Így rendezzük át könyvespolcunkat!

2020. 03. 30.

A könyvespolc az otthonunk olyan hangsúlyos, fókuszpontként szolgáló darabja, amelyet ha időről időre átalakítunk, azzal lakásunk hangulatát, stílusát is befolyásoljuk.

Mióta kimentek a könyvtárszobák a divatból, a könyvespolcok leggyakrabban a nappaliba kerülnek. E kitüntetett helynek köszönhetően azonban már rég nem csak a könyveink tárolására szolgál e bútordarab, hanem a lakásunk stílusához és a többi lakberendezési tárgyhoz is érdemes hozzáigazítanunk. Hogy hogyan, arra adunk ötleteket cikkünkben.

Egy könyvespolc berendezése sokak szemében egyszeri projekt, ami azt jelenti, hogy miután felpakoltuk rá a könyveket és a kiegészítőket, a portörlésen kívül hosszú évekig nem nyúlunk hozzá. Holott a könyvespolc az otthonunk olyan hangsúlyos, fókuszpontként szolgáló darabja, amelyet ha időről időre átalakítunk, azzal lakásunk hangulatát, stílusát is befolyásoljuk. Íme tehát néhány tipp, amelyekkel megújíthatjuk könyvespolcunkat.

1. Játszunk a könyvekkel: sokkal mozgalmasabbá és izgalmasabbá tudjuk ugyanis varázsolni könyvespolcunkat, ha kihasználjuk a könyvek elhelyezésében rejlő lehetőségeket. Ennek megfelelően felváltva állítsuk és fektessük a köteteket, variáljuk a magasságukat és vastagságukat, hogy minél jobban feldobjuk az egyhangú könyvsorokat. Még mozgalmasabb lesz az összhatás, ha eleve olyan könyvespolcot választunk, amelynek polcai változatos szögeket zárnak be egymással.

2. Szintén látványos eredményt érünk el, ha a szebb művészeti albumokat vagy könyvborítókat képként használva kifordítjuk, és a többi könyvnek támasztva tárjuk őket a világ elé. Ez kettős előnnyel is bír: egyrészt a könyvborítók díszei lesznek a polcnak, másrészt pedig abban is segítenek, hogy eltakarjuk velük az elnyűttebb gerincű társaikat.

3. Rendezzük be színek szerint a könyvespolcunkat! Bár ez ellen az ötlet ellen a könyvmolyok nagy része hevesen tiltakozni fog, mert ez az elrendezés fittyet hány a szerzők, sorozatok vagy témák szerinti megszokott kategorizálásnak. Ha azonban hajlandóak vagyunk szakítani a konvenciókkal, izgalmas esztétikai hatást érhetünk el, ráadásul ez a csoportosítás remek segítséget jelent a tájékozódásban azoknak, akik inkább vizuális típusok, és a borító színei alapján tartják számon olvasnivalóikat.

4. Bontsuk meg a könyvsorokat vázákkal, amelyeket a könyvcsoportok közé, a végükre vagy a polc tetejére egyaránt elhelyezhetünk.  A kisebb vázák könyvtámaszként is szolgálhatnak, változatos formájukkal pedig a szemünket is vezetik a könyvsorok között.

5. Ha már könyvtámaszról van szó, ezekből is végtelen számú variáció áll a rendelkezésünkre, legyen szó kisplasztikai alkotásoknak is beillő darabokról, vagy modern vonalvezetésű, letisztult példányokról. A támaszokra ugyanaz igaz, mint a vázákra: nem csak a sorok végén, hanem a közepükön is helyet kaphatnak, kisebb könyvcsoportokat megtámasztva. A klasszikus könyvtámaszok helyett változatos tárgyakat is használhatunk ugyanerre a célra, legyen szó egy szép kerámiáról, méretesebb papírnehezékről, látványos ásványról vagy kisplasztikáról.

6. Természeti formákkal, ásványokkal, kagylókkal, korallokkal, fosziliákkal vagy művészi hatású szárított növényekkel, ágakkal is megbonthatjuk a könyvsorokat, egzotikus küllemet kölcsönözve polcunknak.

7. Ugyancsak mozgalmassá tehetjük könyvespolcunkat, ha a rajta vagy a tetején elhelyezett tárgyak különböző magasságával játszunk.  Még tovább fokozhatjuk a hatást, ha az egyes polcok távolságát is tárgyak magasságához igazítjuk.

8. A könyvek közé vagy a polc tetejére elhelyezett változatos méretű, anyagú és színű dobozok és kosarak szintén feldobják polcainkat. Ezek egyszerre szolgálhatnak kisebb dolgok tárolására, valamint különböző méretük és magasságuk nyomán az összhatás változatosságának biztosítására.

9. Bekeretezett grafikákat, festményeket és fotókat is tehetünk a könyvespolcunkra, különösen akkor, ha az egész falat beborító bútorral rendelkezünk. A kisebb méretű képek a polcokra kerülhetnek, míg a nagyobbakat a polcok közé helyezhetjük el.

10. Tegyünk lámpákat a könyvek közé! Egy-egy érdekes kialakítású antik vagy modern lámpa nem csak a könyvespolc, hanem a polc előtt kialakítható olvasósarok megvilágításáról is gondoskodik.

11. Alakítsunk ki olvasósarkot, amely a manapság divatos eklektika jegyében egyaránt összhangban hozható a polc stílusával vagy éppen annak szöges ellentéte is lehet. Mindkét esetben a legfontosabb szempont, hogy a stílusmix harmonikus összhatást keltsen, és persze az is fontos, hogy az olvasósarokban valóban kényelmesen böngészhessük könyveinket.

12. Ha igazán hívei vagyunk a változatosságnak, akkor a könyvespolcunkat akár külön bejáratú művészeti galériánként is használhatjuk, ahol a könyvek között felbukkanó vagy akár teljes polcokat elfoglaló tárgyainkat folyamatosan cserélgetni tudjuk, újabb és újabb vizuális hatást létrehozva.

A cikk az 1773 magazin 2019. nyári számában jelent meg.