A tanú még mindig a legnépszerűbb kultuszfilm

2018. 01. 26.

A 6. Plakátaukcióját rendezte meg a BÁV január 24-én. Az év első aukcióján Bacsó Péter klasszikusa, A tanú című filmjének plakátja volt a legnépszerűbb, amely 135 ezer forintért kelt el.

Szintén sokan licitáltak a propagandaplakátokra, amelyek közül szinte valamennyi tétel gazdára talált.

A magyar filmek közül egyértelműen kiemelkedett A tanú eredeti plakátja, amely azért is számít ritkaságnak, mert a filmet, és így az azt népszerűsítő plakátot is betiltották az elkészülte után 10 évre. A kultuszfilm eredeti relikviája 135 ezer forintért kerülhet egy filmrajongóhoz.

Az árverés kedvencei egyértelműen azok a sikerfilmek voltak, amelyekhez a kor nagy grafikusai készítettek plakátot. Sokan licitáltak a legendás grafikus, Helényi Tibor Pillangó című filmhez készült plakátjára, ez végül 110 ezer forintért kelt el. Felvidéki András Pokoli torony plakátja 92 ezer forintért talált új otthonra. Hasonlóan népszerű volt a Steven Spielberg rendezte Meztelenek és bolondok, ennek a plakátját Árendás József jegyzi, és 92 ezer forintot fizettek érte.

A külföldi grafikusok munkái iránt visszafogottabb volt az érdeklődés, de itt is születtek nagyobb leütések: a Játszd újra, Sam! plakátja például 100 ezer forint fölött kelt el. A magyar piacon viszonylag ritkán tűnnek fel Audrey Hepburn filmposzterek. A mostani aukción a Hogyan lopjunk egymilliót? című romantikus vígjáték plakátja került kalapács alá, nagyon jó áron, közel 80 ezer forintért vihette haza valaki.

Idén is igen erős volt a koncertplakátok felhozatala: a Bizottság Európa Turnéjának plakátja 86 ezerért, a Rock térítő filmplakátja 73 ezer forintért hirdetheti a hazai alternatív zene legendás klasszikusait új helyen.
Meglepően jól szerepeltek a kiállítási plakátok, ezek közül Czóbel Béla párizsi emlékkiállítási poszteréért szálltak harcba a legtöbben, ez 116 ezer forintot ért, de Fajó János és Max Bill zürichi kiállításplakátja is 73 ezerért kelt el. A propaganda plakátok iránt egyértelműen megnőtt a kereslet, ami jól mutatja, hogy ezeknek a kordokumentumoknak mára már jelentős gyűjtőköre alakult ki.

A BÁV a Grafikai kamaraaukcióval folytatja 2018-as aukciósorozatát február 21-én.