Orientalista festő és bútortervező?

2018. 11. 07.

Tornai Gyula kivételes bútortervezői tehetségét csupán néhány fennmaradt alkotáson csodálhatjuk meg. Ezek felbukkanása igazi ünnep a bútorok iránt rajongóknak. Ráadásul a mostani aukción talán az egyik legszebb darabjára licitálhatnak.

Tornai bútorMagyar szecessziós szalonszekrény
Faragott mahagóni, csiszolt üveglapokkal. Dió ajtók belső oldalán egzóta fákból (topolya, mahagóni, paliszander)
festett intarziás berakással. Tornai Gyula tervei alapján, kivitelezte Hajts Jakab, 1905-1906. M.: 140 × 50 × 144 cm
Kikiáltási ára: 1 500 000 Ft

Tornai Gyula orientalista festő neve itthon és a nemzetközi műkereskedelemben is jól ismert. Keleti témájú festményei ma neves hazai és külföldi aukciósházaknál találnak vevőre. Képei már saját korában is keresettek voltak, sikeres és vagyonos festőnek számított. Bútortervezőként viszont csak kevesen ismerik. Életművének feldolgozása a mai napig várat magára. A szecesszió és szimbolizmus szellemiségétől áthatott, egyéni látásmódja egészen különleges hangulatú bútorokat teremtett. Reliefszerű faragásokkal gazdagon díszített, nemes és ritka fákat alkalmazó intarziás bútorainak a századforduló híres tervezői közt lenne méltó helye. Dekadens, misztikus világa talán Rupert Carabin francia szobrász és iparművész munkásságával rokonítható.

A Tornai bútorok legnagyobb gyűjtője a híres amerikai mecénás és műgyűjtő Roberto Polo volt, aki az elmúlt évtizedekben felkutatta a Magyarországon még fellelhető, lappangó darabokat, és Amerikába vitte.

Nappalijában (képen) a fő helyen, egy intarziával díszített Tornai ülőgarnitúra állt, a legnevesebb európai tervezők (Henry van de Velde, Josef Hoffmann, Rietveld) alkotásaival körülvéve. Gyűjtőként Polo azt vallotta:

"Az én receptem nagyon egyszerű: csak azt a tárgyat veszem meg, ami a saját korában forradalmian új volt, de később elfeledtek".

Az aukciónkon szereplő szalonszekrény Tornai általunk ismert bútorai közül talán az egyik legszebb. Az 1917-ben megrendezett életmű-kiállításá látható volt egy több részletében is hasonló szekrény, de lényegesen kevesebb faragással. A kivitelezésre a korszak legjobb műbútorasztalosát és faszobrászát, Hajts Jakabot kérte fel, aki ekkor már főleg jeles magyar bútortervezőknek dolgozott. A homloklap mondavilágot idéző dús faragványaival az angol szecesszió bútoraira emlékeztet. Az ajtók belső oldalán látható, gyönyörűen színezett intarziákon az itáliai reneszánszból ismert ideális városképek jelennek meg. Virtuóz kivitelezésük Emil Gallé legszebb intarziás bútoraival rokonítható.

Az aukció kiállítását november 3-11. között ingyenesen tekinthetik meg a BÁV Aukciósházban (1052 Budapest, Bécsi utca 1.). Az árverésre november 13-án és 14-én, 18.00 órakor kerül sor a MOM Kulturális Központban. További információk és katalógus: www.bav.hu/aukcio