Így óvjuk festményeinket!

2018. 08. 30.

Ha már megvettük a tökéletes festményt, amellyel sokáig szeretnénk együtt élni, akkor szakértőink tanácsait is érdemes megfogadnunk annak érdekében, hogy minél tovább meg tudjuk őrizni értékes műtárgyunkat teljes szépségében.

1. A műtárgyvédelem már a keretezésnél elkezdődik

A festmény állagának megőrzése nagy mértékben múlik a keretezésen. A lenvászonra festett képeket például védőüveg nélkül, jól illeszkedő keretbe kell helyezni, hogy a hőmérséklet és a páratartalom változásával se deformálódjanak. Ugyanakkor a papíralapú képeket üveg vagy plexi alá kell tenni – főleg, ha pasztell technikával vagy szénnel készültek –, hátlapnak pedig savmentes papírt kell használni!

2. Kerüljük a napfényt!

A lakásban a festmény helyét úgy érdemes megválasztani, hogy ne érje közvetlenül a napfény, mert az hosszú távon visszafordíthatatlan károsodást, a színek kifakulását eredményezi. Ha ez nem megoldható, akkor a festmény üvegére, plexijére vagy akár magára az ablakra helyezett UV-szűrős fóliával óvhatjuk meg a képet.

3. A páratartalom fontosabb, mint gondolnánk

A helyiség páratartalma az egyik legfontosabb tényező egy műalkotás állapota szempontjából. Érdemes beszerezni egy páramérőt, és akár párásítással, akár páramentesítéssel kb. 55 százalékos páratartalmat biztosítani a kép tárolására szolgáló szobában. Az is fontos, hogy a kép és a fal között mindig maradjon rés, ezzel ugyanis megelőzhetjük a penészedést.

Olvassa el a teljes cikket magazinunkban!

Keresse az 1773 ingyenes magazint boltjainkban vagy olvassa el online ide kattintva!