Art deco: az élet élvezete ékszerben!

2019. 12. 11.

Az első világháború traumáit követő időszakot egzaltáció, kreativitás és a joie de vivre bohém életfelfogása jellemezi. Az „élj és felejtsd el a múltat” mottó az élet minden területén megjelenik.

A háború előtti gazdaság, társadalmi értékek, konformizmus, tradíciók és etikett elutasítása és a művészetet átitató expresszió szabadsága kihat a kor divat és ékszerkínálatára.

A 20-as és 30-as évek absztrakt, geometrikus ékszere idomul az egyszerű vonalvezetésű letisztult öltözethez és a dinamikus életviteléhez. A neves ékszerházak és tervezők elutasítják a tömeggyártást, és az art nouveau-ra jellemző aszimmetrikus dekoratív, naturalista ornamentikát. Ennek eredménye egy rendkívül gazdag és változatos formavilág, mely inspirációt a kor feltörekvő művészeti irányzataiból merít, mint a fauvizmus vagy a kubizmus. Geometria, kromatikus kontraszt, linearitás és stilizáció az áramvonalas art deco formavilág fundamentális alkotóelemeivé válnak. Ez a modern, letisztult dizájn a gazdagon foglalt látványos drágakövekkel kombinálva jellegzetes karaktert kölcsönöznek az ékszerének.

 

Art deco karkötő, platina 900, széles, áttört, geometrizáló, szimmetrikus minta, 5 nagy, régi csiszolású briliáns cca. 4,80 ct (R2TCrP1) és 271 különböző nagyságú, régi csiszolású briliáns cca. 31,00 ct (R2TCrSi2), nyelves zárral, 2 biztonsági nyolcassal, 82 g, hossz: 18 cm, szélesség: 3,5 cm. Kikiáltási ára: 6 000 000 Ft

Az aukció kiemelkedő ékszere a Franciaországból származó emblematikus art deco karék, mely a 1930’s évekre datálható. A platina modern használata gyémánt ékszerek foglalatként az 1870-es évektől figyelhető meg, de igazán a fehérékszerek aranykorában, a 20-as és 30-as évekre terjed el. A fehérarany megjelenése 1915 körül a növekvő platinaköltségek és fehér nemesfém iránti kereslet eredménye. A platina tartósan fényes felülete a fehéren ragyogó briliáns csiszolású gyémántokkal az art deco-ban kedvelt, monokróm megjelenést kölcsönöz az ékszernek. A platina megmunkálása magas olvadási pontjának és ellenállóképességeinek köszönhetően igazi szakmai kihívást jelentett, de tartósabb és erősebb az ezüstnél. Ilyen sűrűn foglalt magas karátszámú, de mégis filigrán ékszerköltemény elkészítéséhez a platina kitűnő választás. A nyitott, azsúr foglalat átengedi a fényt fokozva a drágakövek brillanciáját. A vékony, geometrizáló, csipkeszerű motívum mellett a felületkezelés kidolgozottságában is megmutatkozik az ékszer részletgazdagsága. A teljes felületen gyöngysordísz, úgynevezett milgrain díszítő technika figyelhető meg. A karék egyszerre markáns és kifinomult, egyértelműen tekintélyt követelő gyűjtői darab.

Koltai Edina, ékszerbecsüs, a BÁV aukciós menedzsere

Az ékszer a BÁV Karácsonyi ékszer- és műtárgyaukcióján kerül árverésre 2019. december 17-én. Az ékszereket december 7-15. között felpróbálhatják a BÁV Aukciósházban.