Az év színe: az ibolya!

2018. 02. 01.

A Pantone ismét kihirdette az év színét, amely 2018-ban az ultraibolya lett!

A lila ugyan erősen megosztó szín, de ezzel a misztikus árnyalatával könnyű megbarátkozni.

Kiválogattunk néhány művészeti alkotást az előző évi aukciós anyagból, hogy megmutassuk: érdemes feldobnunk az otthonunkat és öltözködésünket az izgalmas ultraibolyával!

Arany melltű, virágcsokorforma, faragott nefrit levelek, ametiszt virágszirmok, eladási ára: 288.000 Ft (70. Művészeti aukció).

Az ékszereknél szinte minden korban kedvelt volt a lila, elsősorban  az ibolyától  a sötét kékesliláig terjedő árnyalatban előforduló drágakőnek, az ametisztnek köszönhetően.

Nem véletlen, hiszen az ametiszttel díszített ékszerek feltűnő színe szinte odavonzza a tekintetet viselőjére. A drágakő fehér- és sárgaarannyal kombinálva egyaránt mutatós, ráadásul a nagy karátszámú kövek miatt feltűnő ékszerek is készíthetőek belőle.

Fehérarany nyakék 1 ametiszttel és 14 briliánssal (2,00 ct), eladási ára: 384.000 Ft (71. Művészeti aukció). Arany karék, 1 nagy fazettált csiszolású ametiszt díszítéssel, 1900 körül, eladási ára: 504.000 Ft. (70. Művészeti aukció).

A lakberendezésben az ultraibolya igazán merész színnek számít, amellyel óvatosan érdemes bánni, és nem túlzásba vinni a használatát.

A lila és a bársony házassága az égben köttetett, hiszen ez az anyag tud igazán mélységet és játékot adni ennek a színnek.

Biztosak lehetünk abban, hogy az alábbi képen látható lila bársonykanapé uralni fogja a teret, de ha ez a szín még egy festményről, kiegészítőről is visszaköszön, akkor sokkal harmonikusabb hatást érhetünk el.

Bal oldali kép forrása: ideashomesgarden.com. Jobb oldali kép: ifj. Czene Béla: Kékblúzos lány (1966), eladási ára: 288.000 Ft (71. Művészeti aukció).

A popkultúrába Prince és David Bowie vezette be a lilát.

Mindkettejük személyisége és művészete tökéletes bizonyítéka annak, hogy leginkább az extrovertált, individuális, önmegvalósító emberekhez kötjük ezt a színt, akiket a kísérletezés és sokszor meghökkentő egyediség jellemez. Nem véletlen, hogy a lila gyakran köszön vissza a modern alkotásokon is. Érdemes tanulni festőinktől, és erős zölddel, kékkel, sőt sötétrózsaszínnel kombinálni ezt a színt, így az összhatás meleg, otthonos lesz. Ne felejtsünk el, hogy nagy felületeken a lila sötétíti a teret, javasolt tehát tükröket és visszatükröződő felületeket elhelyezni az enteriőrben.

Bal oldali kép forrása: deardesigner.co.uk. Jobb oldali festmény: Aba-Novák Vilmos: Almaszedő gyerekek (1927), eladási ára 15.600.000 Ft (71. Művészeti aukció).

Ha mégsem akarjuk teljesen átalakítani a lakásunkat az év színének jegyében, akkor a jó hír az, hogy az üde zöld vagy virágos mintákon, kiegészítőkön és festményeken visszaköszönő lilával is hamisítatlan tavaszi hangulatot csempészhetünk otthonunkba.

Bal oldali kép: Designer Guild. Jobb oldali festmény: Erdélyi Béla: Virágzó magnóliafa, eladási ára: 15.600.000 Ft (70. Művészeti aukció).

A lila a spiritualitás hivatalos színe is lett az utóbbi években.

A Zsolnay gyár azonban már ebben is jócskán megelőzte korát, hiszen ki ne szeretne elmerülni ezekben a csodás, kékes-lilás színekben játszó századfordulós eozinmázakban?

Bal oldali kép forrása: stardust.com. Jobb oldali: Zsolnay szecessziós virágtartó díszedény, díszvázák a 70. Művészeti aukcióról.