Kalocsai motívumok ékszerbe foglalva

2019. 11. 06.

A BÁV árveréseinek történetében rekordnak számító, 2,5 millió forintos kikiáltási árral, most először szerepel egy kortárs magyar ékszer kiemelt helyen az árverésen.

Kalocsa és környéke fehér vászonra előrajzolt (nyomómintákkal ütött) hímzés a magyar népművészet kincse, igazi hungarikum. A XIX. század végétől, az akkor még fehér hímzéseket, bérmunkában varrták a környék nagyobb vásárainak úri-polgári háztartásai számára. 1912-ben a fonalgyárak már színtartó fonalakat készítettek, ettől kezdve fokozatosan színesedtek ki a virágminták, leveles hajtások. A kalocsai hímzésminták ügyes kezű pingáló asszonyok falfestései révén is ismertek.

Kalocsai hímzés díszítette ruhadarabokat ünnepi viseletként még ma is viselnek. A motívumok napjaink divattervezőinek kedvenc design eleme lett, melyektől ruhadarabjaik egyedivé, magyarossá váltak. Az ékszertervezők is csatlakoztak ehhez az irányzathoz, közülük kiemelkedik Bánfalvi Rita egyedi tervezésű és készítésű kalocsai motívumokkal megalkotott nyakéke.

"Legújabb munkám a kulturális életünkhöz szorosan kapcsolódó népi hagyományt őrző kollekció. A kalocsai virágmintából álló ékszereket népművészetünket továbbfejlesztve,annak sajátosságit, változatos motívum és színvilágát a nemesfém és a drágakövek felhasználásával alkottam meg. Célom,hogy a nagyipari termelés okozta egyhangúságban ékszereimmel örömöt,változatosságot, egyediséget vigyek az ékszerkedvelők világába."

Ékszergarnitúra. Fehérarany 750, anker lánc középrészén kalocsai hímzés ihletésű virágos indamotívum, 28 apró briliáns 0,20 ct (MTCrSi), rubinok 3,63 ct, zafírok 7,40 ct, smaragdok 1,85 ct, fülbevaló pár srófos szereléssel, 85,0g, hossz: 44 cm, tanúsítvánnyal. Kikiáltási ára: 2 500 000 Ft

Az ékszer társalkotója Szabó Tönki Erneszt, aki a tökéletesen kivitelezett micro pave foglalással kiszínezte, kihímezte a colliét. Az apró drágakő, smaragd-zafír-rubin befoglalása több hónapos munkát igényelt.

A nyakék több nemzetközi divat- és ékszerbemutatón szerepelt elismerést hozva tervezőinek, készítőinek.

Az ékszerkollekció a BÁV 75. Művészeti aukciójának ékszernapján, november 19-én kerül árverésre.