Hogyan vásároljunk gyémántot?

2020. 04. 29.

Ha nem is vagyunk drágakőszakértők, a gyémántok vásárlásánál mi is eligazodhatunk az úgynevezett 4C segítségével.

Ha nem is vagyunk drágakőszakértők, a gyémántok vásárlásánál mi is eligazodhatunk az úgynevezett 4C, azaz Carat (karát), Cut (csiszolás), Color (szín) és Clarity (tisztaság) segítségével. E négy jellemző alapján határozzák meg a BÁV szakértői is a drágakövek értékét. 

KARÁT - CARAT

A drágakövek súlyát karátban mérjük 1 karát (jelölése: ct) pontosan 0,2 gramm. A karát nagysága nagyon is hatással van az értékre, de ne gondoljuk, hogy az 1 karátos gyémánt kétszer annyiba kerül, mint a fél karátos.

CSISZOLÁS – CUT

A drágakőcsiszolás célja, hogy a kő a lehető legtöbb fényt verje vissza, azaz a lehető legszebben ragyogjon. A nyers gyémántot csak önmagával lehet csiszolni, ezért is lehetséges, hogy hosszú kísérletezés után alakították ki a briliáns csiszolást, amely a fény 99,9%-át képes visszaverni.  A briliánscsiszoláson belül a legértékesebb, az 50-es évek óta jellemző modern csiszolást az M betű jelöli. Ezt követi értékben a régi csiszolású briliáns, itt az R1 a régi, szabályos kerek köveket, de a moderntől eltérő arányokat, míg az R2 a moderntől eltérő arányokkal csiszolt követ jelöli. Az A betű az achtcant, egyszerű nyolc fazettás csiszolásra utal. Bár a briliáns formája eredetileg kerek, később többek között kifejlesztették a mandula alakot formázó navett, a csepp, a szív vagy éppen a négyzet alakú princess csiszolást is.

SZÍN – COLOR

A színmeghatározásánál két nagy csoportot különítünk el: a fehér és a színes gyémántokat. A fehér gyémántoknál annál drágább egy kő, minél közelebb van a fehérhez, azaz valójában a színtelenhez. A legdrágábbra értékelt makulátlan fehér jelölése a River (R), a finom fehér a Top Wesselton (TW), fehér a Wesselton (W), az enyhén színezett a Top Crystal (TCr) és Crystal (Cr), a színezett fehér a Cape (C), a gyengén sárga a Light Yellow (LY) és végül a sárgás vagy barnás a Yellow (Y). A természetben ezen felül szürke, fekete, lila, rózsaszín, piros, narancssárga, barna, sárga, zöld és kék színben találhatóak meg a gyémántok. A legdrágábbnak nem a fehér, hanem a sokkal ritkább piros, illetve rózsaszín és kék kövek számítanak.

TISZTASÁG – CLARITY

A gyémánt kialakulása során a nyomás, a hőmérséklet és a jelenlévő más ásványok révén apró hibák, úgynevezett zárványok alakulhatnak ki a kőben. A legritkább és egyben a legdrágább a hibátlan, azaz lupé tiszta az LC, ami azt jelenti, hogy az ékszerészek tízszeres nagyítójával, a lupéval nem látható benne egyetlen zárvány sem. A VVs1-2 (very very slightly imperfect) kőben nagyon nagyon kis zárványok, a Vs1-2 (very slightly imperfect) kőben nagyon kis zárványok láthatóak. Az Si1-3 (slightly imperfect) enyhén zárványos, míg a legolcsóbb P1-3 (imperfect) kőben már szabad szemmel is láthatóak a zárványok.

Amikor tehát egy megbízható ékszerboltba betérve, vagy egy aukciós katalógust lapozgatva egy ilyen jelöléssel találkozunk: 1 briliáns 0,50 ct (MTCrVs), akkor máris tudjuk, hogy egy fél karátos, briliáns csiszolású gyémánttal van dolgunk, amely, modern csiszolású (M), enyhén színes, Top Crystal (TCr) kategóriájú és nagyon kevés zárvány található benne (Vs).

Ne feledje, csak mindig megbízható helyről vásároljon, ahol garantálják, hogy a feltüntetett minőségi jellemzők tényleg a valóságot tükrözik!