Befektetőként is belép a műtárgypiacra a BÁV

2018. 04. 10.

A 245 éves BÁV a műtárgy-kereskedelem megkerülhetetlen hazai szereplőjeként 1920 óta rendez aukciókat, de szakértői a műkincsek megtalálásában is jeleskednek.

A cég idén egy egymilliárd forintos műtárgyvásárlási alapot létrehozva immár befektetőként is belép a műtárgypiacra.

Nem hitt a szemének a BÁV egyik szakértője, amikor eladó lakást keresve az egyik ingatlanhirdetés fotóján egy Zsolnay-kandallót pillantott meg, amelyet még Zsolnay Miklós gyártatott szerelmének. Miután a cég beszámolt felfedezéséről a lakás tulajdonosának, a kandalló 26 millió forintért kelt el a BÁV árverésén. „Előfordul, hogy kollégáink eltűntnek hitt műalkotásokra bukkannak, vagy hogy egy vászon két festményt is rejt”- mesél a műtárgyak titkairól Varga Balázs, a BÁV Zrt. kereskedelmi igazgatója.

Idén a cég egymilliárd forintos alapot létrehozva befektetőként is belépett a műtárgypiacra.  Egyrészt, hogy még stabilabb kínálatot tudjon nyújtani vásárlóinak, másrészt hogy támogassa azokat, akik az aukciókon kívül szeretnék értékesíteni műtárgyaikat és festményeiket. Megújult aukciós kínálatuk is, így ma már órák, fotók, plakátok és kortárs alkotások között is válogathatnak az érdeklődők. Jelenleg a BÁV tudja felmutatni a legösszetettebb portfóliót a hazai műtárgypiacon - árukínálatuk az antik bútorok, a festmények és a műtárgyak szegmensét éppúgy lefedi, mint a porcelánokét és az ékszerekét. Emellett folyamatosan keresik az új lehetőségeket: az ékszerboltok kínálatát tavaly webshop indítással bővítették, egyik Andrássy úti boltjukba pedig egy jól ismert spanyol ékszermárkát hoztak be.

Fontos küldetésüknek tartják a kevésbé ismert magyar alkotók felkarolását éppúgy, mint a gyűjtők folyamatos edukációját és a becsüsutánpótlás oktatását – ez utóbbit immár fél évszázada végzik a Becsüs Akadémia keretében. A tehetősebbek mellett a kisebb pénzűekre is gondolnak: kamaraaukcióikon már pár tízezer forintért időtálló értékekhez juthatunk egy-egy grafikát, fotót vagy posztert megvásárolva. Nem véletlen, hogy ez a világ a fiatalabb korosztályt is vonzza: egyre több vásárló kerül ki a harmincas-negyvenes korosztály tagjai közül. Árveréseik a külföldi műgyűjtők érdeklődésére is számot tartanak, tavaly például számos török üzletember harcolt egy Tahsin-festményért, amely végül világrekorder áron kelt el. „Minden műtárgynak története van, emellett befektetési lehetőségnek is kiválóak. Egy-egy festménynél akár egy éven belül 20 százalékos ár növekedést is látunk” - foglalja össze Varga Balázs. A BÁV május 15-16-án megrendezésre kerülő aukcióján is rendkívüli anyaggal várják az érdeklődőket. Többek között Rippl-Rónai József, Gulácsy Lajos és Paál László festményekre, valamint egy rendkívül ritka Zsolnay vázára is lehet majd licitálni.

A cikk a Forbes Magazin április számában jelent meg.