Eddig ismeretlen Barabás-portré a BÁV őszi árverésén

2018. 10. 17.

A XX. század történelmi viharait szerencsésen túlélő, Barabás Miklós egyik legjobb korszakából származó, eddig ismeretlen portré felbukkanása örömünnep mind a művészettörténészek, mind a festménygyűjtők számára.

Barabás Miklós a XIX. század legnevesebb magyar arcképfestője, a felső tízezer által előszeretettel foglalkoztatott mester, az első hazai képzőművész, aki meg tudott élni műveinek honoráriumából. Alkotásairól biedermeier precizitással listát vezetett, amelyből megtudhatjuk, hogy melyik évben kik voltak modelljei. Ez a többszáz olajképet tartalmazó lajstrom korántsem teljes, időnként előbukkannak ismeretlen darabok, de az

Dégenfeld Annaörvendetes ritkaság, ha olyan magas kvalitású, nagyméretű elfeledett Barabás-mű kerül elő, mint az aukción szereplő alkotás.

A festményről egy bájosan üde hölgy néz ránk rabul ejtő tekintettel, akinek finom, hófehér ruhája, vörös kasmíri kendője és színes drágakövekkel ékített aranykarkötője alapján következtethetünk arra, hogy viselőjük nem a mosogatódézsa mellett töltötte mindennapjait. Ez így is van, ugyanis a képen Degenfeld Anna grófnő (1836-1925) látható, akinek személyét Györgyi Giergl Alajos 1862-ben róla készített olajfestménye, valamint fennmaradt fényképfelvételek alapján sikerült beazonosítani. A végső megerősítést maga Barabás szolgáltatta, aki 1852-ben már ábrázolta a grófnőt négy testvére körében egy kisméretű, kartonra festett képen, amely a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményének egyik leghíresebb darabja. A gyermekek édesatyja, gróf Degenfeld Imre császári-királyi kamarás, birodalmi tanácsos, a Főrendiház és a nagybirtokos arisztokrácia szűk csoportjának tagja volt. Ilyen felmenővel nem is csoda, hogy Annának idővel sógora lett Tisza Kálmán miniszterelnök, majd két unokaöccse, Tisza István és gróf Károlyi Gyula is betöltötte ezt a pozíciót.

Barabás Miklós (Kézdimárkosfalva, 1810 - Budapest, 1898): Degenfeld Anna portréja. Olaj, vászon 152,5 X 115,5 cm. Jelezve balra lent: Barabás  1857. Védett. Kikiáltási ára: 22 000 000 Ft

Barabás Miklóst a Degenfeld grófi családhoz tartós kapcsolat fűzte, ugyanis 1851-ben megfestette az ifjabb ághoz tartozó Ottó gyermekeit, a következő évben Imre gyermekeit, 1878-ban és 1883-ban pedig az idősebb ághoz tartozó Lajos arcképeit is. A tárgyalt festményen Degenfeld Anna grófnő kezében és hajában fehér és vörös rózsák láthatók, amelyek a biedermeier virágszimbolika szerint a „szeress, szeretlek” és az „oly sebző a pillantásod” jelentéssel párosíthatók. Ez azzal indokolható, hogy a kép a grófnőt ifjú házasként ábrázolja. Az ő esetében megvalósult az, ami sok leány esetében meddő álom marad: ugyanis érte eljött a hófehér paripás herceg, akit ez esetben – prózai módon - Odescalchi Gyulának hívtak.

Herceg Odescalchi Gyula országgyűlési képviselő 1855-ben vezette oltár elé szíve választottját. Négy gyermekük közül a fiuk gróf Andrássy Gyula miniszterelnök unokahúgát vette el, egyik lányuk pedig vitéz nagybányai Horthy Istvánné gróf Edelsheim-Gyulai Ilona nagyanyja lett. A család a pesti Sándor (ma Bródy Sándor) utca 14. szám alatti Degenfeld-palotában lakott – ahol feltehetően a festmény is helyet kapott.

A XX. század történelmi viharait szerencsésen túlélő, Barabás Miklós egyik legjobb korszakából származó, eddig ismeretlen portré felbukkanása örömünnep mind a művészettörténészek, mind a festménygyűjtők számára.

Görbe Márk, művészettörténész

A festmény a BÁV 73. Művészeti aukcióján kerül árverésre. További információk az aukcióról hamarosan!