexels.com

5. Csak kreatívan!

A régi ékszerek és kiegészítők az idő múlásával sokszor elveszítik eredeti funkciójukat. Ma már egyre kevesebben hordunk olyan blézert, amire egy melltűt feltűzhetnénk. De ugyanez a darab nagyszerűen mutathat egy garbó nyakán, használhatjuk hajcsatnak vagy egyszerűen rátehetjük egy hajpántra. A díszes övcsatot rávarrhatjuk egy ruhára vagy táskára, az egyenként érdektelen medálokból készíthetünk saját zsuzsu karkötőt. A kis ezüst szelence pedig jó szolgálatot tehet az éjjeliszekrényen, így biztos nem felejtjük el esténként bevenni a vitaminjainkat!

Ezüst szelence Sárkányölő Szent György ábrázolással, 1930 körül,
Arany melltű apró gyémántokkal ékítve, 1900 körül,
Ezüst ruhacsat puttós díszítéssel, 1930 körül,
Arany karkötő 15 db zsuzsuval.

Ha még többet szeretne megtudni szakértőink ékszertippjeiről, jöjjön el a New York Kávéházban rendezendő estünkre november 6-án, 19 órakor! További információk hamarosan a honlapunkon és Facebook oldalunkon! Ne maradjon le programjainkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!