Órák túl a csúcson!

2017. 10. 03.

A leghíresebb óragyártók mindig is az emberi teljesítőképesség határterületeit próbálták meghódítani, hiszen hol is bizonyíthatnák jobban technikai virtuozitásukat, mint a versenypályákon, az óceánok mélyén, a felhők felett vagy éppen a Holdon?

Omega: A Holdjáró!

A svájci Omega óragyártó cég 1848-ban Louis Brandt & Frère néven alakult. Omega fantázianéven kibocsátott zsebórájuk hatalmas sikere hatására a cég felvette ezt a nevet, és így vált ismertté. 1943-ban készült el első automata órájuk és 1948-ban jelent meg a Seamaster, amelynek emberöltőnyi története alatt a szerkezet fejlődött, letisztult, nem véletlen, hogy 1995 óta ez James Bond elengedhetetlen társa.

A Speedmaster modelljük 1957-ben került piacra, űrkarrierje azonban 1965-ben kezdődött, amikor a NASA több óra között ezt is tesztelte, de a Speedmaster kivételével a többi mind megsemmisült. 1969. július 21-én a Holdra lépett az első ember, és vele az első karóra, egy Omega Speedmaster, vagy ahogy gyakran nevezik: Omega Moonwatch. Azóta is hű társa az asztronautáknak, immár hat alkalommal járt a Holdon, ezzel a világ egyik leghíresebb órája.

Omega Speedmaster Moonwatch, férfi karóra, acél tok, bőr szíj, kerámia lünetta, kék-ezüst színű számlap három segédkörrel, kézi felhúzású 18 köves,48 óra járástartalékú stopperes szerkezet, kikiáltási ára: 1 600 000 Ft.
Omega Seamaster Professional, férfi karóra, acél tok és csat, sötétszürke számlap foszforészkáló index jelzésekkel, három segédkörrel és dátum kijelzéssel, zafírüveg, 300 méterig vízálló tok, automata stopperes szerkezet, kikiáltási ára: 350 000 Ft.
Omega Seamaster férfi karóra, acél-arany tokos csatos férfi óra fehér számlap dátumkijelzéssel,
zafírüveg,150 méter vízállóság, átlátszó hátlap, működő automata szerkezet, kikiáltási ára: 800 000 Ft.

Breitling: Felhők felett, óceánok mélyén!

Leon Breitling 1884-ben, Svájcban kezdte meg pályafutását, azzal a céllal, hogy kifejezetten speciális területeken használt órákat fog készíteni professzionális szerkezetekkel, a legprecízebb időméréssel. A híres pilótaóráiknak köszönhetően a Brit Királyi Légierő hivatalos partnerei lettek. Övék volt az első logarléccel egybeépített óra Chronomat márkanéven, ami meghozta az újabb szerződést az amerikai légierővel. A Navitimer sorozatukat a pilóták szinte fedélzeti számítógépként használhatták. Az Emergency órájuk pedig már vészjeleket is képes volt leadni.

A felhők mellett az óceán mélyét is meghódították, Superocean sorozatukat már 1500 méterig vízálló tokkal látták el, olyan számlapot készítettek, ami a mélyben is jól látható. 2002-ben a Bentley autógyárral léptek szövetségre, akiknek először műszereket és fedélzeti órákat készítettek, majd megalkották a Breitling Bentley modelt, ami az angol eleganciát ötvözi a svájci tökéletességgel.

Breitling Chronomat Evolution, férfi karóra, arany- acél tok és csat, fehér számlap, rómaiszámos arany színű indexekkel, három segédkörrel dátum kijelzéssel, tükröződésmentes zafírüveg, vízálló 300 méterig, automata stopperes, szerkezet, kikiáltási ára: 650 000 Ft.
Breitling Superocean, férfi karóra, acél tok és szíj, fekete számlap arab számokkal és dátum ablak kijelzéssel, zafírüveg, 1500 méterig vízálló tok ,automata ETA szerkezet, kikiáltási ára: 230 000 Ft.
Breitling for Bentley Flying B férfi arany karóra, arany 750 tokos bőrszíjas férfi óra, arany- és fehérszínű számlapján arab számok, másodperc kör és dátumkijelzés, automata szerkezet, kikiáltási ára: 2 600 000 Ft.

IWC: Pilótaórák mágneses mező elleni védelemmel!

Az 1868-ban egy bostoni üzletember, Florentine Aristo Jones alapította meg az International Watch Co. nevű céget a svájci Schaffhausenben. A cég lépést tartott a repülés fejlődésével, 1930-ban adták ki a Mark IX. karórájukat, ami speciálisan pilótáknak készült, forgatható lünettával. A mai napig széles a pilótaóra választékuk, amelyek speciális védelemmel rendelkeznek a mágneses mezőkkel szemben.

Az 1930-as években fejlesztették ki a legendás Portuguese modellt is, mégpedig két portugál üzletember kérésére, akik acéltokos, a hagyományos óráknál precízebb járáspontosságú karórát szerettek volna. Az időtlen design és a sokszor megújított Calibre szerkezet sikerét jól bizonyítja, hogy a 30-as évek óta már számos alkalommal és változatban újra kiadták ezt, az egyik legszebbnek tartott karórát.

