Az extravagáns ékszerek mestere

2018. 11. 21.

Ernst Paltscho osztrák ékszerész megelőzte a korát különleges és egyedi art deco ékszereivel. Nem véletlen, hogy életében királyok, halála után pedig múzeumok és gyűjtők versengenek mesterműveiért.

A BÁV Karácsonyi ékszerárverésén egy különleges melltűjére licitálhatnak.

Az első világháború nélkülözése után Európa szórakozni akart, s ez az élet minden területén megnyilvánult. Az éhezést felváltotta a jólét, a felfokozott élettel járó fényűzés és a szabadság utáni vágy. Ezt az életérzést testesítette meg az ezekben az években kialakuló art deco stílus. Világhódító útjára az 1925-ös párizsi Iparművészeti Kiállítás után indult, hatása pedig szinte minden művészeti formában megmutatkozott. Egy tiszta, új világ kezdete volt ez, amely teljesen más alapokra építkezett. A szecesszió burjánzó növényi ornamentikáját felváltotta az egyenes vonalvezetés és a geometrikus formák, amelyek azonban teret engedtek a játékosságnak és az eklektikának is. Tutankhamon egyiptomi fáraó sírjának 1922-es felfedezése után az egyiptomi motívumok is erős hatással voltak rá.

Art deco karkötő, platina 900, széles, szalagszerű pánt, áttört, geometrizáló minta, 7 nagyobb középkő cca. 5,50ct, 315 apró, régi és achtkant csiszolású briliáns cca. 15,50 ct, szín: L-N, színezett fehér, hibakategória: Si-P1, nyelves zárral, biztonsági lánccal, 1930 körül, után fémjelzett, 51,8 g, hossz: 18,5 cm. Kikiáltási ára: 5 500 000 Ft

A kor fiatalságának az art deco egyértelműen a luxust és az eleganciát jelentette. A hölgyek ebben az időben dobták le fűzőiket, bújtak kényelmes és egyre rövidülő szoknyákba. A politikai egyenjogúságért harcba szálló szüfrazsettek nem csupán az utcai megmozdulásokon, de a nagy társasági eseményeken, a színházban és bálokon is feltűnést akartak kelteni, ehhez pedig látványos, új stílusú ékszereket választottak.

Ezeknek a méretes kiegészítőknek az elkészítését egy fontos új anyag, a platina tette lehetővé. A korábbi, robosztus fehérarany ékszerek után az ötvösök akár csipkefinomságú darabokat készíthettek platinából, amelyeket aztán a lehető legtöbb gyémánttal ékítettek. Ne feledjük, ez még nem az a kor, amikor a gyémántot szárnyai alá vette Marilyn Monroe, nem csak népszerűvé, hanem jelentősen meg is drágítva azt, ekkor még szó szerint százával lehetett befoglalni a tenyérnyi ékszerekbe a szikrázó köveket.

Art deco melltű, platina 900, geometrikus stílusú minta, közepében 1 smaragd cca. 2,00 ct, természetes zárványokkal, 140 azsúr foglalt, kisebb-nagyobb briliáns cca. 6,00 ct, (R2-ACrSi), 1930 körül, után fémjelzett, 26,4 g. Kikiáltási ára: 2 200 000 Ft

Ebben a felfokozott korszakban ért pályafutása csúcsára az osztrák ötvös családba született Ernst Paltscho (1858-1929). Bécsi üzletükbe már édesapja, Karl is készített ékszereket, de ő inkább asztali ezüsttárgyairól volt híres. Ernst Paltscho jellegzetes stílusa igazi újítást hozott az ékszerek világába. Bár az art deco ékszerek maguk a luxus megtestesítői, közelebbről megnézve őket a korábbi korokhoz képest, az anyagválasztás tekintetében, igen „aszketikusak” voltak. A brillen kívül szinte csak fekete köveket használtak. Ernst zsenialitása nem csak abban állt, hogy a brillek és a platina hidegsége uralta nagyméretű ékszerekbe beköltöztette a színes drágaköveket, hanem,  hogy új, eddig soha nem látott formavilágot alkotott meg. A meglévő geometrikus formákon belül, a kötelező gyémánt ellensúlyozására ametisztből, rózsakvarcból, korállból, karneolból és más drágakövekből virágokat, leveleket és gyümölcsöket formált, amelyeket ráadásul színpompás zománcfelületekre ültetett.

Mindehhez pedig kifogástalan ötvös munka, tökéletes foglalás, és építészeti részletességgel átgondolt tervezés járult. Munkái már saját korukban ikonikussá váltak, nem csupán az egyediségük, hanem a korát megelőző marketingmunkájuknak köszönhetően is. Az újfajta stílust aztán fia is tovább vitte. A jóképű és kellemes modorú Edwin nem csupán ékszereket készített, de gyakorta népszerűsítette mesterműveiket a kor nagy kiállításain, mind Európában, mind a tengerentúlon. Rajongóik között voltak az osztrák vagy a magyar arisztokrácia elegáns hölgyei éppúgy, mint az angol vagy a görög királyi család tagjai, amelyekből szintén szép számmal akadtak megrendelőik., éppen emiatt Ernst a királyok ékszerészének is szokták nevezni.  Nem véletlen tehát, hogy korunkban a legnagyobb gyűjtők és múzeumi gyűjtemények, köztük pl. a British Múzeum versengnek ezekért az ékszerekért.

Art deco Paltscho melltű dobozában. Fehér, nem szabványos, nem fémjelezhető ötvözet, hosszúkás forma, kétoldalt ívelt díszítménnyel, 86 régi csiszolású briliáns cca. 2,50 ct (R2CrSi) keretezi kék zománc alapon, csiszolt, faragott hegyikristály, karneol virágokkal díszített betétet, közepükben 7 apró gyémánttal, 11,6 g Kikiáltási ára: 650 000 Ft

A Karácsonyi ékszeraukciónkon kerül árverésre ez Ernst Paltscho által tervezett különleges art deco melltű. Az ékszert, a kor követelményeinek megfelelően, 86 régi csiszolású, összesen 2,5 karátnyi briliánst keretezi, középen a jellegzetes kék zománc alapon csiszolt, faragott hegyikristály és karneol virágok láthatóak, amelyeket apró gyémántok koronáznak meg.
A nagy aukciósházak mindig kiemelt tételként kezelik Ernst Paltscho mesterműveit. Idén márciusban egy hasonló stílusban készült arany karkötőjéért 17.500 fontot, közel 6,5 millió forintot fizettek ki. Mégsem ez, hanem egy 2015-ben eladott másik karkötője tartja Paltscho eladási rekordját, 75.000 fontos, azaz 27,4 millió forintos árával.

A BÁV árverésén szereplő melltű visszafogottabb dizájnú párdarabja 2016 júniusában került a bécsi Dorotheum árverésére, ahol 6.875 euróért, azaz 2,2 millió forintért kelt el. A karácsonyi árverésen meglehetősen jutányos áron, 650.000 forintos kikiáltási árról licitálhatnak rá.

Jöjjenek el az aukciós kiállításra, és nézzék meg az ékszertörténet e kiemelkedő darabját november 24. és december 2. között a BÁV Aukciósházban, és licitáljanak kedvenceikre december 4-én és 5-én a MOM Kulturális Központban! További információ: www.bav.hu/aukcio