Két kultúra közötti egyensúlyozás

2017. 07. 11.

Érdekes tényezőt vizsgált a BÁV tavaly év végi kutatásában. Arra voltunk kíváncsiak, miként alakul a külföldön élő honfitársaink kötődése Magyarországhoz, közös nyelvünkhöz és kultúránkhoz.

Jobb megélhetés, új lehetőségek, pozitív légkör, nyelvtanulási lehetőség - leginkább ezek a tényezők tartják külföldön azokat a BÁV által megkérdezett magyarokat, akik hosszabb-rövidebb ideje élnek kinn. Bár külföldön élnek, rendszeresen hazajárnak, tartják a kapcsolatot családjukkal, barátaikkal, a hazai ételek és italok, a magyar nyelv és a kultúra hiányzó tényezők számukra.

A magyarok gyorsan tudnak alkalmazkodni más kultúrákhoz, azonban vannak olyan aspektusai a magyarságnak, melyeket különösen hiányolnak a külföldön élő honfitársaink. A kinn töltött idő alatt a honvágynak fel kell törnie valahol, ez pedig általában az ételek, a nyelv és a kultúra területén mutatkozik meg leginkább. A megkérdezettek közel egyharmada a jó magyar ételeket, a magyar nyelvet és a kultúrát említette a  több mint 1800 fő részvételével zajló kutatás során.

A többségében Ausztriában, Németországban és az Egyesült Királyságban élő válaszadók, bár külföldön élnek, rendszeres és intenzív kapcsolatokat ápolnak magyarországi családtagjaikkal és barátaikkal. A legtöbben félévente látogatnak haza Magyarországra és néhány kapcsolattól eltekintve, legfontosabb kapcsolataik meg tudtak maradni a távolság ellenére is.

Hazánk és az aktuális „új” ország közötti választás során a válaszadók 74%-a mondta magát magyar érzésűnek és érzi hazájának Magyarországot, továbbá 85%-a büszke magyar származására. A válaszadók 87%-a naponta használja anyanyelvét, további 8%-uk általában hetente, ennél ritkábban pedig már csak 5%-nyi válaszadó beszél magyarul.

"Magyarország említésekor legtöbben a magyar zászlóra, majd saját és szüleik házára gondolnak elsőként, de jellemzőek voltak még az Országházat, a Szent Koronát és a bort megjelölő említések is.
Kutatásunkkal a külföldön élés élménye mögé szerettünk volna nézni és megvizsgálni, mit is jelent a hazánktól távol élés nyelvünk és kultúránk szempontjából. Szerettünk volna kapcsolatot teremteni külföldön élő honfitársainkkal, akik hazánktól távol élik meg a mindennapi élet örömeit és nehézségeit. A BÁV missziója, hogy a jövőben visszaadjon egy kis szeletet az otthonukból
." – mondta Mohl László elnök-vezérigazgató.

Összességében elmondható, hogy a külföldön élés számos kihívást tartogat, köztük a hovatartozás és az identitás egyensúlyának megtartását is, melyben meghatározó szerepe van a nyelvünknek és kultúránknak. A külföldön élő emberek az évek során megtanulnak két kultúra között egyensúlyozni és lassan stabilizálódik a helyzetük. A külföldön élő magyarok azonban erősödni tudnak, ha nyelvük és kulturális programjaik által megtartják magyarságukat.