70 évnyi polgári miliő

2019. 02. 06.

Bemutatkozik a Szent István Antikvitás. Az alábbiakban a BÁV második legnagyobb műtárgyüzletének helyet adó épület színes történetét ismerhetik meg.

A Szent István körút vagy ahogyan 1872 és 1937 között nevezték, a Lipót körút a Margit-híd és a Nyugati tér között húzódik, az 1873-as városegyesítéssel létrejövő V. kerület, azaz Lipótváros része. A ma itt található mintegy harminc épület jellemzően az 1890-es évek végétől épült. A körút beépülése 1906-ra fejeződött be, felszámolva ezzel a rablóbandák uralta Duna-part hírhedt rejtekhelyeit.

A ma a BÁV Szent István Antikvitás műtárgyboltjának helyet adó historizáló bérpalotát Müller Lajos építési vállalkozó építette 1899-ben, valószínűleg a saját tervei alapján. Az épületet az elkészülte utáni évben, 1901-ben el is adta Lánczy Leó bankárnak, a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank vezérigazgatójának. Haláláig ő, majd 1941-ig felesége volt a tulajdonos. Az eleganciájáról és jótékonykodásáról híres hölgy a magyar ipar termékeinek népszerűsítéséért harcolt a Tulipánkert Szövetség tagjaként, és elnökölt a Magyar Képzőművészek Egyesületének művészestélyein is. Itt lakott még Reinitz Béla újságíró, zeneszerző, Ady verseinek megzenésítője, Gazsi Mariska színésznő, a Vígszínház tagja és Balla Antal újságíró is. Emellett évekig itt működött a Független Hírmondó szerkesztősége.

Az utcafronti, eredetileg is üzlethelyiségeknek szánt terekben, ahol ma a műtárgybolt található, cukorkaüzlet és könyvesbolt is működött. Hírnevét azonban az 1934-ben itt megnyílt legendás Margit sörözőnek köszönhette, ahol a korszak számos híres költője és írója fordult meg és alkotott. Sőt, alkalomszerűen ennek különtermében tartotta gyűléseit a Szerb Antal vezette Irodalomtudományi Társaság is. Kardos G. György író, költő így emlékezik meg a helyről:

„Esténként általában a Szent István körúti Margit sörözőben ültem fiatal költőkkel és színészjelöltekkel: itt törzsvendég volt Major Tamás, Barcs, Hont Ferenc, az erdélyi Nagy István, Radnóti, Darvas József, szinte az egész magyar progresszió. És egyszer odajött az asztalunkhoz Szép Ernő. Nézett minket egy darabig, és azt mondta esedező hangon: „Fiatalemberek, olvassanak Musset-t.” Néha pedig fölsegítettem a kabátot Szomory Dezsőre, aki báró Madarassy Beck Zsuzsával üldögélt mindig a söröző egyik zugában.”

(Forrás: Kabdebó Lóránt: Sorsfordító pillanatok).

A sörözőt egy 1949-es rendelet alapján államosították, majd bezárták. A BÁV 1950-ben nyitotta meg üzletét a Szent István körút, Falk Miksa utca sarkán, ahol a kezdetektől bizományosi rendszerben értékesítette a bútorokat és műtárgyakat. A cég műkereskedelmi tevékenysége ebben az időszakban egy fővárosi rendeletnek köszönhetően csupán néhány kisebb boltra és a két kiemelt, központi helyen, a Kossuth Lajos utcában és a Szent István körúton lévő üzletére korlátozódott. A BÁV-ot akkoriban „polgári miliőjű” vállalatként jellemezték, és ez jól leírta a vásárlókört is.

A Szent István Antikvitásban sokan kezdték pályafutásukat, többek között az 1959-től csaknem húsz éven át a boltban becsüsként dolgozó Sinkó Katalin művészettörténész is, aki, amikor később végre egyetemre járhatott, a szakdolgozatát a magyarországi műkereskedelem történetéről írta 1974-ben. 1980-ban a Magyar Nemzeti Galéria Nyilvántartási Főosztályának lett a munkatársa majd a vezetője, számos tanulmány írójaként a magyar művészettörténet egyik meghatározó alakja volt. 

Szent István AntikvitásAz épület teljes történetének felgöngyölítése még várat magára, nem tudni például, hogy mikor került fel a sarokra a BÁV logóján is látható milói Vénusz szobor másolata. Mindenesetre egy 1960-as fotón még nem látható. Az üzlet több felújításon is átesett, utoljára 1996-ban, ekkor alakult ki a mai formája. Jelenleg három szinten, közel 800 négyzetméteren várja a vásárlókat. Az üzletben a lakberendezési tárgyak szinte minden területe megtalálható a bútoroktól, a lámpákon át, a festményekig, üveg, porcelán és ezüst használati tárgyakig, sőt, mindezen felül még régi ékszereket is vásárolhatunk itt. A bolt részeként műtárgyfelvevő pont is működik, ahol a bolti és az aukciós felvásárlás folyik.

Az üzlet gyorsan változó bútorkínálatára épülve a BÁV Akadémia bútorbecsüs képzése is itt tartja gyakorlati óráit, és szintén a bolt ad otthont a Bérházak és bútorok” című stílustörténeti séta egy részének is.

A cikk az 1773 magazin őszi számában jelent meg. Tovább a magazin oldalához!