Festői Balaton

2018. 08. 17.

A Balaton a legtöbb magyar szívében különleges helyet foglal el, és ez alól a festők sem kivételek, akik szívesen és gyakran örökítették meg a magyar tengert. Az alábbiakban közülük mutatjuk be a legismertebbeket.

Ligeti Antal és a szigligeti vár romantikája

Ligeti Antal (1823-1890) tájképei a magyar vidék idilli-romantikus képét fogalmazzák meg, amelyben a természet nagysága és az idő által megtépázott, ember alkotta épületek múlandósága állnak egymással szemben. Festményein a romkultusz a nemzeti nagyság víziójával társul, és a tájkép egyben történeti képpé is válik. Csodálatosan példázzák ezt a Szigligetet ábrázoló képei, amelyeken a Balaton bármennyire is impozáns látványt nyújt, inkább csak a történelmi emlék festői díszleteként szolgál.

Telepy Károly balatoni tájképei

Telepy Károly (1828-1906) szintén a hazai romantika egyik legkiválóbb képviselője volt, művein a mindennapi élet örömeit és a magyar vidék lírai szépségét jelenítette meg. Tájképeinek egyik kedvelt témája a Balaton volt, amelyet az 1900-as évek elején számos képén örökített meg.

Mészöly Géza, Balatonakarattya festője

Mészöly Géza (1844-1887) a balatoni életképek speciális műfaját teremtette meg: hangulatos, aprólékos stílusa nagy hatással volt a századvég tájképfestőire. Ő is szívesen ábrázolta a balatoni tájat, a nádasokat, a halászkunyhókat és az ott élő embereket. Idővel elhagyta az életképszerű motívumokat, és kizárólag a tavat és környéket festette. Egyik kedvenc helyszíne Balatonakarattya volt, amelynek löszfallal tarkított partszakasza számos alkalommal megihlette.

Olvassa el a teljes cikket magazinunkban!

Keresse az 1773 ingyenes magazint boltjainkban vagy olvassa el online ide kattintva!