Árverésen Zsolnay Miklós kandallója!

2016. 10. 28.

Volt, aki egy csokor virág mellé hatszobás villát, volt, aki egy eozinmázas kandallót ajándékozott Bónis Malvin színésznőnek. Zsolnay Miklós több mint 100 év után felgöngyölített szerelmi történetének túlélőjét, egy egyedülálló Zsolnay-kandallót árverezne

Zsolnay Miklós (1857-1922) és gyára számos világkiállításon elnyert aranyéremmel bizonyította rátermettségét, sőt az üzleti élet mellett még jelentős közéleti szerepet is vállalt. A konzervatív erkölcs és az aszketikus életmód azonban nem tartozott fő erényei közé. Ötvennégy évesen házasodott meg, akkor is egy gyermekkel bíró, özvegy színésznőre, Bónis Malvinra esett a választása.

A hölgy nemesi családba született, de házasságkötése után hamar megözvegyült. Drámai vérmérsékletének engedve, megélhetési és talán férjszerzési célból színésznőnek állt. A Beöthy László vezette Király Színházhoz szerződött, ahol szőkeségével és szép nótázásával hamar meghódította a közönséget. Köztük azt az ismeretlen lovagot is, aki a Fedák Sári nevével fémjelzett János vitéz centenáriumi előadása után egy virágcsokrot és egy hatszobás villát ajándékozott a francia királylánynak, Malvinnak. A rejtélyes hódoló azonban két év után új albérlet után nézett, Malvin pedig a Zsolnay Miklós mellett vigasztalódott. A hölgy Thököly úti villájának kertjét elárasztották a Zsolnay-gyár remekei, köztük a most is látható pirogránit oroszlánok. 1911-ben léptek házasságra, a családnak való bemutatást éppen karácsonyra időzítették. A díva stílusosan egy dobozból ugrott elő, mire a család nőtagjai sírógörcsben törtek ki. A drámai szenteste ellenére vagy éppen azért, Miklós beköltözött felesége házába, és az egyik sarokszobát Román-szobává alakította. Ekkor építette fel a palmettás, indafonadékokkal díszített, eozinmázas kandallót is, amely tökéletesen illett a román stílushoz. Az ötletet valószínűleg a budavári palota középkorra és a honalapításra utaló szobájához készített tervei adták, ennek, a később lebombázott, teremnek a dísze is egy Zsolnay-kandalló volt.

A szerelmespár nem sokáig élvezhette a kandalló tüzét, mert néhány év múlva Bónis Malvint már csak a busás tartásdíj emlékeztette a Zsolnay örökösre. Miklós új szerelmekkel gyógyította sebzett szívét, amik miatt előbb szifiliszt, majd ebből eredően elmebajt kapott, és 1922-ben elhalálozott.

Időközben Malvin eladni kényszerült a villát, és bár ragaszkodni látszott a kandallóhoz, a bontás költségeit már nem tudta állni, így az ott maradt a Román-szobában, ahol bár egymást váltották az új lakók.

A BÁV szakértői éppen egy ilyen tulajdonosváltás alkalmával találtak rá, a lakás árával vetekedő kivételes darabra, ami a hazai kerámiaművészet egyik fejedelme szerelmi románcának méltó tanúbizonysága. Az újra felépített kandallót a BÁV Aukciósházban tekinthetik meg október 29. és november 7. között. A kandalló 18 millió forintos kikiáltási áron kerül árverésre november 10-én, a MOM Kulturális Központban.

További információ és a teljes tanulmány!