Egyedülálló, eredeti késő Vinča terrakotta figura

2016. 11. 09.

Egy igazi kultúrtörténeti ritkaság, egy eredeti késő Vinča terrakotta figura is árverésre kerül a BÁV Művészeti aukcióján november 10-én. Az i.e. 5400–4600 körül készült szobor Európa egyik nagy és jelentős neolitikus kultúrájának emléke.

VincaNem meglepő, hogy Magyarországon kivételesen ritkán kerül a gyűjtők elé megvásárolható Vinča szobor, hiszen a fennmaradt alkotások túlnyomó többsége múzeumok gyűjteményében lelhető csak fel. Világszerte is nagy feltűnést kelt, ha egy-egy aukción elérhetővé válik egy szobor, ami általában az eredeti ár 6-7-szereséért kerül az új tulajdonosához. (Christie’s)
Az árverésre kerülő 17 cm-es szobor kiemelkedő kultúrtörténeti jelentőséggel bír. Európa egyik nagy és jelentős neolitikus kultúrájának, a Vinča-Tordosi kultúra tárgyi emléke. Ez a nép a Maros középső folyása mentén, a Déli – Kárpátok és az Érchegység között, keleten pedig Fogarasig nyúló területen élt. Elsőként használták fel a rezet nagy mennyiségben, és elsőként kezdtek földműveléssel is foglalkozni. Kulturális emlékeik felfedezését a nemzetközi szakirodalom Miloje Vasić-hoz köti, aki 1908-ban a szerbiai Vinča falu közelében tárta fel az újkőkori települést.
A gazdag tárgykultúrával rendelkező nép leleteinek nagy része kultikus tárgy: kézzel készített áldozati, emberformájú vagy állat alakú edények, szobrocskák, melyeket pálcáikkal benyomott gödrökkel, ujjbenyomással, körömcsípéssel és piktografikus jelekkel is díszítettek.
A most aukcióra bocsátott égetett cserép szobor nagyon kedvező 6 millió forintos kikiáltási árral indul, ami látva a nemzetközi leütési árakat nagy licitharcot vetít előre.

További információk!