Ismerjék meg kollégáinkat!

2019. 03. 14.

Sorozatunkban a BÁV azon munkatársait mutatjuk be, akikkel ügyfeleink és a műtárgyak iránt érdeklődők a leggyakrabban találkozhatnak. Ez alkalommal Szongoth Gergely ékszerszakértőt, a Rubin Ékszerbolt becsüsét ismerhetik meg.

Hogyan lesz egy első osztályú jégkorongozóból ékszerszakértő?

Fiatalabb koromban válogatott szinten jégkorongoztam, és ez teljesen ki is töltötte az életemet. Nem sokkal az érettségi után a szüleim megkértek, hogy vigyek el néhány ékszert javításra egy ötvösműhelybe. Annyira megtetszett a műhely hangulata, hogy még kerestem további tárgyakat, amelyeket javíttatni lehetne, hogy vissza tudjak menni. Megkérdeztem, hogy hol lehet ötvösnek tanulni, majd be is iratkoztam egy ilyen képzésre. Az elvégzése után tovább tanultam, és felsőfokú reklám és marketing ügyintézői végzettséget szereztem.

Ha jól tudom, akkor igazi sportoló családból származik, de azért nem példa nélküli a pályaválasztása?

A családunkban nagy hagyományai vannak a sportolásnak, szinte mindenki, most már a gyerekeim is, sportolók, jégkorongoznak, atletizálnak, én is 34 éve ugyanannál az egyesületnél játszom. Apai ágon ismertük meg a jégkorongot, már a nagyapán is űzte ezt a sportot. Édesanyám családjában mindenki vívó volt. Nagyapám az 1936-os berlini olimpián szerepelt, nagynéném az 1972-es münchenin nyert ezüstérmet. A kivételt dédnagyapám jelentette, aki egy szamosújvári örmény családban született, és bronzművesként dolgozott, asztali tárgyakat, tükröket készített, még most is őrzünk néhány darabot tőle.

Dolgozott is ékszerészként?

Az iskola elvégzése után évekig dolgoztam. Volt egy emlékezetes szakmai tanulmányutam Amerikába. New Jersey-ben egy erdélyi származású ékszerésznél dolgoztam. Úgy tűnik, hogy elég ügyesnek tartott, mert megengedte, hogy platinával dolgozzak, ami nem egy egyszerű feladat, jelenleg Magyarországon is kevesen értenek hozzá. Innen átmentem Ocean City-be, ahol próbáltam egy másik ékszerész üzletet találni, egy ilyen boltnál azt láttam kiírva, hogy „Kozma”, bementem, mert reméltem, hogy magyaroké, erre kiderült, hogy a tulajdonos dédapja volt magyar. Egy különleges műhely volt, ahol opállal foglalkoztak, ezeket csiszolták és készítettek belőlük ékszereket, egy hónapig dolgoztam itt, és rengeteg tapasztalatot szereztem.

Hogy került végül a BÁV-hoz?

Még diákkoromban kezdtem érdeklődni az árverések iránt, elmentem néhány BÁV aukcióra, átolvastam a katalógusokat. Miután hazajöttem Amerikából, jelentkeztem a BÁV-hoz. Az első és azóta is folyamatos munkahelyem a Párizsi utcai Rubin Ékszerüzlet lett, ahol boltvezető-helyettesként kezdtem. Akkoriban Nagy György volt itt a becsüs, de őt egy pár év múlva áthelyezték ellenőrző becsüsnek a központba, így én folytattam a munkáját. Ez azt jelenti, hogy én vásárolom fel az ékszereket a boltnak, illetve a szebbnél-szebb darabokat az aukciókra.

Hogyan lett végül árverésvezető is?

Amikor felvettek a BÁV-hoz, önként jelentkeztem, hogy szeretnék aukción dolgozni, így először pénzbeszedőnek osztottak be. Egy nap aztán behívtak néhány kollégával a Bécsi utcai Aukciósházba – máig sem tudom, hogy miért éppen engem – és megkértek, hogy álljak fel a pulpitusra, és játsszam el, hogy árverést vezetek. Ezt felvették egy kamerával, megmutatták a tulajdonosnak és a vezérigazgatónak, aki kiválasztott, hogy innentől vezessem én az árveréseket. Először csak a kamaraaukciót akarták rám bízni, de végül úgy alakult, hogy rögtön mélyvízbe dobtak, és egy nagy művészeti aukcióval indítottam, majd a következő 7-8 évben szinte minden árverést én vezettem. Persze közben megmaradt a Rubin Ékszerbolt is. Ma már azonban az ékszerrel, órával kapcsolatos kamaraaukciókat vezetem első sorban.

Milyen érzés, amikor egy Ön által felvett ékszer dönti meg a magyar rekordot?

Nagyon izgalmas végigkövetni egy ékszer útját. Legutóbb a Karácsonyi aukción a híres osztrák ékszerész, Ernst Paltscho kitűzőjének vagy a nagy art deco ékszereknek örülhettem. Jó látni, hogy van rájuk kereslet akár azért, hogy viseljék, akár azért, mert jó befektetést látnak bennük. Remélem, hogy ez bevonzza majd a hasonló ritkaságokat is. Nagyon büszke vagyok arra, hogy sok szép ékszer kerül be az üzletünkből a nagy árverésekre. Természetesen ez nemcsak a személyes kapcsolatoknak, hanem annak is köszönhető, hogy 1971 óta várjuk itt az ügyfeleket a Párizsi utcában.

Úgy tudom, hogy egy másik szenvedélyének köszönhetően egy új árveréstípus is meghonosodott a BÁV-nál, mi is ez?

Az óraárverés, amit idén október végén már másodszor rendeztünk meg. Hiába szeretem annyira az ékszereket, a kiegészítők terén a férfiaknak kevesebb lehetőségük van, mint a hölgyeknek, így, talán a műszaki érdeklődés miatt is, az óra a személyes kedvencem. Az évek során autodidakta módon képeztem magam, közben a bolthálózatban is elterjedt, hogy a Rubinba érdemes hozni a karórákat. Az utóbbi években láttuk, hogy egyre nagyobb a kereslet a márkás órák iránt, és érdemes lenne a különleges darabokat árverésre bocsájtani, így indult el múlt évben az óraaukció. Engem ért a megtiszteltetés, hogy felvásároljam ezeket a darabokat, meghatározzam, szervizeltessem, elkészítsem róluk a katalógusba a leírást, és végül az árverésen le is üssem az egyes tételeket.

Neked melyik volt a kedvenc órád az árverésről?

Meglepő módon nem egy karóra, hanem egy Atmosz asztali óra. Nagyon szerettem volna, ha bekerül az anyagba, mert a maga nemében egy egyedülálló mérnöki csoda. A különleges szerkezet a benne lévő klór-etán gázzal telített tartály és egy membrán segítségével, a hőmérséklet 1 Celsius-fokos változásával 48 órányi járástartalékot képez, tehát emberi beavatkozás nélkül önjáró.

Te milyen órát viselsz a hétköznapokban, mi a kedvenc márkája?

Svájci órát természetesen, különböző alkalmakra más-más órát hordok, így van sportosabb és elegánsabb modellem is. A kedvencem a Patek Phillipe, mert ez az egyik utolsó független óramanufaktúra. A svájci márka nagyon híres a precíz szerkezeteiről, és értékálló modelljeiről.

Az interjú az 1773 Magazin tavaszi számában jelent meg!

Az újságot keresse a  műtárgy- és ékszerboltjainkban vagy olvassa el online a www.bav.hu/1773 oldalon!