Art deco ékszerek - A forma és a funkció forradalma

2018. 08. 16.

A BÁV aukcióin évről évre igen nagy népszerűségnek örvendenek az art deco ékszerek, amelyek letisztult formájukkal, visszafogott, geometrikus díszítésükkel soha nem mennek ki a divatból. Az alábbiakban legfontosabb jellemzőiket mutatjuk be.

Az art deco kialakulása azzal a forradalmi gazdasági és társadalmi változással esett egybe, amely az első világháborút követte: a gazdaság gyökeres átalakulása, a nők szerepének előretörése, az újfajta ipar- és technológiaközpontúság vizuális szimbóluma volt az új, letisztult, geometrikus stílus. Az átalakulás már a 20. század első éveiben, az 1900-as párizsi világkiállítás után megkezdődött, párhuzamosan a szecesszió kifulladásával, egyre közhelyesebbé és tömegesebbé válásával. Ennek ellensúlyozására főleg az angol, belga és osztrák iparművészek érdeklődése egyre inkább a letisztult formák felé fordult. Az ő munkásságuk vezet át abba az új korszakba, amely aztán az 1925-ös Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes címmel megrendezett párizsi világkiállításon mutatkozott be, és amely innen kapta az art deco elnevezést.

Geometrikus formák

Az új stílusú tárgyakat és ékszereket tökéletes kivitelezés és a lehető legegyszerűbb, geometrikus formák jellemzik, amelyeket nemes anyagokból – például a platinából, a briliánsból, az ébenfából és elefántcsontból – alakítottak ki. A szecesszióból ismert hajlékony vonalakat és természethű motívumokat felváltotta a letisztult vonalvezetés, a forma és a funkció kapcsolatának hangsúlyozása. A tervezőket műfajtól függetlenül ugyanaz az idea vezette: inspirációt meríteni a mindennapi életből, és megszabadítani a dekoratív művészetet a haszontalan díszítményektől.

A női emancipáció hatása

A mindinkább önmagukra találó nők életérzését mi sem fejezte ki jobban, mint az új divat.  Az ekkor megjelent rövid ruhák alaposan megváltoztatták a női sziluettet: az emancipálódó, tanuló vagy dolgozó nők kényelmes, a szabad mozgást engedő gyapjúszövet kosztümöt, angolos blúzt, tunikaszerű, egyenes vonalú ruhákat viseltek, a hajukat rövidre nyírták vagy becsavarták, külsejük sudár és sportos volt, fejüket barettszerű sapka fedte, cigarettájukat pedig hosszú szipkával szívták. Erre az öltözködési stílusra reflektálva jelentek meg új ékszertípusként a gallértűk, valamint az egyes vagy páros klipszek, amelyek egyaránt ékesíthették a ruha vállát, derekát, vagy éppen a fejfedőt.

Olvassa el a teljes cikket magazinunkban!

Keresse az 1773 ingyenes magazint boltjainkban vagy olvassa el online ide kattintva!