A grafikáké a jövő!

2018. 02. 28.

A BÁV februári grafikai aukcióját rendkívül élénk érdeklődés övezte, a kikiáltási árak sokszorosáért keltek el többek között Kondor Béla, Maurer Dóra és Kassák Lajos művei.

Ezzel beigazolódott a műtárgypiaci szakértők évek óta hangoztatott előrejelzése: a grafikák iránti kereslet egyre inkább felzárkózik a festmények mellé. Az érdeklődés látványos megugrása a gyűjtői és vásárlói kör fiatalodásának is köszönhető.

A grafikák hazai piacát régóta a nyomott árak jellemzik: míg a legnépszerűbb művészek festményéhez sokszor milliós nagyságrendű összegért lehet hozzájutni, addig ugyanazon művész egyedi vagy sokszorosított grafikáit akár néhány tíz- vagy százezer forintért is megvásárolhatjuk. A BÁV szerdai grafikai aukcióján végre megfordulni látszott ez a trend, ugyanis a több mint 200 tételért élénk licitharcokat vívtak a vásárlók. Az árverésen emellett egy új, a korábbinál fiatalabb vásárlói kör is megjelent, ami azt jelenti, hogy újabb generációk érdeklődnek a műgyűjtés iránt, illetve látnak befektetési potenciált benne.

Várakozásaik nem voltak alaptalanok, ugyanis az alacsony kikiáltási árakról induló tételek közül több is igen jelentős emelkedést ért el a licit során. Így például Kassák Lajos művei több mint tízszeres,  Halápy János és Kohán György alkotásai pedig hétszeres áremelkedést realizáltak.

Halápy János: Vitorlások a Balatonon

Az aukció talán leginkább várt tételei a magyar új avantgárd kiemelkedő alakja, Maurer Dóra rézkarcai voltak. A művész főiskolai tanulmányai után, a hatvanas években hátizsákkal járta be Dél-Európát, és az ott szerzett élményei nyomán fordult az elbeszélő előadásmódtól a szürreális, mágikus jellegű bemutatásmód irányába. Ennek nyomán született a ma már ikonikussá vált Pompei rézkarc sorozata, amelynek egyik, 1965-ös darabja a BÁV aukcióján 344 ezer forintért, Etüde című 1967-es műve pedig 319 ezer forintért kelt el. Mindkét alkotás hétszeres áremelkedést ért el.

Ugyancsak remekül szerepelt Kádár Béla Anya gyermekével című szénrajza, amely több mint 700 ezer forintért talált gazdára, és Kondor Béla művei is, akinek rézkarcaiért jellemzően 100-170 ezer forintot, egy egyedi grafitrajzáért pedig közel 400 ezer forintot fizettek. Jelentős licitharc bontakozott ki az építészeti fotográfiáival világhírűvé vált magyar származású Lucien Hervé absztrakt litográfiájáért is, amely 172 ezer forintért kelt el.

A BÁV aukciós szezonját a Tavaszi kamaraaukcióval folytatja március 28-án.