A gasztroajándékok voltak a műtárgynap sztárjai

2018. 12. 07.

Hosszú licitharcok és jelentős áremelkedések jellemezték a BÁV Karácsonyi aukciójának második, műtárgy napját.

A kínálatból a legnépszerűbbek a gasztroajándékok és a gyertyatartók voltak. A legmagasabb árat, 3,3 millió forintot egy 19. századi neorokokó kandeláber-pár érte el, illetve egy páros borhűtő, amely  8,4 millió forintért kelt el.

Az árverés első napjának ékszerrekordja után december 5-én gazdag ezüstkínálat és gondosan válogatott műtárgyak várták az érdeklődőket a BÁV Karácsonyi aukcióján. A legnépszerűbbek most is a gasztroajándékok voltak, amelyek között  kávés- és teáskészletek mellett desszertkosarak, cukordobozok, fűszer-, olaj- és ecettartók, valamit kínálótálak várták, hogy az ünnepi asztalra kerüljenek. A legtöbben a cukordobozokra, illetve agyümölcs- és desszertkínáló tálakra licitáltak, de népszerűek voltak a szecessziós stílusú tálcák is, amelyek jellemzően többszörös áron keltek el. Sokan szerették volna gyertyatartókkal emelni az ünnep fényét, ezeket is jellemzően jóval a kikiáltási ár fölött vásárolták meg.

Ezen az estén is jól szerepeltek a modern kerámiák, köztük Gorka Lívia, Gorka Géza és Kovács Margit alkotásai. Az üvegtárgyak között Sovánka István szecessziós díszvázái érték el a legnagyobb, xxx-szeres áremelkedést.  Úgy tűnt, hogy a Zsolnay-gyűjtők is megajándékozták magukat karácsony alkalmából: a legnépszerűbb tétel egy Fekete Madonna falikép  volt, amely 1 millió forintért került új otthonába. A Zsolnay-kerámiákhoz megtévesztően hasonló, valódi kuriózumnak számító Csihalek-gyűjtemény darabjai is maradéktalanul elkeltek.

Rendkívül népszerűek voltak az empire asztali tárgyak is: a legtöbben egy 19. századi francia asztalközépre licitáltak, amely végül több mint négyszeres áron, 660 ezer forintért talált gazdára. Hasonlóan nagy figyelem övezte az asztali csengőket, amelyekért több mint háromszoros árat fizettek.

A használati tárgyak közül egy svájci figurális fogas keltett feltűnést. A 19. századi darabért sokan szálltak licitharcba, és végül hatszoros áron, 396 ezer forintért került új tulajdonosához.

Az árverés végére tartogatott nagyértékű, 19. századi neorokokó kandeláber-pár 3,3 millió forintért, a több mint 5 kg-os, páros ezüst borhűtő pedig 8,4 millió forintért kelt el.

A BÁV az évet pedig a 6. Kortárs aukció zárja december 19-én a BÁV Aukciósházban.