CSÓK ISTVÁN BALATONI NAPLEMENTÉJE

2017. 05. 02.

Az első világháború eseményei semmilyen közvetlen módon nem tükröződtek Csók festészetében. Saját bejáratú idilljének legfőbb színtere ekkor a Balaton, ahol a tízes évek eleje óta, családjával együtt szívesen töltötte a nyarakat.

Csók István (1865-1961): Naplemente, 1917
Vászon, olaj, 84,5 x 94,5 cm
Jelzés és datálás lent balra: CSÓK I. B.p. 1917
Feltehetően kiállítva: Magyar Mesterek harmadik csoportkiállítása, Budapest, Ernst Múzeum, 1917 (Kat. 68. Naplemente)
Kikiáltási ára: 3.600.000 Ft

Csók István - 70.Az első világháború eseményei semmilyen közvetlen módon nem tükröződtek Csók festészetében. Saját bejáratú idilljének legfőbb színtere ekkor a Balaton, ahol a tízes évek eleje óta, családjával együtt szívesen töltötte a nyarakat. A balatonaligai part dombokkal csipkézett látképe nem csak tájképein jelent meg, hanem gyakorta helyezte ide életképeit is. Így a tó partján pezsgőzik az európai vérzivatarnak fittyet hányó elegáns társaság, egy ledér páva kíséretében, 1916-ben festett nagy méretű vásznán (Mulató társaság pávával, 1916, 170x250 cm, magántulajdon). Kompozícióját tekintve közelebb áll az itt bemutatott műhöz a kép kétalakos, 1917-ben festett változata (85x95 cm, Székesfehérvár, Szent István Király Múzeum). A nagy távlatú táj és figura egységének festői problémája foglalkoztatta ekkoriban strand-képein is, ahol az aligai parton napozó társaságot ábrázolt (Balatonnál, 85x93 cm, magántulajdon.) Utóbbi két mű mérete is csaknem megegyező a most aukcióra kerülő Naplementével.

Csók ezúttal egy régről jól ismert figuráját illesztette a balatoni naplemente lombos fákkal keretezett színpada elé: az ülő lány mozdulata megegyezik az 1890-ben festett, később számos variációban újra dolgozott Szénagyűjtők szélső, ülő női alakjának beállításával.

Csók festészetének szerves része az efféle vándormotívumok, képi modulok alkalmazása. A fiatal szőkeség merengő alakja jellegzetes képviselő csók finom költőiségének. Művének festésmódja a tízes évek végének felszabadult stílusát tükrözi, ami megjelenik a táj ropogós zöldjeiben éppúgy, mint a Csókra oly jellemző lazac rózsaszín naplemente érzéki színpompájában.

Révész Emese

A festmény 3.600.000 Ft-os kikiáltási áron a 70. Művészeti aukción kerül kalapács alá 2017. május 17-én a MOM Kulturális Központban!  További információk az aktuális aukciók oldalon!