Egy kis Párizs a Párisi utcában

2019. 04. 03.

A BÁV egyik legforgalmasabb ékszerboltja, a Rubin üzlethelyisége mindig is a hölgyeket szolgálta, hiszen volt itt fehérnemű-kereskedés és kalapszalon éppúgy, mint ékszerüzlet.

Az alábbiakban a Párisi utca 2-es szám alatt található mintegy 130 éves épület színes történetét mutatjuk be.

Már a Párisi utca 2. szám alatt található mai épület elődje is az elegáns hölgyek igényeit volt hivatva kielégíteni, 1827 és 1874 között ugyanis itt működött az „Ypsilanti herceghez” címzett női fehérnemű-kereskedés. A szokatlan név egy Magyarországon meggazdagodott görög kereskedő lányának a férjére utalt.

Az üzlet emlékét már csak a homlokzaton lévő felirat őrzi, az eredeti épületet ugyanis 1888-ban lebontották. Hauszmann Alajos és Hauszmann Sándor tervei alapján 1890-re épült fel a most is látható eklektikus sarokház. A megbízók, Ádám Gusztáv és Eberling Antal egy kereskedőházat nyitottak itt, amelynek pompájáról Weissinger György és Santo Pesaro kőfaragók, valamint Szabó Antal szobrász gondoskodtak. Az Ádám és Eberling cég azonban alig három évvel az épület elkészülte után csődbe ment, és egy rokonuk, dr. Ádám Géza ügyvéd lett az új tulajdonos, aki több átalakítást is végzett a házon.

Az épület továbbra is elsősorban a hölgyeket szolgálta ki, akár egy miniatűr Párizs: 1907-től a 40-es évekig többek között Skrivan Ferenc kalapkészítő üzlete, Wahl Gyula mennyasszonyi kelengyéket és női fehérneműket árusító boltja és Petris Brúnó híres tánciskolája mellett kozmetikus-, divat- és cipőszalon, valamint angol úri szalon is működött itt. Más említésre méltó üzletek is helyet kaptak, például egy fényíró műterem, amelyben a két világháború között Mészöly László fényművész dolgozott, akihez többek között József Attila is járt fényképeszkedni.

1934-ben nyitotta meg a kapuit a Párisi utcafronton a Collier minőségi bizsukat árusító üzlete. Forgács Istvánné tulajdonos így nyilatkozott a Színházi Életnek 1937-ben: „Ami holnap divat, azt a hölgyek ma megkapják a Colliernál.” Ebben az évben a sláger a gyűrűbe foglalt miniatűr óra és a szolid kivitelezésű áramvonalas púderdoboz volt, amelyeket párizsi mintára a valódihoz megtévesztésig hasonló kivitelben, de alacsony áron vásárolhatott meg az úri közönség.

Ennél azonban komolyabb ékszerüzlet is volt ekkor a Rubin Ékszerbolt helyén: 1936 és 1948 között Teszlák Géza órás-ékszerész és ezüstműves működött itt, aki a korabeli újságok szerint híres volt aprólékos munkájáról. Műhelye és boltja még a házat ért 1944-es bombatalálatot is túlélte, míg a megsérült Collier a Madách téren nyitott új üzletet.

A háború után költözött a házba Sikorszky Tituszné cserebere üveg-, porcelán díszműáru kereskedése, ám az épület továbbra is elsősorban a női szépséget szolgálta. 1968-ban egy konsumtourist bolt nyílt, ahol útlevél felmutatásával nyugati valutával lehetett vásárolni. A legfőképpen a turisták és a magyar diplomaták külföldi kiküldetésben szerzett valutájának elköltésére szolgáló üzletben Moncsicsi babákat, legókat, farmereket, márkás cigarettákat és csokoládékat lehetett vásárolni.

Rubin archívA Bizományi Áruház Vállalat 1970 szeptemberében kérvényezte, hogy a dollárbolt helyén arany-ékszer és nemesfémtárgy boltot nyithasson. Az engedélyt meg is kapták, és a Rubin névre keresztelt üzlet, amely azóta is a BÁV legnagyobb ékszerüzlete, 1971-ben nyílt meg. A bolt a kezdetektől fogva az elegancia fellegvárává kívánt válni: külső homlokzata különleges achátborítást kapott, az eladótér exkluzív berendezése pedig még abban az évben Formatervezési Nívódíjat is nyert. A belváros forgalmát jelzi, hogy már a nyitás utáni évben 35 millió forintos bevétellel büszkélkedhettek. Az ékszerbolt számos kiemelkedő szaktudású becsüst alkalmazott és képzett: a hetvenes évektől például Lukács Jenő ötvös dolgozott itt, és szintén a Rubinban kezdte eladóként a pályafutását 1972-ben Dembitzné Szalóki Magdolna, a BÁV igazságügyi ékszerszakértője, aki napjainkban az ékszerárverések anyagáért felel. Már a hetvenes években is árultak itt külföldi, olasz, spanyol vagy akár kínai importból származó ékszereket. 1992-től kulturcikk üzlet besorolást kapott, ami azt jelzi, hogy az ékszereken felül órákat és dísztárgyakat is árusítottak. A boltot 2002-ben felújították, kicserélve a külső borítást és az akkor már közel 30 éves bútorokat.

Rubin mostLukács Jenőt többek között Nagy György váltotta a becsüsi székben, aki jelenleg a BÁV ellenőrző becsüse, és több évtizeden keresztül a Becsüs Akadémia tanára is volt. Napjainkban Szongoth Gergely látja el a becsüsi feladatokat, aki többek között az óraaukciók összeállításáért és a kamaraárverések vezetéséért is felel. A bolt mindig is széles óraválasztékkal várta a vásárlókat: kezdetben ez legfőképpen a nemesfém órákat jelentette, mára viszont a Rubin vált az új és használt karórák árusításának központjává. Két éve nyílt itt meg itt az órazálog, amely kifejezetten nagyértékű, márkás órákra nyújt záloghitelt. Emellett a Rubinban vásárolják fel, illetve veszik bizományba az évente megrendezett óraárverések anyagát éppúgy, mint a bolti és az ékszeraukciós értékesítésre szánt ékszereket. Napjainkban új és használt ékszerek, órák és ezüst dísztárgyak széles választéka mellett befektetési arany is várja az érdeklődőket.