Milliós leütések az ékszernapon!

2017. 11. 15.

Brillek, gyöngyök és kínai ezüstremekek voltak az őszi aukció első napjának sztárjai.

Legjobb ékszer leütések 71. MAÉlénk hazai és nemzetközi érdeklődés kísérte a BÁV 71. Művészeti aukciójának ékszernapját a MOM Kulturális Központban. A karácsonyi és az eljegyzési szezon előtt különösen kelendőek voltak a magyar piacon viszonylag ritkának számító, nagyobb brillekkel díszített szoliter gyűrűk, amelyek jellemzően millió forint körüli leütéseket értek el. Az árverés legmagasabb eladási árát egy 2 karátos briliánssal ékített gyűrű tudhatja magáénak 4,08 millió forinttal. Népszerűek voltak a drágaköves nyakékek is, egy összesen 8,5 karátnyi, 87 briliánssal ékített modern darabnak 3,12 millió forintért örülhetett az új tulajdonosa.

Az ékszernap sztárja az egyik legkülönlegesebb drágakő, a gyöngy volt. Nagyon jól szerepeltek a fehér, tenyésztett gyöngysorok és fülbevalók is, de a tahiti gyöngyös ékszerek iránt is érezhetően megnőtt az érdeklődés. Egy pazar, nagyméretű és kifogástalan színárnyalatú tahiti gyöngysor 1,44 millió forintért kelt el, míg egy másik, három darabos kollekció 1,32 millió forintért talált gazdára. Azok, akik egy teljes gyöngysort nem engedhettek meg maguknak, a gyöngyös fülbevalók vagy gyűrűk között válogathattak  amelyek közül valamennyit eladták.  Ismét kelendőnek bizonyultak a színes drágaköves ékszerek: a legmagasabb árat egy 5 karátnyi zafírral és briliánsokkal ékesített koktélgyűrű érte el, 1,32 millió forinttal. Sokan licitáltak egy 1930 körül készült klasszikus smaragddal díszített fülbevalóra is, ezt végül közel négyszeres áron ütötték le.  Az alig néhány évtizede felfedezett, de azóta nagy karriert befutott tanzanittal díszített ékszerek is népszerűek voltak, és 600-900 ezer forint közötti összegekért keltek el.

Legjobb leütések ezüst 71 MAA műtárgyak között ismét az art deco asztali ezüstökre licitáltak a legtöbben  Az árverés legnagyobb meglepetése azonban két kínai remekmű volt. A legnagyobb kínai mesterek által exportra készített darabok közül egy sárkányokkal díszített ezüst shaker több mint ötszörös áron, 780 ezer forintért, egy asztali teafőző pedig négyszeres áron, 960 ezer forintért talált gazdára. Az ezüst műtárgyak közül a legmagasabb eladási árat egy lőcsei empire boroskanna érte el, 1,56 millió forinttal, de sokan licitáltak egy lenyűgöző német historizáló asztalközépre is, amelyet végül 1,32 millió forintért ütöttek le. A gyűjtői darabok között az Augsburgi ezüstök és a biedermeier adománygyűjtő perselyek voltak a legnépszerűbbek. 

Az őszi árverés anyaga számos olyan, ajándéknak is tökéletes különlegességet tartalmazott, amelyek jellemzően alacsonyabb kikiáltási árról indultak. Így például sokan szálltak licitharcba egy ezüst szőlőmosó tálért, egy piperekészletért, a különböző fűszertartókért vagy éppen egy ledér öltözetű kerékpározó hölggyel díszített bécsi cigaretta szelencéért.

Az őszi aukció a festmények és műtárgyak árverésével folytatódik november 15-én a MOM Kulturális Központban.