Török János és a modern Zsolnay

2019. 11. 16.

A Zsolnay gyár államosítása után az 1960-as es 70-es években központi szerepet kap a design, mely korszakot manapság sokan retrónak emlegetnek.

Nádor Judit es Török János neve közismert a gyűjtők körében. A Zsolnay gyár államosítása után az 1960-as es 70-es években központi szerepet kap a design, mely korszakot manapság sokan retrónak emlegetnek.

A mai formatervezőket is nagymértékben inspirálják munkáik. Jelenleg kevés konkrét ismerettel rendelkezünk erről az időszakról és művészgenerációról, amely az államosítás utáni évtizedekben megalapozta a hazai modernizmust. Ezeket a műtárgyakat tekintve igazi gyöngyszemek lehetnek a magángyűjteményekben, mert a korban hiányoztak az ipari tervezés területén a gazdasági feltételek, emiatt csak kevés kiemelkedő tárgy készült és maradt fent kitűnő állapotban.

Zsolnay kisplasztika - Házaspár. Török János (Mezőtúr, 1932 - Pécs, 1996), modellje. Formába öntött, piros eozinmázakkal festett porcelán. Kis szériás, sorozatgyártásban nem készült darabok egyike. A gyárban eozinból készült figurák legnagyobbika. Kikiáltási ára: 800.000 Ft

A Zsolnay gyárban Török János és Nádor Judit meghatározó szerepet játszott a modern arculat kialakításában. A háború utáni fiatal művészek elsősorban a dekoratív fajansz, porcelándarabokat alkottak. Olyan neves oktatók sorakoztak fel az ifjak mentoraiként, mint Gádor István, Gorka Géza, Borsos Miklós és Csekovszky Árpád. Így alapos szobrászképzést is kaptak a keramikusképzésen kívül. Kezdetben főleg porcelánvázákat, apró ajándékokat terveztek.

Zsolnay kisplasztika – Hárfázó. Formába öntött, többrétegű, selymes fényű, zöld eozinmázas, savmaratott porcelán. Dekoterv: Török János, 1966. Kikiáltási ára: 100.000 Ft

A 60-as évek végétől azonban a vörös kerámia gyártás kifejlesztése során érdeklődésük elsősorban a markánsabb, tektonikus anyag fele fordult. Művészi kísérleteik a kerámiát tekintve a kor építészetére jellemző formákat hangsúlyoztak, különös figyelmet fordítva a térbeli kapcsolatok variációira. Művészeti fejlődésükben jelentős szerepet játszott az 1969-ben alapított siklósi Kerámia Szimpózium megalakulása. Számos csoportos kiállításon mutattak be műveiket, valamint a Faenzai Kerámiabiennálén is rendszeresen felsorakoztatták alkotásaikat, melynek okán számos külföldi gyűjteményben is fellelhetők műveik.

Török János a forma középpontjaként a gondolkodó és a művészet iránt elkötelezett embert formálja meg.

Munkásságára nagy hatással voltak Henry Moore monumentális szobrai. Hárfázó, furulyázó, meditatív pózokban megjelenő figurái, a törékeny alak ellenére erőt sugárzó, tiszta formakent jelennek meg. Jellemző az áttört formák játékossága, szellemes térbeli kapcsolatai. A hazai kerámia kisplasztikák világában egyedi formavilágot teremtett. 1992-től, mint a gyár nyugalmazott, külső tervezőművészeként dolgozott 1996-ban bekövetkezett haláláig.

Zsolnay kisplasztika - Hal. Formába öntött, savmaratott eozinmázas porcelán. Peremein apró tűzrepedések.
Dekorterv: Nádor Judit, 1966. Kikiáltási ára: 150.000 Ft

Nádor Judit tervezőként és önálló művészkent elsősorban a természetes motívumokkal, az állati figurák stilizálásával foglalkozott. hal-, macska-, madár-, békafigurái ma is népszerűek, sok porcelán- és eozin-emléktárgyban, falképben, kerti szoborban megtalálhatók. 1962-től húsz éven át volt a Zsolnay-gyár tervezőművésze. Számtalan félbemaradt tervének megvalósulását betegsége akadályozta meg.

Schneider Árpád, műtárgyszakértő

A cikkben szereplő kerámiák a BÁV 75. Művészeti aukcióján kerülnek árverésre 2019. november 19-én.