IWC Big Pilot’s, férfi karóra, acél tok, eredeti bőr szíj pillangózárral, fekete számlap arab számokkal, dátum és járástartalék kijelzéssel, tükröződésmentes zafírüveg, vízálló tok, nyolc napos automata szerkezet, kikiáltási ára: 1 900 000 Ft.
IWC Portugieser, férfi karóra, acél tok, aligátor bőr szíj, fehér, két segédkörös számlap arab számokkal, zafírüveg, működő automata stopperes szerkezet, jelzett: IWC Portugieser Chronograph, kikiáltási ára: 1 100 000 Ft.
IWC Schaffhausen Da Vinci Vintage, férfi karóra, szögletes acél tok, krokodil bőr szíj, fekete számlap ezüst szinű indexekkel, centrál másodperc és dátum kijelzéssel, vízálló tok, tükröződésmentes zafirüveg, átlátszó hátlap, automata szerkezet, kikiáltási ára: 990 000 Ft.

TAG Heuer: A száguldás szerelmeseinek!

A TAG Heuer története 1860-ban kezdődött, amikor a 20 éves Edouard Heuer megalapította az óramanufaktúráját. A céget mindig is az innováció, az autó- és motorsporttal való szoros kapcsolat jellemezte. 1916-ban előálltak az első mikrográf órával, aminek a stoppere képes volt század másodperces pontossággal mérni. Nem véletlen, hogy ez lett az 1920-as olimpia hivatalos időmérője.  Leghíresebb modelljük a Monaco, amit a Forma 1-es autóversenyek inspiráltak, élénk színe és szokatlan formája megkülönböztette a többi órától, ráadásul maga Steve McQueen is viselte. A modellt többször is felfrissítették, de új designokat is alkottak a Forma 1 versenyzőinek és rajongóinak.

A motorsportok mellett már 1895-ben megalkották az első vízálló tokjukat is. Az Aquagraph modelljeik a búvároknak, az Aquaracer pedig a vizisportok szerelmeseinek szól.

TAG Heuer Monaco Steve McQueen, férfi karóra, szögletes acél tok, eredeti bőr szíj, pillangó zárral, sötétkék számlap fehér segédkörökkel és dátum ablakkal, 30 méterig vízálló tok, automata stopperes szerkezet. Kikiáltási ára: 400 000 Ft
TAG Heuer Formula1, férfi karóra, acél tok és szíj, forgatható karbon lünetta arab számokkal és dátum kijelzéssel, 200 méterig vízálló, kvarc szerkezet, kikiáltási ára: 85 000 Ft.
TAG Heuer Aquaracer Regatta Calibre S, férfi karóra, acél tok és csat, forgatható lünetta zománc díszítéssel, fekete számlap foszforeszkáló indexekkel és stopper funkció gyűjtőkörrel, zafír kristályüveg, 300 méterig vízálló tok, kvarc stopperes szerkezet, kikiáltási ára: 200 000 Ft.

Rolex: Elegancia minden körülmények között!

A Rolex óramanufaktúrát 1908-ban alapította Hans Wilsdorf Svájcban. A nagy áttörést az 1926-ban piacra dobott Oyster hozta meg számukra, ami az első, általuk gyártott vízálló modell volt. A csodaórát egy angol titkárnő tesztelte először, aki átúszta vele a La-Manche csatornát. 1927-ben 8 órán keresztül tartották jeges vízben, a szerkezet ezek után is csupán néhány másodpercet sietett. A Sea-Dweller Deepsea már ennél is tovább ment, a profi búvárok segítségével kifejlesztett óránál 3900 méterig garantálják a vízállóságot.

A GMT sorozatuk az utazókat szólította meg, akik a különböző időzónákat is követhetik a számlapon. A Rolex márkát mindig is megkülönböztette az a felfogás, hogy professzionális szerkezeteiket elegáns külsővel és minőségi anyagokkal párosították. Ennek egyik csúcsát jelenti az 1959-ben megjelent Day-Date, amit azóta újra és újra felújítottak.

Rolex Sea-Dweller Deepsea, férfi karóra, acél tok és csat, forgatható kerámia betétes lünetta, fekete számlap foszforeszkáló index jelzésekkel és dátumablakkal, zafírüveg, 3900 méterig vízálló tok, 48 óra járástartalék, automata szerkezet, 2009, kikiáltási ára: 2 300 000 Ft.
Rolex GMT-Master II, férfi karóra, arany-acél tok és csat, pillangózárral, forgatható arabszámokkal díszített kerámia betétes lünetta, fekete számlap dátum- és foszforeszkáló index jelzésekkel, második időzóna kijelzés, automata szerkezet, 2007, kikiáltási ára: 2 450 000 Ft.
Rolex Day-Date, arany férfi karóra, arany 750 tok és jubilee csat, aranyszínű számlap nap-, dátum- és centrál másodperc kijelzés, automata szerkezet, 1977, kikiáltási ára: 2 300 000 Ft

A képeken látható karórák a BÁV Óraárverésén vásárolhatók meg. Az aukció kiállítását október 14-28-ig ingyenesen tekinthetik meg a BÁV Apszistermében (1052 Budapest, Bécsi utca 3.). Az aukcióra október 31-én, 16 órakor kerül sor a MOM Kulturális Központban.

További információk: www.bav.hu/aukcio